سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس گفت:این بانک می‌توانسته در مجموع ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان پرداخت کند. اما تنها در یک فقره، معادل ۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات از این بانک دریافت شده که ۴۰ برابر سقف تسهیلات کلان دریافتی توسط یک شخص حقوقی است.

فساد اقتصادی

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، علی خضریان با اعلام خبر ثبت «طرح شفافیت تسهیلات و تعهدات کلان بانکی» در قالب الحاقیه به لایحه بودجه ۱۴۰۱ و همچنین تبدیل آن به قانون دائمی برای سال‌های آینده گفت: تسهیلات کلان مجاز برای بانک‌ها معادل حداقل ۱۰ و حداکثر ۲۰ درصد سرمایه پایه هر بانک است. به عنوان نمونه، طبق دستورالعمل تسهیلات و تعهدات کلان بانکی، اگر یک بانک ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه پایه داشته باشد، در صورتی که به یک یا چند شخص ذینفع واحد ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات دهد، این معادل تسهیلات کلان در نظر گرفته می‌شود و حداکثر سقف قانونی پرداختی تسهیلات کلان برای چنین بانکی نیز ۴۰۰ میلیارد تومان بوده و پرداخت بیش از آن تخلف محسوب می‌شود.

عضو هیات رییسه کمیسیون اصل نود مجلس ادامه داد: مجموع تسهیلات کلانی که یک بانک می‌تواند به اشخاص مختلف پرداخت کند نیز ۸ برابر سرمایه پایه بانک است، یعنی بانک مورد مثال می‌تواند در مجموع ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان پرداخت کند.

این نماینده مجلس یازدهم در ادامه گفت: با وجود این، از آنجا که نظارت هوشمندانه‌ای بر این دستورالعمل وجود نداشته و در مواردی از اجرای قانون چشم‌پوشی شده است، و نه تنها در بعضی بانک‌ها بازه تسهیلات کلان به هر شخص رعایت نشده، بلکه در مجموع نیز از اجرای این قاعده سر باز زده شده است.

خضریان افزود: علاوه بر اینکه این رویه، موجب انحراف منابع بانکی به سمت اشخاص حقیقی و حقوقی وابسته بانک و استفاده از مجوز خلق پول بانکی به نفع گروه‌های خاص می‌شود، عمده مفاسد بانکی نیز در تسهیلات کلان رخ داده و مشاهده شده است.

پرداخت تسهیلات۲۰ هزار میلیاردی با سرمایه ۴۰۰ میلیارد تومانی

عضو هیات رییسه کمیسیون اصل نودم قانون اساسی با اشاره به فساد صورت گرفته شده در یکی از بانک‌های کشور که در سال‌های اخیر در رسانه‌ها مطرح و در دستگاه قضایی کشور پیگیری شده است، گفت: این بانک خصوصی با سرمایه ۴۰۰ میلیارد تومانی، در مجموع از زمان تاسیس حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است. و از این میزان، حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان، سهم تسهیلات کلان پرداختی بانک در حدود ۵۰ فقره بوده که تقریبا همه موارد، با فساد و زد و بند پرداخت شده و لذا بازپرداخت نشده و به معوقه تبدیل شده است.

خضریان در این رابطه ادامه داد: ضمن اینکه قواعد دستورالعمل تسهیلات و تعهدات کلان نیز در پرداخت این تسهیلات رعایت نشده است. به عنوان نمونه، فردی یک شبه، در اسفندماه سال ۹۴ در ۵ فقره حدود ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات از این بانک دریافت کرده و تسویه نکرده است؛ شخصی که اخیرا پس از ۵ سال، به مفاسد وی در دادگاه پرداخته شد. این درحالی است که سقف تسهیلات کلان پرداختی بانک باید ۸۰ میلیارد تومان می‌بود.

پرداخت تسهیلات ۱۷ هزار میلیارد تومانی!

خضریان گفت: در نمونه‌ای دیگر، یکی دیگر از بانک‌ها که اَبَر تخلف نظام بانکی تاریخ کشور را باید به عملکرد سال‌های ۹۴ تا ۹۶ این بانک نسبت داد، با سرمایه پایه ۲ هزار میلیارد تومانی، در مجموع حدود ۱۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که سهم تسهیلات کلان آن، ۵۰ فقره به میزان ۷۰ هزار میلیارد تومان است. حال آنکه این بانک می‌توانسته در مجموع ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان پرداخت کند. اما تنها در یک فقره، معادل ۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات از این بانک دریافت شده که ۴۰ برابر سقف تسهیلات کلان دریافتی توسط یک شخص حقوقی است.

