مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه داخلی، متهم ردیف اول در وقوع پدیده گرد و خاک وزارت نیرو است که ۵ درصد منابع آب شرب کشور را تامین می‌کند اما مدیریت صد درصدی منابع آب کشور را در دست دارد که متاسفانه به بدترین نحو ممکن دارد آنها را مدیریت می‌کند.

مصطفی نادری

همشهری آنلاین ـ لاله غزالی: پدیده گرد و خاک که روز گذشته از سمت غرب وارد کشورمان شده و به‌سرعت بخش‌های بسیاری از آن را فراگرفته، دوباره بحث‌های همیشگی مدیریت منابع آب و آبخیزداری، فرونشست زمین و... را مطرح کرده و به این نگرانی دامن زده است که آیا قرار است باز هم شاهد چنین پدیده‌ای باشیم و علت اصلی وقوع آن چیست. 

دکتر مصطفی نادری مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی و فعال محیط زیست در پاسخ به این سوال که علت واقعی پدیده گرد و خاک کنونی آیا همان منشا خارجی است که اعلام شد یا سدسازی ترکیه و یا منشا داخلی دارد، بیان کرد: همه اینها هست. ببینید، پدیده دیروز یک پدیده نوظهور بود و آلودگی هوای ناشی از آن در تهران در ۳ دهه اخیر بی‌سابقه بود. 

وی افزود: پدیده دیروز در کل کشور فراگیر بود و حتی در تبریز یا گیلان هم شاهد آن بودیم. قاعدتا بخش اعظم آن توده ورودی گرد و غبار به کشور بوده است اما در نظر بگیرید که تهران هزاران کیلومتر با شهرهای مرزی کشور فاصله دارد و همیشه هم از این بادهای شدید در آن داشته‌ایم، اما چرا این‌دفعه این بادها باعث خیزش گرد و خاک شد؟ چون دشت‌های اطراف تهران مثل شهریار و ورامین با افت آب‌های زیرزمینی و فرونشست مواجه‌اند. فکر می‌کنم این دوتا دشت از نظر میزان فرونشست جزء ۳، ‌۴ دشت اول کشور هستند. اینها باعث شدند پدیده گرد و غبارِ واردشده به کشور به‌شدت تشدید شود و در مناطقی از تهران شاهد شاخص آلودگی حدود ۵۰۰ باشیم در حالی که حد مجاز آن ۱۰۰  است.

فرونشست زمین؛ عاملی مهم در خیزش گرد و خاک 

نادری گفت: هم از بُعد داخلی و هم بُعد بین‌المللی باید به مسئله بپردازیم اما قطعا بحث داخلی خیلی مهم‌تر است، یعنی منابع داخل کشور را طوری مدیریت کنیم که شاهد چنین پدیده‌هایی نباشیم. 

وی ادامه داد: قبلا علت اصلی آلودگی هوا سوخت‌های فسیلی ناشی از منابع ساکن مثل نیروگاه‌ها و کارخانجات و منابع متحرک مثل خودرو و موتورسیکلت بود و به مرور که جلو آمدیم، به علت مدیریت اشتباه منابع آبی در کشورمان، هر روز شاهد بدتر شدن شرایط در این حوزه بودیم و کشور را به سمت خشکیدگی پیش بردیم به طوری که طی سال‌های اخیر بر تعداد دشت‌های ممنوعه ما که فرونشست پیدا کرده‌اند، افزوده شده است. 

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: دلیل غالب این مسئله را می‌توان عوامل فرامرزی دانست اما نکته‌ای که باید در نظر بگیریم این است که چون ما فرونشست‌های بسیاری در کشورمان داریم، وزش بادهای شدید باعث خیزش گرد و خاک از روی آنها می‌شود. وقتی یک دشت فرونشت می‌کند، اصطلاحا گفته می‌شود که آن دشت مرده است. 

