سردار کمال هادیانفر رئیس پلیس راهور ناجا قطعا یکی از چهره‌های مهم سال۱۴۰۰ است که امسال با اظهارات تندش علیه خودروسازان داخلی یک‌تنه در برابر کیفیت پایین خودروهای داخلی ایستاد و حرف مردم را زد.

کمال هادیانفر

همشهری آنلاین - کامران بارنجی، فتانه احدی: سردار کمال هادیانفر رئیس پلیس راهور ناجا هیچ‌ وقت از اظهاراتش درباره کیفیت خودروهای داخلی کوتاه نیامد؛ تا جایی که رهبری هم در دیدار جمعی از تولیدکنندگان کشور و مسئولان اقتصادی و صنعتی، تأکید کردند: این همه حمایت در طول این سال‌ها از صنعت خودرو در کشور شده خب کیفیت خودرو خوب نیست، مردم ناراضی‌اند، درست هم می‌گویند، حق با مردم است.

حالا سردار هادیانفر در مسیر تأکید بر افزایش کیفیت خودروی داخلی به‌گفته خودش هم اسناد ۱۱ساله تحلیل تصادفات را در جیب دارد و هم نارضایتی رهبری از کیفیت خودروی تولید شده توسط خودروسازان.

او در گفت‌وگو با همشهری آنلاین می‌گوید که این انتقادات را از خودروسازان تا جایی ادامه می‌دهد که بالاخره خودروی ارزان، ایمن و زیبا دست مردم برسد؛ چون به اعتقاد رئیس پلیس راهور کشور تولیدات فعلی خودروسازان ناایمن و گران هستند. گفت‌وگوی نوروزی همشهری با این چهره خبرساز اجتماعی را می‌خوانید:

سردار! شما در سال۱۴۰۰ با تمام توان در مقابل خودروسازهای داخلی ایستادید و بعد از تصادف زنجیره‌ای بهبهان عملا رودرروی خودروسازها قرار گرفتید و انتقادات تندی به کیفیت خودروهای تولید شده در داخل وارد کردید. چرا این موضوع برای شما این قدر مهم شد؟

خب، بالاخره در کشور حمل‌ونقل زمینی درواقع جدی‌ترین موضوع در حوزه ایمنی است. هم‌اکنون ۹۴درصد حمل‌ونقل کشور ما از طریق زمین اتفاق می‌افتد. ما تقریبا نزدیک ۳۴میلیون وسیله‌نقلیه در کشور داریم و ۴۴میلیون نفر از مردم هم دارای گواهینامه هستند. درحقیقت به‌نوعی همه ۸۵میلیون جمعیت کشور یا کاربر حوزه ترافیک بوده یا راننده یا عابرپیاده یا سرنشین هستند؛ بنابراین بحث ایمنی در حوزه حمل‌ونقل زمینی بحثی جدی است.

البته در همه کشورها خسارت‌های ناشی از تصادفات امر محالی نیست، ولی بسیاری از کشورها تلاش می‌کنند که آن خسارت‌ها را به کمترین میزان ممکن برسانند. آمارها نشان می‌دهد خیلی از کشورها که شاید یک روز بیشترین عامل مرگ‌ومیرشان تصادفات بوده امروز براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی دارای کمترین خسارت‌های ناشی از تصادفات هستند.

اما در کشور ما یک تفاوت عمده‌ای بین تولیدات وسایط‌نقلیه داخلی با کشورهای توسعه‌یافته وجود دارد و آن این است که در تولیدات کشورهای توسعه‌یافته به کیفیت، زیبایی و ارزانی وسیله نقلیه خیلی توجه می‌کنند، اما تولیدات داخلی وسایط نقلیه ما با توجه به حمایت‌های گسترده‌ای که صورت می‌گیرد، کیفیت بالایی ندارند و ما هرچه پیش می‌رویم هم کیفیت پایین می‌آید و هم زیبایی ندارد؛ به‌طوری که تولیدات خودرویی ما که ۲۰سال است از طراحی آن می‌گذرد هم ایمنی در آن به اقل ممکن رسیده هم قیمت خودرو متناسب با این محصول نیست.

