به گزارش همشهری آنلاین به نقل از کیهان، روزنامه گاردین با تأکید بر مطلب فوق نوشت: در یک کلیپ ویدئویی مربوط به ماههای پس از خروج دونالد ترامپ از برجام که به تازگی منتشر شده، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر سابق اسرائیل بر خود میبالد که در مخالفت با توافق هستهای ایران، در برابر همه جهان ایستاده، کوتاه نیامده و شخصا ترامپ را متقاعد کرده که از آن خارج شود. اکنون چهار سال پس از آن، هم نتانیاهو از دفتر نخستوزیری بیرون انداخته شده و هم ترامپ از کاخ سفید و در ایران هم یک رئیسجمهوری میانهرو، رفته و یک تندرو به جای او نشسته است. پیروزی ژئوپولیتیک نتانیاهو هم، اکنون به سرچشمه نگرانی فزاینده ساختارهای امنیتی و سیاسی اسرائیل تبدیل شده است.
دانی سیترینوویچ که از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ رئیس بخش پژوهشی اطلاعات ارتش اسرائیل بود، میگوید: «فشار حداکثری، ترورها و حملات خرابهکارانه اسرائیل، هیچ کدام تأثیری نداشتند و تنها کاری که کردند این بود که برنامه هستهای ایران را به پیش راندند.»
توافق احیاشده هستهای، همان چارچوب زمانی برجام را حفظ میکند به این معنی که محدودیتهای وضع شده بر غنیسازی اورانیوم ایران، در سال ۲۰۲۵ به پایان میرسد. برای اسرائیل، این نتیجه بسیار بدتر از توافق ۲۰۱۵ است. تهران، نه تنها به پیشرفت فنی چشمگیری دست یافته که تنها برای سه سال آینده تحت نظارت قرار خواهد داشت بلکه بهزودی حدود هفت میلیارد دلار از داراییهای مسدودشدهاش را نیز به دست خواهد آورد ضمن آنکه تحریمهای این کشور از جمله در زمینه صادرات نفت هم برداشته میشود.
یک مقام رسمی ارتش اسرائیل میگوید: «ایران اکنون در بخشهای زیادی از منطقه، جای پای خود را محکم کرده آن هم نه فقط در جنبه نظامی بلکه همچنین با پیوندهای اقتصادی و فرهنگی. اگر تکثیر پهپادها را هم به این وضعیت اضافه کنیم، به یک جنگترکیبی میرسیم. اگر آنها بخواهند به اسرائیل صدمه بزنند، محورهای پرشماری برای این کار دارند.»
سیترینوویچ میگوید: «این مسائل، دیگر از هم جدا نیستد. برای مثال، در جنگ ماه مه گذشته میان اسرائیل و حماس، شاهد بودیم که نمیتوانیم تنها به حماس حمله کنیم. حزبالله هم درگیر بود و دیدیم که راکتهایی از لبنان شلیک شد. ما درگیر یک جنگ سایه هستیم اما باید قواعد بازی را رعایت کنیم. اگر در برخورد با ایران زیاده روی کنیم، مثلا به تاسیسات هستهایاش حمله کنیم، با تشدید درگیری در بسیاری از جبههها روبهرو خواهیم بود.»
نظر شما