وی ادامه افزود: در دشت‌های دچار فرونشست، لایه‌های چند سانتیمتری خاک که خلل و فرج آن با آب پر می‌شد، روی هم فشرده و با کوچک‌ترین بادی از روی زمین بلند می‌شود. الان هم همین اتفاق افتاده است. وقتی دوسوم دشت‌های کشور فرونشست دارند، هر وزش بادی باعث بلند شدن خاک از روی آنها می‌شود. حتی آلودگی‌ هوا در استانی مثل چهارمحال و بختیاری که چشمه‌ها و منابع آبش معروف است، همان‌طور که دیدیم، پارسال به ۲ تا ۳ برابر حد مجاز رسید. این اتفاق که منشأ فرامرزی نداشت و پدیده‌ محلی بود چون فقط شهرکرد و یاسوج را دربر گرفت. 

وزارت نیرو؛ متهم ردیف اول وقوع گرد و خاک

مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: مسئولانی که می‌گویند منشأ گرد و خاک اخیر فرامرزی است، می‌خواهند از واقعیت فرار کنند. این حرف در صورتی درست بود که دیگر ما در کشور شاهد این پدیده نبوده و نباشیم. 

وی تاکید کرد: در حوزه داخلی، متهم ردیف اول وزارت نیرو است که ۵ درصد منابع آب شرب کشور را تامین می‌کند اما مدیریت صد درصدی منابع آب کشور را در دست دارد که متاسفانه به بدترین نحو ممکن دارد آنها را مدیریت می‌کند. الحمدالله در همه دولت‌ها هم فرمان مدیریت این وزارتخانه یکی بوده است. 

باید به سراغ دیپلماسی آب و محیط زیست برویم/ باید از ترکیه به دادگاه لاهه شکایت کنیم

نادری با تاکید بر اینکه در حوزه بین‌الملل هم برای جلوگیری از وقوع گرد وخاک باید به سراغ دیپلماسی محیط زیست و دیپلماسی آب برویم و آن را فعال کنیم، اما متاسفانه هیچ‌کدام از دولت‌ها به آن نپرداخته‌اند، اظهار کرد: مثلا درباره سدسازی در ترکیه باید کنسرسیومی با کشورهای همسایه تشکیل دهیم و علیه ترکیه در دادگاه لاهه شکایت کنیم. یا در زمینه خشکی سیستان و بلوچستان مسئله این است که سال‌هاست کشورمان درگیر این است که از افغانستان حقابه‌مان را بگیرد اما نتوانسته‌ است این کار را انجام دهد و این کشور در گذشته و الان هم در حکومت طالبان به‌راحتی از دادن حقابه به ایران امتناع کرده است. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا باید وقوع مکرر چنین پدیده‌های ناگهانی و فراگیر گرد و خاک را در آینده بیشتر در کشور انتظار داشته‌ باشیم، گفت: بله، من‌بعد ما مدام شاهد چنین پدیده‌هایی خواهیم بود چون نه وضعیت کشورهایی مثل سوریه و عراق ـ به دلیل وضعیت ناپایدار و جنگزده‌شان ـ بهتر شده و نه مدیریت داخلی با گذشته فرقی کرده است. 

می‌خواهند میانکاله را با احداث غیرضروری پتروشیمی به نابودی بکشانند

این مدرس دانشگاه با مثال زدن احداث پتروشیمی در تالاب بیان کرد: می‌خواهند برای احداث یک مجتمع غیرضروری با هزاران کیلومتر لوله‌کشی از جنوب به شمال کشور گاز و نفت برسانند و محصولی را تولید کنند و بعد آن را دوباره هزاران کیلومتر به جنوب کشور ببرند که آن را صادر کنند. یا می‌خواهند از شمال و جنوب کشور به فلات مرکزی آب برسانند. اینها نشان می‌دهد که عدم مدیریت واحد در حوزه منابع آبی کشور وجود دارد و تصمیمات اشتباهی که در ابتدای انقلاب گرفته شده، کارهای اشتباهی که دولت هاشمی آنها را آغاز کرد، همچنان نیز همان‌ها اتخاذ و انجام می‌شود. 

وی ادامه داد: مگر چند منطقه مثل میانکاله داریم که اینقدر بکر و سالم باشد و خدمات اکلوژیکی به مردم منطقه و کل کشور بدهد؟! حالا می‌خواهند با ساخت یک پتروشیمی غیرضروری آن را به نابودی بکشانند. بحث انتقال آب و سدسازی‌های بی‌رویه برخلاف آمایش سرزمینی در مناطق اشتباه نیز همچنان مطرح است. 

نادری در پاسخ به این سوال که آیا انتقال آب هم می‌تواند باعث بروز پدیده گرد و خاک شود، گفت: بله. انتقال آب آخرین راهکار است. مثلا هزینه رفتن شما از خانه به محل کار می‌تواند با مترو بشود ۲ هزار تومان، با اسنپ بشود ۴۰ هزار تومان و با هلیکوپتر بشود ۱۰ میلیون تومان. مهم این است که ما با کمترین هزینه به هدف برسیم. 

وی تاکید کرد: وقتی هنوز بهره‌وری آب ما در حوزه کشاورزی بسیار پایین و ۳۰ درصد است و صنایعی مثل فولاد و کاشی‌سازی را در دل کویر و جایی مثل یزد ایجاد می‌کنیم، باید اینها را درست نکنیم نه اینکه پرهزینه‌ترین راه را که انتقال  آب است، برویم. این راه‌های پرهزینه اثرات زیست‌محیطی بسیاری هم دارند که طی یکی، ۲ سال و ۱۰ سال آنها را نمی‌بینیم. مثلا اتفاقی که در تهران افتاده، ماحصل مدیریت بد آب و  ۴۰، ۵۰ سال برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی است.

حکمرانی و سیاست‌گذاری منابع آبی باید تغییر کند/ محیط زیست دارد کاری با ما می‌کند که داعش نمی‌توانست بکند

مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس درخصوص راهکار پیشگیری از وقوع گرد و خاک در کشور گفت: حکمرانی و سیاست‌گذاری منابع آبی باید تغییر کند. مسئله محیط زیست باید برای دولت کنونی و همه دولت‌های بعدی مسئله اول شود. به ضرس قاطع عرض می‌کنم که مسئله محیط زیست دارد کاری با کشورمان می‌کند که داعش اگر حمله می‌کرد، نمی‌توانست آن را انجام دهد. 

وی افزود: ما الان در زمینه فرونشست زمین و فرسایش خاک جزء ۳ کشور اول دنیا هستیم. این نشان می‌دهد مدیریت وزارتخانه‌هایی مثل وزارت نیرو و سازمان‌هایی مثل حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و مراتع دارند در این حوزه بسیار بد عمل می‌کنند و بین آنها عدم هماهنگی هم وجود دارد. 

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: الان دیگر بحث حاکمیتی است و باید اتاق فکری تشکیل شود که سیاست‌های حکمرانی در این زمینه تصویب شود و دولت‌ها مجری آنها باشند، نه اینکه هر دولتی هر کاری خواست انجام دهد. الان همه قدرت در دست قوه مجریه است و هر کاری دلش بخواهد انجام می‌دهد. 

مسئولیت‌ها در کشور ما هزینه ندارد

نادری با بیان اینکه در کشور ما متاسفانه مسئولیت‌ها هزینه ندارند و فقط برای افراد رزومه می‌شوند، اظهار کرد: هیچ‌کس هم از آنها نمی‌پرسد شما که مسئولیت داشتی، موفق عمل کردی یا غیرموفق. شما به مسئولان کشور نگاه کنید. هر تصمیمی بخواهند می‌گیرند و هرکاری بخواهند انجام می‌دهند، چون می‌دانند کسی به آنها کاری ندارد.

