نان قلاج یا قالاج نانی حجیم و گرد است که قدمت آن به سال‌های جنگ جهانی دوم برمی‌گردد. اولین بار زوجی ارمنی تنور این نان‌ها را در کشور و شهر قائمشهر روشن کردند.

نان قالاج

همشهری آنلاین- مریم ورشو: یادم هست وقتی کودک بودم نان‌هایی را در کارتون‌ها نشان می‌دادند که گرد و قطور و حجیم بودند. همیشه دلم می‌خواست یکی از این نان‌ها را از نزدیک ببینم. از همان نان‌هایی که شخصیت‌های کارتونی آن را با چاقو برش می‌زدند. تا اینکه روزی مشابه این نان‌ها را روی چرخ  دستی دیدم. چرخ دستی که به خاطره‌هایمان رفت و دیگر برنگشت.

ببینید | ظرف جا مانده از لشکرکشی روس‌ها به مازندران | مادربزرگ‌های شمالی در چه ظرفی کیک می‌پختند؟

سوغاتی چی از کجا بخریم؟ | صنایع دستی استان‌های مختلف را بشناسید

عکس | نانی که روس‌ها به ایران آوردند و شاطرهایشان دیگر نمی‌پزند | نان قلاج ؛ سوغات جنگ جهانی دوم در کوچه آلمانی‌های قائمشهر پخته می‌شود

از کسی که این نان‌ها را می‌فروخت نشانی نانوایی‌اش را پرسیدم. او به من گفت که نانوایی در کوچه آلمانی‌هاست. کوچه آلمانی‌ها جای دوری نیست. در یکی از همین شهرهای شمالی است؛ کوچه‌ای در ضلع شرقی باشگاه شهید وطنی قائمشهر.

اگر به شمال و شهر قائمشهر سفر می‌کنید خرید این نان را از دست ندهید. گردشگری در یک شهر فقط شامل بازدید از نقاط طبیعی و تاریخی آن نمی‌شود. آشنایی با نوع فرهنگ مردم یک منطقه و حتی غذاهایی که مصرف می‌کنند نیز می‌تواند جذاب باشد.

قالاج به معنی ماندگار است، زیرا ماندگاری این نان نسبت به سایر نان‌ها بیشتر است. نان قالاج زمان جنگ جهانی دوم وارد ایران شد. در آن زمان روس‌ها این نان را که نان سنتی کشورشان بود در دبه‌هایی چوبی می‌گذاشتند و دور دبه را با روغنی حیوانی آغشته می‌کردند تا هوا وارد دبه نشود و نان سالم بماند. به این ترتیب سربازان روس که در ایران بودند از نان سنتی کشور خود استفاده می‌کردند.

در نان قلاج از جوش شیرین استفاده نمی‌شود و هیچ ماده افزودنی دیگری نیز ندارد. خمیر قالاج به خواب بیشتری نسبت به سایر نان‌ها نیاز دارد و این سبب می‌شود مولکول های نان تجزیه و گازهای سمی بخار شوند. مزیت دیگر خوب خواباندن خمیر این است که نشاسته خمیر از دست می‌رود و این برای مبتلایان به دیابت مفید است.

در این نانوایی خمیر قالاج را در کاسه‌هایی از جنس روی می‌ریزند تا به اصطلاح ور بیاید. بعد از این کار هم نان‌های پخته شده را از تنور بیرون می‌آورند.

عکس | نانی که روس‌ها به ایران آوردند و شاطرهایشان دیگر نمی‌پزند | نان قلاج ؛ سوغات جنگ جهانی دوم در کوچه آلمانی‌های قائمشهر پخته می‌شود

بوی مطبوع آن احساس می‌شود، بسیار گرم و خوشمزه است، بنابراین بهتر است تا چند ساعت نان خورده نشود تا خوب خنک شود، زیرا قالاج سرد برای معده شفابخش است.

اولین بار زن و شوهری مهاجر که از باکو به ایران آمده بودند، این نان را در قائمشهر رواج دادند و پخت قالاج را از شاطرهایی که شاگردی شاطرهای روسی را کرده بودند، آموختند. حالا این کار به‌صورت موروثی در این شهر ادامه پیدا کرده است.

این نان در هیچ جای دیگر ایران  و حتی در روسیه و کشورهای دیگر نیز پخت نمی‌شود. قالاج نانی است که دیر بیات می‌شود و کپک نمی‌زند؛ مادربزرگ‌های شمالی در گذشته بعد از گذشت ۲ هفته هم از این نان استفاده می‌کردند، اگر نان خشک می‌شد آن را روی برنج می‌گذاشتند تا هنگامی که برنج دم می‌کشد با بخار آن نرم شود. الان هم از خشک شده این نان به عنوان آرد سوخاری استفاده می‌کنند.

کد خبر 659259

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پیشنهاد سفر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 7
  • نظرات غیرقابل انتشار: 21
  • ناشناس IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    22 1
    در زمان جنگ جهانی دوم در تهران نان سیلو با بدترین کیفیت ان هم به سختی قابل دسترسی بود نانوایی سنگکی که می رفتی باید ساعت ها منتظر می شدی تا بتوانی با کوپن نانی تهیه کنی تصنیفی از آن دوره بود که می کفت : " صبح کی حالا کی شاطر علی ممد !" با صدای زنده یاد مرتضی احمدی اجرا شده
  • عزیز IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    19 7
    نان خیلی با کیفیتی هست. حتما امتحان کنید
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    13 7
    با سلام نون خیلی سالم هستش
  • نشناس GB ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    57 16
    چندبار نان قلاج خوردم اگه میدونستم مال روسها حرومزاده هستش دست نمیزدم،روس و انگلیس جز آشغالها جهان هستن،این دوتا کشور شیطانی بیشتر بلارو سر مردم ایران آوردن
    • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      30 7
      مال روسها نیست این نون توسط هم وطن های عزیز و اصیل قائم شهری پخت میشه
    • ناشناس AT ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      12 27
      اول اینکه اون دوران قدیم بود که روسها و انگلیسیها متجاوز بودن الان جهان جهان مذاکره هستش،دوم روسها با آوردن نان قلاج و آموزش به ایرانیها کار خیرخواهانه ایی انجام دادن،الانم روسها خیلی وقت که از ایران رفتن،میراث فرهنگیو باید حفظ کرد
    • IR ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      14 3
      تاریخه بابا. چرا همه چیو باهم قاتی میکنید. نوشته خود روسا نمیپزن دیگه/ فقط ایرانه
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      11 1
      اینجوری شما فکر میکنید نباید از خیلی از وسایل و خوراکی ها استفاده کنیم‌.چون نصف چیزایی که میخوریم و میپوشیم و مییینیم مال کشورهاییه که به شکلی با ایران جنگیدن و تحریم کردن و این حرفا.همون گوشی که الان باهاش نظرتو نوشتی احتمال زیاد ساخت یکی از کشورهاییه که به ایرانی جماعت بدی کردن
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    5 11
    سلام .نان قلاج از زمانی که کودک بودم در بندرترکمن پخت می شد .امروزه هم در بعضی از نانوایی های بندرترکمن پخت میشود.
    • مهران راستی جونقانی IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      9 14
      خوب برادر من مینیاتور هم یادگار مغولهاست. بیاییم علیه کار مینیاتوریست های داخلی هم اعتراض کنیم؟! بیمه هم یادگار سیستم روسی سوسیالیستی هیت بریم شرکتهای بیمه رو هم جمع کنیم؟!!
  • محمد GB ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    23 19
