همشهری آنلاین - گروه سیاسی: « ایران و عمان» دو کشور همسایه که همواره ارتباطات دوستانه ای با یکدیگر داشتند و در سال های اخیر که روابط ایران با غربی ها با چالش همراه بوده است کشور و مقامات عمان برای حل دموکرلتیک این چالش ها همواره کوشیده اند . در همین راستا در ماه اخیر علاوه بر گفت وگوی تلفنی سید ابراهیم رئیسی ظهر با «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان به مناسبت عید فطر و در ادامه سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که پنجم اردیبهشت در رأس هیأتی و در پاسخ به دعوت همتای عمانی خود وارد مسقط شد و با «بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر خارجه عمان دیدار و گفتوگو کرد. حال شاهد سفر سردار سرلشکر باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به این کشور هستیم که در راس یک هیئت بلند پایه نظامی به مسقط سفر کرد و ضمن دیدار با مقامات نظامی این کشور با هیثم بن طارق بن تیمور آل سعید پادشاه عمان نیز دیدار و گفتگو کرد.
سفری معنادار و مهم که علاوه بر حضور باقری در راس هیات بلند پایه نظامی در ادامه سیاست همسایگی دولت رئیسی و نیز تلاش های دولت سیزدهم برای بهبود روابط با کشورهای منطقه از دیگر سو اهمیتی دو چندان دارد.
در همین باره حسین نوش آبادی نماینده مجلس شورای اسلامی و سفیر سابق ایران در کشور عمان درباره این رفتوآمدها و نهایتا حضور سرلشکر باقری و اعلام سفر سلطان عمان در آینده نزدیک به ایران در گفت وگو با همشهری آنلاین تصریح کرد: عمان از کشورهایی است که به واسطه مرز های مشترک که با آنها داریم و سطح روابط مار با این کشور همواره پایدار و در حال رشد، معقول و دوستانه و بر اساس منافع مشترک و احترام متقابل بوده است.
وی ادامه داد: نحوه همکاری های منطقه ای ما با این کشور هم نشان می دهد که عمان جزو کشورهای امین ما است و ظرفیت های خوبی هم برای توسعه دارند که متاسفانه سالیان قبل از این کشور مهم غافل شدیم اما اخیرا روابط بهتر شده و می طلبد که سطح روابط ما بالاتر رود.
سفیر سابق ایران در عمان همچنین با اشاره به اهمیت سفر هیثم بن طارق بن تیمور آل سعید سلطان عمان به کشورمان در آینده نزدیک گفت: بنده از نزدیک شاهد علاقمندی عمانی ها را برای گشترش روابط بوده ام. بر همین مبنا هم در همه زمینه ها همکاری داریم؛ هم در زمینه اقتصادی و تجاری و هم در زمینه های سیاسی، امنیتی، قضایی، دفاعی و نظامی.ما با عمانی ها کریدور ایران - عمان- آسیای میانه را تنظیم و قرارداد را امضا کرده ایم و در مسائل فرهنگی هم روابط مشترک داریم و در حوزه دفاعی هم این همکاری ها از گذشته جریان داشته است.
نوش آبادی افزود: این نکته بسیار مهم است که ما در اداره تنگه هرمز با این کشور اشتراک مدیریت داریم یعنی ما و عمان با هم این تنگه را مدیریت می کنیم. تنگه ای که بخش مهمی از تبادلات تجاری جهان از این طریق صورت می گیرد بنابراین برای ما اهمیت راهبری دارد. ضمن آنکه عمان مرز گسترده دریایی با ما دارد و توسعه روابط ما در بخش های مختلف امنیتی و نظامی ضروری است.
تبادل توان دفاعی و نظامی دو کشور همواره در سطوح عالیرتبه در جریان بوده است و سفر سرلشکر باقری هم میتواند تقویت کننده روابط سیاسی- دفاعی و امنیتی ما با این کشور باشد.