درحقیقت خودروسازان ما قیمت خودروی خوب خارجی را می‌گیرند، اما خودروی بی‌کیفیت داخلی تحویل می‌دهند؟

بله و این روند درست نیست. فراموش نکنیم که سالانه ۱۷هزار نفر در تصادفات جان خود را از دست می‌دهند و بالغ بر ۳۶۰هزار نفر مجروح یا معلول می‌شوند و غالبا آنهایی که مجروح یا معلول می‌شوند سالیان سال زمینگیر شده و ادامه عمرشان را مجبورند جور دیگری زندگی کنند.

پلیس در این آمار بالای کشته‌ها و مجروحان تصادفات چقدر راننده را مقصر می‌داند؟

کارشناسان عوامل تصادف را عامل انسانی، وسیله و راه می‌دانند؛ حالا محیط، قوانین و مدیریت هم وجود دارد که از آن صرف‌نظر می‌کنیم. من معتقدم راننده‌ای که پشت خودرو می‌نشیند باید ایمن رانندگی کند، اما گاهی ممکن است به هر دلیلی راننده خطا و غفلتی کند؛ مثلا عدم‌تمرکز به جلو داشته باشد یا سرعت مطمئنه نداشته باشد یا اصلا به هر دلیلی راننده پشت فرمان بیهوش شود و این عاملی شود برای تصادف. حالا وقتی تصادف اتفاق افتاد یک چیزی باید از راننده یا سرنشینان محافظت کند و آن چیز در درجه اول وسیله است؛ یعنی باید ستون‌ها، استحکامات و پلتفرمی که دراین وسیله به‌کار برده شده، قطر آلیاژی که در آن به‌کار رفته و... به‌گونه‌ای عمل کند که جان‌پناهی برای سرنشینان باشد یا کمربند ایمنی باید به‌موقع قفل شود که شدت برخورد سرنشینان را بتوان کنترل کرد.

اما در خودروهای داخلی، خود خودرو عامل شدت تخریب یا جراحات است. مثلا ترمز وسیله‌ای برای کنترل خودرو در مواقع خطر است، اما در خودروهای داخلی وقتی راننده ترمز می‌کند خط ترمز خودرو چندین متر کشیده می‌شود. در این حالت دیگر خودرو در اختیار راننده نیست و خودرو به هرجایی ممکن است بخورد یا ترمز ABS درست عمل نمی‌کند یا کیسه هوایی که در زمان حادثه اگر درست عمل کند، جان‌پناهی برای راننده می‌شود، عملا عمل نمی‌کند. من یادم می‌آید در سال۹۱ که ابلاغ شد خودروسازها باید کیسه هوا داخل خودرو بگذارند اول گفتند یک کیسه هوا بگذاریم، بعد کردند ۲ کیسه هوا که آن هم با این وضعیت به‌کار گرفته شد.

خب وقتی به‌ خودروساز ابلاغ شده که خودرو با استاندارد یورو ۵ تولید کند چرا زیر بار اجرای آن نمی‌روند؟

مشکل همین‌ جاست که ما باید ببینیم با کدام استاندارد اروپا در حال تولید هستیم؟ آیا واقعا یورو۵ تولید می‌کنیم؟ به اعتقاد من خودروهای ما یورو۲ هم نیستند؛ به همین دلیل هم ما از سال۹۸ به جد موضوع کیفیت خودروی تولید داخل را دنبال کردیم و حرفی هم که می‌زنیم حرف کارشناسی است.

پلیس ۱۱سال تصادفات را تحلیل کرده و براساس همین تحلیل تصادفات و فراوانی خودروها ایستادگی کردیم تا تولید پراید در اواخر۹۸ و اوایل سال۹۹ متوقف شود؛ هر چند که مشکل پراید سال‌هاست در کشور وجود دارد و پرایدها همچنان در خیابان‌ها و جاده‌ها می‌چرخند، اما جلوی تولیدش را گرفتیم.

