به گزارش همشهری آنلاین، یک کارشناس مسائل خاورمیانه درباره مهمترین محورهای سفر نخستوزیر عراق به تهران، گفت: حضور محمد شیاع السودانی، نخستین سفر وی در قامت نخستوزیر جدید عراق به ایران خواهد بود که در شرایط کنونی، از اهمیت ویژهای برخوردار است، چراکه پروندههای امنیتی، سیاسی و اقتصادی مهمی برای رایزنی میان دوطرف وجود دارد.
حسن هانیزاده با بیان اینکه یکی از مهمترین موضوعهای مطرح درجریان این سفر، تامین امنیت مرزهای مشترک ایران و عراق باهدف رفع تهدیدهای امنیتی موجود است، افزود: با توجه به اینکه در هفتههای اخیر و درجریان ناآرامیها، آسیبهای امنیتی قابلتوجهی از ناحیه تمرکز فعالیت گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب در منطقه شمالعراق متوجه جمهوریاسلامی شدهاست، انتظار میرود سران ۲ کشور رایزنیهای مهمی دراین زمینه داشته باشند.
وی با اشاره به هشدارهای مکرر مقامهای ایران به دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان پیرامون چنین تهدیدهایی ادامه داد: با توجه به تهدیدهای موجود، نیروی زمینی سپاهپاسداران در ۲موج، حملات موشکی و پهپادی علیه مقر گروهکهای تروریستی حاضر دراین منطقه انجام داد، اما تمرکز و جابهجایی آنها در شمالعراق ادامه یافت؛ موضوعی که ادامه حملات را بهدنبال داشت
هانیزاده با اشاره به نگرانیهای جمهوریاسلامی دراین زمینه و هشدارهای مکرری که به بغداد داده شده است، بهویژه در هفتههای اخیر، عنوان کرد: بررسیها نشان میدهد عوامل صهیونیستی و آمریکایی، در کنار گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب، بیشاز گذشته در منطقه شمال عراق فعال شدهاند و تهران نیز دراین زمینه مدارک و شواهدی را برای دولت مرکزی عراق ارسال کرده که تاییدکننده این موضوع است.
پایگاههایی برای شنود و ارسال پارازیت
این کارشناس مسائل منطقهای با بیان اینکه بررسیها نشان میدهد در شرایط کنونی حدود ۵۰پایگاه مربوط به گروهکهای «دموکرات»، «کومله» و «پژاک» در شمالعراق فعال هستند، گفت: بیشتر این پایگاهها در ۴شهر «دهوک»، «سلیمانیه»، «اربیل» و «کرکوک» درحال انجام فعالیتهای ضدامنیتی علیه ایران هستند. این درحالیاست که بررسیها نشان میدهد ماموران امنیتی صهیونیستی و آمریکایی درحال آموزش دادن به نیروهای ضدانقلاب دراین مناطق هستند.
هانیزاده با اشاره به نگرانیهای موجود در این زمینه افزود: دراین پایگاهها دستگاههای شنود و ارسال پارازیت بر روی امواج هواپیماهای مسافربری کار گذاشته شده است که امنیت پروازهای این خط را به خطر میاندازد و برای مسافرانی که دراین خط سفر میکنند، خطر جانی بههمراه دارد.
وی با بیان اینکه ارسال پارازیت از این پایگاهها بر روی رادار هواپیماهای عبوری خطرات جانی برای مسافران هوایی منطقه شمالغرب بههمراه دارد، ادامهداد: جمهوریاسلامی به این موضوع بهشدت حساس است، چراکه موضوع مهم، حفظ جان و امنیت شهروندان و مردم شمالغرب کشور است.
هانیزاده عنوان کرد: در گذشته دولت مصطفی الکاظمی اقدامهای کافی برای رفع نگرانیهای ایران انجام نداد، اما اکنون بهنظر میرسد دولت جدید عراق دراین زمینه جدیت داشته و قصد دارد نیروهای ارتش را در مناطق مرزی با ایران مستقر کند. بنابراین رایزنیهای امنیتی از مهمترین محورهای سفر نخستوزیر عراق به تهران خواهد بود.
