به گزارش همشهری آنلاین، دریاچه صورتی لیپار از جاذبههای شگرف چابهار محسوب میشود و علاوهبر زیباییهای رنگ صورتی و تولید نمک، محل تجمع انواع پرندگان و لاک پشت هاست.
تالاب لیپار در دوطرف جاده چابهار- بریس واقع شده و به دلیل دسترسی مناسب و همجوار بودن جاده ساحلی روزانه صدها گردشگر و افراد محلی از آن دیدن میکنند.
گردشگران با حضور در تالاب و دریاچه صورتی میتوانند نمک خوراکی، دارویی و انواع صنایع دستی ساخت دستان هنرمند زنان ساکن در روستای کیژدپ لیپار را خریداری و به عنوان سوغات ببرند.
لیپار نیز مانند دیگرتالابها اکوسیستم و پوشش گیاهی ویژهای دارد. در تالاب و پیرامون آن میتوان گونههای بلوط و گزنه را دید که رویش برخی از آنها در آب منظره زیبایی را خلق میکند. علاوهبر این پنبههای وحشی در اطراف لیپار میرویند که مردم منطقه از آن تشک و بالشت تهیه میکنند.
این اکوسیستم همچنین موجب شده تا حیات جانوری نیز در کنار لیپار شکل گیرد. وجود پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، کشیم، انواع حواصیل، طاووسکن، باقرقره، تیهو، عقاب دشتی، زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است.
در این منطقه تالابهای دیگری نیز وجود دارند که اغلب آنها بر اثر جزر و مد دریا به وجود آمده است. بههمین دلیل، لیپار تنها تالاب منطقه نیست و تالاب «دشتار» ازجمله آنهاست که در نزدیکیهای لیپار واقع شده و مورد توجه گردشگران است. دشتار در زبان بلوچی به دختران جوان مجرد اطلاق میشود.
لیپار تنها دریاچه صورتی در جهان نیست و نمونههای مشابه دیگری در برخی نقاط دنیا مانند گیبسون در استرالیا، روسیه، سنگال، بولیوی و اسپانیا نیز وجود دارد.
اکنون اغلب گردشگران و طبیعت دوستانی که تمایل دارند دورترین نقطه شرقی ایران یعنی «گواتر» در ساحل دریای عمان را ببینند لیپار را خوب میشناسند و هنگام رفتن به گواتر حتما در ساحل این تالاب که در تنگه و درهای صخرهای واقع شده توقف میکنند. برای رسیدن به تالاب لیپار باید وارد جاده بسیار زیبای چابهار به گواتر شد. لیپار در ۱۵ کیلومتری شرق چابهار در نزدیکی روستای رمین قرار دارد.
در این مسیر همچنین میتوان به تماشای درخت انجیر معابد و ساحل فوقالعاده زیبای رمین هم رفت و لانههای پرشمارخرچنگها را نیز از نزدیک دید.
در بیشتر روزهای سال هم تعدادی از زنان و مردان محلی در ساحل لیپار بازارچهای دایر میکنند و کالاهایی همچون تولیدات صنایع دستی، انواع صدفهای صید شده و محصولات کشاورزی خود را به گردشگران میفروشند.
از آنجا که وجود پلانگتونهای گیاهی در آبهای شور موجب میشود تا رنگ آب تغییر کند، پلانگتون موجود در تالاب لیپار هم باعث شده تا آب این دریاچه در برخی ماههای سال به رنگ صورتی دربیاید که همین موضوع تالاب لیپار را به یکی از دریاچهها و تالابهای رنگی دنیا تبدیل کرده است.
پلانگتونهای گیاهی و مواد عالی فراوانی در فصل «مونسون» که فصل طوفانهای دریایی است، وارد این تالاب میشوند. معمولا مونسون از اواسط خرداد شروع میشود و تا اواسط شهریور ادامه دارد. در این زمان آنقدر پلانگتون وارد تالاب میشود که براثر واکنشها باعث تغییر رنگ آب تالاب به صورتی میشوند. البته باید گفت بارندگیهای شدید نیز موجب پرآبی تالاب میشوند.
