به گزارش همشهری آنلاین، این روبات که با نام ChatGPT معرفی شده، از سوی شرکت OpenAI که مؤسس آن ایلان ماسک بود، پیادهسازی شده است. «هوش مصنوعی» یکی از شگفت انگیزترین و توانمندترین فناوریهای نوین محسوب میشود که تقریبا در همه حوزهها نقشآفرینی کرده است. این فناوری در ایران هم به شکل قابل توجهی از سوی دانشمندان جوان ایرانی توسعه یافته و به حوزههای مختلف ازجمله پزشکی، حملونقل، صنایع گوناگون، احراز هویت بدون حضور فیزیکی، تبدیل ویدئو و صوت به نوشتار و هنرهای گوناگون مانند نقاشی و موسیقی راه پیدا کرده است. اما اینکه یک بات هوش مصنوعی بتواند از پس نگارش یک مقاله علمی و دانشگاهی بربیاید، تا همین چند سال پیش، فقط یک رؤیا بود. اگرچه حدود 2سال پیش، هوش مصنوعی توانست یک مقاله ژورنالیستی را به رشته تحریر درآورد، حالا این فناوری به حدی از توانمندی رسیده که میتواند مهارتهای مقالهنویسی دانشگاهی را به نمایش بگذارد؛ مقالهای که توانسته از سوی استادان دانشگاهی نمره قبولی هم بگیرد. هوش مصنوعی با این حال با نگرانیهای متفاوتی همراه بوده است. طرح مسائل اخلاقی از سوی فلاسفه و نگرانی از به خطر افتادن مشاغلی چون روزنامهنگاری و برنامه نویسی بخشی از این نگرانیهاست.
شگفتی ناظران
شرکت OpenAI مدتهاست که در حال توسعه هوش مصنوعی خود تحت عنوان GPT است. همین 2سال پیش بود که یکی از باتهای خانواده GPT با نام GPT3 موفق به نگارش یک مقاله ژورنالیستی برای گاردین شد. اکنون ChatGPT بهعنوان آخرین محصول تکاملیافته شرکت OpenAI که ویژگی آن مهارت در انجام کارهای پیچیده و سهولت برای استفاده از آن است، ناظران را شگفتزده کرده و بهقول گاردین این احتمال وجود دارد که استادان دانشگاه، برنامهنویسان و روزنامهنگاران تا چند سال آینده بیکار شوند.
این بات میتواند به پرسشهای استادان برای فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی پاسخ دهد و نمره کامل بگیرد. حتی برنامهنویسان از این ابزار برای رفع چالشهای کدنویسی در زبانهای گوناگون برنامهنویسی استفاده کردند و دیدند که در چند ثانیه مسئله آنها را حل میکند.
نمره خوب ChatGPT
دن گیلمور، استاد روزنامهنگاری دانشگاه ایالتی آریزونا، از این هوش مصنوعی خواست یکی از تکالیفی را که به دانشجویان میدهد انجام دهد. این تکلیف «نوشتن نامه به یکی از بستگان بود که در مورد امنیت و حریم خصوصی آنلاین مشاوره میدهد.»
این ابزار در بخشی از توصیه خود میگوید: «اگر در مورد اعتبار یک وب سایت یا ایمیل مطمئن نیستید، میتوانید یک جستوجوی سریع انجام دهید تا ببینید آیا دیگران آن را بهعنوان یک کلاهبرداری گزارش کردهاند یا خیر.»
گیلمور با اشاره به اینکه چارهای نداشتم که به آن نمره خوبی بدهم ادامه میدهد که این موضوع باعث میشود که دانشگاه در آینده با مسائل بسیار جدی روبهرو شود.
با این حال، اکنون نرم افزارهایی هم توسعه یافتهاند که ساختگی بودن مقالات را تشخیص میدهد، هرچند که با چالشهایی همراه هستند.
تشخیص سؤال غلط
شرکت OpenAI هم با تأکید بر اینکه این هوش مصنوعی جدید با تمرکز بر سهولت در استفاده ساخته شده است در پستی که عرضه ChatGPT را رسانهای کرد، نوشته است: «فرمت گفتوگو این امکان را برای ChatGPT فراهم میکند که به سؤالات بعدی پاسخ دهد، اشتباهات خود را بپذیرد، مقدمههای نادرست را به چالش بکشد و درخواستهای نامناسب را رد کند.»برخلاف ابزار قبلی این شرکت، ChatGPT برای عموم منتشر شده است تا در یک دوره دریافت «بازخورد» بهصورت رایگان استفاده شود. این شرکت امیدوار است از این باز خوردها برای بهبود نسخه نهایی ابزار عرضه شده استفاده کند.
ChatGPT همچنین در خودسانسوری و فهمزمانی که در یک سؤال مطرح میشود به خوبی عمل میکند. بهعنوان مثال، در پاسخ به سؤالی در مورد کشف آمریکا وقتی که از آن سؤال شد کریستف کلمب وقتی در سال2015 به آمریکا رسید چه اتفاقی افتاد، این پرسش غلط را تشخیص داد. درحالیکه نسخه قدیمیتر این ابزار توانایی تشخیص دروغ و پرسشهای نادرست را نداشت.
همچنین اگر در مورد سرقت از خودرو از این روبات راهنمایی بخواهید در پاسخ خواهد گفت که «سرقت خودرو جرمی جدی به شمار میآید که میتواند عواقب ناگواری به همراه داشته باشد» و در عوض توصیههایی مانند «استفاده از وسایل حملونقل عمومی» را پیشنهاد میکند.
چالشهای ChatGPT
با این حال، این ابزار با استفاده از متونی که از اینترنت دریافت شده، آموزش دیده و مسئله این است که از تولیدکنندگان این متون اجازه گرفته نشده است. درواقع، این بات با چالش کپیرایت روبهرو است.
حتی ایلان ماسک که در سال2015 شرکت OpenAI را تاسیس کرد، به تازگی افشا کرده که این ابزار «برای آموزش، به پایگاه داده توییتر دسترسی داشته» اما «فعلا آن را متوقف کرده است.»
بهتازگی، یک برنامه هوش مصنوعی با نوشتن یک مقاله دانشگاهی باعث شگفتی همگان شده است.
کد خبر 726082
منبع: روزنامه همشهری
نظر شما