«خانه کابل» یک رستوران مثل بقیه رستوران‌های پایتخت است اما داستانش با بقیه رستوران‏‌ها فرق دارد؛ کارکنان این رستوران، یک خانواده افغانستانی هستند که همگی هنرمندند و دغدغه‌شان معرفی فرهنگ و غذاهای کشورشان به مردم ایران است. این خانواده، خانه کابل را در مرکز تهران راه انداخته‌اند و ایرانی‌ها، مشتریان پر و پا قرص آن هستند.

خانه کابل

همشهری‌آنلاین - پروانه بندپی: وارد کافه که می‌شوی، انگار خاک افغانستان است؛ موسیقی افغانیِ «ملا ممد جان» در حال پخش است، روی دیوارها با عکس‌هایی از زنان و کودکان و مناظری از افغانستان پوشانده شده، قفسه‌های کتابخانه‌ کنجِ کافه پر است از کتاب‌های مربوط به کشور همسایه؛ تاریخ معاصر افغانستان و ... . در قفسه‌ای هم لباس‌های سنتی مردم افغانستان چیده شده است؛ کلاه پَکول، شال پَتکَی، سنگ لاجورد، تسبیح شاه‌مقصود، تسبیح لاجورد و ... .

آقاموسی می‌گوید: کافه‌رستوران «خانه کابل» را اصلا برای همین باز کردیم که افغانستان را به مردم خودش و ایرانی‌ها بیشتر معرفی کنیم. تا بدانند که افغانستان فقط طالبان و جنگ و فقر و بدبختی نیست. مثلا همین پکول فقط برای زیبایی و دکور کافه در قفسه‌ها گذاشته نشده است. آنها را به علاقه‌مندان معرفی می‌کنیم. بعضی‌ها هم خوش‌شان می‌آید و می‌خرند. عکس‌های روی دیوارها هم کار خودم است. غذاها هم همگی غذاهای سنتی افغانستان‌اند؛ از قابِلی‌پلو بگیر تا مَنتو و آشَک و ... . 

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

کافه‌ای که اعضای خانواده آن را می‌گردانند

کافه‌رستوران خانه کابل را آقاموسی و خانواده‌اش با کمک هم می‌چرخانند. کافه‌رستورانی در یکی از خیابان‌های مرکزِ تهران. یکی دو کارگر دارند اما کارهای اصلی کافه را خودشان خانوادگی انجام می‌دهند. رقیه خانم؛ همسر آقاموسی پخت غذاها را انجام می‌دهد، سرو غذا به عهده بتول، دختر بزرگ‌شان است. بتول گاهی در کار پخت و پز هم به مادر کمک می‌رساند اما کار اصلی‌اش سرو غذاست. علی‌اکبر، فرزند کوچک خانواده به مشتریان رسیدگی می‌کند. تعدادی از مشتری‌ها از استرالیا و عراق و آفریقا و ... می‌آیند و علی باید باشد تا با زبان انگلیسی با آنها صحبت ‌کند و ببیند چه می‌خواهند و چه چیزهایی نیاز دارند. علی ۲۷ساله است و با خنده می‌گوید: «انگلیسی را دست و پا شکسته بلدم.» اما مادرش می‌گوید: «اعتماد به نفسش پایین است. وگرنه خیلی هم مسلط است به انگلیسی.»

آقاموسی مدیر کافه‌ رستوران است و دغدغه‌اش معرفی فرهنگ و غذاهای افغانستان به مشتریان است و اگر مشتری در این باره سوالی داشته باشد، وقت می‌گذارد و سر میزش می‌رود و جواب می‌دهد.

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

کافه‌رستوران خانه کابل اواخر سال ۱۳۹۸ و کمی قبل از شیوع پاندمی کرونا باز شد. آقاموسی می‌گوید: آن سال تازه کارهای دکور را تمام کرده بودیم که کافه، افتتاح‌ نشده تعطیل شد. خرداد ۱۳۹۹ کارمان را به صورت مختصر شروع کردیم. بعد از آن هم هرچند ماه یک بار تعطیل می‌شد. تا اینکه پارسال (سال ۱۴۰۰) کار کافه شروع شد که تا الان بی‌وقفه ادامه داشته است.

خانه کابل ۴ ساعت در روز فعال است و به مشتریان سرویس می‌دهد؛ فقط هم ناهار. از ساعت ۱۳ تا ۱۷. شنبه‌ها تعطیل است. از رقیه خانم می‌پرسم چرا شنبه‌ها تعطیلید؟ می‌خندد و می‌گوید: «واقعیت این است که چون پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها کافه خیلی شلوغ می شود، شنبه‌ را تعطیل می‌کنیم تا هم کمی استراحت کنیم، هم به کارهای دیگرمان برسیم و هم فرصت کنیم که برای خرید مواد غذاییِ تازه وقت بگذاریم.»

رقیه خانم وقتی به ایران آمد، ۲۰ ساله بود و حالا ۵۴ سال دارد و هنوز مثل همسرش لهجه غلیظ و شیرین افغانستانی را حفظ کرده است. «خرید مواد غذایی را خودم انجام می‌دهم. چون کار هیچ‌کس را قبول ندارم. خودم می‌روم می‌گردم بهترین گوشت و بهترین مرغ و بهترین مواد غذایی را برای کافه پیدا می‌کنم تا مشتری راضی باشد. نه فقط برای کافه، برای خانه هم خریدها را خودم انجام می‌دهم و همیشه هم بهترین‌ها را. چون برایم مهم است که آدم نانِ خوب بخورد. خودم وقتی رستوران دیگری می‌روم، اصلا از غذاها راضی نیستم. گوشت باید گوشت روز باشد، پیر نباشد. اما می‌بینی رستوران‌ها فقط یک غذایی می‌گذارند جلویت، با قیمت بالا.»