وی ادامه داد: برای مثال، بعد از سیل‌هایی که در سال‌های ۹۷ و ۹۸ در کشور رخ داد، آقایان گفتند که کشور وارد ترسالی شده است و مشکل کمبود آب نداریم. آنها همه سیاست‌های کشور را روی مبنای پرآبی بردند و در همه شهرها مجوز کشت برنج دادند، مجوز توسعه شهر و توسعه صنعت دادند و غیره اما بعد دیدند که نه، هنوز دچار خشکسالی هستیم. الان آن مسئولانی که سیاست‌ها و راهبردهای کشور را به آن سمت بردند کجا هستند که جواب بدهند یا چه کسی آنها را محاکمه کرده است؟! وزرای نیرو و مخصوصا معاونان آبفای آنها که در همه این سال‌ها با تصمیمات غلطشان باعث رسیدن منابع آبی کشور به وضع کنونی شدند، کدامشان محاکمه شدند؟! 

کد خبر 668654

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 41
  • IR ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    24 10
    عراق و سوریه به خاطر زیاده خواهی قدرتهای منطقه‌ای و جهانی نابود شدند و دودش به چشم همه میره
    • ساسان IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
      33 3
      بالاخره یه شیر پاک خورده اسم ترکیه رو آورد بله خاک بلند شده از خاک عراق ، مقصر هزار درصد سدسازی ترکیه ست
  • محمدرضا IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    64 4
    در همه مسائل داریم اول میشیم فقر، تورم،بیکاری،آلودگی.....
  • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    24 4
    جالبه،رئیس جمهورش بعد از ۸ ریاست دوباره سودای ریاست جمهوری میکنه،کجاعمو؟بیا جواب ۸ سالی که بودی رو بده،یا وزرای کابینه اش،دوباره میبینی توی یه دولت دیگه استفاده میشن.
  • FR ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    55 4
    چرا حق ابه خود را نمی نوانیم از افغانستان بگیریم ولی ورود افاغنه ازاد است؟شاید کار دست کار دان نیست؟
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    42 1
    تا گرد و غبار به تهران نرسید،کسی درد مردم را حس نکرد،خشکاندن و تغییر الگو و ارسال اب از زاگرس به یزد و قم حفر چاه‌های غیر مجاز تامین کشاورزی و کشت اقلام و ترس از خشک سالی مدیریت معیوب و استفاده از رانت مدیریت،در انهدام منابع ابی باعث شد ابهای ذخیره قرنها قبل هم به مصرف برسد که جای تاسف دارد،عدم توان مدیریت در بخش اب و ناتوانی وزرات نیرو موجبات جنگ اب را فراهم اورد،هیچکس تابحال به ترکیه اعتراض نکرد چرا سد میسازد،و هیچ کس برآورد نکرد که با نبود آب کشور به بحران خواهد رسید اما بدون نفت هم میشود اقتصاد را شکوفا کرد ،خشکاندن هور برای استخراج نفت و هدایت سیلابهای قبلی به دریا ساحل خواری کوه خواری،وووو،همه در از بین رفتن اقلیم موثر و تعیین کننده هستند،زاینده رور را منهدم کردند برای احیای استانی دیگر،استانهای خوزستان، لرستان،اصفهان،بیشترین خسارت را دیدند،جایگزین هم نخواهند داشت،خودم بچشم دیدم انهدام کامل یخچالهی دایمی زاگرس را و لخت شدن بدن زردکوه از بی برفی،شاید با مدیریت بتوان کاری کرد،
    • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      7 0
      چون ما مردم بدبختی هستیم واقعا
  • محمد صادقی استان اصفهان IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    23 7
    اگرازمن سوال شودکه منشاء گردوخاک چیست قاطعانه چون تحریم هستیم بادوخاک هم فشارحداکثری را برهوای کشورمسلط کرده است.ممنون که نشرمی دهید.
  • FR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    9 0
    انشاالله دکتر داد علی سلاجقه به داد این محیط زیست بلاتکلیف می‌رسد
  • DE ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    33 5
    ایران را تبدیل به سرزمین سوخته کرده اید !
  • حسین IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    42 3
