اخباری مبنی بر ساخت شهرک‌هایی در تهران توسط چینی‌ها مطرح شد اما رئیس سازمان نوسازی شهر تهران تاکید کرد که این اخبار درست نیست و مسکن‌سازی در تهران توسط متخصصان داخلی صورت می‌گیرد.

مسکن تهران

به گزارش همشهری آنلاین، رفع مشکل مسکن پایتخت در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفته است. البته شهرداری تهران قرار است که در این بخش تسهیلگری کرده و مانع زدایی کند.

یکی از مشکلات اساسی در کلان شهر تهران موضوع بافت فرسوده است. در صورت وقوع زلزله اتفاقات ناگواری در این بخش رخ خواهد داد. اگر ساخت و سازها در تهران در بخش بافت فرسوده صورت بگیرد هم نوسازی انجام شده و هم به دلیل وجود زیرساخت‌ها هزینه‌ها کمتر می‌شود در صورتی که مسکن سازی در خارج شهر صورت گیرد باید زیرساخت‌ها فراهم شود. این در حالی است که در بخش بافت فرسوده تمامی زیرساخت‌های لازم وجود دارد.

بسته تشویقی نوسازی بافت فرسوده هم ابلاغ شده و بهترین زمان برای نوسازی است و در این زمینه شهرداری تهران یک تا ۲ طبقه تراکم اضافه هم می‌دهد و صدور پروانه هم رایگان است تا شهروندان برای نوسازی ترغیب شوند اما نکته ای که وجود دارد این است که وام نوسازی مدتی است که متوقف شده است.

شهرداری تهران تصمیم دارد که مشکلات مسکن را در تهران برطرف کند. قرارگاه مسکن در تهران تشکیل شد و سازمان‌های مرتبط در این زمینه در این قرارگاه حضور دارند.

همچنین قرار است مسکن‌هایی در قالب یک مجتمع یا یک بلوک ساختمانی در تهران ایجاد شود. این مسکن‌ها به گونه ای است که همه آنها حیات دارند و زیرساخت‌های لازم در آنها فراهم می‌شود و دیگر نیاز نیست شهروندان برای انجام امور خود سفرهای درون شهری انجام دهند.

در خصوص آخرین وضعیت ساخت و ساز در تهران، صدور پروانه، نوسازی بافت فرسوده، تسهیلگری شهرداری، ساخت ۱۸۰ هزار واحد مسکونی و... با مهدی هدایت رئیس سازمان نوسازی شهر تهران به گفت‌وگو نشستیم.

چینی‌ها در پایتخت شهرک می‌سازند؟ | خانه‌های حیاط‌دار در تهران ساخته می‌شود
مهدی هدایت؛ رئیس سازمان نوسازی شهر تهران

شنیده شده که قرار است در هر محله مسکن‌هایی ساخته شود. قرار است یک الگو اجرایی و در صورتی که پاسخگو بود، در سایر محلات تکثیر شود. در خصوص این الگوی مسکن و محله‌محوری توضیح دهید.

در این دوره مدیریت شهری می‌خواهیم در جهت ارائه یک الگوی مسکن و محله‌محوری و تأمین خدمات اقداماتی انجام دهیم. اینکه الگو در یک محله اجرا شود و در صورتی که خروجی کار مناسب باشد، در تمامی نقاط تکثیر شود. رویکرد ما این است که از معماری ایرانی - اسلامی استفاده کنیم و قرار است این مسکن‌ها در محلات مختلف شهر ساخته شوند.

ما قرار است هم مسکن تأمین کنیم و هم خدمات مورد نیاز داده شود. در این کار بحث تعاملات اجتماعی، محیط زیست و آرامش مردم مدنظر است. این مسکن‌ها قرار است در قالب یک مجتمع یا یک بلوک ساختمانی باشد. در تهران موفق‌ترین الگوهای مسکن را اجرایی می‌کنیم. شهرک‌ها را در جاهایی می‌سازیم که امکانات وجود داشته باشد و دیگر افراد مجبور نباشند برای تأمین امکانات به نقاط دیگر بروند و جلوی سفرهای ضروری گرفته می‌شود. وقتی فردی در این مجتمع زندگی می‌کند تمام امکانات در آن وجود دارد.

این مجتمع‌ها در چه مقیاسی ساخته می‌شوند و در کدام محلات شهر تهران قرار است به صورت پایلوت اجرایی شود؟

عرصه مورد نیاز برای این کار ۵ تا ۱۵ هکتار است و هر جا که بت وانیم یک زمین ۵ هکتاری تأمین کنیم، می‌توانیم این مسکن را بسازیم. در حال حاضر این کار در مناطق ۱۸، ۱۹ و ۲۱ اجرا می‌شود، اما هر جا که ظرفیت داشته باشد می‌توانیم این کار را انجام دهیم.