از کابل تا تهران؛ فقط زندگی نکردم، رسالت داشتم

بسیاری از مشتریان وقتی به خانه کابل می‌روند، حتما چشم‌شان به کاشی لاجوردیِ وسط کافه هم می‌افتد. این کاشی خوشرنگ که روی آن نوشته شده «چِنداوُل»، به دست هنرمندان کارگاه کاشی‌سازی مسجدجامع هرات ساخته شده است. چِنداوُل شهری در کابل است که محمدموسی اکبری، مسئول کافه‌ رستوران خانه کابل آنجا متولد شده است. ۶۱ سال پیش؛ یعنی در سال ۱۳۴۰.

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

محمدموسی اکبری در دانشکده هنر کابل افغانستان در رشته نقاشی تحصیل می‌کرد که جنگ شروع شد و او که سه ترم بیشتر درس نخوانده بود، سال ۱۳۶۲ دانشگاه را رها کرد و به ایران مهاجرت کرد. در سال ۱۳۶۵ در رشته گرافیک از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد.

او می‌گوید: از صفر تا صد این کافه را خودم انجام داده‌ام. چون گرافیک بلدم. طراحی و اجرای دکور کافه کار خودم است. آقاموسی عکاس است و کارهای گرافیکی می‌کند و بازیگر هم هست؛ او در فیلم «شادروان» به نویسندگی و کارگردانی حسین نمازی که پارسال (سال ۱۴۰۰) ساخته شد، بازی کرده است.

خودش می‌گوید الان دیگر فرصت نقاشی ندارد اما نمایشگاه‌های زیادی در زمینه عکس و کارهای گرافیکی با موضوع افغانستان در ایران، هند و آلمان برگزار کرده است.

او می‌گوید: عکاسی برایم اهمیت زیادی دارد. چون افغانستان همیشه به صورت منفی به دنیا معرفی شده است. تمام دنیا افغانستان را در ردیف اول تولید موادمخدر و جنگ و بدبختی می‌شناسند. من در تمام این سال‌ها سعی کردم تا جایی که می‌توانم با عکس‌هایم جنبه‌های زیبا و مثبت افغانستان را هم معرفی کنم. با عکاسی و صدالبته با این کافه.

آقاموسی می‌گوید: جنبه اقتصادی کافه برایمان مهم است، اما معرفی زوایای معرفی‌ نشده افغانستان، اصالت‌های فرهنگی و اصالت‌های غذایی افغانستان همیشه اهمیت بیشتری داشته و هدف اصلی‌مان از باز کردن کافه‌رستوران همین بوده است. اینجا بعضی از لباس‌های افغانستان مثل پکول را هم عرضه می‌کنیم که این هم برای شناساندن افغانستان است. اهل تجارت نیستیم اما خدا را شکر تا اینجا از نظر اقتصادی هم برایمان خوب بوده است. قبلا درآمدم بیشتر از کارهای گرافیکی بود. عکاسی پول زیادی ندارد. کافه را هم با کلی قرض باز کردیم؛ برای راه‌اندازی آن، یورو ۱۳ هزار تومانی قرض کردیم و حالا باید یورو ۳۰ هزار تومانی پس بدهیم.

آقاموسی ادامه می‌دهد: قرض کردیم. چون راه‌اندازی این کافه لازم بود. حتی برای معرفی و تبلیغ موثر آن، مستندی هم ساخته شده است؛ «خانه کابل»، عنوان این فیلم مستند است که به نویسندگی و کارگردانی «مسعود کارگر» و تهیه‌کنندگی «جمال عود سیمین» در سال ۱۳۹۹ تولید شد. این مستند درباره خانواده مهاجر افغانستانی است که می‌خواهند با راه‌اندازی کافه‌رستورانی در ایران، فرهنگ افغانستان را به مردم معرفی می‌کنند.

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

غذاهای متنوع کافه‌رستوران «خانه کابل»

پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها کافه خانه کابل شلوغ‌تر از همیشه است و باید از قبل میز رزرو کرد. آقاموسی می‌گوید: گاهی وسط هفته هم که مشتری سرزده می‌آید، میزها پُرند و ما می‌خواهیم یا صبر کنند، یا شماره تلفن‌شان را می‌گیریم و میز که خالی شد، با آنها تماس می‌گیریم که بیایند.

او درباره غذاهای کافه می‌گوید: ما سعی کردیم غذاهای اصلی افغانستان را در این کافه داشته باشیم ولی با توجه به محدودیت فضا و آشپزخانه و ... ممکن نشد و تعدادی از غذاها را به صورت غذاهای روز داریم. مثلا پنجشنبه‌ها «کَچیری قُروت» داریم که غذایی کابلی است. در روزهای دیگر غذاهای ثابت داریم؛ قابِلی‌پلو با گوشت گوسفندی، قابلی‌پلو با مرغ، قابلی‌پلو با کوفته، مَنتو و آشَک. فصل بهار هم سبزی‌چلو در لیست غذاها هست. سبزی‌های این غذا را خودم می‌روم از افغانستان می‌آورم. قبلا دو ماه، سه ماه یک بار به افغانستان می‌رفتم. از زمان آمدن طالبان تا الان دو بار رفتم.

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

درباره مشتری‌های کافه می‌پرسم و او می‌گوید: بیشتر مشتری‌های ما ایرانی هستند و خارجی‌هایی که در ایرانند و بعضی‌شان اینجا تحصیل می‌کنند. مشتری ثابت از سفارت‌ها هم داریم. قبلا از سفارت ژاپن و کره‌جنوبی و ... هم مشتری داشتیم. مهمان‌های حاضر هم که الان می‌بینید، از عراق و کنیا هستند. هنرمندان ایرانی و افغانستانی هم گاهی می‌آیند؛ بازیگرها، کارگردان‌ها، ناشرها و ... .

