در ۲ ماه گذشته با افزایش قیمت آرد صنف و صنعت و انتشار خبر تغییر شیوه فروش، نان بار دیگر به خوراک مورد توجه رسانه‌ها تبدیل شد.

نانوایی

به گزارش همشهری آنلاین، در ۲ماه گذشته با افزایش قیمت آرد صنف و صنعت و انتشار خبر تغییر شیوه فروش، نان بار دیگر به خوراک مورد توجه رسانه‌ها تبدیل شد. نانوایی‌های سنتی تا پیش از این آرد را با ۲نرخ ۸۰۰تومان و ۱.۲۰۰تومان(گندم ۶۶۵تومانی و ۹۰۰تومانی) دریافت می‌کردند، قیمت آرد صنایع هم کیلویی ۲.۷۰۰ تومان بود، اما با دو برابر شدن قیمت خرید تضمینی گندم، نرخ آرد برای اصناف و صنایع به کیلویی ۱۶هزار تومان رسید.

در شرایطی که این دغدغه وجود داشت که تغییر اخیر به جهش قیمت نان منجر شود اما این نگرانی به‌سرعت برطرف شد و دولت اعلام کرد برای نانوایی‌های سنتی آرد را با همان نرخ سابق تامین خواهد کرد تا قیمت نان تغییری نداشته باشد، اما این تنها یک روی سکه بود. در سوی دیگر ماجرا نانوایانی قرار داشتند که با توجه به رشد هزینه‌های تولید، پخت نان با قیمت‌های موجود را امکان‌پذیر نمی‌دانستند و خواستار اصلاح قیمت نان بودند.

مسئولان اصناف مرتبط با نان بارها اعلام کرده بودند نانوایی‌ها در زیان هستند و ادامه کار با قیمت‌های موجود به‌رغم رشد هزینه‌ها برای واحدهای صنفی مشکل‌ساز است.

این مشکلات همانطور که پیش‌بینی می‌شد امسال با رشد هزینه‌های دستمزد، مواداولیه و کالاهای اساسی، در برخی واحدهای صنفی خود را به شکل کم‌فروشی نشان داد و شکایت‌های متعددی از کم شدن وزن چانه و کوچک شدن ابعاد نان‌های تولیدی منتشر شد، چنان‌که براساس آمارهای سازمان تعزیرات حکومتی در ۳ماه گذشته ۱۵۰۰پرونده کم‌فروشی نان به این سازمان ارجاع شده است.

فروش نان کیلویی می‌شود؟

با افزایش موارد شکایت از کم‌فروشی واحدهای صنفی، طی هفته‌های گذشته طرح فروش کیلویی نان به جای فروش دانه‌ای مورد توجه قرار گرفت. همزمان دیروز رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران از مهیا بودن همه زیرساخت‌ها برای فروش کیلویی نان و احتمال اجرای این طرح خبر داد. محسن لزومیان با تأکید بر اینکه این طرح برای جلوگیری از تخلف کم‌فروشی در برخی از نانوایی‌ها پیشنهاد شده، فروش کیلویی نان را موجب ایجاد فضای رقابتی بین نانوایی‌ها و پیشگیری از کم‌فروشی دانست.

گفته می‌شود هم‌اکنون در برخی استان‌ها برنامه فروش نان به‌صورت کیلویی اجرا می‌شود اما اجرای آن در تهران هنوز آغاز نشده است. در فروش نان به‌صورت کیلویی تمام نانوایی‌ها به ترازوی هوشمند و دستگاه کارتخوان متصل می‌شوند و بعد از هر بار خرید نان، ‌وزن و قیمت نان یارانه‌ای روی دستگاه کارتخوان مشخص می‌شود و خریدار می‌تواند از یارانه‌ای که دولت پرداخته برای خرید نان استفاده کند.

در قالب این طرح، نانوایی‌ها به یک سامانه هوشمند سراسری متصل می‌شوند و معیار فروش نان از عددی به وزنی یا همان کیلویی تغییر می‌کند. در این حالت تمام حجم و مبلغ خرید و فروش نان با قیمت آزاد و یارانه‌ای قابل رصد است و به این ترتیب جلوگیری از تخلف کم‌فروشی به راحتی امکان‌پذیر است.