    الان دیره آن موقع که ترکیه سدسازی میکردبایداقدام میکردیدنه الان همیشه دوزاریتون دیرمیافته بعدازمرگ سهراب وبیهوش دارو?
    • IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      2 0
      دقیقا بنده سه سال پیش در مورد سد ایلیسو ترکیه در فضای مجازی اطلاع رسانی کردم و هشدار دادم اما کسی ندید شاید هم نخواست ببینه و ولی الان گرد و خاک رو مجبوره ببینه
  • IR ۲۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    29 1
    چند نفر نخبه را به کشورهای پیشرفته اعزام کنید که قادر باشند تکنولوژی به روز دنیا را به کشور بیاورند
  • باهر IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    21 0
    این ریزگردها خاکهای حاصلخیزی هستند که طی قرون گذشته در حدود ۲۵ سانتیمتر ایجاد شده اندولی دراثرمدیریت نالایق اکنون هر ذره آنها درست مانندیک ذره پرتوزای اتمی تمام حرث و نسل ما چه اکنون و چه در آینده در معرض نابودی قرار داده چون همیشگی ومستمر و‌مکرر تا یوم قیامت ادامه خواهد داشت و خاکهای حاصلخیز هم در واقع بدین صورت برای همیشه نابودشده اند وبه این راحتی دوباره بوجود نمی آیند و با ازبین رفتن آبهای زیر زمینی دشتهای کشاورزی و فرونشست آنها کلا این دشتها تبدیل به بیابان‌های لم یزرع گشته اند و۶۵۰۰۰ روستاهم تخلیه و حاشیه نشین شهرها با هزاران مصایب مختلف شده اند و جنگلها و مراتع هم که مراکز جمع آوری آب باران و برف و ذخیره کردن درسفره های آب زیر زمینی هستندمیتوان گفت طی حدود ۲۵ سال اخیر نصف آنها توسط مدیریت نالایق از بین رفته ونصف دیگر آن هم با سرعت باورنکردنی در دست نابودی می باشد و باغات مثمر هم که اکثرا تبدیل به باغ ویلا و مراکز فساد و عیاشی شده و میشوند و ۵۰۰ هزار پروژه نیمه تمام باصرف حدود۲۰۰ میلیارد دلار بیش از یک هشتم زمین های آباد ایران را تصاحب و تبدیل به نخاله های ساختمانی نموده است.
  • ناصر IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    18 6
    ما ایرانی‌ها فقط مرد حرفیم
  • ناشناس DE ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    17 1
    الان هم کلی دیر شده تنفس تو این هوا از مرگ بدتره
  • فارس IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    25 2
    آبی که شما از افغانستان میخواهید بگیرید کفاف پنج درصد مهاجرها افغان را هم نمیده. دلتون خوشه با این فلاکتی که ایران داره تا دو دهه ی دیگه جمعیت افغان ایران به مرز 30 ملیون میرسه و اونوقت با جمعیت 120 ملیونی افغانی ایرانی اب خوردن گیر نمیاد چه برسه به کشاورزی. مسئولان دغدغه شغل ندارن چون افغانی را استخدام نمیکنن. وای بحال قشر فقیر.
  • IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    23 5
    وقتی ایران درگیر جنگ با داعش در سوریه بود ترکیه بزرگترین سد را ساخت به اسم اتاترک روی دجله الان دیگع دیر شده
  • IR ۲۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    34 2
    چرا روز به روزبرتعدادافغانهادرایران زیادمیشه اگه مسولین به فکرچاره نباشندجوانان مابیکارندافغانهاَسرکارهستندکجای کارمی لنگد
  • محمدی IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    27 1
    تمامی این ریزگردها مال هورااعظیمه که دولت ابش را برای تخلیه نفت خالی کرد بعدش چینی ها کلاه سر ایران گذاشتند با محاسبه چاه نفت را در عراق حفر کردند هور هم اینطور موندچرا عرضه ندارند مدیران عذر خواهی کنند ودوباره اب هور را سر جاش ببرند
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    14 0
    من مشکل قلب دارم باور کنید دوروزه نفس راحتی نکشیدم ترا بخدا مسولین کاری کنند چون توان مهاجرت هم ندارم. مددی
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    21 3
    ترکیه مزدور با پنبه سر میبرد
  • مجبط زیست IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    19 4
    سلام.باید از ترکیه و عراق و سوریه در مجامع بین المللی و دیوان لاهه شکایت کرد.
  • IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    15 0
    کرمانشاه آب هواش با مریخ هیچ فرقی نمی‌کند نمیتونیم بیایم بیرون خاک کامل چرا کسی به داد ما نمیرسه
  • امید IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    23 0
    آقایان خسته نباشید مردم خوزستان سالها زیر گردوخاک ناپدید شدند کسی نگفت کشور ترکیه ولی حالا که چاقو به دسته رسیده این همه آدم خبره حرفهای تازه میزنند.....!!!!!
  • ناشناس IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    15 6
    باید افراد کاربلد حوزه نیرو ومحیط زیست باید وارد کار بشوند
  • ناشناس IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    16 1
    سلام اب باید در اولویت قرار بگیرد بدون نفت گاز پترو شیمی میتوان زنده ماند ولی بدون اب خیر ... ما در مقابل نسلهای اینده مسیولیم وتاریخ به نیکی از ما یاد نمی کند حق اب را از افغانستان باید گرفت مولایم علی میگوید حق گرفتنی است به هر قیمتی
  • IR ۲۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۰
    19 3
    دوست دارم زار زار گریه کنم به حال کشورم که هر روزش بدتر از دیروزش داره میشه و متاسفانه هیچکس به فکر نیست
    • علی IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      0 0
      یا نفت یا اب باید یک راانتخاب کرد
    • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      1 0
      نمیدانم چرا اینقدر از افغانستان میترسند
  • IR ۰۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    1 0
    هنوز تا مثل اهواز بشه مونده
  • محمد IR ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    1 3
    یعنی دریاچه اورومیه رو ترکیه اومده و خشکانده؟!خدا لعنت کنه بر باعث و بانیش
  • IR ۰۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    0 0
    انشاءاللّه وزارت نیرو با گران گردن برق و آب مشکل را حل میکند !!!
  • m IR ۰۷:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    1 2
    راه حل واقعی کمبود آب وگردخاک یک راه بیشتر ندارد سرمایه گذاری در حوزه آب شیرین کن ها یکی در دریای عمان ودیگری خزر آب شیرین کن های عظیم بزرگ درست کنید چون تغییر اقلیم ابر باران کاری بس مشکل است سرمایه گذاری آب شیرین کن محیط زیست در مورد آب شیرین کن همکاری کند منفعت آب شیرین کن از ضررش بیشتر است
  • ایرانی IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    2 1
    الان ۴۲ ساله که گردخاگ داریم!!!!! الان به تهران رسیده کار ترکیه
    • JP ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
      1 1
      شما قبل از نظر دادن کمی تحقیق و مطالعه کنید بهتر است زیرا سد آتاتورک باعث کم آبی دجله و فرات شده در نتیجه زمینها ی کشاورزی و تالابهای سوریه و عراق خشکیده ونتیجه نهایی آن برخاست ریزگردهای زمینها و تالابهای خشکیده عراق وسوریه با وزش بادبه سمت کشور ما ایران است،حالا شما آب دزد را معرفی کن.
  • IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    2 0
    ۲۰سال داریم خاک میخوریم خوزستان حالا چندروز خاک امد طرف شما خاک خاک میکند 🤫
  • رقیه IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    0 0
    وای خدا ب ما رحم‌کنه یعنی چند روزه دیگع ساوه هم اینجوری میشه یا ن 🤥🥴 خدا ب م ایرانی‌هارحم کنه
  • شاهین چشم IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    0 0
    حرف کافیه الان چه بلای سر متهم میآید این مهمه
  • ناشناس IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    2 0
    توان انجام هیچگونه اقدامی علیه ترکیه راندارید