۴۰ سال است اینجا زندگی می‌کنم اما بچه‌هایم شناسنامه ندارند

محمدموسی اکبری ۴۰ سال است که در ایران زندگی می‌کند و با آن که در همه این سال‌ها زحمت زیادی کشیده، با آن که هر سه فرزندش در ایران متولد و بزرگ شده‌اند، اما هنوز مهاجر به حساب می‌آید. فرزندان آقاموسی هنوز شناسنامه ندارند. به جز دختر کوچکش که ۲۹ سال سن دارد و با مردی ایرانی ازدواج کرده و کمتر از یک سال است که شناسنامه‌دار شده است.

آقاموسی می‌گوید: ۴۰ سال است که در ایران زندگی می‌کنم. بچه‌های من همگی اینجا به دنیا آمده‌اند، حق تحصیل و کار دارند اما هنوز مهاجر حساب می‌شوند. فرزندان من هنوز شناسنامه ندارند. ما چهل سال پیش وارد ایران شدیم و هنوز مهاجر محسوب می‌شویم. بچه‌های ما اینجا به دنیا آمدند و درس خواندند و هنوز مهاجر حساب می‌شوند. شاید اگر نوه‌های‌مان هم اینجا به دنیا بیایند، آنها هم مهاجر حساب شوند. دو دخترم هنرمندند؛ دختر بزرگم نقاش و نگارگر است و دختر کوچکم عکاس و گرافیست اما انگ مهاجرت، آنها را رها نمی‌کند و بعید نیست رنج مهاجرت دوم را هم به جان بخرند و به کشور سومی مهاجرت کنند.

او می‌گوید: من در فیلم «شادروان» بخشی از زندگی خودم را بازی کردم. یکی از دیالوگ‌هایم در این فیلم این است: «ما سی سال است اینجا زندگی می‌کنیم اما نه خودمان شناسنامه داریم و نه بچه‌هایمان.» این واقعیت زندگی ماست که ۴۰ سال است در ایران زندگی می‌کنیم. بچه‌های ما تعلق و عرق دارند نسبت به ایران، زندگی و دوستان‌شان اینجا هستند. وطن‌شان ایران است اما شناسنامه ندارند! همچنان باید سالی یک بار برویم برای همه‌شان اقامت بگیریم. برای دخترم بتول که ۳۱ ساله است، باید گواهی تجرد هم بگیریم. قبلا از سفارت افغانستان می‌گرفتیم که یک هفت‌خان رستم بود برای خودش. الان باید از پلیس مهاجرتِ ایران بگیریم. بچه‌های ما اجازه نداشتند در دانشگاه‌های دولتی درس بخوانند و نیمه‌آزاد درس خواندند. ما حتی بیمه نیستیم و خودمان حق بیمه پرداخت می‌کنیم. دختر کوچک‌ترم چند سال است در صداوسیما کار می‌کند و هنوز بیمه نیست.

آقاموسی ادامه می‌دهد: متاسفانه نگاه‌های رایج هم به مردم افغانستان همچنان منفی است. این نگاه به خصوص از زمان ورود طالبان و افزایش مهاجرت از افغانستان به ایران بیشتر شده است. دلیلش هم البته شناخت نداشتن ایرانی‌ها از افغانستان است. ۴۰ سال است که ساکن ایرانیم و بعضی‌ها همچنان در برابر ما گارد می‌گیرند. تعدادشان کم است، ولی هست. و ما برای این که اهانتی بروز پیدا نکند و چون از چهره‌مان هم معلوم نیست که افغانستانی هستیم، فوری همان ابتدا خودمان را معرفی می‌کنیم و می‌گوییم افغانستانی هستیم تا نه خودمان ناراحت شویم و نه آن کسی که به دلیل شناخت نداشتن و از روی ناآگاهی احتمالا اهانتی می‌کند، خجالت‌زده شود. به بچه‌هایم هم از همان کودکی یاد دادم که همین کار را بکنند.

از آقا موسی می‌پرسم چرا مهاجران افغانستان از کلمه «افغانی» خوششان نمی‌آید؟ و او می‌گوید: قبلا این حساسیت وجود نداشت. تا زمانی که مهاجرت‌ها به ایران شروع شد و در ایران این کلمه حالت توهین‌آمیز به خود گرفت. دلیل دومش این است که افغانی، واحد پول افغانستان است. سوم این که در خود افغانستان، افغان به یک قوم خاصی اطلاق می‌شود و این عنوان، همه مردم این کشور را در بر نمی‌گیرد. بنابراین بهتر است از کلمه «افغانستانی» استفاده شود به جای «افغانی».

کار زیاد است اما ما عاشق این کاریم

همسر آقاموسی روبرویم می‌نشیند تا درباره کارش در کافه گپ بزنیم و آقا موسی ما را به یک فنجان چای سبز که کنارش شیرینی «باب دندان» گذاشته است، مهمان می‌کند. آقاموسی می‌گوید چای سبز بین ایرانی‌ها معمولا مصرف دارویی دارد، اما برای مردم افغانستان حکم چای سیاهِ ایران را دارد. آنجا مردم بیشتر چای سبز می‌خورند.

رقیه خانم هم می‌گوید: «باب دندان از شیرینی‌های معروف افغانستان است. به آن «آب دندان» هم می‌گویند. چون به محض این که می‌گذاری توی دهان، آب می‌شود.» او در یکی از دانشگاه‌های کشورش دو سال فلسفه خوانده و در سال ۱۳۶۸ در میانه جنگ افغانستان به ایران آمد. «زمانی که از خانواده‌ام جدا شدم، ۲۰ سال داشتم. ۲۰ روز طول کشید تا به ایران برسم. از راه پاکستان آمدم و به پیشاور رسیده بودیم که آقاموسی همان‌جا آمد دنبالم. در ایران عروسی مختصری گرفتیم. با عروس و داماد ۱۳ نفر بودیم. آن زمان آقای اکبری دانشجو بود.»

رقیه افشاری که بعد از ازدواج به نام خانوادگی شوهرش خوانده می‌شود، می‌گوید زنان افغانستان وقتی ازدواج می‌کنند، نام خانوادگی شوهر می‌رود توی شناسنامه‌شان.

او درباره کار رستوران می‌گوید: اینجا کار زیاد و خسته‌کننده است. اما ما عاشق این کاریم. پخت غذا با من است. گاهی هم دخترم بتول کار پخت و پز را انجام می‌دهد. چون یک روزهایی من باید خانه بمانم و مواد منتو و ... را آماده کنم. منتو نیاز دارد که خمیرش از قبل آماده‌سازی بشود. این طور وقت‌ها بتول کار پخت غذا را هم انجام می‌دهد. سرو غذا هم کامل با بتول است. کار کس دیگر را قبول ندارد. سرو غذا پایین انجام می‌شود. طبقه بالا هم آشپزخانه است.

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

مهاجرها نمی‌توانند گواهینامه رانندگی داشته باشند

رقیه خانم می‌گوید: خودِ کار در رستوران شیرین است، اما در این بین مشکلاتی برای ما مهاجرها وجود دارد که کار را دشوار می‌کند و خستگی به تن‌مان می‌ماند. مثلا مهاجران مجرد نمی‌توانند گواهینامه رانندگی داشته باشند.

همسرم گواهینامه دارد اما بچه‌هامان هیچ‌کدام ندارند. چون قانون مهاجرت این است که افراد مجرد نمی‌توانند گواهینامه داشته باشند. دختر کوچکترم که الان ازدواج کرده و همسرش ایرانی است، می‌تواند گواهینامه بگیرد و پیگیر است اما دختر بزرگم و پسرم نمی‌توانند. گاهی که آقا موسی می‌رود افغانستان، کار ما خیلی سخت می‌شود. چون وسایل و مواد غذایی و ... را باید با تاکسی تلفنی یا تاکسی اینترنتی تا کافه بیاوریم و برعکس. این هم دشوار است و هم هزینه‌بر.

او می‌گوید: مدتی پیش از تلویزیون اعلام شد که فرزندان مهاجر هم می‌توانند گواهینامه دریافت کنند، اما این قانونی است که در عمل اجرا نمی‌شود. می‌گویند تا این قانون شروع بشود، چند سال طول می‌کشد. اینها دردآور است.

حساب‌های بانکی ما هرسال تا زمان تمدید اقامت مسدود می‌شود

رقیه خانم ادامه می‌دهد: یکی دیگر از مشکلات دردناک برای ما این است که سالانه باید اقامت خود را در ایران تمدید کنیم و حدود یک ماه قبل از پایان زمان اقامت، حساب‌های بانکی ما مسدود می‌شود. سلیقه‌ای عمل کردن بانک‌ها هم اذیت‌کننده است. پنج سال پیش بانک صادرات به همه ما پیامک داد که بیایید حساب‌های خود را ببندید. چون افغانستانی‌ها نمی‌توانند کارت بانکی داشته باشند. گفتند دفترچه می‌توانید داشته باشید اما کارت نه. این بانک، نزدیک خانه‌مان بود و حدود ۹ سال آنجا حساب داشتم. من خیلی ناراحت شدم و حسابم را کلا بستم. می‌دانید؟ با ما یک بام و دو هوا رفتار می‌کنند. الان بانک دیگری حساب داریم و کاری هم ندارند اهل کدام کشوریم و مهاجر هستیم یا نه.

او می‌گوید: حساب‌ها را هم که مسدود می‌کنند، از قبل اعلام نمی‌کنند. چند روز پیش رفتیم برای رستوران کمی خرید کنیم. پولش شد یک میلیون و خرده‌ای. اما کارتم نمی‌کشید. بعدش یادم آمد که حساب بانکی‌ام به خاطر موضوع پایان اقامت مسدود شده است. خیلی خجالت کشیدم پیش آقای مغازه‌دار. هرچند او مرد شریفی بود و گفت خریدها را ببرید و بعدا پولش را بیاورید. ولی می‌دانید حس بدی دارد. خرید می‌کنیم، بعد متوجه می‌شویم حسابمان مسدود شده. چرا؟ چون «ما افغانستانی هستیم.» همه که ما را نمی‌شناسند. برای بعضی از مغازه‌دارها هم عجیب است و می‌پرسند چرا حسابتان مسدود شده؟ و ما باید توضیح بدهیم که «خب، چون ما افغانستانی هستیم.» اینها در حالی است که ما ۴۰ سال است در این کشور زندگی می‌کنیم. ما یک سری چیزها را به زبان نمی‌آوریم. اما ما را دچار فرسایش روانی می‌کند.

او می‌گوید: اقامت ما هر سال خرداد تمام می‌شود. همه ما تک‌تک باید فرم‌ها را پر کنیم، بعدش حضوری برویم برای تمدید اقامت. فقط سالی که کرونا شدت گرفت، گفتند کارها غیرحضوری انجام می‌شود. نفری هم ۲۰۰ هزار تومان پول می‌گیرند. همه ما پاسپورت داریم ولی سالی یک بار تمدیدش فرسایشی است. ما کار می‌کنیم اما نمی‌توانیم سندی به نام خودمان داشته باشیم. خانه و خودرو و ... که می‌خریم، باید به نام دوستان ایرانی کنیم. کاش این مشکلات حل شود. البته با ورود مهاجران جدید از زمان روی کار آمدن طالبان بعید می‌دانم.

شما در خیابان گدای افغانستانی نمی‌بینید

رقیه خانم ادامه می‌دهد: الان اوضاع کمی بهتر شده است. تا یک سال پیش وقتی خرید می‌کردیم و مثلا پولش می‌شد پنج میلیون تومان، فروشنده باید پنج بار یک‌میلیون یک‌میلیون کارت می‌کشید. چون ما مهاجریم و نمی‌توانستیم کل پول را یکجا بپردازیم. الان این مشکل حل شده اما مشکلات این شکلی زیاد است که سال‌ها وجود دارد و دوست داریم کم‌کم حل شوند. ما توقع زیادی نداریم اما واقعا اذیت می‌شویم. ذهن و فکرمان را مشغول می‌کند، صبرمان را کم می‌کند، گاهی دید آدم عوض می‌شود و دیگر نمی‌توانید مثبت فکر کنید.