سرنوشت بدهیهای عراق به ایران
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه توسعه مناسبات دوجانبه، بهویژه در حوزه اقتصادی یکی دیگر از محورهای این سفر خواهد بود، گفت: بهنظر میرسد رایزنی درباره پرداخت بدهیهای عراق به ایران از مهمترین محورهای گفتوگوی سران ۲ کشور خواهد بود.
هانیزاده افزود: با توجه به اینکه بانکمرکزی عراق همچنان زیرسایه دولت آمریکا فعالیت میکند، پرداخت بدهیهای بغداد به تهران با مشکلاتی مواجه است. در شرایط کنونی عراق حدود ۷میلیارد دلار بابت خرید برق و گاز، به ایران بدهکار است و آمریکاییها اجازه پرداخت این بدهی را نمیدهند.
وی تصریحکرد: بهنظر میرسد السودانی درجریان سفر به تهران درباره راهکارهای موثر باهدف رفع مشکلات موجود دراین زمینه با مقامهای کشورمان رایزنی خواهد کرد. ازسوی دیگر این سفر نقش موثری در گسترش مبادلات و مناسبات اقتصادی و تجاری دوطرف خواهد داشت.
نقش مخرب سعودیها در ناآرامیهای اخیر
یک کارشناس مسائل منطقهای با اشاره به نقش عراق در مذاکرات انجام شده میان تهران و ریاض، گفت: با توجه به نفوذ و تاثیر اعتقادی و اجتماعی ایران و عربستان بر بخشهایی از جامعه عراق، طبیعتا بغداد خواستار رفع اختلافهای موجود میان تهران و ریاض است، چراکه هرگونه اختلاف دراین زمینه، تاثیر مستقیمی براین کشور خواهد داشت.
حسن هانیزاده با بیان اینکه بغداد همچنان خواستار نقشآفرینی برای رفع اختلافهای فیمابین تهران و ریاض است، ادامهداد: نقش عوامل سعودی در ناآرامیهای اخیر درایران، چشمانداز مذاکرات را در هالهای از ابهام قرار دادهاست. رفتارهای رسانهای و مالی عوامل سعودی درحمایت از اغتشاشگران نشان داد ریاض از حسننیت لازم برای پیشبرد مذاکرات برخوردار نیست.
وی با تاکید براینکه تا زمانی که ریاض رفتارهای خود در قبال تهران را اصلاح نکند، مذاکرات به نتیجه روشنی نخواهد رسید، تصریحکرد: عربستان باید نسبت به نقش تخریبی خود در جریان حوادث اخیر در ایران پاسخگو باشد. رسانههای وابسته به سعودی نقش مستقیمی در دامن زدن به ناآرامیها در ایران داشتند؛ تا جایی که حتی به مخاطبان خود آموزش استفاده از وسایل تخریبی علیه نیروهای حافظ امنیت کشور ارائه میدادند. هانیزاده گفت: اینگونه رسانهها ازسوی عربستان تامین مالی میشوند و پشتپرده سیاستگذاری آنها چهرههایی مانند «ترکی فیصل»، رئیس سابق دستگاه امنیتی سعودی و «عبدالرحمن راشد»، عنصر بانفوذ رسانهای عربستان، درحال ایفای نقش مخرب علیه جمهوریاسلامی هستند. وی اضافهکرد: ازسوی دیگر شبکههای ۱۴گانه زیرنفوذ سعودیها، از قبیل «ام. بی. سی»، «الحدث» و «العربیه» درحال تشویق به اغتشاش در ایران هستند. با این وجود اما سعودیها سیگنالهایی برای ادامه مذاکرات ارسال میکنند که تناقضآمیز است. بهنظر من نباید به چنین سیگنالهایی توجه کرد و فعلا باید در انتظار عذرخواهی ریاض بود.
نظر شما