لیپار در همه فصول سال رنگی نیست اگر میخواهید رنگ صورتی آبهای آن را ببینید، بهتر است زمستان را برای تماشای این تالاب کمنظیر انتخاب کنید.
دریاچه صورتی لیپار چابهار جاذبه ای زیبا و دیدنی
رئیس اداره محیط زیست چابهار در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: نامگذاری این دریاچه به نام دریاچه صورتی به علت وجود پلانکتونهای گیاهی زیاد و غنی بودن آب منطقه از مواد آلی و معدنی است که از طریق رودخانه لیپار به این حوزه هدایت میشود.
اشرفعلی حسینی افزود: رنگ آب دریاچه لیپار ملقب به دریاچه صورتی در تابستان و با گرم شدن هوا تبدیل به قرمز و صورتی میشود.
وی افزود: عوامل و جریانات دریایی حاصل از طوفانهای مونسون نیز سبب افزایش بیش از حد پلانکتونهای گیاهی در این دریاچه میشود.
رئیس اداره محیط زیست چابهار وجود انواع پرندگان، لاک پشت های سبز، دلفین ها در گواتر و بریس، بنادر صیادی و گردشگری، ساحل شنی، ماسهای و صخرهای در سواحل چابهار و دشتیاری را از جاذبههای مهم گردشگری برای مسافران داخلی و خارجی عنوان کرد.
وی بیان کرد: بیشاز ۷۰۰ منطقه تفریحی، طبیعی، تاریخی و گردشگری سواحل مَکُّران در محدوده چابهار از گواتر تا زرآباد و یکی از ۱۰ نقطه مهم راهبردی جهان آماده استقبال و پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی است.
حسینی تصریح کرد: وجود آب و هوای مطلوب، سواحل و چشم اندازهای زیبا، آثار تاریخی و فرهنگی، بازارهای سنتی و مدرن و دهها جاذبه دیگر؛ چابهار را به مقصدی شایسته و مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده است.
وی افزود: چابهار به عنوان بزرگترین بندر اقیانوسی ایران و سرزمین موج و مرجان واقع در قلب مَکُّرانِ بلوچستان و در فاصله ۶۴۵ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان از ۲ شهر به نامهای چابهار، پلان، سه بخش مرکزی، پیرسهراب و پلان تشکیل شده است.
تالاب صورتی چابهار ثبت ملی شد
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد چابهار گفت: تالاب صورتی چابهار معروف به دریاچه لیپار خرداد پارسال در فهرست آثار طبیعی ملی به ثبت رسید.
طاهره شهرکی اظهارداشت: تالاب صورتی لیپار یکی از جاذبههای طبیعت ایران و جنوب سیستان و بلوچستان است که به دلیل رنگ خاصی که دارد از سایر دریاچهها و تالابها متمایز شده است.
به گفته وی، این تالاب در تنگه و درهای صخرهای مشرف به کوه، در مسیر جاده ساحلی چابهار به بندر صیادی بریس در ساحل دریای عمان (۱۵ کیلومتری شرق چابهار) واقع شده است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد چابهار بیان کرد: تالابهای بسیاری در جهان وجود دارند که از نظر زیست محیطی محلی برای بسیاری از گونههای جانوری ازجمله فلامینگوها و لکلکها به شمار میروند اما بعضی از این تالابها به دلیل رنگ خاص خود از دیگر تالابهای رنگی، متمایز شدهاند.
وی ادامه داد: آب تالاب لیپار به دلیل وجود باکتریها و پلانکتونهای گیاهی به رنگ صورتی است و جزو شورترین آبگیرها به شمار میرود به گونهای که ساحلی از نمک، آن را احاطه کرده است.
شهرکی گفت: پرونده ثبت این اثر طبیعی بعد از طی کردن روند بررسی در شورای ثبت میراث فرهنگی استان و شورای ثبت بناها و آثار طبیعی کشور و تایید نهایی، حکم آن توسط وزیر میراث فرهنگی به استاندار و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار ابلاغ شده است.
به گفته وی، این اتفاق، باعث حفاظت و معرفی بیشتر این اثر میشود و مقدمهای برای ثبت منظر این دریاچه در فهرست آثار طبیعی جهانی خواهد بود.
نظر شما