او می‌گوید: متاسفانه بعضی رسانه‌ها در طول این سال‌ها آن قدر افغانستان را به مردم ایران بد و منفی نشان دادند که باعث شد هنرمندان و فعالان افغانستانی هرچقدر تلاش کردند این دید را تغییر دهند، نتوانستند. هرچند ما با راه‌اندازی این کافه تا اندازه زیادی توانستیم نگاه مردم را تغییر بدهیم.

رقیه خانم می‌گوید: مردم افغانستان بسیار شریف و با عزت نفس بالا هستند. شما در خیابان گدای افغانستانی نمی‌بینید. حتی اگر گرسنه و فقیر باشند، دست‌شان پیش کسی دراز نمی‌شود. می‌گویند نان و پیاز خودمان را می‌خوریم و دست‌مان را دراز نمی‌کنیم. 

خانم اکبری لبخندی می‌زند و می‌گوید: اگر بتوانیم دید ۱۰ نفر را هم تغییر بدهیم، باز خوب است. ایرانی‌های خارج از کشور نگاهشان مثبت‌تر است. چون تحت تاثیر رسانه‌های داخلی نبوده‌اند. اما خیلی از ایرانی‌های داخل کشور باورشان نمی‌شود که مهاجران افغانستان تحصیلات عالیه هم داشته باشند، یا کسب و کار درست و حسابی داشته باشند. فکر می‌کنند مردم افغانستان همه‌شان بدبخت و فقیرند.

او می‌گوید: کاش بشود مشکل همه مهاجرها حل بشود تا آنها هم طعم زندگی راحت را در این کشور بچشند و هیچ وقت تحقیر نشوند.

                                                                                                                        ******

چای سبز خوش‌طعمی که آقاموسی برایم آورده و حالا سرد شده را می‌نوشم و کم‌کم با آقاموسی و رقیه‌خانم خداحافظی می‌کنم و از درِ کافه بیرون می‌زنم. حالا تنها صدایی که از کافه می‌شنوم، موسیقی محزونی است که با لهجه شیرین فارسیِ افغانستان در حال پخش است؛ سپیده‌دم اومد و وقت رفتن ... حرفی نداریم ما برای گفتن ... حرفی که بوده بین ما تموم شد ... اینجا برام نیست دیگه جای موندن ... .

در «خانه کابل» چه خبر است؟ | به ما نگویید «افغانی»... | شما در ایران هیچوقت گدای افغانستانی نمی‌بینید | افغانستان فقط طالبان، جنگ، فقر و بدبختی نیست!

آدرس کافه رستوران «خانه کابل»: خیابان طالقانی، بعد از میدان فلسطین، خیابان فریمان، پلاک ۳۰

کد خبر 689730
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار جامعه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 79
  • نظرات در صف انتشار: 53
  • نظرات غیرقابل انتشار: 78
  • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    42 21
    آدرس این رستوران کجاست؟
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    80 27
    ما نباید هیچ گروه و دسته و ملتی را به یک چوب برانیم. من دوستی افغانستانی دارم در لوس آنجلس که استاد دانشگاه است و عرفان تدریس می کند. بسیار انسان وارسته و فروتنی است؛ با این که دانش وسیعی دارد. اکثراً مردمانی متدین و متقی هستند.
  • IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    93 24
    خب این گروه باعث افتخارن. اینها تحصیلات عالیه دارن و کارآفرینن .افراد مفید قابل ستایشن مثل خانواده جناب قاموسی. اما خب بیسوادها در جامعه افغانستان چندین برابر هستن و متاسفانه ملعبه دست داعش و گروه های تکفیری و انتحاری و غیره هستند و همونها جامعه رو به انواع مصیبتها کشوندن. روی انتقاد مردم با همون دسته هست.
  • US ۰۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    74 19
    این بانکهای ما هم هر چه قشر ضعیفتر باشد بیشتر اذیتش میکنند.
    • ناشناس IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      27 20
      اون بنده خدا میگه هیچ افغانستانی فقیری در ایران نیست شما از فقر گپ میزنی برادر افغانستانی فقیر در ایران نداریم
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    11 3
    نام زن شوهر در افغانستان در شناسنامه(تذکیر) یکی نمی‌شود!
    • عبدالله IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      6 0
      نه داداش فقط دلش بخاد عقد نامه درست میکنه ۹۰ درصد عقد نامه هم نداره مهریه ام که بزاره دوماد بعدا نمیتونه زیرش بزنه چون جندین نفر شاهد هشت
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    12 14
    ادرس تون کجاهست
  • عیدالله کریمی IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    16 12
    میشه لطفا آدرس این رستورانت بگید کجاست؟
  • مهلا IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    25 4
    توایران اکثرخانواده های افغان یک یاچندنفرازاعضاء خانوادشون مقیم خارجن وازاروپا ساپورت مالی میشن بخاطرهمین موضوع طی دهه اخیر وضع مالی اکثرشون خوب شده
    • سید عارف حسینی IR ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      5 3
      آدرس آخی پیام درج شده است
  • فرهاد IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    53 28
    شما دیگه هم وطن مایید.خوب وخوش و موفق باشید.برای ابادی ایران هم خیلی زحمت کشیده اید.امید که مشکلات و موانع دولتی هم زودتر رفع بشن تا زندگی راحت تری داشته باشید.
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    75 31
    ببخشید این را میگویم ولی این همه گدای افغانستانی پس چیست، شما ندیدید یا نخواستید که ببینید. نذری هم میگیرند .....
    • افغان IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      22 39
      ببخشین اون کسایکه درخیابان ها گدایی می‌کنند افغانستانی ها نیستند پاکستانی ها اس
  • IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    افاغنه در ایران قتل، تجاوز و سرقت انجام می دهند.
    • محمد IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      6 21
      چطور مگه چیزی شده؟
  • رامین IR ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    17 38
    آدرس این رستوران کجاست
  • IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    36 82
    سلام من 30سال هست ایرانم کارت امایش دارم زن دارم وفرزندفقدگواهی نامه میخوام که نمیدن تواین 30سال 20تامتورسیکلت ازم گرفتن ودیگه هم ندادن وتهدگرفتن افغانی حق چیزی سوارشدن نداره😭
    • مهسا IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      27 10
      باشه حالا اشک مارو هم در نیار
    • US ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      14 20
      خب ما چیکارت کنیم ؟ کم مشکل داریم ؟ برگرد کشورت همه اینارو بگیر .
  • *** IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    64 23
    امیدوارم روی خوش زندگی را تو مملکت خودتون ببینید نه اینکه در کشور دیگه. ضمنا اونایی که تا کمر میرن تو سطل های اشغال افغانی هستن نه ایرانی. به هرحال خدا کنه تو کشور خودتون موفق و همیشه تو رفاه زندگی کنین کسی با این کار مشکلی نداره
    • لیدی باگ IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      39 30
      نه خیر بعضی ایرانی هم دیدیم😔
  • امپراتور US ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    92 13
    من یک افغانستانی هستم.. مدت شش میشود تهران زندگی میکنم درست است که ایران برای افغان ها سایرمشکلات خود را دارد ولی ، من رفیق ها و آشناهای ایرانی دارم که واقعا قابل تعریف و تمجید هستند انسان مهربان با احساس مرا دوست دارند نه روی دلسوزی بلکه از روی اینکه یک انسانم و باهم دوستیم رفیقم ،،،من کارتم به اسم رفیق ایرانی ام هست دمش گرم پنج سال است این کارت را با سیم و کد ملی دستم داده ازش استفاده میکنم ،، یقین دارم خداوند صدها برابر مهربانی و لطف برحق آقا حسین میکند،،، هرجا خوب بد دارد افغانستانی متعصب و بد هم وجود دار ایرانی متعصب و بد هم وجود دارد...هیچوقت به چراغ خاموش همسایه نخندیم چون چراغ ما هم روزی خاموش میشود ... بیاید صادقانه انسان باشیم تفرقه نفاق و شیطانت هارا از میان برداریم ما همه ما آریایی هستیم برادریم خواهریم ،، ایران خک مادری ما افغانستانی هست ،من تصمیم نگرفتم جغرافیه را تقسیم کنم پس من نقشی ندارم ،، توهم نقشی نداری در این فاصله های که ایجاد کردن پس بیا هم دیگه را بپذیریم هرچه متحد تر وقوی ترشویم قویتریم،
    • DE ۱۶:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      44 59
      دمت گرم امپراتور. کاش همه مثل شما با محبت بودن.
    • بانو IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      29 12
      احسنت به این نگاهت ماهمه برادر وخواهریم وبقول قران که میفرماید .بهترین شما نزد خدا با تقواترین شماست .پس انسانم ارزوست
    • اشکانم IR ۰۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      18 6
      لایک داری امپراطور احسنت به فهم و شعو
  • IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    42 17
    چرا در افغانستان رستوران نمی‌زنن و فقط در کشورهای دیگر میروند مهم اصالت هر شخص است وملیت و در کشور خودش باشد
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    47 47