در خصوص تأمین زیرساخت‌ها توضیح دهید آیا تمامی زیرساخت‌ها را فراهم می‌کنید؟

در تلاش هستیم که زیرساخت‌ها فراهم شود و این محلات در نقاطی که عرصه‌های رها شده وجود دارد ساخته می‌شود. ما فقط هدفمان ساخت یکسری بلوک ساختمانی نیست، بلکه در وسط این ساخت و سازها پارک، مسجد، مدرسه و... ایجاد می‌کنیم؛ یعنی مسکنی با مقیاس محله‌ای و با تمام خدمات می‌سازیم. به عنوان مثال در محله شریعتی یک ۲ هزار واحدی می‌سازیم. این را هم بگویم که تمام این و احدها حیاط و تراس دارند و حیاط هر خانه سقف واحد دیگر است.

اخباری مبنی بر اینکه گفته می‌شود چینی‌ها قرار است در تهران شهرک بسازند منتشر شده، گفته شده که این مسکن‌ها در مناطق جنوبی شهر است و قرار است با این کار کاهش فاصله جنوب و شمال داشته باشیم، آیا این موضوع صحت دارد؟

خیر، قرار نیست که چینی‌ها برای ما مسکنی بسازند.  ما انبوه‌سازان پرتوانی در کشور داریم که قطعا از آنها استفاده می‌کنیم.

بسته تشویقی برای نوسازی بافت فرسوده تهیه و ابلاغ شد، آیا استقبال شهروندان از این بسته تشویقی خوب بوده است؟ در این باره توضیح دهید.

بله، بسته تشویقی ابلاغ شده است و ما از مردم می‌خواهیم که از این فرصت استفاده کنند، چرا که فرصت خوبی برای نوسازی بافت فرسوده است و بین یک تا دو طبقه هم تراکم تشویقی می‌دهیم و عوارض هم دریافت نمی‌کنیم. من تأکید دارم که شهروندان از بسته‌های تشویقی استفاده کنند.

آیا بانک‌ها وام نوسازی بافت فرسوده را پرداخت می‌کنند؟ شنیده شده که پرداخت وام متوقف شده است. در این باره توضیح دهید.

ما به عملکرد بانک‌ها انتقاد داریم. دو تا سه ماه است که وامی برای نوسازی نمی‌دهند و بانک‌ها اعلام می‌کنند که اعتبارمان تمام شده است.

پروژه باغ راه حضرت فاطمه الزهرا(س)، بزرگترین پروژه بازآفرینی شهری با رویکرد کاهش شکاف اجتماعی، افزایش سرانه فرهنگی و رفاهی در مناطق ۱۷ و ۱۸، رونق گردشگری شهری و افزایش تاثیرات مثبت فرهنگی در مناطق کمتر برخوردار شهر آغاز به کار کرد. این پروژه به طول ۹ کیلومتر بر بام تونل قطار تهران تبریز و عرض ۳۰ متر با وسعت حدود ۲۷ هکتار تعریف شده است که با احتساب فضای بین جدار ساختمان های شمالی تا جنوبی طرح و خیابان موجود، این محدوده در مجموع به حدود ۵۰ هکتار در فازهای بعدی افزایش پیدا می‌کند. کار مدتی بود که آغاز شده اما اخباری مبنی بر اینکه احداث پروژه باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا(س) کند شده منتشر شده است و گفته شده که موانعی بر سر احداث وجود دارد در این باره توضیح دهید.

فعالیت اجرای باغ‌راه حضرت زهرا(س) آغاز شده است. در حال حاضر کار پیش می‌رود و پیمانکاران مشغول هستند اما طی ماه آینده سرعت کار قطعا بالاتر می‌شود.

در خصوص نوسازی بافت فرسوده بفرمائید که تاکنون چه تعداد واحد مسکونی نوسازی شده است؟ همچنین در خصوص آخرین اقدامات انجام شده درباره ساخت مسکن اسطاعت پذیر توضیح  دهید.

در حال حاضر قیمت خرید مسکن بالاست. ما به دنبال این هستیم که مسکن استطاعت‌پذیر در تهران تولید کنیم. وقتی که تعداد مسکن زیاد شود، عرضه و تقاضا در بازار متعادل می‌شود. ما در کلانشهر تهران به دنبال این هستیم که از ظرفیت ماده ۱۲ استفاده کنیم. با ساخت چند میلیون مسکن در بافت فرسوده که در شرایط عادی ایجاد خدمات زیربنایی و روبنایی در آن سخت است، می‌تواند باعث ارتقای کیفیت در این بخش‌ها شود.

در سال‌های گذشته این امکان وجود داشت که نوسازی بافت فرسوده انجام شود، اما برخی ترجیح دادند که در خارج از شهر شرایط شهرک‌سازی را مهیا کنند، اما این کار مشکلی از پایتخت را حل نکرد. اگر این امکانات در داخل بافت فرسوده ایجاد و مشوق‌های لازم داده شود و وام‌های با بهره کم به شهروندان داده شود می‌توان اقدامات خوبی انجام داد. ما درشهرداری تهران حتی در بخش بافت فرسوده پروانه را به صورت رایگان صادر می‌کنیم. اگر دولت‌ها تصمیم بگیرند که مسکن را در بافت فرسوده بسازند و در این بخش نوسازی صورت گیرد، قطعا هزینه‌های دولت در تأمین زیرساخت‌ها کاهش می‌یابد، چرا که در این بخش زیرساخت‌های لازم وجود دارد.

در دولت هشتم و نهم قرار بود که ۴ میلیون مسکن مهر ساخته شود که البته بخشی ساخته شد، اما بهتر است که ما برای تأمین مسکن از بافت فرسوده استفاده کنیم و با این کار می‌توانیم نوسازی را انجام دهیم و همچنین هزینه زیرساخت هم نخواهیم داد. بگذارید من همین جا یک موضوعی را بگویم که براساس تجارب به دست آمده دولت‌ها و شهرداری‌ها سازنده خوبی نیستند و ما باید فضا را برای ورود بخش خصوصی هموار کنیم.

آیا بودجه‌های لازم برای نوسازی بافت فرسوده فراهم است و دولت در این زمینه برنامه‌ای دارد؟

یکی از معضلات شهر تهران بافت فرسوده است. اگر زلزله‌ای در تهران رخ دهد، ما دچار چالش جدی در بافت فرسوده خواهیم شد. به همین دلیل ضروری است که ما بافت فرسوده را نوسازی کنیم. بیش از ۷ درصد مساحت شهر تهران را بافت فرسوده گرفته است. از حدود ۴ هزار و ۴۰۰  هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد و بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی رها شده در شهرداری است که ما می‌توانیم با نوسازی بافت فرسوده در بخش مسکن اقدامات بزرگی انجام دهیم.

در حال حاضر هم بسته تشویقی برای ترغیب مالکان برای نوسازی تهیه کرده‌ایم و این بسته تشویقی ابلاغ شده است و طبقات اضافی داده می‌شود. ما نیازمند این هستیم که دولت هم در زمینه نوسازی کمک کند و با پرداخت تسهیلات نوسازی بتوانیم کارهای بزرگی انجام دهیم و تهدید بافت فرسوده را به یک فرصت تبدیل کنیم. البته ما در بحث بازآفرینی شهری هم اقدامات انجام دادیم و قرارگاه جهادی مسکن برای اولین بار در شهر تهران ایجاد شده و برای تأمین مسکن شهروندان اقداماتی صورت گرفته است.

بگذارید این را هم بگویم که اگر مبلغ وام نوسازی افزایش پیدا کند، نوسازی بافت فرسوده توجیه‌پذیری بیشتری خواهد داشت و ما می‌توانیم با صرف هزینه‌ها کم، به هدف تأمین مسکن و رفع خطرپذیری بافت‌ها دست پیدا کنیم. این را هم بگویم که در حال حاضر چندماهی است که پرداخت وام نوسازی از سوی بانک‌ها متوقف شده است.

ساخت ۱۸۰ هزار واحد مسکونی در تهران به کجا رسید؟ در این زمینه توضیح دهید.

ما زمان صدور پروانه کاهش دادیم و به دنبال نوسازی بافت فرسوده هستیم. قرارگاه جهادی مسکن یکی از ماموریت‌های جدی سازمان نوسازی شهر تهران است و  ساخت ۱۸۰ هزار واحد مسکونی، تعهد شهرداری تهران است که متولی آن سازمان نوسازی است و در این زمینه کلنگ زنی‌های صورت گرفته و بخشی از کار آغاز شده است. برنامه ریزی‌ها صورت گرفته است و به دنبال رفع مشکل مسکن در تهران هستیم.

کد خبر 716984
منبع: فارس

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • میرفاضل IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۱
    0 0
    مصاحبه حوصله سربری بود. الکی تیتر های جذاب برای مشتری سایت نزنید
  • حمید IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۱
    0 0
    با سلام؛ پیشنهاد می شود تسهیلات و مشوقات مربوط به بافت فرسوده برای تمام قطعات (خانه های) نیاز به تخریب و نوسازی (حتی در خارج بافت فرسوده) هم اعمال گردد و بجای بافت فرسوده، این مشوقات کل قطعات فرسوده را شامل شود تا شاهد موفقیت بیشتری در امر نوسازی شهرمان باشیم، چرا که ممکن است تمام خانه های واقع در بافت فرسوده الزاماً نیاز به تخریب و نوسازی نداشته باشند ولی صاحبانشان بعلت امکان کسب سود و استفاده از مشوقها اقدام به تخریب و نوسازی ملک خود با تراکم اعطایی نمایند در حالیکه قطعات فرسودۀ زیادی در محدوده های غیر بافت بعلت عدم امکان استفاده از مشوقات قانونی،امکان نوسازی پیدا نمی کنند.