شنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۱
۰ نفر

وابستگی به مواد مخدر یکی از مخرب ترین وابستگی ها است که در صورت عدم توجه به آن می توان شاهد اثرات مخرب پذیری بود. برای رفع وابستگی می بایست مواردی را در نظر داشت.

images_1665816174.jpg

وابستگی به مواد مخدر یکی از مخرب ترین وابستگی ها است که در صورت عدم توجه به آن می توان شاهد اثرات مخرب پذیری بود. این که چطور بتوانیم وابستگی به مواد مخدر را کاهش کنیم و یا به صورت کامل قطع کنیم موضوعی است که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم اما در ابتدا باید با مفهوم وابستگی آشنا شویم.

وابستگی به مواد مخدر چیست؟

یکی از شایع ترین وابستگی ها، وابستگی به مواد مخدر و مشروبات الکی است. دوپامین یکی از مهم ترین پیام رسان های مغزی به شمار می آید که نقش اساسی در ایجاد انگیزه، کنترل و مدیریت حافظه و حرکات بدن دارد. مغز ما دارای سیستم پاداش دهی است و فرد را تشویق به انجام فعالیت هایی می کند که برای حیات نیاز است. دوپامین اگر به اندازه کافی در مغز ترشح شود، اثرات مخربی را بر روی فرد نخواهد گذاشت و کاملا نیز طبیعی است اما چنانچه ترشح آن بیش از حد معمول و استاندارد روزانه باشد، می تواند باعث ایجاد اعتیاد شود.

توجه داشته باشید که دوپامین در صورت مصرف بیش از اندازه مواد مخدر و مشروبات الکی، در مغز ترشح می شود و چنانچه فرد در روز های آتی، مقدار مشخصی از دوپامین دریافت نکند باعث ایجاد آشفتگی های ذهنی و جسمی خواهد شد که دقیقا در این مرحله می توان شاهد مفهوم و معنای وابستگی بود.

وابستگی به مواد مخدر چه علائمی را در فرد به وجود می آورد؟

همواره وابستگی به مواد مخدر علائم قابل توجه رفتاری را در فرد ایجاد می کند. بنابراین با کمی دقت و توجه به رفتار های هنجاری فرد می توان متوجه علائم وابستگی در فرد شد. این علائم به شرح زیر است:

  1. فرد معتاد و یا وابسته به مواد مخدر و مشروبات الکی چنانچه نتواند وابستگی و میل خود را رفع کند، دچار مشکلات روانی خواهد شد. این مشکلات اغلب با تغییر رفتار، پرخاشگری و آسیب و خسارت به وسایل خانه و سایر موارد دیگر بروز میکند.

  2. فرد احساس بدن درد می کند. اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکی و عدم مصرف آن ها می تواند علائم بدن درد را در شما پدیدار گرداند.

  3. ممکن است شما متوجه علائم وابستگی به مواد مخدر شده باشید و تمایل داشته باشید هرچه سریع تر از این حس خارج شوید اما میزان مناسب دوپامین در طول روز باید به بدن شما برسد، از این رو رهایی از وابستگی به تنهایی می تواند سخت باشد.

  4. تا زمانی که میزان دوپامین به بدن فرد معتاد نرسد، فرد رفتار های ناهنجاری را از خود نشان می دهد، او متوجه است که رفتار های او نامناسب است اما کنترلی بر روی رفتار ها و حرکات خود ندارد! تنها زمانی می تواند از این حس خارج شود که به مصرف مواد مخدر و یا مشروبات الکی بپردازد تا این حس برطرف شود.

درمان قطعی وابستگی به مواد مخدر به چه صورت است؟

افرادی که به دنبال درمان وابستگی به مواد مخدر هستند باید تصمیم جدی برای ترک آن بگیرند؛ چراکه قطع روش های درمانی وابستگی به مواد مخدر به صورت یکباره می تواند اثرات مخرب تری را بر روی سلامت روان و جسم او بگذارد. به عنوان مثال به دلیل مشکلاتی که در روند ترک شیره تریاک در بدن ایجاد می‌شود، انتخاب بهترین روش برای درمان اعتیاد به تریاک، دارای حساسیت بالایی بوده و لازم است حتماً تحت نظر بهترین پزشک ترک اعتیاد و کادر درمانی مجرب، انجام گیرد تا فرآیند ترک تریاک بدون بازگشت و با موفقیت خاتمه یابد.

در صورتی که شخص قصد دارد اعتیاد خود را ترک کند، باید به کلینیک تخصصی ترک اعتیاد مراجعه کرده و زیرنظر پزشک اعتیاد و مشاوره‌های یک روان‌درمانگر، مراحل درمان خود را سپری کند چرا که روش انتخابی برای ترک اعتیاد به تریاک، بسته به شرایط جسمانی و روانی فرد، از هر شخص به شخص دیگر متفاوت است.

توجه داشته باشید که این وابستگی اکثرا برای سایر افراد دیگر خطرناک تر از خود فرد خواهد بود و باید به سرعت درمان شود. در حالت کلی درمان وابستگی به اعتیاد به 3 مرحله زیر تقسیم بندی می شود:

1. مرحله سم زدایی از بدن

یکی از اصلی ترین مراحل ترک انواع مواد مخدر و وابستگی به آن، مرحله سم زدایی است. این مرحله فشار روانی زیادی را به فرد وارد خواهد کرد، از این رو انجام آن بدون توجه و نظارت متخصص مربوطه (روانشناس و روانپزشک) عملا فرایند طاقت فرسایی خواهد بود.

روش های سم زدایی و مدت زمان انجام این فرایند بسته به موارد مختلفی همچون میزان مصرف، دوز مصرف و نوع ماده مصرفی بستگی دارد و نمی توان روند ثابت و مشخصی را برای این مرحله در نظر داشت.

این مرحله خود به 3 روش سریع، فوق سریع و تدریجی تقسیم بندی می شود و اجرای آن برای هر نوع بیمار معتادی مناسب نیست بلکه باتوجه به سن، وضعیت جسمانی، میزان مصرف، مدت مصرف، نوع ماده مصرفی و سایر موارد دیگر مشخص می شود.

2. پیشگیری از بازگشت به بیماری

این مرحله به دلیل عوارض ناشی از مصرف مواد مخدر می تواند شرایطی را به وجود آورد که فرد برای رهایی از فشار های ناشی از مشکلاتی همچون افسردگی، بدن درد، بی خوابی، کم اشتهایی و سایر موارد دیگر به مصرف مجدد مواد مخدر روی بیاورد.

از این رو توانایی خویشتن داری با استفاده از تکنیک هایی که روانشناس و روانپزشک در اختیار شما قرار می دهند، می تواند رمز موفقیت و عبور از این مرحله باشد. در این مرحله باید برای خود اهداف قابل توجه ای را مشخص کنید تا با مرور به آن ها و کسب انگیزه کافی، طول درمان خود را به پایان برسانید.

3. دارو درمانی

وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر نوعی اختلال است که باید با استفاده از روش های مختلف از جمله دارو درمانی، درمان شود. در این مرحله با استفاده از مسیر درمانی و بسته به نوع مصرف، دارو درمانی آغاز می شود. مصرف دارو در این زمان با توجه به نظر روانشناس و روانپزشک کمک کننده خواهد بود تا از نظر جسمی و روانی شرایط ایده آلی را در خود به منظور ادامه طول درمان ایجاد کنید.

درمان قطعی به وابستگی مواد مخدر در کلینیک های ترک اعتیاد متعددی انجام می شود که یکی از آن ها بیمارستان ترک اعتیاد پیام تندرستی است که از روش های نوین برای کمک به افراد وابسته به مواد مخدر استفاده می کند.

وابستگی به مواد مخدر چه علائمی را در فرد به وجود می آورد

جمع بندی:

درمان قطعی وابستگی به مواد مخدر امکان دارد و دور از دسترس نیست! با این حال توصیه می کنیم اگر از رفتار های ناهنجار خود خسته شده اید و به دنبال روش درمانی مناسبی برای کاهش اختلالات ناشی از عدم مصرف مواد مخدر می گردید، به دنبال روش هایی برای ترک آن باشید.

ترک مواد مخدر به تنهایی می تواند اثرات مخربی را بر روی سلامت جسم و ذهن شما بگذارد، با این حال توصیه می کنیم حتما از کلینیک های درمان ترک اعتیاد به منظور ترک قطعی مواد مخدر و احتمال بازگشت کم خطر به زندگی و جامعه استفاده کنید و از مصرف قرص های آرامبخش به جد خودداری کنید.

کد خبر 712439

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز