یکشنبه ۱۴ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۴
۱ نفر

استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خوزستان، اردبیل و کردستان در گروه استان‌های با توسعه‌یافتگی بسیار بالا در بخش دام هستند.

دامپروری

همشهری- شیوا نوروزی: پرورش انواع حیوانات اهلی اصلی‌ترین عنصر در کشاورزی کشورهای در حال توسعه و توسعه‌یافته است؛ از این‌رو که تامین‌کننده مهم‌ترین و بیشترین ماده غذایی است. طبق برآوردهای سازمان خواربار وکشاورزی جهانی حدود ۵۰ درصد درآمد ناخالص ملی در بخش کشاورزی و بیش از ۲۰ درصد کل درآمد ناخالص ملی در بیشتر این کشورها از دامپروری تامین می‌شود (البته این آمار و ارقام در ایران بسیار پایین‌تر است). در واقع دام و محصولات تامین‌کننده درآمد نقدی مستقیم است. به اعتقاد صاحب‌نظران اقتصاد کشاورزی، دام‌ها بانک‌های زنده کشاورزان هستند. البته دام‌ها نه فقط به‌خاطر درآمد، بلکه به‌خاطر تولید پروتئین، انرژی کار و فضولات که منبع سوخت و حاصلخیزکننده آلی هستند نیز مورد توجه متخصصان توسعه در مناطق روستایی بسیاری از کشورهای در حال توسعه قرار دارند. با وجود اهمیت بالای دامپروری در این کشورها اما در کشور در حال توسعه‌ای مانند ایران میزان بهره‌وری تولید محصولات دامی بسیار پایین است.
 

توسعه‌یافتگی استان‌ها در پرورش دام

براساس اطلاعات مرکز آمار و تحقیقات انجام‌شده از سوی محققان وزارت جهادکشاورزی و سازمان تحقیقات، ترویج و کشاورزی استان‌ها براساس معیار توسعه‌یافتگی در بخش امور دام (تعداد واحد دامی، میزان مرتع، میزان زمین زراعی، میزان جنگل، میزان تولید گوشت قرمز، مقدار تولید شیر، تعداد دامپزشک، تعداد تکنیسین دامپزشکی، تعداد کارشناس ترویج و تعداد کارشناس امور دام) به چهار گروه استان‌های با توسعه‌یافتگی بسیار بالا، با توسعه‌یافتگی بالا، با توسعه‌یافتگی پایین و توسعه‌یافتگی بسیار پایین دسته‌بندی می‌شوند. با توجه به سطوح طبقات و امتیازات حاصله، استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خوزستان، اردبیل و کردستان در گروه استان‌های با توسعه‌یافتگی بسیار بالا و استان‌های مازندران، زنجان، چهارمحال‌ و بختیاری، ایلام، مرکزی، هرمزگان، کرمانشاه، خراسان، اصفهان، بوشهر، کرمان و گیلان در گروه استان‌های با توسعه‌یافتگی بالا طبقه‌بندی شده‌اند. به همین ترتیب استان‌های کهگیلویه‌ و بویراحمد، فارس و لرستان در دسته استان‌های با توسعه‌یافتگی پایین و استان‌های همدان، تهران و سیستان‌وبلوچستان در گروه استان‌های با سطح توسعه‌یافتگی بسیار پایین طبقه‌بندی شده‌اند.
 

رتبه‌بندی 

استان‌ها با استفاده از شاخص‌های توسعه امور دام در سطح استان‌های کشور ازجمله نسبت واحد دامی به بهره‌بردار، نسبت مرتع به بهره‌بردار، نسبت زمین‌های زراعی آبی، دیم و جنگلی به‌ازای هر ۱۰۰ واحد دامی، نسبت مقدار تولید گوشت قرمز و شیر به تعداد دام و نسبت بدنه کارشناسی (دامپزشک، تکنیسین دامپزشکی، کارشناس ترویج و کارشناس امور دامی) به ازای هر ۱۰۰ واحد دامی و براساس تاکسونومی، این‌طور تقسیم‌بندی شده‌اند: استان آذربایجان شرقی با سطح توسعه‌یافتگی برابر ۰.۹۳ در رتبه اول، آذربایجان غربی با سطح توسعه‌یافتگی ۰.۸۳ در رتبه دوم، خوزستان در رتبه سوم، اردبیل در رتبه چهارم، کردستان در رتبه پنجم، مازندران در رتبه ششم، زنجان در رتبه هفتم، چهار محال‌وبختیاری در رتبه هشتم، ایلام در رتبه نهم، مرکزی در رتبه دهم، هرمزگان در رتبه یازدهم، کرمانشاه در رتبه دوازدهم، خراسان در رتبه سیزدهم، اصفهان در رتبه چهاردهم، بوشهر در رتبه پانزدهم، کرمان در رتبه شانزدهم، گیلان در رتبه هفدهم، کهگیلویه‌وبویر احمد در رتبه هجدهم، فارس در رتبه نوزدهم، لرستان در رتبه بیستم، همدان در رتبه بیست‌ویکم، تهران در رتبه بیست‌ودوم و سیستان‌وبلوچستان با سطح توسعه‌یافتگی برابر ۰.۴۱ در رتبه بیست‌وسوم قرار دارد.
 

دام عشایر

درحالی‌که خانوارهای عشایر کوچنده کشور ۱.۴ درصد از جمعیت کشور را به‌خود اختصاص داده‌اند، در حدود ۳۰ درصد از دام سبک کشور (گوسفند و بز) را در اختیار دارند که این موضوع نشان می‌دهد جامعه عشایر کوچنده در تولید گوشت قرمز کشور دارای نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری است. عشایر ۲۰۰ هزار تن نیاز گوشت کشور را تامین می‌کنند. بخشی از توسعه‌یافتگی دامپروری در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خوزستان و اردبیل مربوط به عشایر کوچکنده این استان‌هاست. به‌عنوان نمونه عشایرنشینان استان آذربایجان شرقی یک میلیون و ۹۳۴هزار و ۲۱۸ رأس دام سبک و ۵۰۷ هزار و ۱۴۴ رأس دام سنگین را در اختیار دارد که ۲۰ درصد دام استان را تشکیل می‌دهد و نقش مهمی در تولید محصولات دامی برعهده دارد. یک میلیون و ۲۸ هزار رأس دام سبک و سنگین نیز در اختیار۲ هزار و ۴۱۰ خانوار عشایری در استان آذربایجان غربی است که ۱۱درصد کل دام استان را شامل می‌شود. عشایر خوزستان نیز با در اختیار داشتن یک‌ میلیون و ۲۰۰ هزار رأس دام سبک و ۱۵ هزار رأس دام سنگین نقش مهمی در تامین محصولات دامی کشور دارند. عشایر استان اردبیل هم با جمعیت دامی ۱.۵ میلیون با تولید حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز حدود ۳۶ درصد گوشت قرمز استان را تامین می‌کنند.

کد خبر 623501

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha