به گزارش همشهری آنلاین، صالح قاسمی دبیر شورای راهبردی جمعیت استان تهران در جلسه استانی «خانواده و جمعیت» که امروز دوشنبه (۶ تیر) با دستور کار «بررسی آخرین وضعیت استان تهران» و با حضور استاندار تهران برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر دنیا الگوی perfect family با الگوی چهار فرزندی را ترویج میکند و تعریفی که برای آن ارائه دادهاند به این معنا است که perfect family خانوادهای است که تمام اعضای آن روابط درون خانوادگی را تجربه کنند.
دبیر مرکز مطالعات جمعیت گفت: اگر الگوی چهار فرزندی الگوی رایج کشورها و کشور ما شود نرخ باروری به ۲.۸ تا ۳ میرسد که میتواند مساله کشور ما را نیز تا حد زیادی مدیریت کند.
این جمعیت شناس و پژوهشگر حوزه جمعیت در عین حال تاکید کرد: به لحاظ جامعه شناختی، مطرح شده است که الگوهای ۸ فرزندی و ۱۰ فرزندی و بالاتر الگوهای درستی نیست.
او درباره آمار سقط جنین غیرقانونی کشور گفت: سالانه ۳۷۰ هزار سقط در کشور داریم که اغلب آنها جنایی و غیرقانونی است و تنها حدود ۳.۵ تا ۴ درصد این موارد مربوط به روابط خارج از عرف و باقی این موارد با انگارههایی نظیر «ناخواسته بودن بارداری» و «بدون برنامه ریزی بودن بارداری» همراه هستند.
۵۰ درصد تولدهای ثبت شده استان تهران در سال ۹۹ مربوط به فرزند اول بوده است
دبیر شورای راهبردی جمعیت استان تهران با بیان اینکه ۵۰ درصد تولدهای ثبت شده استان تهران در سال ۹۹ مربوط به فرزند اول، ۴۱.۷ درصد مربوط به فرزند دوم و ۸.۴ درصد مربوط به فرزند سوم و بیشتر بوده است، یادآور شد: در واقع تهران بعد از گیلان بالاترین تولدهای ثبت شده برای فرزند اول را داشته است و این امر الگوی «تک فرزندی» را تثبیت میکند.
فرصت ۵ ساله ایران برای افزایش جمعیت
صالح قاسمی درباره ضرورت توجه به بحث مهاجرت و تاثیر آن بر جمعیت کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۴ میلیون مهاجر نسل اول و دوم ایرانی در خارج از کشور داریم که این امر به لحاظ کیفیت در مهاجرفرستی نخبگانی قابل توجه است.
به گفته این پژوهشگر حوزه جمعیت، کشور ما به لحاظ باروری برای افزایش جمعیت تنها پنج سال فرصت دارد و اگر متولدین دهه شصتی کشور از سنین متعارف باروری خارج شوند، با اتکا به متولدین دهه ۷۰ نمیتوان بحران جمعیت را مدیریت کرد و از این رو میتوان گفت تنها فرصت باقی مانده برای این امر تنها در ۵ سال طلایی اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است.
وی در بخش دیگر سخنان خود به «انقلاب خانوادگی» اشاره کرد و درباره تغییر الگو، ساختار و کارکرد نهاد خانواده در ایران، افزود: ما در ایران، در آستانه پدیدهای شبیه به پدیده «انقلاب خانوادگی» در غرب هستیم که ساختار و کارکرد و نهاد خانواده را دچار دگرگونی جدی کرد.
نظر شما