امیر محمدزاده لاجوردی، در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده که برای برخی از کاربران، اینترنت بدون فیلترشکن ارائه خواهد شد. این اتفاق البته مسبوق به سابقه است. در سال ۱۳۸۰ درحالیکه کاربران خانگی مجاز بودند از اینترنت تا سقف ۱۲۸ کیلوبیت بر ثانیه استفاده کنند، برای اشخاص حقوقی این میزان، گاهی تا یک مگابیت بر ثانیه و حتی بیشتر هم میرسید. همانطور که این موضوع در آن سالها باعث ایجاد رانتهای مختلف شد، اکنون هم شکلگیری رانتهای جدید دور از ذهن نیست. درواقع، هرگاه هر نوع دوگانگی ازجمله در کمیت و کیفیت خدمات، چندقیمتی شدن کالاها و حتی ارز، به رسمیت شناخته شده، از آن سو، ایجاد رانت هم اجتنابناپذیر بوده است.
طبقاتی نیست
اتحادیه فناوران رایانه تهران با انتشار اعلامیهای به اعضای خود گفته است که میتوانند از اینترنت بدون فیلتر بهرهمند شوند. محمدرضا فرجی، رئیس این اتحادیه در گفتوگو با رسانهها با اشاره به اینکه از ۲ ماه پیش با نهادهای مختلف برای استفاده از اینترنت بدون فیلتر رایزنی کرده، میگوید که بهتازگی به آنها اعلام شده اعضای این صنف میتوانند پس از ارائه تعهدهای لازم، درخواست خود را مبنی بر داشتن یک اینترنت بدون فیلتر ارائه کنند.
بهگفته فرجی، این شرکتها باید یک آیپی ثابت از شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت خود نیز داشته باشند و بهشرط قبول مسئولیت توسط صاحب پروانه، هیچ محدودیتی در تعداد آیپیهای اعلامشده توسط واحدهای صنفی وجود ندارد.
این در حالی است که بسیاری از فعالان حوزه فناوری اطلاعات نسبت به این موضوع، موضع گرفتهاند. حتی فرجی هم در پاسخ به این پرسش که آیا این اتفاق به معنی اینترنت طبقاتی است، آن را طبقاتی شدن نمیداند. این در حالی است که او بر تعطیل شدن کسبوکارها درصورت دسترسی نداشتن به اینترنت تأکید میکند.
کاربران خاص
معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد: «یک مشکل دیگر برخی از کاربران مخصوصاً برنامهنویسان و کاربران حرفهای، دسترسی به سایتها و خدماتی است که ما را تحریم کردهاند و تا پیش از این اینگونه کاربران از طریق فیلترشکن به آنها دسترسی داشتند. برای حل مشکل این دسته از کاربران در وزارت ارتباطات و نیز توسط بخش خصوصی، سرویسهایی برای حل این مشکلات ارائه شده است و اکنون دسترسی به بسیاری از سایتهای تحریمی بدون نیاز به فیلترشکن امکانپذیر است. با وجود این در همین ماه سرویسی با کیفیت مناسبتر برای این دسته کاربران معرفی خواهد شد.»
این سخنان در حالی گفته میشود که حتی بعضی از سرویسهای عادی گوگل مانند گوگلپلی برای کاربران فیلتر است. همچنین منظور مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت از کاربران حرفهای مشخص نیست و دست آخر، باید یک سازوکار جدید برای شناسایی و برخورداری از اینترنت بدون فیلتر تدوین کرد.
نظر شما