به گزارش همشهری آنلاین، اصلا کی گفته که الماس کوه نور فقط همانی است که نادر با خودش از هند آورده است و ما نمیتوانیم نمونه داخلیاش را تولید کنیم؟ ما میتوانیم، خوبش را هم میتوانیم؛ این را جاعلان عتیقه اثبات کردند.
حالا چند سالی میشودکه آنها تند و تند دارند از روی عتیقههای واقعی کپی میکنند تا سر خلایق ساده لوح را کلاههای میلیونی بگذارند. در بساط آنها همهجور عتیقه قلابیای پیدا میشود؛ از سکههای اصحاب کهف گرفته تا تختخواب لویی پنجم؛ حتی ممکن است دیوار چین را هم تولید کنند و در بازار قاچاق بفروشند. اگر میخواهید از روشهای آنها سر در بیاورید، این مطلب را با چشمان گشاد شده بخوانید.
عتیقه با روکش «زهرماری»
«زهرمار»؛ نه اشتباه نکنید، منظورمان آن فحش آب کشیده و استریلیزه نیست؛ منظورمان شگرد خفنی است که یک کلاهبردار برای قالبکردن عتیقههایتقلبی به مشتریان سادهلوحش به کار میبرد.
مجسمهساز جاعل طوری مجسمههای تقلبیاش را از روی آثار واقعی کپی میکرد که تنها کارشناسان خبره میراث فرهنگی توانستند جعلی بودن آنها را تشخیص بدهند.
ماجرای دستگیری این مرد وقتی کلید خورد که گزارشهایی درباره فعالیت یک «عتیقه ساز» (!) حرفهای در تهران، در اختیار حسن جراحی- بازپرس شعبه ۱۵ دادسرای ناحیه ۵- قرار گرفت. وقتی در نخستین ماههای امسال قاضی جراحی دستور تحتنظرگرفتن این مرد را صادر کرد، مشخص شد که او قصد دارد تا چند ساعت دیگر ۲ تا از این مجسمهها را به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان به یک تاجر عتیقه قالب کند. بنابراین خودش و یکی از بروبچی که با او کار میکرد، در محل قرار محاصره شدند و به دام ماموران افتادند.
در مذمت کتابخوانی
کلاهبردار عتیقه وقتی تحت بازجویی قرار گرفت، گفت که همه این بدبختیها زیر سر کتاب خواندن است. او برای اولین بار در تاریخ، کتابخوانی را زیر سؤال برد. «از سالها قبل در زمینه ساخت مجسمه کار میکردم اما از بدشانسی یک روز که در حال مطالعه یک کتاب تاریخی بودم، با دیدن تصویر ۲ مجسمه طلا که متعلق به صدها سال پیش بود، هوس پول قلمبه به سرم زد.
این شد که دست به کار شدم و بعد از آنکه قالبی از موم و گچ درست کرده و چند فلزرا با هم ترکیب کردم، آنها را در قالب ریختم و مجسمههایی مثل مجسمههایی که در کتاب دیده بودم ساختم. بعدش هم برای آنکه قدیمی و اصل به نظر برسند، باز هم شروع کردم به گشتن در کتابها و به راز آن هم دست پیدا کردم. زهر مار همان مادهای بود که دنبالش میگشتم؛ آن را مالیدم به مجسمه و برای فروشش با یک تاجر عتیقه که پولش از پارو بالا میرفت، قرار گذاشتم اما وقتی قصد داشتم آن را به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آب کنم، ماموران سر رسیدند و این پول زهرمارم شد». این نقل به مضمون حرفهای جاعل عتیقه بود.
عتیقه ۵ هزار تومانی را ۱۰ میلیون فروختند
بابا، اگر قاچاقچی و جاعل هم هستی، مرام داشته باش و حداقل سر دوست خودت را کلاه نگذار. این را از روی تجربه مرد جاعلی میگوییم که یک مجسمه گچی ۵ هزار تومانی را به قیمت ۱۰ میلیون تومان به رفیق گرمابه و گلستانش فروخت.
ماجرای این عتیقه قلابی وقتی فاش شد که صبح بیستم اسفندماه پارسال، یک بنده خدایی که شب قبل از ماجرا خواب به چشمانش نرفته بود، وحشتزده به آگاهی شهرری رفت و نالهکنان گفت که «ای وای رفاقتها هم رفاقتهای قدیم». وقتی ماموران از او خواستند ماجرا را برایشان تعریف کند، گفت که دوست جانجانیاش وقتی فهمیده که او مایهتیلهای در دست دارد، به او گفته میتواند کاری کند که او ۳ تا شیء عتیقه شامل مجسمه آهو، کوزه و یک سرباز هخامنشی را که حداقل ۱۰۰ چوق – یعنی ۱۰۰ میلیون تومان - میارزد، به یک دهم قیمت، یعنی ۱۰ میلیون تومان بخرد.
مرد ساده لوح هم که طمع و حرص بدجوری قلقلکش میداده، مجبور شده خودروی همسرش را به جای قیمت اشیای عتیقه به نام دوستش بزند اما وقتی اشیای عتیقه را برای فروش برده، متوجه شده که چه کلاه گشادی سرش رفته است.
این مرد ادعا میکرد وقتی به سراغ دوستش رفته، متوجه شده که او اثاثکشی کرده و زده به چاک. با این ادعاها، با دستور قاضی نوفرستی- بازپرس شعبه ۱۱ دادسرای شهرری- تحقیقات آغاز و وقتی مشخص شد که اشیای عتیقه همگی تقلبی هستند و اصل آنها در موزه میراث فرهنگی نگهداری میشود، تعقیب مرد کلاهبردار با ردزنی خودروی پراید آغاز شد.
چند روز بعد وقتی مرد کلاهبردار در شمال کشور دستگیر شد، اعتراف کرد که اشیای عتیقه تقلبی را به قیمت فقط ۵ هزار تومان در بازار تهران خریده و بعد، از آنها برای کلاهبرداری از دوستش استفاده کرده؛ آن هم با ۲۰۰۰ برابر قیمت ...
عتیقههای ۷ خواهر و برادر
اگر کلاهبرداران قبلی فقط از قدرت خودشان در ساخت اشیای شبیه به اصل برای اجرای نقشهها استفاده میکردند اما کلاهبرداران مجسمههای ۷ خواهر و برادر از جادو و جنبل و سحر هم برای کلاهبرداری کمک میگرفتند؛ هرچند این سحر موثر نیفتاد و آنها خیلی زود دستگیر شدند. اعضای این باند که ۳ مرد بودند، بعد از ساخت مجسمههای قلابیای که با نام «۷ خواهر و برادرکاهن» معروف بودند، روی آنها خاک مخصوصی میپاشیدند تا این اشیا قدیمی و با قدمتی هزارانساله به نظر برسند.
اعضای این باند وقتی که آخرین بار برای فروش یکسری از این خواهر و برادرهای تقلبی به تهران آمدند و با مشتریان خود قرار گذاشتند، به آخر خط رسیدند و دستگیر شدند.
آنها که لباس محلی جنوبی به تن داشتند، با این ادعا که مجسمهها را از حفاریهای بیابانهای جنوب کشور به دست آوردهاند، میخواستند آنها را به یک مشتری سادهلوح به قیمت ۵۰۰میلیون تومان بفروشند اما عملیات ماموران حفاظت از میراث فرهنگی استان تهران بدجوری حال آنها را گرفت.
در بررسیها مشخص شد که اعضای باند بعد از آنکه یکی از دوستانشان مجسمههای ۷ برادر وخواهر را که مدعی بود اصل هستند، نزد آنها به امانت گذاشت، آنها چند قطعه عکس از عتیقهها تهیه کرده و بعد با همکاری ۲ نفر از دوستانشان مجسمهها را با ترکیب آلیاژ طلا و برنج، قالبگیری کردند. آنها با پاشیدن خاک آغشته به چسب، سعی میکردند وانمود کنند اشیا عتیقه هستند و آنها را در حفاریهای جنوب کشور به دست آوردهاند.
آنها با بیان اینکه مجسمههایشان دارای قدرت جادویی هستند و از میراث کهن باستانی ایران زمین به شمار میرود، آنها را با قیمتهای هنگفتی به مشتریانشان میفروختند.