    قحطی راه انداختن کلی مردم ایران کشتن،حالا نویسنده میاد تبلیغ نان روسهارو میکنه،جنوب ایران انگلیسها کلی خاک و آب از ایران جدا کردن،شمال ایران که روسها کلی ایرانیهارو قتل و عام کردن و به زنها و دخترها ایران تجاوز کردن،آذربایجان،گرجستان،ارمنستان و ترکمنستان،تاجیکستان،خیلی از جاهای دیگه خاک ایران بود،روسها از ایران گرفتن،افغانستان،بحرین،قطر،پاکستان همه خاک ایران بود انگلیسها این بلارو سر ایران آوردن
    • IR ۱۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      17 6
      آقا تاریخشه . همه چیرو اینجوری برداشت میکنی؟ با شماها حتما پیشرفت میکنه مملکت!!
  • IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    27 17
    تف به روسهای سگ صفت و نان مزخرفشان
    • ناشناس DE ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      15 20
      لطفا ادب رعایت کنید
    • حسین .کی IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      15 8
      سلام سال نو برهمگان مبارک باد.عزیزان هموطن اگربخواهیم درموردنان این چنین برخورد داشته باشیم.بسیارخوب نظرتان. راجب نان های المانی.فرانسوی وویاغذاهای اروپایی ودیگر. فراورده های غذایی انوقت میخواهیدچه عکس العملی ازخود نشان دهید.لطفا با این گونه مواردمنطقی نگاه کنیم.ایابهتر. نیست.متشکرم.
    • علی IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
      7 0
      انگلیس حرومزاده ۲ الی ۸ میلیون ایرانی رابه کشتن داد
  • ناشناس AE ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    20 3
    جالبه اسم کوچه آلمانیهاست ولی نان روسی پخت میشه،چرا نان آلمانی پخت نمیشه،آلمانیها چندین کارخانه در قائمشهر ساختن ولی انگلیسیها و روسها بعد ها اون کارخانه هارو تعطیل کردن،الانم جاش میخوان پارک بزنن خخخخخخخ
  • رضایی IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    15 5
    این فقطیه نونه ، خیلی هم سالمه ، خوب اگه پختن این قبیل نان ها که با سلامتی ماارتباط مستقیم داره خیانته؟!!! خوب پس باید سوار ماشین نشیم چون فورد آمریکایی اونو ابداع کرده یا موشک نسازیم،یا انرژی هسته ای نداشته باشیم
    • ناشناس FR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      10 6
      چونکه به ملت ایران چندین سال توسط روس و انگلیس ظلم شده این تنفر طبیعی هستش،ایرانیها خودشون صاحب تمدن بودن اگر الان وضع کشور بحرانیه فقر بیداد میکنه این بلاهارو روس و انگلیس سر ایران آوردن،کسی از تکنولوژی بد نگفته،شما چی میگی،همین روسها و انگلیسها معتقدن ایرانیها نباید تکنولوژی و جمعیت داشته باشتن،اونا میگن ایرانیها حتی نباید اینترنت و موبایل و هرچیزی که مربوط به پیشرفته داشته باشن،سلاح نباید داشته باشتن،تازه انگلیسها میگن جمعیت ایران زیاده باید ۳۰میلیون بیشتر نباشه،ما ایرانیها در طول تاریخ با هیچ ملتی دشمنی نداشتیم ولی روس و انگلیس ول کن ایران نیستن
    • ناشناس CA ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      18 6
      این فقط نونه،خیلی هم سالمه،این چه حرفیه میزنی،موضوع فقط نون نیست،موضوع عصبانیت مردم ایرانه،همین روسها با خیانت گاز ایرانو گروگان گرفتن،نه اجازه برداشت گاز خزرو میدن،با اینکه ایران ذخایر گازی بیشتری داره ولی اجازه برداشت بیشتر نداره،همین انگلیسیها به کمک آمریکا بدون دلیل مردم ایرانو تحریم کردن،موضوع اصلا این حکومت یا آن حکومت نیست،روس و انگلیس هدفشون نابودی تک تک مردم ایرانه،هنوز هم علت این خصومتهای اینا مشخص نیست،ببینید چطور با فشار اقتصادی رشد جمعیت ایرانو دارن منفی میکنن،دشمنی از این بالاتر در تاریخ سابقه نداشته
    • یونس IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
      7 6
      جالبتر اینه که نانواهاش از ترکهای مهاجر هستن و اسم قالاج به ترکی یعنی ماندگار