وی با اشاره به پیشینه روابط نظامی دو کشور تصریح کرد: من چند سالی هم که در عمان بودم هر سال مانور مشترک امداد و نجات را برگزار می کردیم و عمانی ها در پهلو گرفتن کشتی های نطامی ما که در اعماق اقانوس هند رفت و آمد می کردند همکاری می کردند. همکاری ها میان دو کشور ایران و عمان همواره بوده و سفر سرلشکر باقری میتواند با اعتمادی که دو کشور به یکدیگر دارند مناسبات ما را در حوزه دفاعی و امنیتی بالاتر ببرد.
این نماینده مجلس افزود: رهبر معظم انقلاب هم توجه ویژه ای به توسعه روابط ما با عمان دارند. در همه دولت ها روسای دو کشور دیدار داشته اند و قطعا در این دوره هم سفر جناب رئیس جمهور آقای رئیسی بسیار موثر بود. روابط مجالس دو کشور هم همین طور است و سفر روسای مجلس هم داشته ایم. براین اساس هم روابط پارلمانی ما و هم سیاسی ما همواره در سطح بالایی بوده و روابط نظامی ما هم به طریق اولی اهمیت بالایی داشته است. چرا که عمان کشور قابل اعتمادی است و این اعتماد بستر مناسبی در مسائل مانند مذاکرات ایران و غربی ها ایجاد کرد تا عمانی ها بتوانند به عنوان میانجی مطمئن نقش آفرینی کنند.
نوش آبادی ادامه داد: در حل و فصل اختلافات ما با برخی کشورهای غربی همواره عمانی ها علاقمند بوده اند که کمک بکنند و هم طرف مشورت بوده اند که مشورت های خوب و موثری هم داشته اند. چنانکه مذاکرت در دور اول از عمان شکل گرفت و سابقه حداقل یک دهه ای در مذاکرات ما با غربی ها و میانجیگری در این زمینه دارند. با نگاهی که عمانی ها به مسائل منطقه ای دارند و از آنجا که ما در آنها حسن نیت می بینیم اغلب در موضوعات مهم با آنها مشورت می کنیم. عمانی ها به عنوان کشور همسایه و دوست و مسلمان که امینت ما هم به هم گره خورده و به هم پیوسته است در مسائل مهم و حساس منطقه طرف مشورت ما قرار گرفته اند و خیلی از این جلسات و مذاکرات و میانجیگیری ها و ابتکارات عمانی ها هم برای ما سودمند و نافع بوده است.
این دیپلمات و نماینده فعلی مجلس ادامه داد: امیدوارم این ارتباطاتی که اکنون در حال انجام است بتواند هم روابط ما با عمانی ها را تقویت کند و هم همگرایی و همراهی در منطقه ایجاد کند. چون ما اعتقاد داریم امنیت دسته جمعی در منطقه برقرار شود وبارها هم گفته ایم به دنبال امینت منطقه ای و جمعی هستیم و حضور کشورهای فرامنطقه را خطری برای امنیت منطقه میدانیم و حضور آنها را دارای نقش تخریبی برای منطقه میدانیم و بسیاری از مشکلات منطقه را ناشی از حضور نظامی برخی کشورهای غربی در منطقه می دانیم .
نوش آبادی پیام سفر سرلشکر باقری به عمان را نیز در همین راستا تحلیل و تاکید کرد: پیام این سفر برای غربی ها و نیز کشورهای منطقه این است که جمهوری اسلامی درصدد حل مشکلات و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه است و از هر ظرفیتی برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه استفاده می کند و اعتقاد دارد که امنیت از طریق خود کشورهای منطقه ایجاد می شود و نیازی به غربی ها و آمریکایی ها و کشورهای فرامنطقه ای نیست و خود این کشورها می توانند امنیت خود را تامین کنند.
دیدار سرلشکر باقری با پادشاه عمان | پادشاه عمان: به زودی به ایران سفر خواهم کرد
امیرعبداللهیان: از ابتکارات عمان برای توافق در مذاکرات مطلع شدیم
نظر شما