فروش کیلویی کیفیت نان سنگک را کم می‌کند

نایب‌رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، به‌رغم اینکه طرح را برای جلوگیری از تخلفات مؤثر می‌داند، معتقد است: درباره نان سنگک به‌دلیل شرایط خاصی که پخت و عرضه این نان دارد، فروش کیلویی از کیفیت نان کم‌ خواهد کرد.

محمد سلیمانی در گفت‌وگو با همشهری در توضیح این امر گفت: نان سنگک از قدیم نان دستوری بوده و نانوا براساس نیاز و دستور مشتری نان را برشته، خمیر، کنجدی، یک‌رو یا دورو تهیه می‌کند و اگر فروش به‌صورت کیلویی باشد این برنامه قابل اجرا نیست و از سوی دیگر نانوا می‌تواند نان را خمیرتر از تنور خارج کند تا وزن آن بیشتر شود.

به‌گفته سلیمانی، این طرح همچنین هزینه‌های نانوایی را افزایش می‌دهد: اگر قرار باشد این طرح اجرا شود باید یک‌ نیروی کار به نیروهای نانوایی اضافه شود تا کار ترازوداری را انجام دهد؛ این کارگر اضافه، هزینه‌های نانوایی را بالاتر می‌برد که با توجه به ثابت ماندن نرخ‌نامه تامین آن برای نانوا دشوار است. با این حال این مقام صنفی مزیت‌های این طرح را هم رد نمی‌کند و می‌افزاید: ما با این طرح موافقیم و در صورت اجرا به آن کمک هم می‌کنیم، اما این طرح برای نان سنگک به‌طور خاص طرح خوبی نیست.

وزن چانه‌ها مشخص است

صرف‌نظر از تفاوت سلیقه مردم در سفارش نان سنگک که می‌تواند قیمت نان را با توجه به نرخ افزودنی‌ها افزایش دهد، وزن چانه برای هر عدد نان سنگک ۶۵۰گرم، بربری ۶۰۰گرم‌ و لواش و تافتون ۱۶۰گرم تعیین شده و اگر این اوزان رعایت شود، دست‌کم در اندازه نان‌های پخت شده در نانوایی‌ها کمتر تخلفی رخ می‌دهد.

نایب‌رئیس اتحادیه نان سنگک تهران با اشاره به اینکه تعیین وزن چانه سنگک دشوار است، گفت: نانوایی‌های دیگر چانه را می‌گیرند، وزن می‌کنند و بعد آن را پهن می‌کنند اما برای نان سنگک این امکان وجود ندارد چراکه اگر چانه روی ترازو قرار بگیرد نمی‌توان دوباره آن را جمع کرد و چانه به ترازو قلاب می‌شود.

برای حل این مشکل ضریب چسبندگی دست شاطر معمولا ۲درصد است که این در نرخ‌نامه لحاظ شده که نوسان وزن چانه را تعیین می‌کند و از این بیشتر نباید تغییری در وزن مصوب چانه‌ها اتفاق بیفتد.

کد خبر 680170

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 27
  • نظرات غیرقابل انتشار: 8
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    9 4
    دوباره نان خمير تحويل مشتري خواهند داد. چند بار اين كارها را كرده ايد؟ آزموده را آزمودن خطاست
  • م IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    15 19
    خدایش بهترین کارو کردن آردو آزاد کردن و جلو دزدی رو گرفتن تا از وزن نان چیزی کم کثر نشه
  • کیوان IR ۱۵:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    10 10
    به نظر من این نان وزنی خیلی خوب است چون نان بربری که باید پخت شده ۴۰۰ گرم باشد الان حدود ۳۵۰ گرم شده نان لواش پخت ۱۳۰ گرم به حدود ۸۰ گرم رسیده واین خود یک نوع کم فروشی می‌باشد و یک نوع دزدی از جیب مردم می‌باشد
  • محمد حسین IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    8 8
    با سلام اون بنده خدایی که از اول تا آخرش گفت برای نان سنگگ امکان پذیر نیست حتما خودش نونوایی سنگک داره. به نظر من بیشترین تخلف تو همون نانوایی سنگک رخ میده که بعضی وقت ها بعضی از شاطرها نان از نصف وزن مذکور تحویل میدن. و چیزی نمیشه گفت بسه دیگه کم فروشی و توهین به مردم
    • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
      10 3
      سنگک امروز از نانوا می خرید به قیمت سال قبل است هزینه کارگری سنگک بالا است و باید در قیمت سنگک تجدید نظر بشه وقتی نانوا به حق خودش نرسه زور گیری کنند به اجبار باید چند سال بابک نرخ کار کنه دست به هرکاری میزنه
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    11 6
    صرفنظر از اینکه تحمل مردم زیاد شده و هنوز هم جا داره!!!!!بیشترین کم فروشی برای نانوایی سنگک است و هیچ ربطی به نام خمیری و این توجیهات الکی نداره
    • جواد IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
      10 3
      من نمیدونم این مردم چرافقط به نانوای بیچاره گیرداده
  • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    10 3
    مگر الان کیفیت دارد که با طرح کیلو کیفیت آن کم می شود
  • IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    12 3
    هم وطن عزیز دولت فقط به آرد یارانه میده وبا ثابت نگر داشتن قیمت آرد قیمت نان را ثابت نگر داشته در صورتی که آرد فقط 10درصد هزینه تولید هست هزینه کارگری سنگک بسیار بالا است مهارت می خواهد از هرکسی برنمی‌آید .خمیر مایه همین امسال 30درصد گرون شده اجازه مغازه ها بالا رفته خودشما قضاوت کنید یک نانوا وقتی درآمد ثابت است این هزینه های جدید را چطور تامین کند .این کاری که دولت می کنه زور گیری از نانوا هست و نانوا مجوز به تخلف می کنه خود شما حاظر هستید با درآمد سال 99الان کار کنید بعد از نانوا انتقاد کنید
  • شم ن IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    10 1
    سلام بزرگواری که تبلیغ می‌کنی وزنه چونه نان بربری 600گرمه نظارت هم که شکرخدا فقط به حرف جلورسانهاست چطور وزن چونه نان بربری 470گرمه و هیچ کس نیست جلودزدی روبگیره
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    4 2
    فروش وزنی اشتباه هست که هم سرانه مصرف آرد هم ضایعات نان را افزایش می دهد هم کیفیت را کاهش حالا چطور وقتی پای وزن نان در میان باشه نانوا هرچی نان را خمیر تر از تنور خارج کند وزن بیشتری دارد پس به صرفه است نان خمیر تحویل مشتری بدهد دوم تعداد نان کمتری پخت می کنه مثلاً اگر الان از یک کیسه 100نان سنگک پخت کنه که وزن نان میشه 50کیلو وقتی جانه سنگین تر برداره و نان را خمیر تر تحویل بده مثلاً 80نان این 80نان 60کیلو وزن می زنه پس به صرف نانوا است بزرگ تر خمیر تر بپزد بایک جو رسانه ای سلامتی مردم به خطر می افته بهترین راه کار اینه حق حقوق نانوا را بدهند و دست از زور گیری قیمت های دستوری نان بردارند تا نانوا دست به کم فروشی نزد کیلویی هم بشود این روش قیمت گزاری باز نانوا راه پیدا می‌کنه ولی اینجا دیگه نمیشه روش نظرات کرد می شود نان را گرفت کشید کم نباشه ولی نمی سه بهش گیر داد چرا نانت بزرگه یا سنگینه
