به گزاش همشهری آنلاین، معدن طلای مناقشه برانگیز «اندریان» در محدوده ۱۲۰ هکتاری منطقه کوهستانی و صعب العبور، مشرف به روستاهای «اندریان»، «آستارگان»، «میوه رود»، «قینر»، «گونه گوره»، «حاجیلار»، «طرزم» و «گل آخور» در محدوده جنگل های ارسباران دیزمار در فاصله ۸۰ کیلومتری از مرکز ورزقان، و ۳۵ کیلومتری از بخش خاروانا واقع شده است.
فعالیتهای اکتشافی در محدوده معدن طلای اندریان از سال ۱۳۷۲ توسط شرکت منطقهای معادن آذربایجان آغاز شد و اکنون نیز شرکت معدنی «زرین داغ آسترگان» با همکاری و سرمایه گذاری «شرکت پروژه زمین شناسی معدنی» از کشور گرجستان با هدف استخراج سالیانه ۱۴۰۰ هزار تن کانسنگ طلا و تولید طلا به روش «هیپ لیچ» در این معدن فعالیت میکنند.
دو معدن با محدوده ۴۰ کیلومتری با عنوان "زرین داغ آسترگان"، در مالکیت شرکت ایرانی خارجی است که با تائید مقررات ایران، تاسیس شده است، امتیاز ها هم ۷۴ به ۲۶ به نفع طرف روسی (گرجی) تقسیم بندی شده است.
معدن رگهای طلای اندریان
معدن طلای اندریان، پرفیری نیست، بلکه رگه ای است و متوسط عیار طلای استحصال شده نیم پی پی ام است.
اینکه از یک کیلو سنگ خاک، چند سوت طلا استحصال می شود، بستگی دارد به اینکه این سنگ ها از کدام رگه ها برداشت شود.
بازار سیاه، به حریم معدن کشیده شده
بازار سیاه اتفاقا به حریم معدن کشیده شده است، بیش از چند سالی است که غیر بومی ها برای ورود به این محدوده باج می دهند، در شبانه روز بیش از صدها نفر بر پیکر این محدوده چنگ می زنند، اینجا موتور سیکلت ها اغلب تک سوار گردنه های کوه هستند، آن هم بی پلاک، بی نشانی.
قاطرها و الاغ ها هم با تمام توان کار می کنند، پالان هایشان وا رفته، اما بهترین گزینه برای انتقال خاک معدن هستند؛ که از دید خیلی ها باید پنهان بماند.
هر ازگاهی پیکانی در حاشیه جاده رها شده، برگشتن و برداشتنش به قیمتش نمی ارزد، همان بهتر آنجا خاک و آفتاب بخورد.
به نام مردم به کام چپاولگران
بر اساس قانون، هر گونه تعدی، دخل و تصرف و برداشت های غیرمجاز از منابع معدنی غیرقانونی و غیرشرعی است، اما بر اساس گفته منابع محلی و مسوولان ذیربط، استخراج کنندگان غیرمجاز و چپاولگران، خارج از قانون اقدام به برداشت از معدن طلای «اندریان» در ۹۰ کیلومتری شمال شرق تبریز در حوزه استحفاظی شهرستان ورزقان می کنند.
برداشت غیرمجاز سنگ طلا از معدن «اندریان و آستارگان» و مناطق همجوار در شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی به معضل سال های اخیر منطقه، تبدیل و اختلاف نظر در اجرای ماده ۱۹ قانون معادن، تداوم این معضل را موجب شده است.
مطابق تصریح ماده ۱۹ قانون معادن، تبصره های یک و ۲ این قانون، هرکس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهرهبرداری یا اجازه برداشت اقدام به حفاری های اکتشافی، استخراج، برداشت و بهرهبرداری مواد معدنی کند، متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب میشود و با او برابر قوانین و مقررات مربوط رفتار می شود؛ در این موارد باید ماموران بلافاصله از اینگونه عملیات جلوگیری و متهم یا متهمان را برای صدور حکم به مراجع قضایی معرفی کنند.
پشت پرده قاچاق سنگ طلا چه کسانی هستند؟
امام جمعه ورزقان گفت: چند نفر که در دولت های گذشته در واگذاری معدن دست داشتند امروز پشت قضیه قاچاق سنگ طلا قرار دارند، لذا باید جلو این افراد گرفته شود تا تمام مشکلات این معدن از ریشه قطع شود.
حجت الاسلام والمسلمین مهدی پورمحمد امام جمعه ورزقان با اشاره به حواشی معدن طلای اندریان اظهار کرد: مردم متدین روستای اندریان ۲۷ شهید تقدیم میهن اسلامی کردند، نباید این مردم به قاچاق متهم کرد.
وی در ادامه خطاب به مسؤولان استانی و شهرستانی گفت: چند نفر که در دولتهای گذشته در واگذاری معدن دست داشتند امروز پشت قضیه قاچاق سنگ طلا قرار دارند از این رو باید جلو این افراد گرفته شود تا تمام مشکلات این معدن از ریشه قطع شود.
پورمحمد با بیان اینکه ورزقان روی طلا و مس واقع شده است اما مردمانش در محرومیت زندگی میکنند، افزود: متاسفانه در طول چهار سال حضور بنده در ورزقان هیچ گونه توسعه و پیشرفتی به چشم نمیخورد، تمام پروژهها یا تعطیل هستند و یا لاک پشتی کار میشوند، اگر زیر ساختهای شهرستان به موقع توسعه مییافت امروز دچار مشکلات پر تعدادی نمیشدیم.
تشکیل صدها پرونده قضایی برای حفاران غیرمجاز معدن طلای اندریان !
رئیس سازمان صمت آذربایجان شرقی با تاکید بر عزم قاطع مدیریت ارشد استان برای ساماندهی و ریشه کنی حواشی محدوده معدن طلای اندریان، گفت: سازمان صمت تا امروز به تکالیف و مسوولیت های قانونی و نظارتی خود در خصوص معدن طلای اندریان عمل کرده و قصوری از این بابت متوجه سازمان نیست.
صابر پرنیان اظهار کرد: فعالیت برخی حفاران غیرمجاز محدوده معدن اندریان، که با شناسایی رگه های پرعیار و ارزشمند، اقدام به برداشت و استحصال غیرمجاز طلا میکنند، مشکل و چالش اصلی به شمار میرود که با برنامهریزیهای خوب در سطح مدیریت ارشد و کلان استان، به زودی این معضل نیز ریشه کن خواهد شد.
وی با اشاره به تبعات زیست محیطی حفاری های غیرمجاز در محدوده معدن طلای اندریان گفت: فعالیت تعداد زیادی از حفاران غیرمجاز طلا از این معدن و بهره گیری آنها از روش های غیراستاندارد استحصال و فرآوری طلا، مهم ترین معضل زیست محیطی استان به شمار می رود که در نوع خود مشکل امنیتی نیز تلقی می شود و شورای تامین استان با محوریت شخص استاندار آذربایجان شرقی طی بازدیدی که اخیرا از این منطقه صورت گرفته، برنامهریزیها و اقدامات جدی برای رفع بحران در دستور کار قرار داده که به زودی نتایج و ثمرات آن مشخص خواهد شد.
پرنیان صیانت از معدن طلای اندریان را ماموریت اصلی دستگاههای نظارتی و مدیریت ارشد استان اعلام و با تاکید بر واگذاری قانونی محدوده این معدن به شرکت بهره بردار، به مسوولیتهای قانونی این شرکت در صیانت از محدوده معدن اشاره و تصریح کرد: طبق قانون، بهره بردار موظف به صیانت از معدن و محدوده معدنی تحویل گرفته شده است؛ ولی با توجه به کوهستانی بودن منطقه و از سوی دیگر، تعداد بسیار زیاد حفاران غیرمجاز، متاسفانه این شرکت توان لازم برای صیانت از معدن و یا برخورد با حفاران غیرمجاز را ندارد.
پرنیان افزود: بالغ بر صدها پرونده تخلف در این رابطه در دستگاه قضایی و نهادهای نظارتی استان تاکنون تشکیل شده که همگی در حال رسیدگی است و ما امیدواریم با هماهنگیهای بین بخشی در استان، حواشی و مشکلات مربوط به این بخش از فعالان غیرمجاز را ریشه کن کنیم.
استاندار آذربایجان شرقی به محل قاچاق طلا رفت!
عابدین خرم استاندار آذربایجان شرقی و مسئولان اقتصادی، امنیتی و قضایی آذربایجان شرقی، بازدید متفاوتی از معدن طلای اندریان در شهرستان ورزقان داشتند و ساماندهی اکتشافات غیر مجاز از طریق ایفای مسئولیت اجتماعی معدن برای روستاهای همجوار و بکارگیری جوانان منطقه را پیگیری کردند.
نظر شما