کشف مجسمه فراعنه مصر در متروی تهران
۲ مرد جوان بارها و بارها رویای پولدارشدن را در خواب دیده بودند. آنها ۲ مجسمه از فراعنه مصر را از یکی از دوستانشان گرفته بودند که دهها و شاید صدها میلیون تومان میارزید؛ مجسمههایی که اگر آنها را به تهران میرساندند، میشدند آخر بچه مایهدار.
برای همین آنها از جنوب به تهران آمدند تا مجسمهها را به قاچاقچیان عتیقه که میگفتند در تهران هستند، بفروشند اما ماموران در ایستگاه مترو به آنها مشکوک شدند و وقتی ۲ مجسمه عتیقه طلایی کشف شد و آنها به اتهام مشارکت در خرید و فروش اشیای میراث فرهنگی دستگیر شدند، با خودشان گفتند که چقدر بدشانس هستند.
اشیای کشف شده برای تعیین قدمت به سازمان میراث فرهنگی ارسال شدند اما وقتی کارشناسان این سازمان نظرشان را اعلام کردند، رویاهای مردان جوان دود شد و به هوا رفت؛ تابوتهای سفالی و مجسمهها قلابی بودند و این یعنی اینکه آنها بد شانسی آورده بودند و دوستشان سر آنها را شیره مالیده بود.
با مشخصشدن این موضوع- چون عتیقهها واقعی نبودند و مردان جوان هم آنها را نفروخته بودند- بیگناه شناخته شده و آزاد شدند و آنوقت بود که احساس کردند چهقدر خوششانس هستند اماواقعا آنها خوششانس بودند یا بدشانس.
تختخواب لویی پانزدهم، نون خشک خریداریم
حتما باور نمیکنید اما عتیقهسازها فقط به عتیقههای داخلی بسنده نمیکنند، آنها گاهی به پشت مرزهای جغرافیایی پا میگذارند و عتیقههای خارجی را هم دوبارهسازی میکنند. عجیبترین مورد آن هم ساخت تختخواب قلابی لویی پانزدهم در قرن هجدهم بود که به قیمت ۷۵ میلیون تومان به فروش رفت. ماجرا وقتی آغاز شد که یک مرد میانسال در دادگاه عمومی مجتمع قضائی شهید بهشتی از مرد کلاهبرداری که یک تختخواب قلابی لویی پانزدهم را به او فروخته بود، شکایت کرد.
این مرد میگفت که مدتی قبل وقتی در یک مهمانسرا در اصفهان با یک استاد تاریخ و عتیقهشناس مشهور آشنا شده و از او شنیده است که قصد دارد تختخواب لویی پانزدهم را که در خانهای در اطراف لشکرک تهران مخفی کرده بفروشد، تصمیم گرفته آن را بخرد و برای پسرش که در ایتالیا زندگی میکند بفرستد تا سود خوبی گیرش بیاید.
این مرد در قبال پرداخت ۷۵ میلیون تومان چک مسافرتی تخت را خریده بود اما وقتی قصد خروج آن از ایران را داشت متوجه شده بود که تختخواب قلابی است و ارزشی ندارد. با این شکایت، تحقیقات آغاز و ۳ ماه بعد متهم در تهران دستگیر شد. اما نکته بامزه ماجرا این بود که مرد طماع با آنکه میدانست پلیس در تعقیب اوست، قصد داشت ۷ تختخواب یکفرم و یکشکل را هم که به عنوان تختخواب لویی پانزدهم ساخته بود، به طعمههای جدیدش بفروشد.
این اما آخر کار نبود، از خانه او تعداد زیادی لباس قدیمی خارجی زنانه و مردانه، از جمله کت و شلوار، بلوز و دامن و پیراهن زنانه و ظروف فلزی آشپزخانه کشف کردند. مرد کلاهبردار میخواست آنها را هم به عنوان لباس بازیگران مشهور سینمای هالیوود با مبالغ میلیونی به پولدارهای سادهلوح قالب کند. اما از این عجیبتر اینکه متهم ادعا میکرد کارش ساختن بدلیجات است و به خریداران هم گفته که تختخواب بدلی است.
منبع: ویژهنامه شگفتیها و حوادث-سرنخ- همشهری جوان- نیمه دوم بهمن ۱۳۸۷.
نظر شما