    مشکلات افغانیها به ایرانی ها ربطی نداره .همین کاررا بروند درکشورخودشان انجام بدهند که نفعش به چند تا هموطنشان برسد
    • IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      20 20
      ایشان هم وطن ماست دیگه بعد از اینهمه سال. تمام!
    • IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      19 9
      چه جالب ایشان اگر هم وطن ماست و دنبال شناسنامه پسرشو بفرسته سربازی چطور موقع سربازی مهاجرند موقع خدمات هم وطن لطفا نظرات منتشر کنید و خود را مدیون و مردم نکنید این حق الناسه چون شما فقط نظرات مهاجران را منتشر میکنید
  • ناشناس IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    43 16
    همشهری انلاین .اگر نظر سنجی میکنی باید تمام نظریات راچاپ کنی نه این که هرکدام با ذائقه ات جور باشد چاپ میکنی هرکدام راهم جور نباشد مینویسی غیر قابل انتشار.ازنظر شما غیر قابل انتشار است ولی نظر واقعی مردم است
    • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      29 37
      تو یه لحظه خودتو جایی افغانی ها قرار بده تو کشور خودت بهت زور بگن دخترت نتونه مدرسه بره خانمت نتونه از خونه بیرون بره بعد نتونی کار کنی یه لقمه نون بدی ب زن بچت الان خودت بگو تو کشور خودت وایمستی یا میری جایی دیگه
  • IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    15 6
    خداوند به کار تان رونق دهد اما به درد افغانها نمیخورد
  • مهدیه IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    6 71
    حداقل آدرسشومیزد
  • IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    17 85
    افتخار ماهستی هموطن عزیزم الهی که موفق و سربلند باشید همیشه خدابهتون سلامتی بده
    • IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      6 3
      هست ادرسش آدرس کافه رستوران «خانه کابل»: خیابان طالقانی، بعد از میدان فلسطین، خیابان فریمان، پلاک ۳۰
  • میلاد IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    11 39
    ادرس رستوران میشه بگید ما هم بریم غذای محلی نوش جان کنیم کجای تهران است
  • ایرانی IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    67 17
    حاجی مردم ایران تو کشور خودسون هزارو یک مشکل دارند کسی نیست حلش کنه...انتظار دارید بیان مشکل شمارو حل کنند...هر وقت مشکلات ما حل شد مشکلات شما هم حل می شه.....شما که الان ۳۰ ساله ایران زندگی میکنید و هرسال باید برید برای تمدید اقامت و هیچ امکاناتی ندارید در سختی هستید چرا تا الان تحمل کردید ...عطایش رو به لقایش می بخشیدید میرفتید یا به کشور خودتون یا جایی که این مشکلات نداشته باشید...چرا ادمی باید حقارت تحمل کنه....بزارید ایرانی ها تو کشور خودشون گدایی کنند هیچ اشکالی نداره.... شما که انقدر متمول هستید و پولدار اجازه بدید ایرانی ها تو کشور خودشون با خیال راحت گدایی کنند...
    • IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      23 11
      کاملا با سخنان شما موافقم هم وطن عزیزم . ما ایرانی ها خودمون هزار و یک درد داریم که درمان نشده .نداشتن مسکن بزرگترین دردمونه .اون وقت افغانها کلی باغ و زمین توی کشور ما به صورت قولنامه ای خربدن تازه ناراضی هم هستن .نه داداش برو خداتو شکر کن هیچ جای دنیا نمیتونستید مثل کشور ما راحت و آزاد زندگی کنید و این جوری وضعتون توپ بشه .
    • IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      4 7
      آدرس شو زده اون زیر
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    سلام انشالله همه تون موفق باشین ب هرچی میخوای برسین ایرانی و افغانستانی 😃😃
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    17 55
    سلام انشالله همه تون موفق باشین ب هرچی میخوای برسین ایرانی و افغانستانی 😃😃
  • فائزه IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    21 51
    افغانستان از اسب افتاده است اما از اصل نیفتاده است مردم برگوار و نجیب افعانستان نان کارگری و زحمت می خورند چون نجیب و ریشه دارند همه کاستی های ایران را به بزرگیتان ببخشایید!
  • مهیار GB ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    19 26
    امیدوارم موفق باشند. باید حتمأ قابلی پلو را امتحان کنم که تعریفش رو زیاد شنیدم. در ضمن اونهایی که میگن آدرس کجاست، آدرس ته مقاله نوشته شده.
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    بیا شهریار صد تا گد ای افغانی نشونت بدم
  • مهسا IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    16 17
    شیرینی آب دندان😵‍💫 حالا نمیشد یه اسم دیگه بزارن🤢
    • IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
      6 43
      اسم شیرینی هس دیگه، مگه چیه!! ما تو شمال هم یه نوع شیرینی داریم که اسمش هست آب دندان. خیلی هم خوشمزه هس
    • نسترن IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      13 10
      شما هنوز افغانستانی و پاکستانی رو از هم تشخیص نمیدی پس اظهارنظرنکن لطفا.درضمن از قدیم گفتن از تو حرکت از خدا برکت بعضی از ایرانی ها هرکاری رو انجام نمیدن بعدش میگن افغانستانی ها باعث بیکاری ما هستن
  • محمد IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    اگر کسی در جای دیگه عیر از کشور خودش میخواد زندگی کنه باید به قوانین اونجا احترام بزاره و مالیات بده و قانونی زندگی کنه نه مخفیانه و قاچاقی بیاد و مخفیانه زندگی کنه
  • مهرداد IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    18 36
    کل هستی متعلق به خالق یکتا است و هیچکس نباید مانع زندگی انسانها به بهانه کشور و فرهنگ و نژاد و غیره شود امیدوارم روزی به این واقعیت برسیم که همه ما از یک سرشت هستیم و به همدیگر احترام بگذاریم
  • محمود IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    باعث افتخار ماس عزیز دل ها
  • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    27 12
    تمام گداهای سر چهارراه های تهران افغانی هستند،گدای افغانی نمیبینیم؟؟!
  • ناشناس IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    6 25
    سلام، ماشاءالله،ان شاءالله که همیشه سلامت وموفق باشین
  • IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    14 22
    چقدر زیبا و پرافتخار👏👏👏از این عزیزان باید حمایت کنیم
  • IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    9 78
    همه جا خوب وبد وجود دارد موفق باشید
  • پرویزایران پرست IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    20 10
    افتتاح خانه کابل مبارک آقا موسی عزیز هموطنان من اگر کلمه افغانی را به زبان میآورند ریشه در زبان فارسی عامی ما دارد مثل کلمه های دیگر ازبکستان ازبک روسیه روسی وخیلی کلمه های دیگر وزیاد سخت نگیرید
  • سعید ریسی IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    9 34
    واقعا ملت افغانستان انسانهای نجیب هستن واقعیت ازشون همیشه خوبی یاد می‌کنیم و امیدوارم روزی برسد کشوری ثروتمند به دور از خشونت طالبان جاهل وبیسواد داشته باشند تا طعم آزادی احساس کنند
  • گلثوم‌محمدی IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
    من‌‌هم‌افغانستانی‌ استم‌ ازشما‌ تشکرمیکنم‌ که‌ این قدر زحمت میکشین من اول فکر میکردم که مردم افغانستان خیلی بد بخت است ولی یالی فرق دارد افغانستان جای است که مردمش تا جای که بتواند دستشرا پش کسی دراز نمی‌کند افغانستان خیلی بچه های با استعداد دارد ولی کسی نمی‌داند از آقای موسی خوایش میکنم که اون بچه های که استعدادی قویی دارد وسن کم لطفن‌ و وضعیت مالیش خراب است را به هرشکلی که می‌تواند به دنیا نشان بدین تشکر برای زحمت های که برای مردم فرهنگ کشور میکشن‌ بازهم تشکر مابه شما افتخار میکنم
  • IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    14 19
    آدرس کافه رستوران «خانه کابل»: خیابان طالقانی، بعد از میدان فلسطین، خیابان فریمان، پلاک ۳۰
  • IR ۰۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    21 6
    امیدوارم ی روز کشور شمام آزاد بشه و بهترین زندگی رو تو کشور خودتون تجربه کنید۰۰همیشه ی عده با رفتارشون چهره ی عده دیگ رو خراب میکنن۰۰تقصیر شما نیس عزیزم تقصیربعضی از هم وطناتونه ک دید آدمو عوض میکنن
  • علی پاکی IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    22 18
    من باز نشسته نیروی انتصامی هستم ۳۰ سال کلانتری تهران خدمت کردم هنوز یک گدای افعانی ندیدم ادمهای شریفی هستن بر عکس ...
  • انصاری IR ۰۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    32 11
    لذت بردم واقعا از این مصاحبه دمتون گرم
  • سعید افغان IR ۰۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    12 58
    درودبردوملت شریف .
  • IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    7 17
    کاش مجبور به مهاجرت به ایران نمیشدیم اما به عنوان کشوری که مرکز شیعه س و امام زمان ما از اونجا ظهور می‌کنه پناهنده شدیم تا بتوانیم در رکابش باشیم
  • IR ۰۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    توی افغان ها بسیار هم افراد تیزهوش هم دارن . یادمون نره امریکا لاتاری داره برای نخبه هاط. من نظرم اینه نخبه هاشون رو باید سیتیزن کرد. الان خیلیهاشون دکترا دارن حتی پزشک داریم و مهندش. سیتیزن کنید علقه و علاقه به مملکت دومشون یعنی ایران پیدا می کنند و اتفاقا خیلی با جان و دل خدمت می کنند. باید مزایا و شرایط نخبگی لحاظ بشه ! اگه اینها تکفیریهای عوضی را ذره ای قبول داشتن نمیومدن ایران. این گروه اصلا از مخالفین تکفیر و افراطن.
  • ناشناس IR ۰۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    18 61
    من پرورش ماهی داشتم، دنبال نگهبان میگشتم، همه می‌گفتند اگه دنبال آدم درست کار و قانع و کاری هستی نگهبان افغانی بیار، البته افغانها پارسی زبان ایرانی جدا شده از مام وطن هستند
  • IR ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    12 45
    از مردم شریف ایران متشکرم ب
  • رستم SE ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    10 19
    همان قسمتی که می‌گوید در مغازه مواد خریدم ولی کارت ام پول را نمی‌کشید و بعد یادم آمد که کارت ام مسدود شده و خجالت کشیدم، اشک مرا هم کشید.‌
  • محمدرضا بهرامی IR ۰۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    6 11
    بانک ها باید راز نگهدار و امانتدار خوبی برای کل مردم جهان باشند یا یک بانک خاص ،متاسفم برای اینهمه بی عقلی ؟ چرا که نه ؟ نشانی طرف اصلا قطب شمال ! پول دارد بگیرید ، یا قرض الحسنه یا با سود ، گواهینامه چرا که نه ، ترو خدا دست بردارید
  • گلسا US ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    11 2
    چ جای گرونی هم ستوران داره ، بازم میناله والا شما همه ی ایران رو پر کردین
  • IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    12 9
    هر سال دو میلیون افغانی وارد کشور می کنند و اونها هم شش تا شش تا بچه دار میشن . تا سی سال دیگه ایران میشه افغانستان ، هر چند الان هم خیلی از شهرها مثل ورامین و ... تعداد افغانی ها از ایرانیان بیشتر شده و بچه ها و نوه های ما میرن زیر دست این‌ها .
  • احمد ناروی IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    13 6
    سلام به تمام مردم ایران وافغانستان هردو ملت از پارچه دوخته شده است ما ایقدر که ايرانی خودمونی داريم طالب نداريم انشالله به‌ امید روز آبادی وآذادی افقانستان که بتوانيم لطف ایرانی‌ها جبران کنیم 🇮🇷🇦🇫🇮🇷🇦🇫
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    5 5
    کلمه افغانی نشانه توهین نیست، خیلی هم کلمه قدیمی و اصیلی هست. از کلمه افغانستانی زیباتر است. نمیدانم چرا روی آن حساسیت وجود دارد.
  • خسرو IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    14 11
    احترام همه انسانها واجب . ولی دوستان افغانی اگه ناراحت هستند می تونند تشریف ببرند مملکت خودشان .جالبه از دولت خودشان نمی تونند حق شان را بخواهند از ما انتظار امکانات دارند. آخرش هم بجای تشکر نمک میخورند و نمکدان میشکنند. چقدر زبانشان دراز شده مگه چه منفعتی برای ایران آوردند که اینقدر پر ادعا شده اند. ان همه سال از خاک و آب و امکانات کشور استفاده کردند همین ترکیه بخاطر جلوگیری از مهاجرت افراد ضعیف و سربار مرزهاست دیوار کشیده . همین که ایران اجازه میده این حجم افغانی اینجا باشه باید شبانه روز تشکر کنند.
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    14 6
    میشه بریدکشورخودتون دست ازسرما کشورما بردارید فقط باید
    • ناشناس IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      14 5
      بررید کشور خودتون رو اباد کنید کشور ما اباده نیازی به بیگانه نداره فقط باعث گرانی وناامنی هستید
    • Elina IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
      6 8
      ن نمیشه ☺️☺️
  • ادریس IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    6 5
    من به عنوان یک افغانستانی تشکر میکنم از ایرانیان عزیز که این همه مار تحمل کردند امید وارم که کشورمان آرام شود وما بگردیم به کشور خودم واینکه وقتی در کشور دیگری می‌رویم باید تابع قوانین آن کشور عمل کنیم
  • آریا IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    16 10
    واقعیت این هست که از وقتی طالبان روی کار آمد و افغانها از ترسشون هجوم آوردند ایران آمار جنایت و قتل و تجاوز و بیکاری و تورم بسایر بالا رفته و ای کاش مسئولین به خود بیایند تا دیر نشده جمعیت افغانها در ایران کم کنند وگرنه ماجرای محمود افغان تکرار خواهد شد