وضع ذخایر ارزی ایران مثبت است. این برآیند گفته‌ها و خبرهایی است که از دولت و بانک مرکزی مخابره می‌شود.

دلار

رضا کربلائی: وضع ذخایر ارزی ایران مثبت است. این برآیند گفته‌ها و خبرهایی است که از دولت و بانک مرکزی مخابره می‌شود. گفته‌هایی که نشان می‌دهد ایران به منابع ارزی مسدود شده در برخی کشورها دسترسی پیدا کرده است. سیاستگذار پولی با اتکا به همین توان ارزی، سیاست مداخله در بازار ارز را در دستور کار قرار داده و مصمم است در نقش بازارساز قوی‌تر ظاهر شود. در این میان هرچند همچنان انتقادهایی از سیاست‌های مبتنی بر ارزپاشی مطرح است، اما محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید: هدف، ایجاد ثبات در بازار ارز است.

 به گزارش همشهری، هم رئیس‌کل بانک مرکزی و هم معاون اول رئیس‌جمهوری از بهبود وضع ارزی ایران خبر داده‌اند. این خبرهای مثبت بیانگر بهبود شاخص دسترسی ایران به منابع ناشی از صادرات نفت و همچنین بخشی از منابع ارزی بلوکه شده در کشورهای طرف تجاری با ایران می‌تواند قلمداد شود چنان‌که به تازگی بانک مرکزی، در پی اعلام خبر آزادسازی ۳۰۰میلیون یورو از منابع ایران در عراق، از گشایش ارزی بین شبکه بانکی با طرف چینی خبر داده و اعلام کرد: تأییدیه تخصیص ارز یوان برای بازرگانان طی ۲۴ساعت در سامانه جامع ارزی انجام می‌گیرد.

این اقدام پس از آن صورت می‌گیرد که گفته می‌شود گشایش‌های ارزی ایجاد شده و سطح تعامل بانکی با چین وارد فاز تازه‌ای شده است.پیش‌تر ۳۰۰میلیون یورو از منابع بانک مرکزی ایران در بانک تجارت عراق آزاد و در بازار داخلی تزریق شده بود. همچنین از امروز فروش ارز به مردم تا سقف ۵ هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها از سوی صرافی ها جهت تامین نیازهای ضروری آغاز می شود.

اعلام گشایش‌های ارزی، همزمان با اعلام برنامه‌های جدید بانک مرکزی، نشان می‌دهد سیاستگذار برای کنترل نرخ ارز و ایجاد ثبات ارزی تلاش و افزایش نرخ ارز در معاملات فردایی را جوسازی رسانه‌ای اعلام می‌کند و این قیمت را واقعی نمی‌داند.

 برخورد با هراس ارزی

محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور دیروز اعلام کرد: چند میلیارد دلار از دارایی‌های ارزی مسدود شده آزاد شده و در چرخه اقتصاد قرار گرفته است. او در عین حال با ابراز تعجب گفت: به‌رغم آنکه کل نیازهای ارزی در سامانه نیما با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تأمین می‌شود، اما شاهد نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد هستیم.

او افزود: دلیل افزایش نرخ ارز در بازار آزاد نه معاملات واقعی بلکه همین فضاسازی‌های رسانه‌ای و روانی دشمن است که موجب هراس‌افکنی در میان مردم و بخش خصوصی شده است.

فرزین هم همین اعتقاد را دارد و دلیل بالا رفتن قیمت دلار در روزهای اخیر را قابل اعتماد نمی‌داند و می‌گوید: اگر بانک مرکزی بخواهد در بازار ورود کند، کنترل قیمت ارز امکان‌پذیر و مؤثر خواهد بود.

 نتیجه دیپلماسی بانکی

سفرهای رئیس‌کل بانک مرکزی به ۲کشور امارات و قطر و تصمیم او برای سفر و رایزنی با مقامات کشور عمان هم باعث شده تا دسترسی ایران به منابع ارزی تسهیل شود.

به‌گفته فرزین، هم‌اکنون ایران به همه منابع ارزی کشور دسترسی دارد. این نتیجه فعال‌تر شدن دیپلماسی بانکی ایران با برخی شرکای تجاری کشور است.

رئیس‌کل بانک مرکزی مذاکراتش با مقامات قطر، امارات، چین و عراق را بسیار سازنده با دستاوردهای خوب توصیف و تأکید می‌کند: بخش زیادی از منابع ارزی تحریم شده و مسدود شده ایران قابل استفاده شود و هم‌اکنون از آن استفاده می‌کنیم.

