سویه اومیکرون، تبدیل به ویروس غالب در بسیاری از کشورها شده، اما ایران هنوز از همه‌گیری انفجاری آن در امان مانده است؛ هرچند که موارد ابتلا و بستری در هفته‌های گذشته افزایشی بوده اما همچنان روند شیوع، آرام است و رنگ‌بندی شهرها را تغییر نداده است.

واکسن

به گزارش همشهری آنلاین، حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی مقابله با کرونای وزارت بهداشت درباره دلایل بالانرفتن موارد ابتلا به اومیکرون در کشور با توجه به پیش‌بینی‌های قبلی، می‌گوید:«اولین مورد شناخته شده اومیکرون در ایران همانی بود که از سوی وزارت بهداشت تأیید و اعلام شد، هم‌اکنون هم ما برخلاف کشورهای اروپایی و آمریکایی با افزایش موارد ابتلا مواجه نیستیم و دلایل آن را می‌توان با مقایسه وضعیت کشور با این کشورها بررسی کرد. به این موضوع توجه کنید که مدت‌ها از واکسیناسیون دوز دوم در این کشورها گذشته و دوز سوم هم تزریق نشده بود. بنابراین آنها با کاهش سطح آنتی‌بادی مواجه شدند و با شیوع اومیکرون، غافلگیر شدند. تزریق ۲دوز واکسن در کشور ما از شهریور با سرعت انجام   و بلافاصله هم ترزیق دوز سوم توصیه شد.»

او ادامه می‌دهد: «مسئله دیگر درباره شیوع بالای اومیکرون در آن کشورها، کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی بود. در کشورهای اروپایی مسابقات فوتبال با حضور قابل توجه تماشاگرانی برگزار شد که ماسک هم نمی‌زنند. اما با وجود عبور از پیک پنجم دلتا در کشور، رفع محدودیت‌ها مانند کشورهای اروپایی و آمریکایی نبود. سومین علت هم این است که تا زمان شیوع اومیکرون در بسیاری از این کشورها واکسیناسیون گروه سنی زیر ۱۸سال انجام نشده بود و به تازگی واکسیناسیون این گروه سنی شروع شده است.»

براساس اعلام جماعتی، یکی از گروه‌های سنی مورد توجه اومیکرون جوانان و کودکان هستند، این مسئله منجر به افزایش بیماری در این کشورها شد. اما در ایران واکسیناسیون گروه سنی ۱۲تا ۱۸سال مورد تأیید قرار گرفت و همین عامل موجب کمتر درگیر شدن این گروه سنی با سویه اومیکرون است.

دیر واکسن زدن به نفع‌مان شد

پیام طبرسی، دیگر عضو کمیته علمی کشوری کنترل و مقابله با کووید-۱۹ درباره وضعیت شیوع این ویروس در کشور و تبدیل شدن آن به یک پیک انفجاری مشابه دیگر کشورهای اروپایی و آمریکایی توضیح می‌دهد و می‌گوید: «اتفاق خوبی که تاکنون رقم خورده، این است که در این مدت با افزایش ابتلا به کرونا مواجه نشده‌ایم و یکی از مهم‌ترین دلایل آن تزریق حجم زیاد واکسیناسیون در مدت کوتاهی است؛ یعنی حدود ۴، ۵ماه اخیر. همچنین تزریق دوز سوم هم در زمان خوبی آغاز شد، این مسئله را در برخی کشورها که با افزایش موارد کرونا مواجه شده‌اند در زمان عقب‌تر شاهد بودیم و فاصله میان تزریق دوز دوم و سوم خیلی زیاد بود. به همین دلیل است که توصیه جدی بر تزریق دوز سوم است چرا که درصورت تعویق در این زمان، وضعیت ما هم طی یکی، دو ماه آینده مشابه برخی کشورهای اروپایی و  با شیوع بالا می‌شود.»

به‌گفته طبرسی، سطح ایمنی واکسن پس از مدتی کاهش پیدا می‌کند و اگر با چرخش ویروس در جامعه به‌ویژه سویه اومیکرون که قدرت سرایت بالاتری دارد  همراه شود، می‌تواند منجر به افزایش بیماری شود.»

رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری وضعیت کشور را با توجه به شیوع اومیکرون مناسب ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «تا همین حالا موارد ابتلا در کشور کم است اما تداوم این وضعیت نیاز به همراهی مردم برای زدن دوز سوم واکسن و رعایت بیشتر پروتکل‌هاست که کشور را گرفتار پیک جدیدی از کرونا نکند. ما همواره مورد هجمه قرار داریم که چرا با وجود وضعیت نسبتا آرام در کشور باز هم تأکید بر زدن ماسک و واکسن است اما تنها ۲مسئله کنترل این بیماری همان مواردی است که تاکنون توصیه شده یعنی پروتکل‌ها و تکمیل واکسیناسیون با دوز سوم. این مسئله غیرقابل انکار است که وضعیت کنونی ما ناشی از پوشش خوب واکسیناسیون و تداوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی است که با ورود سویه جدید کرونا کشور را در وضعیت بدتری قرار نداد.»

او در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است وضعیت آرام موجود ناشی از کم بودن تست‌های انجام شده باشد، توضیح می‌دهد: «چنین چیزی مطرح نیست چرا که میزان تست‌ها کاهش پیدا نکرده است، اگر در گذشته ۲۰هزار تست انجام می‌شد و ۵هزار نمونه مثبت می‌شد، اکنون هم ۲۰هزار تست انجام می‌شود و هزار تا ۲هزار تست مثبت می‌شود. اما باز هم تأکید می‌کنم که این روند کاهشی نمی‌تواند دلیلی باشد بر اینکه ما درهفته‌های آینده درگیر بیماری نشویم.»  طبرسی همچنین درباره صحبت‌های مطرح شده از سوی رئیس بیمارستان مینودشت در گلستان مبنی بر افزایش ۴۰درصدی افراد مشکوک به اومیکرون که بخش زیادی از آنها کودکان هستند، توضیح می‌دهد:«ما بیماری‌های دیگری هم داریم و روند ابتلا در کشور هنوز افزایشی نشده است اما نکته‌ای که وجود دارد اینکه اومیکرون نه‌تنها کودکان که دیگر گروه‌های سنی را هم تهدید می‌کند. موارد ابتلای روزانه در آمریکا به ۵۰۰هزار نفر و در انگلیس به ۲۰۰هزار نفر رسیده و باید دید که شرایط ما به چه صورت خواهد بود. اما در این‌باره نکته مهم واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲سال است که در کمیته علمی مقابله با کرونا هم درباره آن بحث زیادشده است. در ضرورت واکسیناسیون این گروه سنی هیچ شکی وجود ندارد و بسیاری از کشورهای دنیا هم واکسیناسیون کودکان ۵تا ۱۲سال را در دستور کار قرار داده‌اند اما نکته مهم این است که با چه نوع واکسنی تزریق این گروه سنی انجام شود. هم‌اکنون این مسئله به‌نظر سازمان غذا و دارو منوط شده و ستاد ملی کرونا در این‌باره تصمیم‌گیری می‌کند.»‌

کد خبر 647440

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۳
    0 0
    فعلاً تا محو کامل سویه امیکرون و دلتا ، نباید ریسک کرد، با احتیاط عمل شود.‌ نکات بهداشتی رعایت شود. مردم به نکات بهداشتی آشنا و پایبند شده اند. نباید مغرور شویم.‌احتمالاً تا پایان فصل بهار به یک جمع بندی می توان رسید.