به گزارش همشهری آنلاین به نقل از سیانان برخی از حیوانات از قبیل مارمولکها، ستارههای دریایی، خرچنگها و سمندرها توانایی ذاتی رشد دادن دوباره اندامهایشان دارند و دانشمندان سالهاست به دنبال شناخت این پدیده و شبیهسازی آن هستند تا بتوانند روزی از آن برای رشد دادن دوباره اندامهای قطعشده در انسانها استفاده کنند.
اکنون گروهی از دانشمندان در انستیتوی وایس دانشگاه هاروارد و دانشگاه تافتز یک کلاهک سیلکیونی حاوی آمیزهای از داروهای تحربککننده رشد را برای ۲۴ ساعت روی عضوهای قطع شده این قورباغهها با نام علمی Xenopus laevis قرار دادند. در طول ۱۸ ماه بعدی، در این قورباغهها عضوهای قطعشده دوباره رشد کرد و ساختارهای شبیه به پا حاوی اعصاب، عضلات، استخوانّا و حتی زائدهای شبیه انگشت به وجود آمدند، اما پردههای میان این انگشتها تشکیل نشدند.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Science Advances منتشر شده است.
کارشناسان میگویند این نوع قورباغهها از لحاظ توانایی رشد اندام قطعشده در فاصله میان سمندر که میتواند اندام قطعشدهاش را به طور کامل دوباره رشد دهد و پستانداران که توانایی انجام این کار را ندارند و در محل قطع عضو بافت جوشگاهی تشکیل میشود، قرار میگیرند.
به گفته این پژوهشگران این حقیقت که قرارگیری کوتاهمدت به داروهای محرک رشد، روند ترمیم چندماههای در این قورباغهها برانگیخت، نشان میدهد این حیوانات و شاید حیوانات دیگر دارای تواناییهای ترمیمی پنهانی هستند که میتوان آنها را فعال کرد.
این پژوهشگران این روش را بر روی بیش از ۱۰۰ قورباغه به کار بردند، اما نتایج در هر موردی کامل نبود. مرحله بعدی این پژوهش آزمایش این شیوه در پستاندارانی مانند موشهای آزمایشگاهی است.
این پژوهشگران همچنین از سلولهای بنیادی قورباغه برای ایجاد «روباتهای زنده خودتکثیرشونده» را یه اصطلاح «زنوبات»ها استفاده کردهاند. خط مشترک میان این دو مجموع پژوهش شناخت پیامهایی است که سلولها را به سازماندهی به صورت بافتهای پیچیده وامیدارد که ساختارهایی مانند یک اندام یا کل یک جاندار را تشکیل میدهند.
در همین زمینه:
نظر شما