  • IR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    10 7
    من اهل قاعمشهرم ، عاشق این نون هستم ، پدرم هم همیشه میخرید ، الان خودم هم برم بیرون میخرم ، دو جای قاعمشهر پخت میشه ، کوچه آلمانیا و بلوار ولایت از میدان امام به خیابان تهران ، عالیه شما هم اومدید این نون رو بخرید پشیمون نمیشید
  • حسین IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    9 3
    اولین بار این نان را درچهارشنبه بازار شاهی (قائمشهرفعلی)مابین چهارراه بابل وچهارراه ماهی فروشان این نان را می پختن بعدها بعد ازسال ۵۵ یا ۵۶ نانوائی منتقل شد به کوچه آلمانیها، یادش بخیر
  • یونس IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    14 2
    قالاج به ترکی یعنی ماندگار و صاحبان این نانوایی ترک هستن من همیشه خرید میکنم البته بربری نون شیرمال هم دارن غیر قالاج
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    5 5
    نون بربری هم به روسیه سوغات رفت
  • یاسمین IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    2 4
    برایم فیلم عالی عالی
  • حسن امانی IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    4 10
    سلام واقعاً نان خوشمزه و دلچسبی هست و بوی نان میدهد و من هروقت که ببینم می خرم . امانی از قائم شهر
  • ناشناس IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    10 3
    وای دلم میخواد خودمو تیکه تیکه کنمممممم بابا این یه نونههههههههههه نونننننننن با تاریخ چکار دارین؟؟؟؟؟ روس ها بد بودن درست گند زدن به ایران درست ولی این یه نونه نوننننننننننن 😭😭😭😭😭😭💔
  • سعید IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    2 13
    سلام ممنون ازاطلاعات مفیدشما ، لطفابه مزخرفاتی که بعضی ازروی ناآگاهی میگن توجه نکنید ، روس های آن زمان باالان فرق دارنددرضمن ماخودمان ماحواسمان به فرهنگ کشورمان باشه تاکسی جرعت نگاه چپ نداشته باشه چه برسه به تجاوز ، هرکس بخوادبه کشورما تعدی کنه جوابش رامثل لانه جاسوس های اسرائیل در کردستان عراق میدهیم
  • نازی IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    6 4
    مامان بزرگم عاشق این نون بود ماهم خیلی دوست داشتیم...هروقت بریم قایمشهر داییم میخره برامون میاره...فقط اون میدونه کدوم ساعت میپزن خدا همه اموات روبیامرزه...
  • ع م IR ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    8 3
    قائمشهر ♥️♥️
  • کامیار IR ۰۳:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    1 2
    عالی
  • حسین IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    2 20
    سلام.همه این بلاهامسببش حکام نالایق وجنگهای داخلی زمان آخرصفویه تااول قاجار بوده است دشمن کارش دشمنی است این حکام و مردم کشورهاهستندکه بایدفرصت راازدشمن بگیرند
  • بهداد IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    3 2
    من دوساله این نون رو توی خونه میپزم. اصلا نمیدونستم چنین سابقه ای داره. با همین آرد نانوایی نان خیلی با کیفیتی میشه . همیشه میگم نانوایی های ایرانی مثل لواش و بربری و از همه بدتر سنگک با این نانهای بی کیفیت و غیر بهداشتی واقعا کفران نعمت میکنند چون نانهاشون دم تنور خوشمزه است اما انصافا نانی که صبح بخری و ظهر نتونی بخوری نان نیست شبه نانه!. من با همون آرد نانی میپزم که چند روز ماندگاره و ضایعات نداره.
  • احمد‌ IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    2 2
    نان‌برکت‌خداست‌همه‌جورش‌خوبه
  • ناشناس IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    4 2
    سلام. من خودم ساکن قائمشهر هستم و بارها از این نون خوردم. به هموطنانم توصیه می کنم حتما امتحان کنید. به قول ما حرف نِدارنِه