همشهری آنلاین - فاطمه عباسی: ننه سرمای قصهگوی ما که شب یلدا را با داستانهای پرهیجانش گرم و دلنشین میکند، شخصیتی فولکلور و بومی دارد اما چهره بابا نوئل را شرکت کوکاکولا و در همین سالهای اخیر خلق کرده است!
اواخر قرن هجدهم بود که یک خانواده اروپایی مراسمی در نیویورک برگزار کرد تا یاد یک روحانی مسیحی مهربان و حامی کودکان به نام سانتا کلاوس را گرامی بدارد. این مهمانی با جورابهای پر از شکلات و شومینههایی آراسته با شاخههای میوه تزئین شده بود و پس از آن بود که سانتا توسط یک تاریخنویس نیویورکی به نام جان پینتارد وارد تاریخ معاصر آمریکا شد.
به گزارش کمپانی کوکاکولا، در سال ۱۹۳۱، این شرکت به یک تصویرگر سفارش داد تا سانتا را برای تبلیغات کریسمس نقاشی کند و از آن برای تبلیغ نوشیدنیهای خود استفاده کرد. تبلیغات کوکاکولا نقش زیادی در شهرت جهانی شخصیت شاد و امروزی سانتا پیدا کرد.
فراخوان جنجالی کوکاکولا | شاید در نوشابه شما آشغال وجود داشته باشد!
تا پیش از آن و به بهانه تولد حضرت عیسی، پیروان این دین مهمانیهایی خانوادگی به صرف شام و هدیه برگزار میکردند؛ مسیحیان سنتی ایتالیا از مجسمههایی که در شهر ناپل، ایتالیا، ساخته میشد و عمدتا به شکل شخصیت حضرت مریم، نوزادش عیسی و دیگر قدیسهای مسیحیت بود برای دکور کریسمس استفاده میکردند و خبری از بابا نوئل نبود.
سنت (قدیس) نیکلاس یا سانتا کلاوس به عنوان یک روحانی خوشنام مسیحی در قرن سوم میلاد و در ترکیه امروزی زندگی میکرد و بعد از انقلاب پروتستانها در اروپا شهرت یافت؛ حتی رسم درخت کاج کریسمس نیز از اروپای شمالی وارد آمریکا و سپس دیگر کشورهای مسیحی شد چراکه محل تولد حضرت عیسی، شهر بیت لحم در فلسطین اشغالی است و درختی که حضرت مریم به آن پناه برد یک نخل خرما است.
تصاویری زیبا از کلیسای پیدایش؛ محل تولد حضرت عیسی | نمایش گنجینههای طلاکاری شده در کریسمس
تا زمان جنگ جهانی دوم و تسلط آمریکا بر اروپا، سنتهایی مانند هدیه دادن بابا نوئل وجود نداشت و مردم از بازارچههای موسوم به پرزپه سمبلها و مجسمههای تولد عیسی مسیح را خریداری میکردند اما تبلیغات و رسانه نقشی بسزا در ماندگاری شخصیت بابا نوئل و افزایش هیجان جشن کریسمس داشتند و اکنون سانتا شهرتی جهانی یافته است.
امروزه، شخصیت بابا نوئل عمدتا به عنوان مردی سرخپوش شناخته میشود که در شب کریسمس برای دختران و پسران خوب اسباببازی میآورد؛ بچههای خوب در صبح کریسمس به ذوق هدیههای خود بیدار میشوند و البته بچههای بد هم چند روز بعدتر از عجوزهای به نام «بفانا» ذغال میگیرند! با این حال داستان اصلی سنت نیکلاس کمتر نقل میشود.
بیشتر بخوانید:
نظر شما