معاون وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در رابطه با موضوع حق‌آبه رود هیرمند میان ایران و طالبان گفت: معتقدم در این رابطه طالبان از بیرون در رابطه با چگونگی برخورد با موضوع آب هیرمند هدایت و به آنها کمک می‌شود.

سد کمال خان

به گزارش همشهری آنلاین، ابراهیم رحیم‌پور با اشاره به موضوع حق‌آبه هیرمند و اختلاف نظر میان ایران و افغانستان با بیان اینکه مساله آب به ویژه آب‌راه‌ها و رودخانه‌های مرزی در بسیاری از کشورها وجود دارد، گفت: ما در کردستان خودمان رودخانه‌ها به طرف عراق جاری می شوند و خود ما هم به دلیل نیازهایی که داریم سدهایی را بر روی این روخانه‌ها ایجاد کردیم و آب را تا حدودی به سمت خودمان منحرف کردیم و این هم در مقاطعی مورد اعتراض عراقی‌ها قرار گرفته است یا در ترکیه سد آتاتورک که گفته می‌شود یکی از بزرگترین سدهای دنیاست آب رود دجله و فرات که از رودخانه‌های قدیمی و بزرگ است و در نزدیکی مرز ایران به هم می پیوندند و اروندرود را ایجاد می‌کند به شدت کاهش داده است و عراق و سوریه و ایران از این بابت متضرر شده‌اند. از این رو این مساله عجیب و غریبی نیست به خصوص که مساله آب شرب در دنیا موضوعی جدی است و با افزایش جمعیت دنیا و مصارف جدیدی که وجود دارد این مساله به قوت از سوی کشورها دنبال می‌شود.

سفیر پیشین ایران در هند خاطرنشان کرد: طبیعی است در این شرایط قیمت آب هم بالا می‌رود حتی بعضی مواضع را از سوی مقامات پیشین افغانستان و در مقاطعی از سوی اردوغان داشتیم که گفتند آب را در مقابل نفت می‌دهیم.

رحیم‌پور با اشاره به قرارداد 1351 میان ایران و افغانستان که موضوع حق‌آبه رود هیرمند در آن مطرح شده است گفت: این قرارداد بین ایران و افغانستان از سوی ایران هویدا و افغانستان شفیق نخست وزیر وقت امضا شد. اما این مساله آن‌قدر برای طرف افغان حیاتی، سیاسی و حیثیتی شد تا جایی که به ترور شفیق منجر شد البته گفته می‌شد برخی واکنش‌ها به امضای این قرار داد را از بیرون هدایت می‌کنند.

معاون وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در ادامه به غیر راهبردی بودن ساخت سد کمال خان و سکوت ایران در برابر آن اشاره کرد و افزود: متاسفانه سیمان ساخت این سد، در زابل تامین شد به شکلی که کارخانه سیمان سازی تقریبا به این منظور و مشارکت در بازار افغانستان تاسیس شد از این رو ما خودمان در شکل‌گیری این فضا بی‌تاثیر نیستیم. مشکل خود ماست که بر مسایل راهبردی خود تسلطی نداریم.

وی تاکید کرد که هدف از ساخت سد کمال‌خان بیشتر ایران بود و مقدار کمی پاکستان.

رحیم‌پور درباره اختلاف نظر ایران و افغانستان بر سر میزان حق‌آبه در چارچوب قرارداد 1351 گفت: بر اساس آن قرارداد حق‌آبه روشن است اما در مواردی با توجه به سیلاب‌هایی که در بهار از سمت افغانستان است و آب زیادی به سمت ایران جریان پیدا می‌کند اختلاف نظر داریم. افغانستان می گوید که این سیلاب‌ها هم شامل حق‌آبه می شود اما ایران با آن موافق نیست. به علاوه این آب مربوط به زابل و هامون است اما بخش قابل توجهی از آن برای شرب زاهدان استفاده می‌شود.

این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه مساله آب و کمبود آن در کشور به ویژه در شهرهای کم آب باید جدی گرفته شود گفت: باید برای تامین آب به روش‌هایی که کشورهای منطقه استفاده کردند برویم. استفاده از آب شیرین کن در این شهرها باید مورد توجه جدی باشد. ما باید برای تامین آب مورد نیاز به سراغ روش‌های مناسب برویم و از بکارگیری زور در هر دو طرف ایران و افغانستان اجتناب کنیم. ما در دهه‌های گذشته در رابطه با تامین آب مورد نیاز خطاهایی داشتیم و الان نمود پیدا می‌کند.

وی احساسی برخورد کردن با دولت ناکارآمد و غیرقانونی طالبان را زیبنده ایران ندانست.

رحیم‌پور در پاسخ به این پرسش که الان هم به نظر شما طالبان از بیرون در رابطه با چگونگی برخورد با موضوع آب هیرمند هدایت می‌شود؟ گفت: الان هم معتقدم که از بیرون کمک می‌گیرد؛ اصلا کلید مساله در همین موضوع است. به نظر من هم‌چنان طالبان در حال ساخت و پاخت با کشورهای موثر فرامنطقه‌ای و منطقه است. منافع طالبان ایجاب می‌کند که هم‌چنان با آمریکا در تماس و ارتباط باشد و الان هم دارند کار می کنند.

وی خاطرنشان کرد: طالبان موجودی منطقی و نرمال نیست و با گروه‌های مقاومت و جهاد اسلامی متفاوت است. این یک گروه مقاومت جاهلانه است که برخی مواقع موثر و برخی مواقع غیرمنطقی رفتار می‌کند و مثل داعش مورد طمع رهبران و کشورهای جهان و منطقه است.

معاون وزیر امور خارجه پیشین کشورمان افزود: طالبان درآمدی ندارد و باید به نحوی اداره شوند و الان هم فقط می‌توانند پروژه بگیرند؛ پروژه هایی که بیشتر تخریب و ترور را شامل می‌شود و آنها در آن متخصص هستند و موضوع آب هیرمند هم می‌تواند از این پروژه‌ها باشد.

کد خبر 761971
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 16
  • نظرات غیرقابل انتشار: 19
  • محمدبهرامی بلوچ IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    18 10
    تا یکماه صبر میکنیم شاید حد وانصاف ومنطق سرشان شود بعداز یکماه اب حق ماست حقابه را از طالبان میگیریم چهارموشک سد کمال خان را تخریب وطالبان را برای همیشه ادب میکند
    • مهدی IR ۰۵:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      8 9
      ایران کشوری است که به تنهائی در مقابل نظام استکبار ایستادگی کرده و در عراق و سوریه و لبنان و فلسطین آنها را شکست داده .همین امروز ۲ کشتی آمریکائی به علت نقض قوانین در سواحل ایران است.بعد از جنگ جهانی هیچ کشوری جرات نکرده به اربابان بعضی از این گروهها گلوله شلیک کند ایران عین الاسد را با خاک یکسان کرد یعنی ایران اولین کشوری در دنیاست که پایگاه این رژیم گاوچران را بعد از ۷۰ سال نابود کرده.امپریالیست دیگر زوری در مواجهه با ایران ندارد و از طریق گروههایی که مثل جیش الظالم دارد و هرازگاهی استخوانی برایشان پرت میکند ناجوانمردانه عمل میکند.آن وزیر طالبان که میگوید به جنگ ایران میرود باید بداند که دیگر جنگ تن به تن تمام شده و ایران با انواع پهپاد کل منطقه را زیر پای خود رصد میکند و در صورت جنگ فقط میتواند به صورت کور به آسمان شلیک کند چون ایران بیشتر از جمعیت افغانستان فقط پهپاد در اختیار دارد پس باید با برادر بزرگش با احترام صحبت کند چون این ایران است که آمریکا را از منطقه فراری داده وگرنه هنوز در کوهها مخفی بودند حالا که ایران سفارت به آنها داده و دوست دارد افغانستانی آباد را ....
  • ناشناس IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    30 3
    این اقدامات طالبان فقط باعث خشکی استان سیستان وبلوچستان وایران میشود همه ی کشورهای دنیا درحال کاشتن درخت وسرسبزی هستن تا تاثیر گرمای زمین کمترشود حالا طالبان بااین کارش باعث مهاجرت هموطنانمان دربلوچستان میشوند ومیخواهند کشورمارو دراین متطقه خشک کنند حتما کشورهای دیگه بهشون کمک میکنند باید راه حلی برای مقابله باطالبان پیدا بشه
  • چ IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    31 2
    وقتی کاسه داغتر از آش میشوید! همین است!! پول ملت بدبخت را دادید و ... حالا پاچه خودتون را گرفته!!
    • IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      8 3
      ذات سد سازی بد نیست منافعی هم برای مردم دارد هر کشوری حق دارد سد بسازد و برق تولید کند کشاورزی کند آب شرب مردم را تامین کند ولی وقتی آب هست و نمی گذارند بیاید یا منحرفش می کنند به سمت شوره زار در صورتی که مردم سیستان به آن آب نیاز دارند نامردی است بی کفایتی مسئولین افغانستان است و باید پاسخگو باشند
  • نقی IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    26 0
    بخاطر داشته باشید که ته مانده ارتش سابق سیصد هزار نفری افغانستان، در اختیار طالبان است و اگر ایران، در حال حاضر نتواند حرفش را به کرسی بنشاند، باید در آینده، امتیازات بیشری نیز به طالبان بدهد! بنظر من، ایران باید حداقل به اندازه سهم ده میلون افغانی، از خاک افغانستان جدا کند و با طالبان، اصلاً مماشات نکند ، در این صورت هم سد کجکی و کمال خان، در اختیار ایران قرار خواهد گرفت و هم برادران افغانی، بدون هیچ منتی، می توانند به زندگی و رشد و توسعه هم در خاک خودشانن و هم در اینجا، ادامه دهند.
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    24 5
    خداوند ما را از شر طالبان داخل نجات دهد همان هایی که سفارت عربستان را آتش زدند و پس از کلی التماس به عربستان جهت دوستی، واسه خودشون کف زدند که ما رابطه ایران با کشورهای همسایه رو بهبود دادیم
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    16 0
    این سخنان عجیب است منظور چیه از گفتن این که این سدها عجیب نیست چرا تو این وضعیت گفته ما خودمان هم سد ساخته ایم؟
  • سیدرضا IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    14 2
    امریکا نه ولی از قطر ، امارات و ترکیه خط میگیرد
  • IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    24 0
    ما همسایه و لازم و ملزوم هم هستیم ما سالی کلی صادرات به آنجا داریم باید با وساطت و روابط مو ضوع حل شود ۸ میلیون افغانی در ایران هستند آنها مصرف آب دارند سهم آب آنها را حداقل بدهند سهم نان و بنزین و برق و غیره بماند
  • IR ۲۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
    7 21
    همه ی این کارها برای شیعه زدایی سیستان عزیزمان هست ما تا جان در بدن داریم باید از سیستان دفاع کنیم و حقشان را بگیریم
  • ناصر IR ۰۱:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
    19 0
    خداوند دکتر پرویز کردوانی را رحمت کند که درسال ۱۳۶۴ به ما که دانشجوی ایشان بود میگفتند دراینده جنگ در دنیا بیشتر بر سر اب خواهد بود ومسئولین کشور از هم اکنون باید به فکر چاره باشند ولی گوش شنوایی نبود