به گزارش همشهری آنلاین، محمد علی انوری در رابطه با فرونشست در اطراف حرم مطهر رضوی گفت: پدیده فرونشست برای نخستین بار در سال ۱۳۷۸ در منطقه قاسم آباد مشهد مشاهده شد که از آن زمان موضوع به صورت جدی مورد پیگیری قرار گرفت.هم اینک دشت مشهد و دشت نیشابور در معرض فرونشست قرار گرفتهاند که این پدیده در منطقه شمال شرق مشهد، محدوده بلوار شاهنامه تا نزدیکی گلمکان وجود دارد، نیروگاه گازی فردوسی و نیروگاه دیزلی مشهد نیز در معرض فرونشست قرار گرفتهاند.
- تهران در معرض فروچاله و زلزله؛ کدام مناطق بیشتر در خطرند؟ | تاثیر نشست زمین روی گسلها
- آمار عجیب فرونشست در یک استان | خسارت سیل هنوز ادامه دارد
مدیر نقشه و اطلاعات مکانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی گفت: بیمارستان طالقانی تا منطقه پلیس راه و امتداد جاده چناران – قوچان در معرض فرونشست قرار گرفته اند که دلیل اصلی این فرونشستها برداشت ناصحیح از آبهای زیرزمینی دشت مشهد است.مرکز این فرونشست در نزدیکی ایستگاه تقویت فشار ناحیه ۴ خط انتقال گاز (فاز شهید باقری) واقع در شرق بلوار شاهنامه است که این موضوع شرکت گاز را نیز هوشیار کرده اما اطمینان دادهاند که مراقب تأسیسات هستند.
او اضافه کرد: فرونشست فقط به لولههای گاز ختم نمیشود، بلکه باعث ایجاد ترکهای بزرگ در زمین شده که این موضوع در راه آهن مشهد – نیشابور اتفاق افتاده و فرونشست به این بخش نیز رسیده است.
مدیر نقشه و اطلاعات مکانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی افزود: فرونشست عواقب زیادی نیز دارد، باعث ایجاد ترکهای بزرگ در زمین میشود که دیگر قابل آبیاری یا کشاورزی نیست، فروچالههای عمیقی نیز ایجاد میکند، هر تأسیساتی که در دشت مشهد قرار دارد در معرض فرونشست قرار گرفته است.
انوری با بیان اینکه ایستگاههای دائمی جی.پی.اس توسط سازمان نقشه برداری کشور در پهنه استان خراسان رضوی گسترده و نصب شده است، این ایستگاهها به طور دائم اطلاعات مربوط به فرونشستها را ذخیره میکند و در پایان هر شبانه روز این اطلاعات به سایت منتقل و پردازش میشود، نتیجه این پردازشها در قالب نموداری تحت عنوان "نمودار سری زمانی موقعیت" جمع بندی میشود.
مدیر نقشه و اطلاعات مکانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی گفت: در مجموع پدیده فرونشست جدی است اما هنوز به حرم مطهر رضوی نرسیده و ایستگاه دائمی جی.پی.اس در اطراف حرم مستقر شده و این موضوع را دائما پایش میکند و فرونشست این منطقه به همین روش به طور مستمر پایش میشود.
نظر شما