سه کشور اروپایی عضو برجام در بیانیه‌ای ادعاهای خود درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران را تکرار کردند.

مذاكرات

به گزارش همشهری آنلاین، سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و انگلیس) روز شنبه در بیانیه‌ای ادعاهای خود را درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران تکرار کردند.

به نوشته وبگاه وزارت امور خارجه آلمان، در بیانیه مشترک این سه کشور آمده است: «ما دولت‌های فرانسه، آلمان و انگلیس در کنار دیگر اعضای این توافق و ایالات متحده از ماه آوریل ۲۰۲۱ با حسن نیت با ایران درباره احیا و اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مذاکره کردیم».

در این بیانیه آمده است: «اوایل ماه آگوست بعد از یک سال و نیم مذاکره، هماهنگ‌کننده برجام متونی را ارائه کردند که بازگشت ایران به پایبندی به تعهدات برجامی و بازگشت آمریکا به توافق را میسر می‌کند».

این بیانیه می‌افزاید: «در این بسته نهایی، هماهنگ‌ کننده تغییراتی ایجاد کرد که ما را به منتهای انعطاف‌پذیری قابل انجام رساند. متأسفانه انتخاب ایران این بود که این فرصت حیاتی دیپلماتیک را مغتنم نشمرد. ایران در عوض به تداوم برنامه هسته‌ای خود فراتر از توجیه غیرنظامی ملموس ادامه داد».

این سه کشور اروپایی که در تمام طول اجرای برجام تعهدات خود را نادیده گرفته بودند، ادعا کردند: «هنگامی که در حال نزدیکتر شدن به یک توافق بودیم، ایران مسائل جداگانه‌ای را دوباره باز کرد که به تعهدات الزام‌آور قانونی تحت معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی (NPT) و توافق پادمانی انجام شده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مربوط است».

در این بیانیه با تکرار تلاش‌ها برای انداختن توپ در زمین ایران نوشته شده است: «این درخواست اخیر تردیدهایی جدی در قصد و تعهد ایران برای رسیدن به نتیجه موفقیت‌آمیز درباره برجام ایجاد کرده است. موضع ایران با تعهدات الزام‌آور قانونی در تناقض بوده و چشم‌انداز احیای برگام را تضعیف می‌کند».

در ادامه بیانیه ادعاهای تروئیکای اروپایی آمده است: «در ماه ژوئن، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با رأی اکثریت قاطع قطعنامه‌ای را تصویب کرده و از ایران خواست که اقدامات فوری برای پاسخ دادن به سوالات بی‌جواب آژانس انجام دهد. سه ماه بعد، طبق تأیید مدیرکل آژانس در جدیدترین گزارش خود، ایران هیچ گامی در این زمینه برنداشته است».

سه کشور اروپایی عضو برجام افزودند: «موضع ما روشن و استوار است. ایران باید به‌طور کامل و بدون تأخیر و با حسن نیت با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند. بر عهده ایران است که پاسخ‌های فنی موثقی را به سوالات آژانس درباره محل تمامی مواد هسته‌ای در قلمرو خود فراهم کند. برجام به هیچ شکلی نمی‌تواند برای رها شدن ایران از تعهدات الزام‌آور قانونی استفاده شود که برای رژیم جهانی عدم گسترش تسلیحات اتمی ضروری هستند».

در خاتمه این اتهام‌زنی‌های یک‌جانبه آمده است: «نظر به ناتوانی ایران در رسیدن به جمع‌بندی درباره توافق روی میز، با شرکای بین‌المللی خود درباره بهترین شیوه رسیدگی به تداوم تشدید برنامه هسته‌ای ایران و عدم همکاری با آژانس در زمینه توافق پادمانی مشورت خواهیم کرد».

جدیدترین دور مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه ۱۳ مردادماه تا ۱۷ مردادماه در شهر وین برگزا شد. برگزاری این دور از مذاکرات پس از آن صورت گرفت که «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله‌ای در روزنامه فایننشال‌تایمز مدعی شده بود بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که حاوی راهکارهای به‌روزشده‌ای در خصوص رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است. جمهوری اسلامی ایران و آمریکا چند بار با واسطه‌گری اتحادیه اروپا پاسخ‌های خود به متن اتحادیه اروپا را رد و بدل کرده‌اند.

