تابستان امسال بود که نقدهای نسبتا معمولی بین ساترا و پلتفرم ها به یکباره شکل اختلاف و تنش به خود گرفت و رسانه‌ای شد، اختلافاتی که اکنون در اوج خود قرار دارد و دامنه‌ آنها را می‌توان به صورت دائمی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی مشاهده کرد.

وصالي

همشهر آنلاین- گروه فرهنگی: این اختلافات زمانی شروع شد و اوج گرفت که  سریال‌های تولیدشده مهمونی، جادوگر، نوبت لیلی در نماوا، جادوگر، یاغی و جیران در فیلیمو و کلیله و دمنه در فیلم‌نت بدون دریافت مجوز انتشار از سوی ساترا در شبکه‌های آنلاین منتشر شدند.

اخیر پخش سریال سقوط در فیلیمو بار دیگر این تنش‌ها را افزایش داد و اظهار نظرها و جبهه‌گیری مدیران ذی‌ربط ساترا و پلتفرم‌ها بر دامنه آن افزود.

 تصمیم‌گیران ساترا از یک سو و مدیران پلتفرم‌ها از سوی دیگر، خود را نسبت به پخش یا عدم پخش آثار در پلتفرم‌ها محق می‌دانند و به خواسته‌های یکدیگر تن نمی‌دهند. همین مساله هم باعث شده که هر روز بر پیچیدگی ماجرا افزوده و گره‌های موجود کورتر شود.

قوانین شفاف نیست

یک کارشناس سواد رسانه در گفت و گو با خبرنگار همشهری آنلاین درباره چالش پیش آمده بین ساترا و پلتفرم‌ها  نبود قانون شفاف و مشخص را مهم‌ترین عامل ایجاد چالش بین ساترا و پلتفرم‌ها دانست و اظهار کرد: اگر در این مورد قوانین و مقررات مشخصی داشته باشیم بی شک شاهد این دست جدل‌ها نخواهیم بود. به نظر من قوانین در این زمینه شفاف نیست، آگر بود هر دو سوی ماجرا خود را ملزم به اجرای آن می‌دانستند.

دکتر لیلا وصالی گفت: عدم شفافیت باعث می‌شود قوانین ضمانت اجرایی پیدا نکنند. به هر حال افراد وقتی با قوانین مشخص و الزام‌اور و غیر قابل تخطی و بعه تعبیری قابل دئر زدن روبه رو شوند چاره‌ای جز رعایت آن ندارند.

این کارشناس سواد رسانه ادامه داد: در تمام دنیا در این رابطه ضوابطی وجود دارد و ذی‌نفعان ملزم به رعایت آن و همه قوانی جاری در آن رابطه هستند. این امر در ایران هم به همین روال باید انجام شود و افراد باید به قوانین تمکین کنند.

حساسیت‌ها امری طبیعی است

وصالی با بیان اینکه رسانه‌های مختلف با این تفسیر که کل جامعه را دربر می‌گیرند و اثر گذاری دارند بیان کرد: این اثر گذاری باعث می‌شود متولیان امور در رابطه با مدیریت رسانه‌ها و الزام آنها به رعایت قوانین و عرف جامعه ورود کنند و حساسیت‌هایی داشته باشند که این حساسیت‌ها طبیعی است و هر کشوری طبق قوانین و عرف خود به این مساله توجه دارد. به همین دلیل اگر فضای رسانه‌ای رها شده باشد و کاربران و شبکه‌ها تابع قوانین نباشند، جامعه در شرایطی قرار می‌گیرد که خوشایند هیچ کس نیست.

وی تصریح کرد: به نظر من اگر قوانین شفاف و چارچوب آن مشخص باشد هیچ یک از این مسائل پیش نمی‌آید. البته باید متذکر شوم که این قوانین به جز مسائل داخلی باید تابع قوانین بین‌المللی هم باشد به عنوان مثال در تمام دنیا بحث کپی رایت و رعایت قانون مختص آن رعایت می‌شود.

این کارشناس سواد رسانه بیان کرد: به نظرم باید ابتدا قوانین و چارچوب‌ها مشخص و و به صورت شفاف ارائه شوند و در این رابطه با نگاه بین‌المللی، ظرفیت‌های آن سنجیده تا همه زمینه‌های عدم رعایت قانون و به تعبیری  دور زدن آن مشخص و رفع اشکال شود. در چنین وضعیتی نه حقوقی ضایع می‌شود و نه تخلفی صورت می‌گیرد.

شگردهای نامناسب

وصالی گفت: در شبکه‌های اجتماعی گاه با مواردی ربه‌رو می شویم که افراد برای جذب مخاطب بیشتر و ایجاد جذابیت‌ها دست به شگردهای نامناسبی می‌زنند که در آن مسائل اخلاقی و حقوقی را رعایت نمی‌شود. اگر این بستر همین‌گونه رها شده باقی بماند بی شک نتایج مطلوبی نخواهد داشت. در همین راستا ساترا به عنوان قانون گذار در این رابطه ورود می‌کند تا هنجارهای جامعه با مشکل مواجه نشود. طبیعتا ساترا به این مساله توجه ویژه دارد.

مجلس می‌تواند ورود کند

این کارشناس سواد رسانه در پاسخ به این پرسش که آیا مجلس می‌تواند در این رابطه ورود کند یا نه؟ گفت: ساترا باید قوانین را شفاف ارائه بدهد تا مورد توجه قرار گیرد و افراد ملزم به رعایت آن باشند. چون قوانین شفاف نیست و خلائ قانونی وجود دارد؛ مساله ضمانت اجرایی پیش می‌آید.

وی ادامه داد: اگر تنش‌ها ادامه دار باشد و موضوع قابل حل نباشد، مجلس این حق را دارد که برای رفع مشکل و جلوگیری از ادامه دار شدن آن به عنوان قانون‌گذار ورود کند و مساله‌را به یکی از کمیسیون‌های ذی ربط بسپارد. اما بهتر است کار به مجلس نکشد.

کد خبر 738857
منبع: همشهری آنلاین

پر بیننده‌ترین اخبار سینما

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha