همشهری آنلاین - فتانه احدی: روز گذشته آمریکا در حرکتی دیگر جمهوری اسلامی ایران را متهم به آموزش پهپاد در بلاروس کرد. ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که از این گزارشها مطلعیم اما در موقعیتی نیستیم که دربارهشان اظهار نظر کنیم. ند پرایس همچنین درباره پیام واشنگتن به تهران مبنی بر اینکه برای دست یافتن به یک توافق در مذاکرات احیای توافق هستهای عجله دارد، با گستاخی مدعی شد: مسلما چنین پیامی به ایران داده نشده است. این گزارشها به هیچ وجه صحت ندارند. پیام ما تنها این است: از کشتن مردمتان دست بردارید. فرستادن سلاح به روسیه برای کشتن اوکراینیها را متوقف کنید. پیامهایی که ما به طور علنی دادهایم و به طور محرمانه نیز منتقلش میکنیم، اینها هستند.
اولین جزئیات پیام چند روز پیش آمریکا به ایران | آمریکاییها چه میخواهند؟
در این باره عباسزاده مشکینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میگوید که آمریکا به فکر خود باشد، ملت ایران می داند چگونه راه خود را پیدا کند، اگر آمریکا حامی مردم ایران بود، تحریم دارویی را اعمال نمی کرد.
در ادامه گفتوگوی همشهری آنلاین با محمود عباس زاده مشکینی مدیر کل سیاسی وزارت کشور در سال ۸۵، استاندار سابق ایلام و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را میخوانید.
هدف آمریکا و اروپا از طرح حضور نظامی ایران در جنگ اوکراین و صادرات پهپاد به روسیه فشار هستهای است یا دلایل دیگری دارد؟
درباره پهپاد من دو نکته بگویم، نخست اینکه در ماجرای اوکراین موضع جمهوری اسلامی ایران و موضع اصولی ما از ابتدا این بود که آقایان بنشینند و اختلافات خود را با گفتوگو حل کنند. از سوی دیگر موضع روسیه این بود که اگر ناتو به مرزهایش نزدیک شود، اقدامات پیشگیرانه انجام خواهد داد. اما ما معتقد بودیم همین موضوع را هم اگر با گفتو گو و مذاکره پیش ببرند بهتر است.
دوم اینکه حتی خبر صادارت پهپاد از سوی ایران برای آمریکا خیلی سخت است. اینکه خبر چه میزان درست و چه میزان نادرست باشد من ورود نمیکنم اما این خبر برای آمریکا خیلی خیلی سخت بوده است.
باید احساس آمریکا را درک کرد. این کشور در دو سه دهه گذشته که درگیر دفاع مقدس بودیم ما را تحریم کرده بود و حتی به ما سیم خاردار هم نمیدادند. حتی فشنگ «ام یک» و «ژ۳» را هم از ما دریغ کرده بودند. کلاه نظامی، کمربند و ابتداییترین ابزار دفاعی هم به ما نمیدادند. ما در جنگ ایران و عراق کاملا از سوی آمریکا تحریم بودیم.
کشوری بودیم که سالیان سال تحت سیطره غربیها بود و عوامل خودشان بر این کشور حکومت میکردند، کشور را به جایی رسانده بودند که یک کلاه نظامی نمیتوانست تولید کند و ارتش آن حتی برای واردات دکمه لباسش وابسته و محتاج غرب بود. حال چنین کشوری بعد از انقلاب، به اقرار طرف غربی و آمریکا، صادر کننده پهپاد است. این اقرار آنهاست، خودشان میگویند و خود نیز درد میکشند.
از سویی دیگر کشورهای غربی و آمریکا باید مشخص کنند که بالاخره صادرات اسلحه و صادرات تجهیرات نظامی در دنیا قانونی است یا خیر؟ آیا تنها فقط حق برخی از کشورهاست و دیگر کشورها از این قضیه مستثنی هستند؟ باید این مسئله مشخص شود و تکلیف کشورهای دنیا معلوم شود.
به طور شفاف تعیین کنند که تجارت و خرید و فروش اسلحه، تفنگ، فشنگ، موشک، پهپاد و غیره قانونی است یا خیر؟ اگر قانونی نیست، چرا برای مثال رژیم صهیونیستی را تا دندان مسلح میکنند. درصد قابل توجهی از تجارت خارجی آمریکا، صادرات و تجارت اسلحه است.
یک جناح سیاسی در آمریکا صاحبان کمپانیهای تولید سلاحهای پیشرفته و صادرکننده آن هستند. زندگی آنها از تجارت اسلحه تامین میشود. آنها باید زوایای حقوقی - بین المللی آن را باز کنند، حالا اینکه جمهوری اسلامی ایران۴ تا پهپاد به روسیه فروخته یا نفروخته من اطلاعی ندارم. اما این واکنشها تند برای تجارت تسلیحات نظامی از سوی آمریکا که خود صاحب تجارت اسحله و تجهیزات نظامی است عجیب است.
به گفته امیر عبدالهیان ما در جنگ اوکراین دخالتی نداریم و پهپاد صادر نکردهایم، نظر شما در این باره چیست؟
البته ما که مخالف جنگ هستیم، از ابتدا هم من گفتم. ما موضعمان در رابطه با جنگ اوکراین مشخص است و باید مسائل و اختلافات خود را با گفتوگو حل کنند. اما به هر حال ما پهپاد دادیم یا ندادیم من اطلاع دقیقی ندارم. اما بر اصل ماجرا بحث دارم، بالاخره فروش تجهیزات نظامی طبق قانون قانون حق کشورها است یا نیست؟ اگر حق است آیا فقط حق برخی از کشورهاست؟ و آیا فروش اسلحه برای آمریکا قانونی است و برای دیگر کشورها اینگونه نیست؟ به نظرم در این مورد نیز آقایان باید اظهار نظر کنند. در کنار شایعه در این زمینه هم شفاف سازی کنند، خوب است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه مدعی شد که پیام ما به ایران تنها این است که از کشتن مردمتان دست بردارید و فرستادن سلاح به روسیه برای کشتن اوکراینیها را متوقف کنید. تحلیل شما در این باره چیست؟
آمریکا خود بدترین سابقه را در کشتن ملتش دارد. آمریکا در برخورد با معترضان و مخالفانش بدترین رفتار و جنایتها را داشته است. بدترین رفتارها نسبت به سیاهان و نسبت به معترضان در سابقه پلیس آمریکا ثبت شده است. بهتر است بیشتر خود را نصیحت کنند تا ما را. انقلاب ما یک انقلاب مردمی است. نظام ما یک نظام مردمی است. پشتوانه ما آمریکا نیست، پشتوانه نظام جمهوری اسلامی ایران مردم است. طبیعتا باید همه موانع مشارکت و حضور مردم در همه صحنهها را برطرف کنیم.
بالاخره صاحب کشور و نظام و حکومت این ملت هستند. اگر در جاهایی در کارمان ایراد و اشکالی وجود داشته باید سعی در اصلاح آن داشته باشیم. هرچند آنها هم فشار میآورند و ما را مشغول کردهاند تا ما نتوانیم اشکالات خود را ترمیم و اصلاح کنیم. اگر آنها دلشان به حال ملت ما سوخته، چرا ملت ما را تحریم کردهاند، چرا نمیگذارند دارو وارد شود. خیلی از داروها برای بیماریهای صعب العلاج تحریم است. بالاخره ما دم خروس را از آنها بپذیریم یا قسم حضرت عباس را.
آنها رفتار خود را اصلاح کنند، ملت ما میدانند چگونه رفتار کنند. حاکمیت و نظام سیاسی ما نقد و اعتراض را به رسمیت میشناسد. نقد و اعتراض مانند درد در بدن ماست که ما از آن استقبال میکنیم تا تحلیل کنیم و بدانیم ریشهها کجاست. اگر اشکالی داشته باشد آنها را اصلاح کنیم. نگاه ما به اعتراض مانند نگاهمان به درد در بدن است.
وقتی کشور دچار مشکل میشود آمریکا با نیت براندازانه وارد میشوند و اعتراضات را از مسیر اصلی خود خارج کرده و موج سواری میکنند. آنها همواره دنبال اهداف خود هستند. آنها رفتار خود را اصلاح کنند ملت ما راه خود را پیدا خواهد کرد.
نظر شما