تحلیلگران می‌گویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بی‌میلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماه‌های گذشته بوده است.

بایدن در شرایطی سال ۲۰۲۱ بر سر کار آمد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران در دستیابی به اهدافش ناکام مانده بود.  این سیاست علاوه بر ناکامی در شکل دادن به یک توافق هسته‌ای جدید، باعث ایجاد تفرقه در روابط میان کشورهای دو سوی آتلانتیک، به خطر افتادن اثربخشی نظام تحریم‌ها به عنوان یکی از ابزارهای اصلی سیاست خارجی آمریکا و مهم‌تر از همه تقویت جریان استکبارستیز در ایران شد.

جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می‌داند و آن را می‌پذیرد.

کد خبر 704723
منبع: فارس

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • علی IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    17 18
    نظر سه کشور اروپایی درست است
    • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      3 1
      صد در صد نوکریتو ثابت کردی حالا برو
    • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۰
      1 2
      غلط کردن با تو
  • IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    14 11
    وای وای ترسیدیم. ... پدر همه شون
  • بهروز IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    12 3
    آمریکاوکشورهای اروپایی به ما هیچ امتیازی نخواهندداداگرمی خواستندصداقت داشته باشندبا دولت آقای روحانی که حسن نیتش را با انجام تقریبایکطرفه اقدامات موردتعهدایران نشان دادوبه برجام هم خیلی بها می دادو تا آخرش هم امیدواربودکمی تعامل ودراجرای برجام با وی همکاری می کردنداما دیدیم که حتی اینستکس بی مقداروبی ارزش را هم درقبال تعهداتشان به دولت وی ندادندبنابراین دولت ما بایدبا قدرت بسمت هسته ای شدن نظامی پیش برود ومبادرت به ساخت کلاهک های هسته ای کندتا آمریکا واروپا احساس خطرنکنندهم تحریمها بجای خودهست وهم ازاحیا برجام خبری نیست فرقی هم نمی کند روحانی وظریف ودیپلماسی خنده باشدیا رییسی وامیرعبدالهیان ،دردنیای امروزما متاسفانه قانون جنگل حاکم است هرکس زورش بیشترباشدحرفش پیش است،دیپلماسی بدون پشتوانه نظامی یعنی کشک،حالا هرچقدرهم که می خواهد به حق و منطقی ومنصفانه باشدبه عبارت دیگه یعنی اسکناس بدون پشتوانه.
  • محمد طبیب چی IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    9 2
    سلام . اگر ایران آژانس اتمی را بخاطر جاسوسی به نفع رژیم فاسد صهیونیستی ناکارامد کرده و می گوید سیاست زده نظر و اظهار نظر می ‌کند برای اینست که تجربه سیاسی بازی آژانس را دارد . آژانس در تمام زمانها چشمش به دست و دهان آمریکا ، انگلیس ، فرانسه ، آلمان و رژیم قاصب صهیونیستی بود و بس . در قدیم تر بعضی از کشور های اروپایی اذعان کردند که مسئله ایران سیاسی است تا فنی . ازین رو هرگز به این گزینه های روی میز ، بیانیه ها و تحرکات پوچ ازین کشور به آن کشور رفنن نباید اعتنا کرد تا از این باصطلاح قدرتها ی زورگو حق مسلم ایران ستانده شود . ما بیش از بیست سال است که درگیر اراجیف این سیاست مداران فاسد جهانی هستیم .
  • TR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    14 3
    حالم ازاین غربيها بهم میخوره
  • US ۲۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    6 10
    ملت دارن از گشنگی میمیرن.
  • نام IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    13 4
    فقط و فقط ساخت زرادخانه هسته ای چاره کار یک توافق پایدار است
  • IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    9 7
    وباز هم قصه تلخ فشار معیشت بر دوش مردم عادی که بر سفره انقلاب ننشسته اند و بهره بیشتر کاسبان تحریم
  • IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    10 8
    با پول ملت هی رفتن گشتن هر دفعه یه چیز جدیدی گفتن ... ملت نون ندارن بخورن
  • IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۹
    11 0
    نباید به غربی ها و آمریکا اعتماد کرد و وارد توافقی موقت و بی ارزش که فقط در دوران بایدن ممکن است بصورت ناقص از طرف آمریکا و شرکایش اجرا شود شد.