وی ادامه داد: نکته مهم‌تر اینکه بخش قابل توجهی از تسهیلات مذکور بازپرداخت نشده و بخشی نیز در حوزه‌های غیر اولویت‌دار هزینه و در واقع منحرف شده است. بطوریکه ۲۴ شرکت بیش از هزار میلیارد تومان از این بانک تسهیلات دریافت کردند که افراد مختلف مرتبط با بانک در این شرکت‌ها عضو هیئت مدیره بوده‌اند.

دریافت ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط معاون سابق بانک

خضریان افزود: بطور مثال یک نفر که سابقا معاون این بانک بوده، در ۲۸ شرکت که در مجموع ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان از بانک مذکور دریافت کردند، عضو هیئت مدیره بوده است.

وی درخصوص ریشه فساد اقتصادی مذکور گفت: ریشه مسئله انحراف و فساد در پرداخت تسهیلات کلان را می‌توان در نظارت غیرهوشمندانه بانک مرکزی خلاصه کرد. به این معنا که اولا بانک مرکزی ظرفیت لازم برای نظارت بر شبکه بانکی را ندارد و ثانیا سازوکارهای نظارتی بانک مرکزی قدیمی و قابل دور زدن است. البته از آنجا که حجم تخلفات رخ داده به شدت بزرگ و غیر قابل چشم پوشی است، نمی‌توان منکر این موضوع شد که در بعضی موارد از موضوع اطلاع نداشته یا به سرعت مطلع نشده است. لذا ریشه دیگر، تعارض منافع بانک مرکزی و مسئولین آن در نظارت بر شبکه بانکی است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به منظور پیشگیری از انحراف و مفاسد در تسهیلات کلان بانکی، پیشنهاد راه اندازی سامانه جامع تسهیلات و تعهدات کلان بانک‌ها با امکان دسترسی عمومی را در لایحه بودجه ۱۴۰۱ و همچنین پیگیری جهت تبدیل آن به قانون دائمی انجام شده که در این سامانه، هر بانک باید بلافاصله پس از پرداخت تسهیلات کلان، مشخصات وام و وام گیرنده و وضعیت آن را به اطلاع عموم برساند.

خضریان ادامه داد: استفاده از سامانه این امکان را به وجود می‌آورد که با نظارت عمومی، مسئله تعارض منافع بانک مرکزی که در بعضی مقاطع باعث عدم پیگیری تخلفات و مفاسد شده است، در حوزه تسهیلات کلان مرتفع شود و امکان تخلف را به دلیل افزایش احتمال افشا، کاهش دهد. همچنین این سامانه باعث تسریع در  نظارت بانک مرکزی می‌شود و در صورت بروز تخلف، رسیدگی به آن را سرعت می‌بخشد.

خضریان گفت: راه اندازی این سامانه، منجر به انتشار اطلاعات شرکت‌ها می‌شود، اما با توجه به اینکه دریافت تسهیلات معادل خلق پول است و خلق پول نیز یک حق عمومی می‌باشد، از آنجا که نظارت بانک مرکزی تاکنون در این زمینه اثربخشی نداشته و منجر به هزینه برای عموم جامعه شده است و با توجه به اینکه در حال حاضر سامانه سمات با ویژگی‌های مشابه فعال شده، اما لازم است بخش تسهیلات کلان آن، در قالب یک سامانه برخط به عموم گزارش داده شود.

عضو هیات رییسه کمیسیون اصل نود مجلس افزود: اقدام مذکور را می‌توان با تصویب الحاقیه در بودجه ۱۴۰۱ توسط مجلس شورای اسلامی به بانک مرکزی تکلیف کرد و در ادامه نیز با تصویب قانون دائمی، طی سال‌های آینده نیز اجرایی شود.

کد خبر 650265

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 12
  • DE ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    17 0
    آقای خضریان ای کاش این شجاعت وجود داشت تا نام این فرد را ذکر می کردید ! ولی اصلا" اسم این فرد مهم نیست ، مهم این است که این فرد از آن چنان رانتی برخوردار است که می تواند بانک تاسیس کند و به خودش وام از محل سپرده گذاری مردم پرداخت کند و سهام شرکتش را چندین برابر ارزش واقعی با مستند سازی وارد بورس کند ، و مکانش را برای بیمارستان صحرایی و واکسیناسیون به دولت اجاره دهد ! رانت این فرد فراتر از اختیارات مسئولین دولتی است !
    • غلامحسین محمد نژاد IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
      7 0
      یعنی می فرمایید اون ساختمان به اون بزرگی و فروشگاه و سینما و... همه پولشویی و اختلاس است و همه بزرگان هم که سالیان سال از اتوبان همت رد می شدند می دیدند و بنا به هر دلیلی نمی دیدند ؟ آخرالزمان نزدیک است . به گمانم تساهل در امر فقط برای تسهیل و تسریع در ظهور حضرت بوده است والا مسئولین کشور به قول معروف : جنبیدن هر پشه عیان در نظرشان است .
  • فرشید DE ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    7 0
    اگه لطف کنید جای این گوشه کنارها مانده ما را هم ادم حساب کنید با عرض شرمندگی
  • ......... IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    23 0
    آنوقت مردم بدبخت ایران تو سطل زباله دنباله نون می گردد پزشکان ما بخاطر درآمد از ایران می روند مغزهای صنعتی شریف در ایالت های امریکا جذب می شوند دانشمندان ما بجای تحقیق بفکر نان هستند... و هزاران اندوه وغمی که همه ریشه در فقر این سرزمین دارد ولی سرشار از نعمت و دزد هست اینها همه بخاطر جهل انسان است که فکر می کند عاقبتی درکار نیست انه کان ظلوما" جهولا
  • رحمان IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    14 1
    هردم ازین باغ بری میرسد جالب اینه هیچ وقت هم نمیتونن جلوو شو بگیرن
  • حسن QA ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    15 0
    يك فرد جوان نميتونه ضامن وام ازدواج بيدا كنه وام تشكيل خانواده ضامن اينها كيه اقازاده ها بلاخره روز حسابى هست
    • غلامحسین محمد نژاد IR ۰۷:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
      4 1
      آقازاده هم نیست ؛ به قول خودش از بچه گی با دست خودش کارکرده و همه چیز را با عرق جبین و کد یمین و البت حسن نیت و حسن نظر مسئولین کشور به دست آورده است . اولش با دست خودش مبل درست می کرد .
  • احمد QA ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۵
    18 1
    عدالت در كشور اسلامى
  • IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    11 2
    این اختلاس، اختلاف طبقاتی، تبعيض و ... از زمان ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی بنا گذاشته شد. در واقع اون باعث و بانی همه ی این بدبختی های مردم بود.
  • یاس IR ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    7 0
    کدوم بانک ۵میلیون وام میده ...موندم چندهزارمیلیاردی ... بضی وقتها ادم به خداهم شک میکنه
  • سقلمه IR ۰۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    16 0
    به به ، عدل علی در کشور اسلامی تون‌ ما را کشته
  • IR ۰۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    3 0
    این نظارت را در مرحله اول بانک مرکزی و در مرحله بعد خود مجلس بر عهده دارند. اگر کوتاهی کرده اند باید با آن ها برخورد شود.
  • علی رضا رجبی IR ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    1 0
    سلام فکر کنم مردم سر کار هستند
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    3 2
    اینجانب برای گرفتن ۲۵۰۰۰۰۰هزارتومان وام مسئول باجه گفته ضامن کارمند.کسرقسط. سفته. چک بازاری. بانک قرضالحسنه مهر حالا خودتان قضاوت کنید
  • رضا IR ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    1 0
    علی برکت الله......
  • احمد IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    4 0
    باید کل سرمایه رییس با وخانوده و......اورامصاره نمود وثات شود چقر رشه درافت داشته ات وشرکای دیکر نیز همچنین وانها را درملاء عام اعدام نمود
  • محمدتقی فرشباف قویفکر IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    2 0
    شرم و حیا چیز خوب است. این گونه افراد خیانت کار باید محاکمه شده و افراد حمایت کننده کننده نیز سوا شوند.
  • علی IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    1 0
    با این حرف ها داغ دل مردم را زیادتر نکنید چون همه شماها با هم شریک هستیداگر غیر از این بود وقتی چننفر وام گیرنده با وام دهندگان را با رد مال فوری اعدام میکردید دیگه کسی جرات این تخلفات را پیدا نمیکرد
  • معلم IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 0
    اصل مسئله گرانی و تورم و دلار و نقدینگی اینه در تمام بانکهای خصوصی دنبال کنید وام بدون سرمایه اولیه بانک یعنی افزایش نقدینگی .در یک لیست میزان وام داده شده و سهم نقدینگی هر بانک خصوصی را بدست آورید مطمئن باشید ۵۰ هزار میلیارد وام در اسفند ۹۴ الان نقدینگی رو ۲۰۰ هزار کرده عمدتا در تهران در جیب عده ای انگشت شمار رفته است برای پرو ژه هایی مثل ایران مال