یک پژوهشگر محیط زیست گفت: سد سازی‌های ترکیه عامل اصلی ایجاد کانون‌های ریزگرد در کشورهای منطقه از جمله عراق و سوریه است.

ریزگرد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، برهان ریاضی در برنامه پارک پردیسان رادیو تهران با بیان این که ریزگردهایی که در روزهای اخیر کشور را در برگفته است تا حدود ۸۰ درصد منشاء خارجی و ۲۰ درصد منشاء داخلی دارد، افزود: اقلیم ایران اقلیم مدیترانه‌ای است یعنی چهره‌های اصلی بارشی، وزش باد و جریان‌هایی که وارد کشور میشود به طور عمده از سمت غرب است بنابراین کشورهای غرب ایران مثل عراق و سوریه تاثیرات بسیار زیادی بر اقلیم کشور دارند.

این استاد دانشگاه افزود: ترکیه در برنامه‌ وسیعی به نام گاپ، ۲۲ سد در دست ساخت دارد که این سدها به قدری بزرگ هستند که به عنوان مثال سد آتاتورک به تنهایی نزدیک به ۵۰ میلیارد متر مکعب آب را ذخیره می‌کند یعنی بیش از مجموع تمام ۶۵۰ سدی که ما در ایران داریم.

ریاضی افزود: این سد سازی‌ها به خصوص بر روی رودخانه‌های دجله و فرات که از ترکیه سرچشمه می‌گیرند سبب شده است که خشکی بسیار زیادی به سوریه و عراق تحمیل شود و تمام تالاب‌ها و اراضی کشاورزی که مرطوب بودند تحت تاثیر منفی قرار بگیرند که با خشک شدن این تالاب‌ها ریزگردهایی از جنس رس با ابعادی در حد میکرون با هر وزش بادی خیزش می‌کنند و همراه با جریان‌های جوی وارد کشور ما می‌شوند.

مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پویندگان محیط زیست با اشاره به این که عراق شکایت‌های زیادی در این خصوص کرده است، اظهارداشت: ترکیه با برنامه گاپ حقابه عراق و سوریه را به شدت مهار کرده است، اما به غیر از این موضوع ما در منطقه عربستان نیز کانون‌های ریزگرد داریم و در کشور خودمان هم مدیریت درستی بر تالاب‌ها نداریم.

ریاضی به تالاب حورالعظیم به عنوان یکی از مهمترین تالاب‌هایی که در معرض خشک شدن است، اشاره کرد و گفت: بخش عمده این تالاب در عراق و بخش کوچکتر آن در ایران قرارد دارد، ولی هر دو کشور اهمیت در خوری برای حفظ آن قائل نبوده اند و این عدم توجه به مسائل محیط زیستی اصلی‌ترین عامل نابسامانی‌های اخیر است و متاسفانه با این روند بیش از این‌ها نیز شاهد آن خواهیم بود.

رئیس هیات موسس گروه پژوهشی پویندگان سبز همچنین با اشاره به روز جهانی دلفین ها، گفت: چند گونه‌ی دلفین که یک پستاندار دریایی است در حدود ۲ هزار کیلومتر قسمت ساحلی خلیج فارس و دریای عمان زیست دارند، بنابراین تغییراتی مثل آلودگی‌های نفتی که بر این منطقه تحمیل می‌شود می‌تواند بر زندگی این موجودات ارزشمند اثر منفی بگذارد.

کد خبر 670027

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 15
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    21 11
    آلودگی تمام نقاط ایران ازخشکی دریاچه اورمیه است
  • IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    14 14
    راهکارش هیاهو نیست یه خط لوله نفت بفرستید یه خط لوله آب تحویل بگیرید
  • سرپرست خانواده IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    8 5
    این چیزی که شروع شده کی و چطور میخواد تمام بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ زن و بچه های ما در خطر هستند پدران و مادران ما در خطر هستند
  • محمد IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    8 9
    تنها راه مسگل ریز گردها ومهار خشکسالی اتصال خلیج فارس ودریای عمان به دریای شمال( خزر) ودرختکاری دربیابانهای کویری میباشد طرحی که سالیان قبل باید انجام میشد
  • حشمت IR ۰۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    12 1
    مگه ما بالا دست دشت خوزستان سد نزدیم که الان اب کارون کم شده نخلها همه خشک شدن اب اروند و بهمنشیر ابادان شور شده
  • IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    8 1
    در غرب آسیا کی حق آبه را رعایت میکند که ترکیه دومیش باشه! فقط امیدورام مسائل با دیپلماسی حل بشه
  • سیروان TR ۰۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    14 3
    قبل از ان که ترکیه سد نزده بود هم ما مشکلات گرد و خاک رو داشتیم... چه ربطی داره فکر کنید گردندیگران بدون منطق نندازید
  • مهدی IR ۰۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    8 17
    ایران باید ترکیه رابه زانودربیاورد