مجموع نظرات: ۰
شنبه ۵ بهمن ۱۳۸۷ - ۰۹:۳۵
۰ نفر

همشهری آنلاین: یک سیاره بیرونی دیگر نیز کشف شد، ولی این سیاره، جهانی به اندازه نپتون است که به دور یک ستاره در فاصله 120 سال نوری از زمین در گردش است.

 این سیاره توسط یک شبکه خودکار تلسکوپ‌های جستجوگر جهان‌های دیگر به نام شبکه هات "HATNet" که مرکز کنترل آن در آریزونا و هاوایی است، کشف شده است. این جهان تازه که HAT-P-11b نامیده می‌شود، یازدهمین و کوچکترین سیاره کشف شده در پروژه‌های کشف ترانزیتی این شبکه است. چنانچه می‌دانید، وقتی یک سیاره از برابر صفحه ستاره مادر می‌گذرد، قسمت بسیار کوچک نور آن ستاره را محو و تاریک می‌سازد. در این قضیه، سیاره نامبرده 0.4 درصد نور ستاره را محو ساخت و با این کشف شمار سیارات کشف شده به 335 رسید.

روش ترانزیتی به دلیل اینکه محو نمودن نور ستاره به اخترشناسان امکان تعیین اندازه سیاره را می‌دهد، یکی از موثرترین روش‌ها برای کشف سیارات است. دانشمندان با استفاده از تلسکوپ‌های بزرگ مانند تلسکوپ دو چشمی کک، اطلاعات مربوط به ترانزیت را با اندازه گیری‌های "تکان" یا (گردش شعاعی) ستاره مادر یکجا می‌کنند تا جرم سیاره را مشخص سازند.

با توجه به اینکه قطر نپتون 3.8 برابر و جرم آن 17 برابر جرم زمین است، سیاره HAT-P-11b ،4.7 و جرم آن 25 برابر سیاره زمین است.

هرچند شمار زیادی از سیارات نپتون‌نما به روش گردش شعاعی کشف شده، اما سیاره  HAT-P-11b  دومین سیاره نپتون‌نما است که به روش ترانزیتی کشف شده است که اجازه تعیین دقیق جرم و شعاع آن را می‌دهد.

جهان تازه کشف شده در یک مدار بسیار نزدیک، هر 4.88 روز (تقریبأ 5 روز) یک بار به دور ستاره مادر می گردد که در نتیجه حرارت در سطح آن تا 1100 درجه فارنهایت یا 593 درجه سانتی گراد می‌رسد، اما ستاره مادر فقط سه چهارم اندازه خورشید و به مراتب سردتر است.

هر چند نشانه‌هایی دال بر موجودیت یک سیاره دیگر در این منظومه وجود دارد، ولی برای تائید این ادعا و خواص این سیاره جدید به اطلاعات بیشتر گردش شعاعی نیاز است.

یک تیم تحقیقاتی دیگر، یک سیاره نپتون‌نمای دیگر به نام GJ436b را به دور یک ستاره دیگر کشف نموده است. این سیاره به روش گردش شعاعی کشف شد و سپس متوجه اثرات ترانزیتی آن نیز شدند.

به گفته گاسپر باکوس، رئیس تیم تحقیقاتی از مرکز اخترشناسی هاروارد، " مقایسه این دو جرم یا سیاره کشف شده، اخترشناسان را در آزمایش نظریات مربوط به ساختار و شکل‌گیری سیارات کمک می‌کند."

سیاره HAT-P-11b که در صورت فلکی دجاجه قرار دارد، درست در میدان دید تلسکوپ فضایی کپلر ناسا که در ماه مارس به فضا پرتاب می‌شود، قرار می‌گیرد. کپلر با استفاده از روش‌های پیشرفته ترانزیتی که مورد استفاده تلسکوپ‌های زمینی نیز هست، به جستجوی سیارات در کهکشان راه شیری می‌پردازد. این مأموریت با توانایی زیاد می‌تواند جهان‌های شبیه زمین را به دور دیگر ستاره‌ها کشف کند. در ضمن دانشمندان از کپلر می‌خواهند تا جزئیات کامل سیاره HAT-P-11b را با دقت خیلی زیاد و ممکن اندازه‌گیری کند.

 آسمان پارس

کد خبر 73761

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز