به گزارش همشهریآنلاین دراین کتاب 330 صفحهای که به شیوه «تاریخ شفاهی» نگاشته شده، تاریخ شکلگیری جمعیت سازماندهی شده روحانیت به نام «جامعه روحانیت مبارز تهران» و نقش و جایگاه آن از آغاز نهضت تا پیروزی و پس از آن بررسی شده است.
در آغاز سخن، شرحی از نظریهی اندیشهی سیاسی ولایت و حکومت در شیعه ، با نگاهی به تاریخ صدر اسلام تا دوران قاجاریه ارائه و سپس به شناخت جایگاه مرجعیت در فقاهت شیعه پرداخته شده و دربارهی حضور مراجع زمان در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران معاصر سخن رفته است.
در این پژوهش ، دربارهی علل حضور مراجع و علمای شیعه در حوادث و رویدادهای سیاسی و اجتماعی ایران تحقیق و نظریهی اندیشهی سیاسی شیعه در اجرای سیاست و حکومت اداری ، بر اساس دیانت و شریعت ترسیم شده و سپس به عواملی از قبیل انزوای روحانیت پرداخته میشود.
در این پژوهش، ضمن بررسی روند رفتارهای سیاسی روحانیت و چگونگی بروز فعالیتهای آنان طی دورهی تاریخی 1342 تا 1357 ، رابطهی بین رفتارها و حرکتهای سیاسی مردم با نخبگان روحانیت در جریان مبارزه ، ترسیم میشود . علاوه بر این ، برای شناخت انگیزهها و علل حاکم بر رفتار سیاسی مردم و چگونگی حضور آنان در جریان نهضت ، که به انقلاب سال 1357 انجامید ، مراکز و کانونهای حرکتهای سیاسی ، ایام و مناسبتهای آغاز و تشدید فعالیتهای انقلابی و انتشار اعلامیهها و اطلاعیههایی که تشکل سازمان یافتهی روحانیت با نام جامعهی روحانیت مبارز تهران انجام میداد ، معرفی میگردد.
این تحقیق به بررسی حوادث و رویدادهای بعد از پیروزی انقلاب تا سال 1370 و نقش و جایگاه تأثیرگذار روحانیون فعال در جامعهی روحانیت مبارز تهران پرداخته است . اگرچه شناخت تحولات بعد از سال 1370 و آغاز دورهی چهارم مجلس شورای اسلامی و حضور و ظهور تشکل منفک شده از جامعهی روحانیت مبارز تهران یعنی « مجمع روحانیون مبارز» نیاز به تحقیق جامعتری داد ، اما در انتهای این پژوهش سعی شده است در یک جستار فرهنگی و اقتصادی به عوامل این انفکاک و جدایی پرداخته شود و خوانندگان با جناح دوم روحانیون که اصطلاحا به " جناح چپ " معروف شدهاند ، آشنا شوند.
این کتاب در 332 صفحه به قیمت 2500 تومان به تازگی به بازار نشر عرضه شده است