به گزارش همشهری آنلاین، شاید اگر رهبران غربی، جام افسانهای جمشید را داشتند تا در آن اوضاع و احوال آینده جهان را ببینند، هیچگاه اوکراین را وارد جنگ با روسیه نمیکردند. از اسفندماه سال گذشته که جنگ در اوکراین آغاز شده، بسیاری از کشورهای اروپایی با اعتصاب و اعتراض بر سر افزایش هزینههای زندگی و تورم روبهرو بودهاند. جنگ در اوکراین، بازار انرژی را به دلیل تحریمها علیه روسیه دچار التهاب کرده و افزایش قیمت انرژی به تورم در بسیاری از کشورها ازجمله در کشورهای اروپایی منجر شده است. در اروپا، کشورهای اتریش، آلمان، هلند، پرتغال، اسپانیا، فرانسه، یونان، مجارستان، جمهوری چک و ایتالیا در ۹ماه گذشته پس از جنگ اوکراین حداقل با یک دوره اعتصاب کارگری روبهرو بودهاند.
در عین حال برخی کشورها با چند دوره اعتصاب روبهرو شدهاند. در انگلیس، هنوز یک هفته از اعتصاب استادان و کارکنان دانشگاهها نگذشته که اتحادیهها و سندیکاهای مختلف کارگری، برنامه خود را برای اعتصابهای سراسری طی یک ماه پیش رو اعلام کردهاند.
اعتصاب ۹اتحادیه کاری در انگلیس
در فاصله زمانی ۷دسامبر تا ۷ژانویه (۱۶آذر تا ۱۶دی) یعنی بهمدت یک ماه حداقل ۹اتحادیه کاری در انگلیس برنامه زمانبندی برای اعتصابهای خود را اعلام کردهاند. اتحادیه معلمان از دیروز بهمدت ۲ روز دست به اعتصاب زده است. کارکنان شرکت پست، رانندگان اتوبوس، پرستاران، رانندگان آمبولانس، کارکنان مدارس آموزش رانندگی، کارکنان راهآهن و کارکنان فرودگاهها ازجمله اتحادیههایی هستند که در طول این یک ماه قرار است هرکدام بین ۲تا ۲۱روز دست به اعتصاب بزنند. بیشترین مدت زمان اعتصابها به کارکنان آموزشگاههای رانندگی اختصاص دارد که از ۱۳دسامبر تا ۶ژانویه بهمدت بیش از ۳ هفته ادامه خواهد داشت.
این دور از اعتصابها تأثیر قابل توجهی در زندگی روزمره انگلیسیها برجای خواهد گذاشت. براساس گزارش بیبیسی، حداقل ۱۰هزار نفر از کارکنان مراکز اورژانس همزمان با آغاز اعتصابها دست از کار خواهند کشید و تنها به درخواستهایی پاسخ خواهند داد که زندگی و وضعیت حیاتی افراد در خطر باشد. همچنین انتظار میرود در آستانه کریسمس تحویل بستههای پستی به دلیل اعتصاب کارکنان پست دچار اختلال و تأخیر جدی شود. لغو بسیاری از پروازهای شرکتهای هواپیمایی، لغو آزمونهای گواهینامه رانندگی و از کار افتادن بخشی از شبکههای حملونقل مترو و اتوبوسهای شهری ازجمله دیگر نتایج فوری اعتصابهای اعلام شده در انگلیس خواهد بود. نکته قابل توجه آنکه بیشتر این اعتصابها به یک روز محدود نیست و در مواردی مانند اعتصاب کارکنان راهآهن اعتصابهای اعتراضی در این یک ماه در ۵نوبت و هر بار در ۲یا ۴روز برگزار خواهد شد.
معترضان چه میخواهند؟
بهطور کلی، اعتصابهای اتحادیههای کاری انگلیس با درخواست بهبود شرایط کاری و افزایش دستمزدها به دلیل افزایش قیمتها و نرخ تورم شکل گرفته است. برخی اتحادیههای کاری مانند پرستاران خواستهاند تا افزایش دستمزد آنها ۵درصد بیش از نرخ تورم باشد که در این صورت نرخ افزایش دستمزد مورد نظر بیش از ۱۵درصد خواهد بود، اما پاسخ لندن درباره افزایش نرخ دستمزد پرستاران تاکنون بررسی افزایش ۴.۷۵درصدی بوده است. افزایش ۴.۷۵درصدی بهمعنای آن است که حقوق پرستاران حداقل ۱۴۰۰پوند در سال افزایش خواهد یافت.
اتحادیههای دیگری مانند کارکنان پست خواستار افزایش نرخ دستمزد براساس نرخ تورم ۱۱درصدی شدهاند، اما پست سلطنتی انگلیس تاکنون افزایش دستمزدها را حداکثر ۹درصد و طی ۱۸ماه بهصورت پلکانی پذیرفته است. اتحادیه معلمان نیز قرار است همراه با دیگر اتحادیههای کاری برای سومین دور در یک سال گذشته دست به اعتصاب بزند. دولت پیشتر درخواست افزایش ۶.۸۵درصدی حقوق معلمان را رد کرده بود، اما آموزگاران در این دور از اعتصابها خواستار افزایش ۱۰درصدی حقوقها هستند. استادان دانشگاه نیز افزایش حقوق خود تا ۲درصد بیش از نرخ تورم را خواستار شدهاند. ۷۵هزار نفر از کارمندان و استادان دانشگاه از حداقل ۱۵۰دانشگاه انگلیس، ماه قبل نیز بهمدت ۲روز برای افزایش دستمزدها کلاس درس را تعطیل کرده بودند، اما آنها هم همچنان به هدف خود دست نیافتهاند. طبق اعلام اتحادیه دانشگاهها و کالجها، اعتصاب ماه گذشته در دانشگاهها بزرگترین اعتصاب اعتراضی در تاریخ آموزش عالی انگلیس بوده که بیش از ۲.۵میلیون دانشجو را تحتتأثیر قرار داده است.
براساس گزارش بیبیسی، حداقل ۱۰۰هزار کارمند دولتی در انگلیس موافقت خود را با برگزاری اعتصابها اعلام کردهاند. انجمن پزشکان نیز قرار است در ابتدای سال میلادی جدید، اقداماتی را برای برگزاری اعتصابها پیگیری کند.
هزینه اعتصابها
انگلیس طی یک ماه پیش رو شاهد بیشترین تعداد اعتصاب خواهد بود، اما بسیاری از اتحادیهها از چند ماه گذشته اعتصابهای خود را آغاز کردهاند. اداره آمار انگلیس گزارش میدهد که زیان اعتصابها فقط در ماه سپتامبر، به اندازه از دست رفتن حداقل ۲۰۵هزار روز کاری بوده است.
بررسی تاریخ انگلیس نشان میدهد که این کشور در گذشته هم شاهد اعتصابهای بزرگی بوده است. انگلیسیها در سال ۱۹۷۹بیشترین تعداد اعتصابها را داشتند. همچنین براساس اطلاعات ارائه شده از اداره آمار انگلیس، تعداد اعتصابها از سال ۲۰۱۷افزایش قابل ملاحظهای داشته است. نظرها نیز درباره اعتصابها میان اتحادیههای کاری متفاوت است. بیشترین میزان حمایت از اعتصابها توسط پرستاران صورت گرفته که در آن ۶۴درصد از اعتصاب حمایت کردهاند. همچنین معلمان و کارکنان پست نیز بهترتیب با ۵۵ و ۵۴درصد، بیشترین حمایت را از برگزاری اعتصاب داشتهاند. در عین حال، وکلای دادگستری با ۳۳درصد و کارمندان ادارات دولتی محلی با ۳۸درصد کمترین میزان حمایت از برگزاری اعتصاب را داشتهاند.
بحران اقتصادی، عامل اصلی اعتصابها
انگلیس از نظر اقتصادی در وضعیت خوبی به سر نمیبرد. رویترز در گزارش خود از وضعیت اقتصادی این کشور، نرخ تورم فعلی را ۱۱.۱درصد، یعنی بالاترین میزان طی ۴۱سال گذشته اعلام کرده است. بعد از جنگ اوکراین، هزینه قبوض گاز، برق و قیمت مواد غذایی به بالاترین میزان رسیده است. الجزیره در گزارشی درباره دلایل اعتصابها در انگلیس به ناتوانی ۴۵میلیون شهروند برای پرداخت قبوض گاز و برق اشاره میکند و گزارش میدهد که اقتصاددانان ۳ عامل جنگ اوکراین، کوید-۱۹و برگزیت را بهعنوان دلایل بحران اقتصادی این روزها در انگلیس دستهبندی میکنند. در این گزارش حتی به نقل از برخی پرستاران به وضعیت بد معیشتی برخی از آنها و ناتوانی در پرداخت مبلغ اجازهخانه و خوابیدن در ماشینهای شخصی اشاره میشود.
در برخی مناطق انگلیس نرخ تورم و افزایش قیمتها بسیار بیشتر و محسوستر بوده است. رویترز گزارش میدهد که در شهر برنلی در شمال انگلیس، برخی از بازنشستگان ناگزیر شدهاند تا از وعدههای غذایی خود کم کنند تا بتوانند به دیگر هزینهها برسند. گفته شده در این شهر ۷۳هزار نفری، نرخ تورم بیشتر از حد متوسط کشوری و ۱۳درصد است.
این روزها انگلیس با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم میکند. براساس گزارش گاردین این رکود اقتصادی نیم میلیون نفر را بیکار خواهد کرد. همزمان خانوارها با بزرگترین افت سطح زندگی روبهرو هستند. در این گزارش اعلام شده که کاهش قدرت خرید خانوارها به قدری حاد است که رشد اقتصادی ۸ سال گذشته این کشور را از بین خواهد برد، چون از طرف دیگر افزایش دستمزدها با تورم همگام نیست. دفتر بودجه انگلیس به بحران ایجاد شده اعتراف کرده است. این نهاد دولتی در تازهترین گزارش خود درباره وضعیت اقتصای این کشور اعلام کرده است: «چشمانداز مالی میانمدت از زمان پیشبینی ما در فصل بهار بدتر شده است.»
نظر شما