به گزارش همشهری آنلاین، با توجه به افزایش جمعیت شهرنشینی و تراکم سکونتگاهها، همچنین افزایش روزافزون تردد وسایل نقلیه در معابر شهری و آلودگی هوا و گازهای گلخانهای مضر، لزوم توسعه فضاهای سبز شهری ضروری است و با توجه به شرایط اقلیمی و کمبود منابع آبی، استفاده از فناوریهای نوین در این راستا کارساز خواهد بود. یکی از راهحلهای جدید برای تصفیه هوا و تولید اکسیژن، استفاده از راکتورهای زیستی نوری است که در حوزه زیست فناوری استفاده میشود و روشی برای تولید ریزجلبکها محسوب میشود که قابلیت فتوسنتز دارد.
در راستای استفاده از فتوبیوراکتورها (راکتورهای زیستی نوری)، طرح جدیدی با عنوان LIQUID 3 که به نام «درخت مایع» شناخته میشود، ارائه شد و طبق آن، در یک آکواریوم ۶۰۰ لیتری حاوی آب، جلبکهایی قرار دارد که از طریق فتوسنتز، اکسیژن خالص تولید میکند.
- قطع بیسر و صدا درختان در مجموعه ورزشی انقلاب | در اینجا چند درخت جان دادند؟
- شهروندان این شهر حواسشان به درختان هست | تیمار ۴۲۰۰ درخت با تماس مردم
- نگرانی در مورد افزایش روباههای تهران | این حیوان در کدام مناطق بیشتر است؟
این درخت مایع که به شکل مکعب طراحی شده است، بخشی همچون نیمکت دارد که رهگذران میتوانند برای استراحتهای کوتاه از آن استفاده کنند؛ این درخت جدید همچنین مجهز به یک پنل خورشیدی است که به وسیله آن نیمکت در طول شب روشنایی دارد.
ریزجلبکهای موجود در هر دستگاه درخت مایع، جایگزین دو درخت ۱۰ ساله یا ۲۰۰ متر مربع چمن میشود و با توجه اینکه نیاز به تعمیر و نگهداری خاصی ندارد، میتواند بهرهوری مناسبی داشته باشد.
تنها هدف از ساخت درخت مایع که در مؤسسه تحقیقات چندرشتهای دانشگاه بلگراد طراحی شده است، تولید اکسیژن و تصفیه هوا است.
درخت مایع راهی اصفهان میشود
امیر رضایی رئیس اداره فنی و اجرایی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان میافزاید: هدف از ایجاد این ساختار جدید با عنوان درخت مایع، جایگزینی درختکاریها و پارکهای شهری نیست، بلکه استفاده از این سیستم در محلهایی است که بهرغم بار ترافیکی و آلودگی بالا، امکان کاشت درخت یا توسعه فضای سبز در آن وجود ندارد.
او با بیان اینکه در حال حاضر مراحل اجرایی نصب سه دستگاه درخت مایع در سطح شهر اصفهان در حال انجام است، میگوید: درخت مایع، راهحلی مبتکرانه برای کاهش آلودگی هوا است.
«درخت مایع» جایگزین درختان ارگانیک نمیشود
علی نیکبخت، کارشناس فضای سبز شهری و دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: موضوع درخت مایع نخستین بار در پایتخت صربستان اجرا شده است. این نوع درخت با توجه به وجود جلبکها و انجام عمل فتوسنتز، اکسیژن را جایگزین کربن میکند.
این کارشناس حوزه فضای سبز با بیان اینکه به نظر میرسد واژه «درخت مایع» برای این گونه گیاهی جدید مناسب نیست، خاطرنشان میکند: ممکن است در ذهن شهروندان تداعی شود که این گونه گیاهی قرار است جایگزین درختان اصلی شهر شود. یکی از این مزایا، آورده علمی است که بار علمی شهر را افزایش میدهد و به بهترین نحو میتواند نمایان کند که درخت چه اقدام ارزشمندی برای شهر انجام میدهد و وظیفه یک درخت چیست که میتواند نمادین باشد. بهرغم این موضوع، نباید انتظار داشت با اجرای آن آلودگی هوای شهر به کمترین حد برسد؛ در صورتی که تعدادی درخت مایع در یک فضای بسته نصب شود، میتوان انتظار تغییرات مثبت همچون افزایش اکسیژن را داشت.
او با بیان اینکه درخت مایع فناوری جدید و نوینی است که نمیتواند جایگزین درختان در شهرها شود، افزود: این گونه گیاهی میتواند با مقدار کمی آب، همچون درخت عمل فتوسنتز را انجام دهد و اکسیژن به هوا بیفزاید.
منبع: ایمنا
نظر شما