یک اثر ملموس آزادسازی ۳۰۰میلیون دلار از مجموع ۱۰میلیارد دلار منابع ارزی ایران نزد بانک تجارت عراق بود و اثر دیگر می‌توان به تزریق و تخصیص فوری ارزهای ایران در چین به بازرگانان است که به‌گفته فرزین، زمان تخصیص از ۲۱روز به ۴۸ساعت کاهش یافته است.

 دلارهای صادراتی در نیما

افزون بر افزایش سطح دسترسی ایران به منابع ارزی‌اش در خارج از کشور، بانک مرکزی روی تامین ارز تجاری بر مبنای نرخ ۲۸هزار و ۵۰۰تومان حساب ویژه باز کرده و محل تامین ارز یادشده، ارز صادراتی صنایع بزرگ ازجمله پتروشیمی‌ها و فولادی‌هاست.

رئیس‌کل بانک مرکزی از همکاری بسیار خوب با صادرکنندگان خبر می‌دهد و می‌گوید: در دی‌ماه ۳.۳میلیارد دلار از ارز ناشی از فروش نفت و پتروشیمی‌ها به تقاضاهای تجاری اختصاص یافته است.

فرزین در عین حال می‌گوید: مذاکرات ایران با این کشورهای طرف تجاری همچنان در حال انجام است و تمام ارزهایی که در خارج از کشور داریم را از طریق سامانه نیما در اختیار واردکنندگان برای واردات کالا قرار خواهیم داد.

رئیس‌کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه تلاش خواهیم کرد بخش عمده نیازهای کالایی کشور را در سامانه نیما تامین کنیم، گفت: ۳دسته کالا یعنی کالاهای اساسی، مواداولیه و ماشین‌آلات در این بازار تامین می‌شود.

بخش عمده‌ای از ارزی که در این بازار عرضه می‌شود متعلق به ارز حاصل از فروش نفت است و بخشی از آن ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی است.

 ثبات بازار داخلی با «ناخدا»

سکاندار بانک مرکزی که اعلام قیمت در معاملات فردایی را عددسازی می‌داند، حالا مصمم است تا نتیجه مداخله ارزی بانک مرکزی را ملموس‌تر سازد و قول داده که بانک مرکزی به بازار آزاد ارز داخلی وارد شود و اقدام به نرخ‌سازی کند. نکته مهم اما در گفته‌های فرزین مثبت شدن حساب کالاهای کشور در نتیجه سبقت صادرات از واردات است.

به‌گفته او ذخایر ارزی کشور در ۹‌ماه امسال ۲۰میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار افزایش پیدا می‌کند و این ذخایر هم‌اکنون در دسترس است.

حالا سکاندار بانک مرکزی از راه‌اندازی سامانه‌ای جدید به نام ناخدا خبر می‌دهد و با اشاره به راه‌اندازی بازار مبادله طلا و ارز در ۲هفته آینده می‌گوید: در این بازار نه‌تنها اسکناس‌های فعلی را عرضه خواهیم کرد بلکه از طریق سامانه‌ «ناخدا» نیازهای ارزی خدماتی تامین خواهد شد و تخصیص ارز به این گروه‌ها براساس مستندات ارائه شده خواهد بود.

کد خبر 737007
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ارز و طلا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 12
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    27 4
    هرچی وضع ذخایر ارزی کشور بهتر میشه قیمت دلار هم بالاتر میره!! میشه توضیح بدین این فرمول پیچیده رو؟!!
  • رضا IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    11 4
    خوب پس با این وصف بزودی باید شاهد کاهش معنادار نرخ دلار باشیم و فشار اقتصادی حاکم بر مردم کاهش پیدا کند
  • Borzoo NO ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    19 1
    چه خــــوب..!!! دلار آزاد و شناور و فرزینی و زنجانی وتوافقی و نیمایی کم بود دلار ناخــــدایی با چاپ عکس فرزین چاپ شد..حالا از شادی در پوست خود نمی گنجد
  • کمال CA ۲۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    6 1
    تا زمانی که مشگل تحریمها و بی اعتمادی و ناامیدی مردم از شرایط اقتصادی کشور حل نشود جهت حرکت ارز به سوی بالاست , به زیگزاگهای فریبنده بهای ارز نباید توجه کرد