خودروهای ایرانی عامل شدت جراحات در تصادفات هستند | خودروسازان در قطر آلیاژ باک‌ها دست برده‌اند | چرا خودروهای ما باید با قطعات چینی تولید شوند؟
عکس‌ها: احمد سیدپور

مثل پیکانی که اوایل دهه ۸۰ متوقف شد...

دقیقا و الان خیلی نادر در خیابان پیکان می‌بینیم و ان‌شاء‌الله پراید هم روزی تمام خواهد شد.

شنیدیم که خودروساز در مقابل توقف تولید پراید خیلی مقاومت کرده.

بله، خیلی تقلا کردند، مکاتبات زیادی داشتند که کارخانه سایپا با تولید روزی ۴۰۰پراید می‌چرخد و اگر تولید متوقف شود، ما چه کنیم؟ اما بالاخره برای ایمنی مردم ما محکم ایستادیم و دیگر هیچ پرایدی را پلاک نکردیم یا همین خودروی ۴۰۵ شخصی هم متوقف شد؛ همه اینها به‌خاطر این است که خودروی ایمن جایگزین این خودروها شود.

در ماجرای تصادف زنجیره‌ای بهبهان چه دیدید که شما را این‌قدر عصبانی کرد؟ چون واقعا ندیده بودیم یک مقام پلیس این قدر تند درباره خودروسازها صحبت کند.

ببینید، ما در تصادفات هرچه بررسی و تحلیل کردیم دیدیم واقعا بحث ناایمنی خودروهاست. حادثه بهبهان هم از همین جنس بود. آن حادثه عملا نشان داد خودروهای داخلی اصلا ایمن نیستند. شما ببینید از ۴خودروی اول که با هم برخورد کرده بودند، خودروی سمند و پراید آتش گرفتند؛ یعنی سرنشینان نتوانستند از خودرو خارج شوند. درها باز نشده بودند.

آتش گرفتن خودرو خیلی بحث جدی در تصادفات است. خودرو در حالتی آتش می‌گیرد که داخلش ۱۰کیلو تی‌ان‌تی گذاشته باشیم، اما در خودروی داخلی ماشین‌ها آتش می‌گیرند و منفجر می‌شوند؛ چرا؟ چون باک بنزین ناایمن است. همه می‌دانند که در همه خودروهای دنیا باک وجود دارد، اما هیچ وقت عامل انفجار نمی‌شود. اما چرا در ماشین‌های داخلی ما باک منفجر می‌شود؟ چون در قطر آلیاژ باک دست برده‌اند و آن را کاهش داده‌اند یا حتی در مواردی پلتفرم را تغییر داده‌اند.

چرا؟

دلیلش ساده است. استحکامات را کاهش دادند تا قیمت خودرو ارزان‌تر برایشان تمام شود. جالب است بدانید که ما در یکی از پارکینگ‌های خودمان ۱۰۷خودرو با عکس و شرح و تفصیل سند داریم که ایربگ۹۷ خودرو باز نشده است. متأسفانه بعضی‌ها حرف نادرستی می‌زنند که باز شدن ایربگ به سرعت و زاویه تصادف بستگی دارد، این اصلا درست نیست. هر خودرو که بالای ۱۵کیلومتر بر ساعت سرعت داشته باشد درصورتی که تصادف کند ۱۰۰درصد باید ایربگ عمل کند. خودرو اگر واژگون شد ایربگ باید عمل کند. اینها «باید» است به سرعت و زاویه ربطی ندارد.

اصلا نکته جالبی بگویم، تنظیمات کیسه هوای راننده تابع manual (تنظیمات دستی) نیست؛ به همین دلیل کیسه هوای سرنشینان را می‌شود بست تا فعال نشود، اما کیسه هوای راننده امکانی برای بسته شدن ندارد؛ چون راننده ضامن جان سایر افرادی است که در خودرو نشسته‌اند، اما در خودروهای ما کیسه هوای راننده هم عمل نمی‌کند.

در بحث کیسه هوای خودرو (ایربگ) کدام خودروها ضعیف عمل می‌کنند؟

در این بخش بیشترین خودروها مربوط به تولیدات ایران‌خودرو است، بعد سایپا، بعد از آن پارس‌خودرو و بعد هم کرمان‌موتور. همه اینها هم در سالیان گذشته یک پیمانکار داشته‌اند که الان هم دارد محاکمه می‌شود.

اما یک‌سری چیزها قابل جبران نیست؛ مثلا اگر خانواده‌ای عضوی را در تصادفات از دست دهد، آن خانواده از نظر روحی دیگر متلاشی است. سال گذشته به بیمارستان نبی‌اکرم رفتم. بعضی از آسیب‌دیدگان تصادفات رانندگی هنوز بعد از ۲۰سال می‌آیند و عمل جراحی انجام می‌دهند. یک عده‌ای ۱۸-۱۷بار عمل کرده‌اند، اما هنوز آن فرد سابق نشده‌اند. خوب است خودروسازهای ما بدانند که آسیب دیدن در تصادف خیلی اوقات دیگر قابل جبران نیست.

خود خودروسازان می‌دانند که ما خیلی به آنها کمک و خیلی مساعدت کردیم، اما در کارشان اشکال است و باید آن را برطرف کنند. ما زمانی گفتیم به لطف حضرت آقا، باید مانع‌زدایی و از تولید داخلی حمایت کنیم، اینها درست، اما باید یک وسیله کیفی تحویل مردم دهیم. شما همین الان ببینید که چرا همه مردم ما دنبال خودروی خارجی هستند؛ چون ایمن است. خودروی خارجی ۱۱معلق بخورد و واژگون شود، خون از بینی سرنشینش نمی‌آید. این خودرو ایمن است دیگر. چرا ما به ایمنی خودرو توجه نمی‌کنیم.

خودروهای ایرانی عامل شدت جراحات در تصادفات هستند | خودروسازان در قطر آلیاژ باک‌ها دست برده‌اند | چرا خودروهای ما باید با قطعات چینی تولید شوند؟

اما خب خودروساز ما کاری کرده که الان مردم برای خرید صف می‌کشند...

ببینید، اگر امروز مردم خواهان خودروی داخلی هستند به‌خاطر تفاوت قیمت در بازار است؛ نه به‌خاطر ایمنی و کیفیت آن. به مدیران جدید ایران‌خودرو و سایپا گفتم که ما برای پیگیری افزایش کیفیت خودرو جدی هستیم. اینکه فکر کنید گفتیم و تمام شد، اینطور نیست. اگر کیفیت خودروی داخلی روزی حرف من بود امروز مطالبه مقام معظم رهبری و مطالبه مردم است. ما این موضوع را رها نخواهیم کرد. باید بروید خودروی باکیفیت و ایمن برای مردم تولید کنید. ما کوتاه نمی‌آییم.

 واکنش آنها چیست؟ خودروسازها که پاسخ رسانه‌ها و مردم را نمی‌دهند.

خب، مدیران جدید تأیید می‌کنند سخنان ما را و من به آقایان گفتم که چند روز قبل پژو پارسی در اتوبان پردیس ایستاده بود. یک خودروی نیسان که راننده‌اش بی‌توجهی به جلو داشته با سمند برخورد کرده و منفجر شده است. من نمی‌دانم در خودرو باک بنزین می‌گذارند یا تی‌ان‌تی. برای ما هر روز پیامک می‌آید که تصادف توأم با حریق رخ داده است. این درست نیست. آقایان هم پذیرفتند که مشکل ایمنی و کیفیت دارند، اما واقعیت این است که خودرو چون آزادسازی قیمت نشده است خودروسازان زیان می‌دهند. زیان انباشته دارند و از آن سو چون تفاوت قیمت در بازار با قیمت کارخانه وجود دارد، مردم درخواست خرید دارند. اگر بر عکس بود این ماجرا و قیمت آزادسازی می‌شد و اختلاف قیمتی با بازار وجود نداشت، امروز من به شما می‌گفتم که چند نفر از خودروسازها خودرو می‌خرند.

اگر واردات را مجلس آزاد کند که اصلا موضوع متفاوت می‌شود. من یادم هست که روزی همین خودروسازان آمدند و گفتند که سردار شما کاری کنید که مردم خودروی ما را بخرند؛ حتی اگر شده خودروی اقساطی و بدون بهره به مردم بفروشیم. من امروز تمام حرفم این است که مردم حق دارند خودرویی استفاده کنند که هم کیفیت دارد، هم زیبایی و هم ایمنی!

به همین دلیل به‌خودروسازان پیغام دادم و گفتم که این موضوع را تا آخر پیگیری خواهم کرد. این مسیری که ما داریم می‌رویم هرچه که خودروسازها مقاومت بیهوده کنند ما سند در سند اضافه می‌کنیم؛ یعنی مستند صحبت می‌کنیم. واقعیت این است همین گزارشی که در گوشی من است نتیجه ۱۱سال تحلیل است و نشان می‌دهد که کجا ایربگ باز شده است، کجا عمل نکرده، کجا کمربندها قفل شده و... اگر ما بخواهیم اینها را منتشر کنیم خودروسازها گرفتار خواهند شد. هر چند آن موقع هم یک گزارش کامل قبل از فرمایش حضرت آقا، برای دادستان کل کشور فرستادم به‌عنوان مدعی‌العموم و نوشتم که جنابعالی مسئول حفظ حقوق مردم هستید این تخلفات در خودروسازان در حال وقوع است و این تخلفات ضمن اینکه به تولید ناخالص داخلی زیان می‌زند به مردم هم زیان می‌زند در تصادفات عامل مرگ‌ومیر شده است.

خودروهای ایرانی عامل شدت جراحات در تصادفات هستند | خودروسازان در قطر آلیاژ باک‌ها دست برده‌اند | چرا خودروهای ما باید با قطعات چینی تولید شوند؟

در حوزه خودتان که مربوط به پلیس هم باشد اقدامی کرده‌اید؟

بله، من به پلیس راه‌ها تأکید کردم هر تصادفی که خودروساز باعث شدت آن شده است به دادستان استان‌ها معرفی کنند. این را هم باید بگویم کاری که ما می‌کنیم دشمنی با خودروساز نیست؛ چون این موضوع را خود خودروسازها می‌دانند که خودروی آنها کیفیت ندارد.

امروز یکی بیاید از خودروساز بپرسد که چرا از چین قطعه وارد می‌کنند؟ چه‌کسی بر کیفیت قطعه چینی نظارت دارد؟ ما مادامی که نگاه‌مان به قطعات چینی است هیچ‌گاه خودروی ملی نداریم. متأسفانه نگاه خودروساز ما به خارج است؛ مگر صنایع ما نگاه به بیرون داشته‌اند که اکنون بزرگ‌ترین موشک‌های بالستیک را در منطقه داریم؟ الان در دانشگاه‌های ما خودروی ملی تولید کرده‌اند، اما حمایت نشده‌اند.

همین الان دانشمندان جوان ما سوخت آب را به جای بنزین تولید کرده‌اند و اکنون ۶خودروی پلیس ما در البرز از آب برای تردد استفاده می‌کنند. حالا هر چه به‌خودروساز می‌گوییم از آب استفاده کن، هزار اما و اگر می‌آورد. بالاخره اینها باید بروند دنبال اینکه در کشور را ببندیم و یک خودروی ملی به‌طور صددرصد که صفر تا ۱۰۰قطعاتش مال همین کشور است را تولید کنیم.

کد خبر 664127

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 13
  • نظرات غیرقابل انتشار: 10
  • محمود IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    30 3
    درودبرسردارهادیانفر
    • محمد IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
      9 0
      آخه كجاي پژو - رنو - كيا سراتو - مزدا نيو - نيسان ماكسيما - و انواع مدلهاي عجيب و غريب چيني ايراني و ساخت ايران است كه ميگين صنايع خودرو سازي اين اسمش صنايع مونتاژ سازي است همان پرايد هم خودرو ٣٠ سال پيش كره و دست گرمي و شروع خودرو سازي كره بود كه الان ١٨٠ ميليون قيمت داره و يا همان سمند كه گفته شد براي طراحي آن ٢٥٠ ميليارد تومان پول داده شده و هنوز خيلي از قطعات دنا و بقيه از شركت هاي چيني تهيه ميشه
  • شهریار پیرمرادی IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    32 3
    دمت گرم سردار، ولی چرا ساکتید حالا که مستندات دارید بریزید رو دایره چرا بگم بگم راه انداختید باید این شوک وارد بشه تا ما هم بشیم ژاپن و کره وقتی که ایران خودرو ساز بود اونا هیچ بودن
    • US ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
      11 1
      عزیزجان تویوتا اولین ماشینش سال ۱۹۳۶ اومد بیرون، اون سالها تو ایران...
  • IR ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    24 1
    سردار حریف این خودروسازان دزد نمی شید همه خودی هستند
  • IR ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    14 3
    با سلام / تجربه یک عمر زندگی با این خائنین پول پرست که با بریدن هر سر جاش دو تا سر دیگه در میاد نشان داده عمر صندلی ایشان به برهم زدن بساط نوشخوارکنندگان پول و فروشندگان ارابه های مرگ قد نخواهد داد / به قول قدیمی ها این خط این هم نشان / تشکر از این که تلاش می کنید فقط عرق نریزید اتفاقی نمی افتد در کارخانه را که ببندی یک در دیگه مثلا از بها........ باز میشه
  • IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    6 11
    باک خودرو پلاستیکی، فلزی نیست که آلیاژی باشه.
  • ن-م IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    3 2
    البته همه ملت میدانند که کیفیت خودروهای داخلی خوب نیست و اگر کسی هم خودروی ساخت داخل استفاده میکند !! ممنوعیت واردات صلاحدید مافیاهای قدرت خودرو های داخلی و انحصار بازار آنها در ایران ما متاسفانه ، باعث شده ملت ما از سر ناچاری تصمیمی غیر از خرید آن نتواند بگیرد و بهمنی دلیل نیز این ملت بیچاره با انشاالله و ماشاالله ناچارند برای خود دشمن جان بخرند!! چون اینکار بنظر به از هیچ است !!؟!!
  • محمد IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    10 2
    انتقاد رهبری و سردار هادیانفر نسبت به دو خودروساز شده ... باید برخورد چکشی با این خودروسازها کرد
  • IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    10 2
    آفرین‌ودرود‌به‌سردار هادیانفر انشالله‌موفق‌باشید.‌که‌دغدغه‌مردم‌دارید‌. خداوند‌متعال‌اجرتون‌بده..سلامت‌وموفق‌باشید..احسن‌‌
  • محمد طبیب چی IR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    3 4
    سلام . من از سردار یک تقاضا دارم و آن اینکه لااقل شرایطی برای خودرو ساز فراهم کنند که ما مصرف کننده بتوانیم ملزوماتی مانند کمربند ، ایربک و باک بنزین ایمن با هزینه خودمان تهیه و در خودرومان نصب کنیم . اگر ساخت این وسایل در کشور فعلا مقدور نیست دستور به واردات آن از کشور مبداش داده شود . حد اقل با این روش خودرو ای که از یک سال تا ده سال از عمر آن می گذرد ایمنی داخلی پیدا خواهد کرد . ممنون از زحمات سردار و مقاومتشان .
  • محمد IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    10 10
    صرفا جهت اطلاع ، باک خودرو از جنس فایبرگلاس می باشد نه فلز ، سردار لطفا یه فکری هم به حال سازمان خودتان کنید که در منزل نشستیم و خودرو در پارکینگ هست قبض جریمه برای هموطنان میاد و هر چقدر هم اعتراض می کنیم فایده ای نداره
  • علی IR ۱۹:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    9 3
    یه مشت مدیر دزد ریختن تو صنعت خودرو بعدم مینالن
  • امیر IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    6 4
    خدایا شکرت بلاخره یکی نترسید و حرف دل مردم زد و از این لابی وحشتناک دولتی انتقاد کرد .....مردم مهم نیستن برا این جلادان مافیایی فقط جیب ... مفسد مهم هست
  • IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    14 1
    مطمئن باشید مافیای خودروساز هرکی سر راهش قرار بگیره بایکوت می‌کنند، یا میخرنش یا اگه همکاری نکنه برکنارش میکنن، همین روزهاست که از سردار شکایت میکنن، به جرم نشر اکاذیب
  • شهروند US ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    6 6
    باید درب کارخانه هارا بست وتحت تاثیر احساسات واقع نشد دولت باید خودروهای خارجی را بدون گرفتن کمرکی باارز 4200 دراختیار مردم قراردهد درواقع دولت کلی از هزینه ها ی ناشی ازتصادفات درامان خواهد خواهد بود
  • سجاد قلی پور جمنانی IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    3 1
    افتاب امد دلیل آفتاب، پس معطل نکنید، ریشه این بلاها رو از جا بکنید
  • محمد IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    6 1
    متاسفانه چند وقت دیگه همین سایت خبر برکناری یا استعفای ایشون رو تیتر میزنن
  • رحمانی IR ۰۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 0
    درود برجناب هادیانفر.تشکر تشکر.
  • احمد IR ۰۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    2 0
    با سلام اینها زیان ده نیستند.اگر زیان میدن چگونه هنوز بعد چند سال فعالند چون سهام این دو شرکت را فروختن و با پولش 210 شرکت اقماری تو دل شرکت درست کردن وسهامش رو بین خودشون تقسیم کردن یعنی 210 هیئت مدیره 5 نفره و .....یعنی دور زدن مثل واگذاری براساس اصل 44 که دادن به خصولتی ها.
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 0
    درود بر سردار محترم اگر چه بی کیفیتی خودروهای داخلی بر کسی پوشیده نمی باشد، مسئله حائز اهمیت دیگر عدم استاندارا جاده ها و خصوصا سرعت گیرها میباشند که این مورد باعث تصادفات عدیده میگردد. بعنوان یک شهروند خواستار پیگیری در این خصوص می باشم
  • امیر IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    0 1
    سلام و درود بر حس مردم دوستی سردار
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    5 0
    من در کشور عربستان می دیدم که وسایط نقلیه سنگین مطلقا اجازه حرکت در خط 3 سبقت را نداشتند و اگر ناچارا مجبور بودند به خط 2 وارد شوند بلافاصله به خط یک بر می گشتند. علت هم آن بود که بطور جدی از پلیس حساب می بردند و معلوم بود که خیلی برخورد جدی با خاطیان می شود. در ایران این امر مشاهده نمی شود و گاها دیده می شود که کامیون یا تریلی لایی می کشد و از خط 3 سبقت می گیرد و تا مدت ها هم به کسی راه نمی دهد و معلومه که بابت این کارها هزینه ای پرداخت نمی کند و باعث افزایش تصادفات می شود.
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    2 1
    سردار منتظر بازنشستگی یا برکناریت باش مافیای قدرت حتی نمیزاره 1پیچ با کیفیت اضافه بشه به خودرو ها همه هم میدونن یا جزو باندن یا به 1 نحوی خفشون کردن
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 1
    سخنان سردار هادیانفر عین جهاد است! خداوند اجر عمل نیکش را بدهد!
  • امیر GB ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    0 2
    صرفنظر از کیفیت خودروها اصلی ترین دلیل تصادفات در خیابان ها و جاده ها راننده ها هستند. در ایران گرفتن گواهینامه کار ساده ای است در صورتی که مثلا در این کشوری که ما زندگی میکنیم شما باید حدود دست کم ۴۵ دقیقه در خیابان ها رانندگی کنید و چنانچه سه تخلف عمده نداشته باشید قبول میشود. آیا در ایران به اینصورت است؟
  • قریشی IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 1
    از حمایت سردار از مردم سپاسگزارم
  • بهاره IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۵
    3 1
    شیر مادر و نان پدرت حلالت سردار که حرف دل ملت را می زنید