به گزارش همشهری آنلاین، در دوران جنگ تحمیلی و در روزگاری که دنیا دوست نداشت که ایرانیها در نبرد با دشمن اشغالگر موفق و سربلند باشند، فرماندهان جنگ چاره را در حرکت به سمت تولید جنگافزار دیدند. در یکی از موفقترین گامها در این راه، مهندسان ایرانی توانستند نخستین هواپیمای بدون سرنشین هدایتشونده را بسازند و از آن در جبهههای جنگ استفاده کنند.
اما داستان ساخت پهپاد از آنجا آغاز شد که ساخت یک نمونه به نام «هدف» به نتیجه نرسید تا اینکه در سال ۱۳۶۲ فرماندهان سپاه دریافتند که افرادی در جهاد دانشگاهی اصفهان بهخاطر علایق شخصی پهپادهایی را برای عکسبرداری ساختهاند. با هماهنگیهای انجامشده، چند نفر از محققان جهاد دانشگاهی اصفهان برای تکمیل طرح خود به جبهه رفتند و بدین ترتیب بود که نخستین گردان پهپادی ایران با نام «گردان پهپادی رعد سپاه» تشکیل شد.
در گردان رعد آزمایشهایی در مناطق عملیاتی برای رفع نواقص پهپادها انجام میشد. این گردان بهمرور تشکیلات گستردهتری پیدا کرد و زمینه را برای تشکیل «صنایع هوایی قدس» در سال ۱۳۶۴ ایجاد کرد. پهپاد «تلاش» اولین محصول صنایع هوایی قدس بود که بر اساس طرحهای محققان جهاد دانشگاهی اصفهان ساخته شد.
این پهپاد، نمونهای ساده با حداکثر سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت بود که بهصورت رادیوکنترلی هدایت میشد. اما نیازها در جبهههای جنگ کار ساخت پهپاد را سرعت بخشید تا اینکه مهاجر متولد شد.
در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که «مهاجر یک» نخستین پهپاد ایرانی بود که بهصورت عملیاتی در جبههها به پرواز درآمد و در دفاع مقدس خدمات گستردهای را در زمینه شناسایی و حتی انهدام برخی از اهداف دشمن ارائه کرد.
این پهپاد یک دوربین عکاسی داشت و میتوانست ۶ راکت آرپیجی۷ را زیر بالهای خود حمل کند.
این پرنده که در سال ۱۳۶۴ تولید شده است، دارای بدنه استوانهای باریک، دم دوقلو و بالهای مستقیمی بود که در بالا و در پشت بدنه نصب شده بودند.
پهپاد «مهاجر یک» با طول ۲۹۰ سانتیمتر و سرعتی بالغ بر ۱۲۰ کیلومتر در ساعت، سرآغاز فصل جدیدی از توسعه صنایع نظامی ایران بود.
پس از آن بود که مدلهای متفاوت از پهپادهای مهاجر و همچنین نمونههای دیگری از پهپادها با کاربریهای گوناگون در کارخانههای مختلف در ایران به تولید رسید.
نشریه معتبر «نشنال اینترست» که بهصورت دوماهنامه در آمریکا به چاپ میرسد، چندی پیش در مطلبی از ایران بهعنوان یکی از ۵ قدرت برتر پهپادی جهان نام برد.
اما از مهاجر ساده و تاریخساز دهه ۶۰ حالا رسیدهام به پهپادهای پیشرفتهای که میتوانند در زمره برترینها در جهان باشند.
در مبحث مربوط به پهپادهای ایرانی، تنوع، کیفیت و همچنین نوع کاربری از اهمیت ویژهای برخوردار است. دستیابی به فناوری پهپادهایی با برد عملیاتی بالا، کیفیت شناسایی فوقالعاده و توان رزمی خیرهکننده باعث برتری ایران در این حوزه شده است.
با توجه به کاربردهای مختلفی که پهپادهای نظامی میتوانند داشته باشند، موضوع تنوع و نوع کاربری گوناگون میتواند توان عملیاتی نیروها را در استفاده از پهپادها بالا ببرد.
نظر شما