یکشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۳
۰ نفر

درختان منطقه حفاظت‌شده خائیز شهرستان کهگیلویه با آتش گسترده‌ای روبه‌رو شده‌اند و تلاش‌ها برای مهار آن ادامه دارد.

آتش‌سوزی در جنگل‌

همشهری آنلاین ـ سید محمد فخار: نخستین فقره آتش‌سوزی در منطقه حفاظت شده خائیز از عصر جمعه ۲۴ تیر از طرف روستای پیربادامی آغاز شد. در ابتدا با تلاش نیروها این آتش مهار شد اما متأسفانه به‌علت وزش باد شدید حدود غروب جمعه مجددا آتش شعله ور و گسترده شد.

اسلام جاودان خرد، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد در این‌باره به خبرنگاران گفت: با تلاش نیروها حدود ساعت ۴ صبح شنبه ۲۵ تیر آتش در منطقه حفاظت شده خائیز مهار شد و در این عملیات، ۳اکیپ شامل ۲اکیپ از یاسوج و یک اکیپ از گچساران برای کمک به مهار آتش‌سوزی منطقه خائیز اعزام شدند. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: دیگر دستگاه‌ها آنطور که باید و شاید همکاری ندارند و انتظار داریم که دستگاه‌ها، نیروهای مردمی و تشکل‌های مردم نهاد بیش از پیش همکاری داشته باشند.

میزان دقیق خسارات وارده هنوز مشخص نیست و پس از کار تثبیت خاموشی آتش، کار ارزیابی و برآورد آغاز می‌شود اما برآورد اولیه حاکی از خسارت ۱۴ هکتار در پی این آتش‌سوزی است. همچنین دلیل این آتش‌سوزی در حال بررسی است.

از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۴مورد آتش‌سوزی در مناطق حفاظت شده و تحت پوشش محیط‌زیست استان رخ داده که میزان آنها خیلی کم بود اما آتش‌سوزی اخیر خائیز نخستین حریق سطح وسیع است. در عین حال، هیچ‌گونه جانوری در آتش‌سوزی منطقه حفاظت شده خائیز از بین نرفت. البته این ادعای مدیریت بحران استان کهگیلویه و بویراحمد است و هنوز بررسی‌های میدانی صورت نگرفته است. با توجه به کوهستانی و سخت‌گذر بودن منطقه، شیب تند محل آتش و انبوه جنگل و مرتع نیاز به ۲۴ ساعت پایش توسط نیروهای محیط‌زیست است تا دوباره شعله‌ور نشود.

در خاموش شدن آتش اصلی خائیز، نیروهای محیط‌زیست، منابع طبیعی، مردمی و تشکل‌های مردمی ازجمله نهضت سبز زاگرس عملیات مهار را انجام دادند. در عین حال به‌علت وزش باد شدید کنده‌های باقی مانده به‌صورت مقطعی شعله ور و روشن می‌شوند اما آتش زیاد نیست و نیروها در محل حضور دارند.

منطقه حفاظت شده خائیز با مساحتی بالغ بر ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار دارای پوشش گیاهی بلوط، بنه، کلخُنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون و گیاهان دارویی است و گونه‌های جانوری آن شامل کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی از جمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه است.

آتش سوادکوه هم مهار شد

درحالی‌که بیشتر توجه‌ها در جریان آتش‌سوزی‌های اخیر به غرب کشور است، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران از مهار یک فقره آتش‌سوزی گسترده در عرصه‌های طبیعی شهرستان سوادکوه شمالی خبر داد. به‌گفته سرهنگ مجید ذکریایی، حوالی ظهر پنجشنبه ۲۳تیر وقوع یک فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی محدوده اطراف سد سنبل‌رود سوادکوه شمالی به همکاران گزارش شد که بلافاصله نیروها برای مهار آتش به منطقه اعزام شدند.

مساحت محدوده آتش‌سوزی حدود ۲هکتار بود که در منطقه با پوشش گیاهی جنگلی- مرتعی رخ داده بود و با توجه به‌وجود درخت‌های سوزنی‌برگ و خشک بودن پوشش گیاهی در این فصل، سرعت پیش‌روی آتش زیاد بود.  در این حریق، نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی همراه با سایر نیروهای امدادی برای مهار آتش در محل حضور یافتند. البته نبود وزش باد در منطقه نیز کمک کرد که عملیات مهار آتش بهتر انجام شود.

با توجه به گردشگرپذیر بودن منطقه نیز هشدارهای لازم برای خروج شهروندان و مسافران از این محدوده داده شد. بخش قابل‌توجهی از آتش‌سوزی جنگل‌ها بر اثر عامل انسانی و بی‌توجهی‌هایی است که در عرصه‌های طبیعی رخ می‌دهد.

همواره از مسافران و شهروندان درخواست می‌شود تا حد امکان از روشن کردن آتش در طبیعت خودداری کنند و درصورت روشن کردن آتش نیز هنگام خروج از عرصه، از خاموش شدن کامل بقایای آتش اطمینان یابند، اما متأسفانه این بی‌توجهی‌ها همچنان مشاهده می‌شود.

طبق آمارهای یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری در سال۱۴۰۰ حدود ۱۵۲هکتار از عرصه‌های جنگلی زیر پوشش این اداره کل دچار حریق شد که حدود ۲۵درصد بیشتر از سال۱۳۹۹ است. در منطقه زیر پوشش منابع طبیعی غرب مازندران نیز طی سال۱۴۰۰ آتش‌سوزی‌ عرصه‌های جنگلی و مرتعی ۱۵۳درصد افزایش یافت.

کد خبر 691098
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha