به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اینسایدر قبلا تصور میرفت که افرادی که واکسینهشده، درمانهای آنتیبادی دریافت میکنند یا در نتیجه ابتلا به ویروس ایمنی طبیعی پیدا میکنند، دست کم در ماههای پس از این رویدادها در معرض خطر کمتر دچار شدن به کووید-۱۹ هستند.
اما اکنون کارشناسان بهداشتی در استرالیا میگویند شمار زیادی از افراد را میبینند که در طول چند هفته دوباره دچار عفونت کووید-۱۹ میشوند.
به گفته این کارشناسان، شمار فزایندهای از افراد در این کشور که دچار عفونت با سویه BA.2 کرونای اُمیکرون شده بودند، پس از چهار تا هشت هفته دوباره دچار کرونا میشوند و این عفونت دوم یقینا با زیرسویه BA.4 یا BA.5 رخ میدهد.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا (CDC) هم میگوید شمار افرادی که دچار در هفتههای اخیر حدود ۵۳ درصد از عفونتهای کووید در آمریکا مربوط به سویه BA.5 اُمیکرون است. BA.4 یک زیرسویه دیگر واگیر اُمیکرون کرونا ۱۶/۵ درصد از عفونتها را تشکیل میدهد.
البته کارشناسان میگویند عفونتهای دوباره با BA.5 و BA.4 به طور معمول در مقایسه با عفونتهای اولیه کووید شدت کمتری دارند. در حالی که ویروس تاحدی نسبت به آنتیبادیها مقاومت پیدا کرده است، دستگاه ایمنی نیز راههایی را آموخته است که بدون اینکه بدن دچار آسیب شود، به عفونت پاسخ دهد.
زیرسویههای BA.4 و BA.5 مانند زیرسویههای گذشته جهشهایی را دارند که به آنها امکان گریز از حفاظت ناشی از واکسنهای کووید-۱۹ یا عفونتهای قبلی را میدهد.
با اینکه دستگاه ایمنی پس از ایجاد حفاظت ناشی از واکسن یا عفونت قبلی به ایجاد آنتیبادیهایی برای خنثی کردن عفونت بالقوه ادامه میدهد، اما این حفاظت در طول زمان کاهش مییابد. این از دست رفتن حفاظت مانند یک کلید خاموش و روشن عمل نمیکند- بلکه هنگامی که فردی در حالیکه حفاظت بدنش در حال کاهش است، در یک معرض یک زیرسویه ویروس با توانایی گریز از این حفاظت قرار میگیرد، این ویروس ممکن است راهی برای نفوذ پیدا کند.
یک بررسی اخیر در دانشگاه کلمبیای آمریکا که هنوز داوری همتا نشده است، نشان داد که زیرسویههای اخیر BA.4 و BA.5 در مقایسه با سویههای قبلی کرونای اُمیکرون دست کم چهار برابر در مقابل حفاظت ناشی از ویروس مقاومتر هستند.
در این بررسی، پژوهشگران آنتیبادیهایی را از افرادی که دست کم سه دوز واکسن mRNA را دریافت کرده بودند یا دو بار واکسن زده بودند و بعد دچار عفونت با اُمیکرون شده بودند. گرفتند. آنها در بررسی آزمایشگاهی چگونگی تاثیر این آنتیبادی ها بر ضد زیرسویههای اُمیکرون را مشاهده کردند.
نتایج نشان داد که زیرسویههای BA.4 و BA.5 دست کم چهار برابر در برابر آنتیبادیها مقاومتر هستند و به این ترتیب خطر عفونت دوباره در افراد واکسینهشده را افزایش میدهند.
کارشناسان با توجه به چنین یافتههایی است که BA.4 و BA.5 را «ابرقدرتهای عفونت دوباره» مینامند.
دکتر اریک توپول، رئیس انستیتو Scripps Research Translational در لا هویای کالیفرنیا سویه BA.5 را «بدترین سویه کروناویروس» تا به حال نامید، چرا که توانایی گریز از ایمینی و افزایش سرایتپذیری ر به طور همزمان دارد.
نظر شما