  • ناشناس IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    5 3
    با.فروش.نان.کیلوی.از.هیچ.کس.حقی.صایع نمیشود.
    • IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
      2 4
      کا ملا درست ایت
  • ایرانی IR ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    3 3
    شما نگران کیفیت نان نباش همون وزن کنن و بفروش بهتره از اینکه تو هر چونه 150 گرم کم باشه
  • داود IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    2 7
    نان سنگک بیشترین خلاف و کم فروشی را دارد ،چرا که همین زمان وزن خمیر حدود ۲۰۰ گرم کم فروشی دارد ،لذا باید خمیر وزن ‌گردد،خود این آقا هم میداند که تمام سنگکی ها کم فروشی می‌کنند، که حق الناس است .و خشک شدن ویا نشدن نان میانگین دارد و در صد آن مشخص است ،پس لطفا صورت مسله را پاک نکنید ،چرا که بیش ترین شکایات مربوط به نان سنگک است،جرا این آقا راجع به بیشترین آب موجود در خمیر سنگک حرفی نمی زند ،ولی منافع خود را در نظر میگیرد،کم فروش گناه کبیره است که نیازی به حمایت این چنینی ندارد
  • داود IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    1 15
    در ضمن نان دستوری در مورد کنجد ویا چیز های دیگر است که با پاچیدن،روی آن تغییر نرخ دارد که فروشنده می‌تواند بصورت مجزا از خریدا وجه آن را طلب نماید ،پس ما دستوری نسبت بوزن نداریم چون وزن خمیر بنابر مقرارت ۶۵۰ ‌گرم است که تابع هیچ دستوری نیست،این آقا فکر می‌کند که می‌تواند تحریف و تفسیر به رای نماید ،وبا منافع عام بازی کند ،یک بار برای همیشه بساط خلاف را جمع کنید،نانوایی سنگکی واقع در شمال تهران فقط بابت اجاره مغازه ماهیانه ۴۵ میلیون تومان پرداخت می‌کند ،فکر کنید از کجا این مبلغ تامین می‌شود، از کم فروشی و گران فروشی
  • حمید IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    5 1
    ما روستایی که نانوایی نداریم و خودمان نان محلی میپذیم نمیدانم چه فکری می شود حرف از سهمیه بندی هم هست مثل بنزین اگر بیشتر از سهمیه بخری باید پول آزاد بدی دیگر یعنی مهمانی نمیشه رفت و انواع و اقسام نان های محلی دیگر گیر نمیاد یا گران
  • IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    2 1
    سلام وعرض ادب بابا زود قضاوت نکنید .من دوهفته هست که دنبال شاطر سنگک میگردم کسی تن به این کار نمیده یاخمیر زن سنگک باید ۴ صبح هرروز بیدار بشه .من قبلا نجار بودم رنگکاراستاتیک بودم کاشیکار بودم در حد حرفه ایی . بخاطر اینکه نقدونسیه میکردن وپول رو به موقع بهم نمیدادند .خسته شدم .تصمیم گرفتم بیام نانوایی اومدم سنگک چون حقوقش بیشتر از همه بود ولی نمیدونستم از بتن ریزی سختره فقط بخاطر نقد بودنش اومدم توی این کار الان خودم خمیر میزنم وشاطری میکنم بیشتر موقعها آرد خرابه نمیشه وزن مورد نظر رو بپزی بعضی موقعها اصلا خمیر سنگک برشته و خشک نمیشه ومشتری فکر میکنه دست نانواست من که تو این کار سوراخ سوراخ شدم از دست حرفهای مردم .وقتی آرد خوبه حالم خوبه
  • IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۰
    9 1
    بهترین کاروبهترین روش اینه که اردرو به قیمت آزاد تحویل نانوای بدن تاکی اینها می‌خوام بدوزدن
  • عبداله IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
    0 1
    نان سنگک ماشینی، هم پخت یکدست و عالی دارد، هم مشکلات وزن کشی چانه و خمیر و سوخته بودن نان را ندارد. اندازه آنها را هم دستگاه برش می زند و کُلاً خیلی خیلی خوب است.
  • Amin IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
    5 3
    نان کیلویی بشه رقابت ایجاد میشه و نانوایی ها با هم سر اینکه نان کدوم یکی بی کیفیت تر و سنگین تر میشه با هم رقابت میکنن . جمع کنین بابا این طرح هاتونو . همین الانشم نمیشه نان هیچکدوم از نانوایی های بربری رو خورد از بس نپخته و توش پر خمیره .