به گزارش همشهری آنلاین، پس از چند ماه آشفتگی و هیاهوی سیاسی، دفتر نخستوزیری انگلیس که به خانه شماره۱۰ خیابان داونینگ شناخته میشود، مستأجر جدیدی به نام «ریشی سوناک» دارد. طی ۳ ماه گذشته این خانه بهعنوان دفتر و محل زندگی رسمی نخستوزیر انگلیس ۳بار دست بهدست شده و از جانسون به لیزتراس و اکنون هم به سوناک هندی تبار رسیده است.
سوناک نخستین نخستوزیر رنگین پوست و آسیایی تبار انگلیس است. او در دوره جانسون، یعنی تا همین ۳ ماه پیش وزیر دارایی بود و اکنون رهبر جدید حزب محافظه کار است. سوناک ۴۲ساله جوانترین نخستوزیر انگلیس هم بهشمار میرود. پدرش پزشک عمومی و مادرش داروخانهدار بود. هر دو هندیتبار ولی متولد شرق آفریقا بودند که در دهه۱۹۶۰ از کنیا و تانزانیا به انگلیس مهاجرت کردند. ریشی سوناک زمانی در دانشگاه آکسفورد رشته «فلسفه، سیاست و اقتصاد» خواند و سپس از دانشگاه استنفورد آمریکا فوقلیسانس MBA گرفت. سوناک کار حرفهای خود را با بانکداری شروع کرد.
او در سال۲۰۱۵ در انتخابات مجلس شرکت کرد و موفق شد وارد مجلس شود. او ۳سال پس از ورود به مجلس، در وزارت دارایی سمت دولتی گرفت و پس از آن تا بالاترین مقام این وزارتخانه، مسیر پیشرفت را طی کرد. ریشی سوناک در زمانی که همه پرسی برگزیت در سال۲۰۱۶ برگزار شد به آن رأی مثبت داد و از حامیان پروپاقرص خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به شمار میرود. در مورد برگزیت، سوناک قبلا گفته بود که قوانینی را که برای اجرای توافق برگزیت توسط لندن طراحی شده است، با وجود مخالفت اتحادیه اروپا دنبال خواهد کرد و در عین حال همچنان در تلاش برای مذاکره با اتحادیه اروپا خواهد بود.
در شرایطی که انگلیسیها با تورم کمسابقه ۱۳درصدی روبهرو هستند، سوناک قول داده که وضعیت اقتصادی را بهبود ببخشد. وبگاه آمریکایی وکس درباره راه دشوار اقتصادی او نوشته است که اقدامات بعدی او مشخص نیست، اما در اظهارات عمومی و خصوصی، ثبات اقتصادی شعار اصلی او بوده است. اگرچه طی چند ماه گذشته اقتصاد گلوی سیاستمداران انگلیسی را فشرده اما درواقع بحرانهای سیاسی و اقتصادی در انگلیس از بحران مالی سال۲۰۰۸ آغاز شده است. سوناک تاکنون به ندرت از طرح و یا بسته اقتصادی برای حل چالشهای فعلی سخن گفته، اما در زمان رقابتش در دوره قبلی با لیزتراس از طرحی ۱۰مادهای سخن میگفت که شامل اقداماتی برای کاهش مهاجرت غیرقانونی، اجرای بیکموکاست برگزیت و حذف مالیات بر قبوض انرژی شهروندان بود.
براین اساس نخستین کار اصلی سوناک سروسامان دادن به اقتصاد کشورش است. بسیاری از انگلیسیها با تنگنای مالی مواجهاند و ارزش پوند در پایینترین حد خود قرار دارد. نیویورک تایمز در گزارشی اولویتهای سوناک را حمایت از خانوادههای آسیب دیده از قیمت سر به فلک کشیده انرژی میداند و گزارش میدهد که اگرچه طی ۶ ماه آتی هزینههای قبوض انرژی ثابت باقی خواهد ماند، اما پس از آن نخستوزیر انگلیس به سمت کاهش هزینههای انرژی حرکت خواهد کرد.
همچنین رویترز چالشهای پیش پای سوناک را وضعیت فعلی انگلیس میداند که ترکیبی مسموم از رکود اقتصادی و افزایش نرخ بهره است. درحالیکه بانک مرکزی انگلیس در تلاش است تا تورم ۲رقمی را کنترل کند، همزمان شهروندان با کاهش درآمد روبهرو هستند. رویترز همچنین گزارش میدهد که لندن در دوره جدید با روی کار آمدن سوناک باید اعتبار مالی بینالمللی خود را که پس از طرحهای اقتصادی لیز تراس، نخستوزیر سابق سقوط کرده بود، احیا کند.
نظر شما