این شورا ترکیبی است از نمایندگان وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط با ساز و کار این طرح که یکی از آنها سازمان حفاظت محیط زیست است. از طرفی، شورای شهر برای جانمایی گورستان جدید در تهران مشاور گرفت و آن مشاور نزدیک به 3 سال کار کرد.
طرح در شورا تصویب شد و فرایند تصویب را در استانداری طی کرد، برای آن، یک کمیته کاری در شورایعالی شهرسازی تشکیل شد و در نهایت اینکه در شرق تهران مکانی برای گورستان جدید تهران در نظر گرفته شود، بهعنوان بخشی از طرح جامع به تصویب رسید.
حالا پس از این همه کار کارشناسی نباید دوباره به سر جای اول برگردیم و طرح را دوباره بررسی کنیم».
این بخشی از سخنان حمزه شکیب، رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تهران بود که در دفاع از جانمایی گورستان جدید تهران در «تلو» ابراز کرد.
پس از مخالفت اداره محیطزیست استان تهران با ساخت گورستان در تلو، شورای شهر تهران به شدت از این مخالفت ابراز نارضایتی کرد. در این بین در شورای شهر، رئیس کمیسیون عمران بیش از هر عضو دیگری بر جزئیات این موضوع مسلط است.
حمزه شکیب در ادامه صحبتهایش گفت: در این مقطع به جای زیر سؤال بردن طرح جامع، باید با کمک سازمان محیطزیست راهکار اجرایی شدن این طرح را بررسی کنیم، موانع را شناسایی و برای رفع آن تلاش کنیم.
آنگونه که رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تهران اعلام کرد، از نظر شورا و براساس آنچه در طرح جامع آمده است، ساخت گورستان در تلو قطعی است و از این پس باید بهدنبال رفع موانع اجرایی آن باشیم.
مشکل ترافیک
یکی از ایراداتی که اداره محیطزیست استان تهران به ساخت گورستان در تلو گرفته است، مشکلات ترافیکی در شرق تهران است. حمزه شکیب معتقد است که چنین ایرادی اصلا در حوزه کاری اداره محیطزیست نیست اما در عین حال میتوان سازمان حملونقل و ترافیک تهران را موظف کرد که طرح ترافیکی منطقه را برای افق 30 ساله ارائه بدهد. در هر صورت این مشکلی نیست که راهکار نداشته باشد.
سطح آبهای زیرزمینی
شکیب در ادامه گفت که اطلاعاتی که اداره محیطزیست در مورد سطح آبهای زیرزمینی داده است درست نیست.
موضوع سطح آبهای زیرزمینی در این منطقه یکی از مواردی است که مورد ایراد بوده است. بهنظر شکیب، براساس بررسیهای مشاوران ما، سطح آبهای زیرزمینی قطعا کمتر از 80 متر نیست. رئیس کمیسیون عمران شورا ادامه داد: البته حتی اگر سطح آبهای زیرزمینی30 متر هم باشد، مشکلی برای آن از ناحیه آب اموات پیش نمیآید. مگر مرده چقدر آب دارد که پساب آن آبهای زیرزمینی را آلوده کند؟
پساب غسالخانهها
این عضو شورای شهر در مورد مشکل پساب غسالخانهها هم ایجاد تصفیهخانه و استفاده از روشهای علمی را راهکار مشکل دانست. به عقیده او میتوان با شیوههای پیشرفته، آب غسالخانه را تصفیه کرد تا موجب آلودگی محیط و آبهای زیرزمینی نشود. شکیب چنین مخالفتهایی را پاک کردن صورت مسئله دانست و گفت که دلیلی برای مخالفت سازمان محیطزیست نمیبیند و اگر این مخالفتها زمینه سیاسی داشته باشد باید گفت که جانمایی گورستان در تلو به دوره مدیریت دکتر احمدینژاد در شهرداری بر میگردد و طرح جامع هم در دوره ریاستجمهوری ایشان به تصویب دولت و سازمان محیطزیست رسیده است.
گسل و زلزله
واقع شدن منطقه تلو روی گسل دلیل دیگری برای مخالفت اداره محیطزیست تهران با ساخت گورستان در این منطقه بوده است. شکیب در مقابل چنین ایرادی، این پرسش را مطرح کرد که در کشور زلزلهخیز ژاپن روی گسل برج ساخته میشود، چطور نمیتوانیم روی گسل گورستان بسازیم؟ بهنظر او این مشکل هم با تمهیداتی قابل حل است.
مالکیت زمینهای منطقه
حمزه شکیب تنها مشکلی را که ساخت گورستان در تلو با آن درگیر است، مالکیت ارتش بر زمینهای منطقه دانست. این عضو شورای شهر تهران گفت که این زمینها در حال حاضر در اختیار ارتش است اما در حال تعامل هستیم تا مالکیت آن به سازمان بهشت زهرا منتقل شود. البته این مشکل هم پایدار نیست و حل شدنی است.
بهشت زهرا تا 3 ماه دیگر پر میشود و ما برای عقب انداختن بحران کمبود جای دفن، درصدد هستیم تا 160 هکتار از زمینهای اطراف بهشت زهرا را تملک کنیم.
حمزه شکیب در ادامه تاکید کرد که این مخالفتها نمیتواند مانع ساخت گورستان در تلو شود چرا که شورای شهر مستندات خود را دارد. او سپس اعلام کرد که شورای شهر از این پس مستقیما با سازمان حفاظت محیطزیست کشور مذاکره خواهد کرد چرا که به گفته او مدیران سازمان محیط زیست استان تهران در جلسات مشترک شرکت میکنند و مستندات شورا را میشنوند اما وقتی از جلسه خارج میشوند دوباره ساز مخالف میزنند.
بدین ترتیب دور تازه مذاکرات در مورد گورستان تلو در راه است و اینبار آن سوی میز مدیران سازمان محیطزیست کشور مینشینند. اعضای شورای شهر تهران امیدوارند که آنها دیگر ساز مخالف نزنند.
شمارش معکوس برای پر شدن بهشتزهرا
گورستان بهشت زهرا تا 3 ماه دیگر امکان دفن اموات را دارد و پس از آن ظرفیت این گورستان به اتمام میرسد. این موضوع را سخنگوی شورای شهر اعلام کرده است. مدیرعامل سازمان بهشتزهرا هم در جلسه روز 22 مرداد شورا گفت که بهشت زهرا فقط 3 قطعه دیگر جای دفن اموات را دارد.محمود رضاییان آن روز در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: برای جلوگیری از وقوع بحران باید در اندک زمان باقیمانده نسبت به ایجاد فضای جدید دفن در تهران اقدام کرد.
وی با اشاره به مخالفت سازمان محیط زیست با احداث گورستان جدید در شرق تهران تاکید کرد: این مخالفت در شرایطی اعلام شده که هیچ مکان و فضای دیگری برای احداث گورستان جدید تهران اعلام نشده است.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا با بیان اینکه گورستان بهشت زهرا از سال 1349 دفن اموات را آغاز کرده، اظهار داشت : این گورستان برای 50 سال دفن اموات پیشبینی شده بود که بهدلیل 8 سال جنگ تحمیلی ظرفیت آن کاهش یافت و هم اکنون شمارش معکوس صفر شدن فضای دفن اموات آغاز شده است.
نایب رئیس شورای شهر تهران هم در رابطه با اظهارات معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران مبنی بر نبود امکان ساخت گورستان در تلو گفت: اگر محیطزیست با احداث گورستان در این منطقه مخالف است باید جایگزین معرفی کند.
حسن بیادی با بیان این مطلب افزود: ایراداتی که سازمان محیط زیست در زمینه ساخت گورستان در تلو گرفته بیمعنی است؛ چرا که بهطور نمونه وجود گسل در این منطقه خطری برای مردگان ندارد، بلکه وجود گسل در حیطه مسکونی زندهها، مهم و خطرساز است.