حسین نوش آبادی معتقد است که ما داریم رابطه خودمان را با حفظ مصالح و منافع خودمان با کشورهای منطقه تقویت می‌کنیم؛ برخی کدورت‌ها و سوءظن‌ها دارد برطرف می‌شود و تجدید رابطه با برخی کشورهای همسایه گویای عزم جمهوری اسلامی برای رفع تنش‌های منطقه است.

حسین نوش‌آبادی

همشهری آنلاین-گروه سیاسی: وزیر خارجه عمان به‌دنبال انتشار گزارش‌هایی در روزهای گذشته مبنی بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران و آمریکا فاصله اندکی تا توافق بر سر آزادی زندانیان آمریکایی دارند.

 سید بدر البوسعیدی به پایگاه خبری المانیتور گفته که جدیت واشنگتن و تهران همزمان با تلاش مذاکره کنندگان آنها برای دستیابی به توافق بر سر پرونده هسته‌ای احساس می‌شود.

 همشهری آنلاین در گفت‌وگو با حسین نوش‌آبادی نماینده مجلس، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و سفیر پیشین ایران در عمان درباره سرنوشت این گفت‌وها پرسید.

اهمیت این دور از میانجیگری عمان در شکل‌دهی گفت‌وگوهای میان ایران و آمریکا چیست؟

تجربه قبلی همکاری با عمان در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نشان داده که عمانی‌ها علاقه‌مند به حل‌وفصل مشکلات و تنش‌های منطقه‌ای هستند. عزم عمانی‌ها برای رفع این مشکلات در گذشته گواه بر این است که الآن هم اگر بخواهند ورود کنند، با صداقت ورود می‌کنند. اعتمادی که بین ۲دولت وجود دارد و رایزنی‌ها و تبادل‌نظرهایی که همیشه وجود داشته، زمینه را برای همکاری‌های بیشتر فراهم کرده است. لذا جمهوری اسلامی ایران از نقش فعال عمانی‌ها در موضوعاتی که با امنیت و ثبات منطقه ارتباط دارد، استقبال می‌کند. جمهوری اسلامی ایران از اینکه عمانی‌ها در مذاکرات نیز بعضا برای فراهم شدن زمینه‌های گفت‌وگوی مجدد و رفع سوءتفاهمات میانجی‌گری می‌کنند.

گفت‌وگوها برای ایجاد یک تفاهم جایگزین برجام و کنترل تنش است یا تبادل زندانیان؟

فعلا بحث رایزنی‌ها و تعاملات دوجانبه و بعضا سه‌جانبه است تا بسترهای مناسبی برای پیگیری‌ها به وجود بیاید. ما الآن در بحث مذاکرات برجامی گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا نداریم، چون آنها از برجام خارج شدند. ایران تا زمانی که آمریکایی‌ها به برجام و مذاکرات هسته‌ای نپیوندند و اشتباهاتشان را جبران نکنند، طرف مذاکره قرار نمی‌گیرد. الآن هم اگر برخی کشورها میانجی‌گری می‌کنند، مذاکره به‌صورت غیرمستقیم صورت می‌گیرد. اگر تشخیص داده شود که آمریکایی‌ها در بحث مذاکرات مستقیم شرکت داده شوند، در چارچوب تصمیم‌گیری‌های کلان نظام و مصالح خواهد بود. فعلا مذاکره مستقیم در دستور کار ایران و کشورهای همسایه نیز نیست.

گفتید ایران و آمریکا برای یک‌سری پیگیری‌ها مذاکره می‌کنند. چه مسائلی را پیگیری می‌کنند؟

پیگیری‌ها در حوزه مسائل منطقه‌ای، امنیت منطقه و بحث زمینه‌سازی برای برگزاری دور جدید گفت‌وگوهای هسته‌ای و برجام است. البته تبادل اطلاعات و اخبار بین ما و کشورهای ذیربط نیز در جریان این مذاکرات صورت می‌گیرد که ممکن است آمریکا نیز در بین این کشورها مطرح باشد. این گفت‌وگوها به‌صورت نیابتی انجام می‌شود.

ارزیابی خودتان از امید دوباره‌ای که نسبت به بازگشایی مذاکرات هسته‌ای ایجاد شده است، چیست؟

جمهوری اسلامی برای ایجاد شرایط امن و باثبات در منطقه و کشورهای غرب آسیا مصمم است تا از هیچ تلاشی فروگذار نکند. ما داریم رابطه خودمان را با حفظ مصالح و منافع خودمان با کشورهای منطقه تقویت می‌کنیم؛ برخی کدورت‌ها و سوءظن‌ها دارد برطرف می‌شود و تجدید رابطه با برخی کشورهای همسایه گویای عزم جمهوری اسلامی برای رفع تنش‌های منطقه است و نفع آن را همه ملت‌های منطقه می‌برند. ما با کشورهای فرامنطقه‌ای نیز در چارچوب منافع ملی خودمان در حال مذاکره خواهیم بود و همچنان علاقه‌مند هستیم در بحث برجام آمریکایی‌ها به میز مذاکره برگردند، منتهی با حفظ همان شرایط و مصالح جمهوری اسلامی ایران و حقوق هسته‌ای کشورمان. ما روابط‌مان را در همین چارچوب دنبال می‌کنیم و قطعا آثار مثبت خودش را در مسائل اقتصادی کشور خواهد گذاشت و ثبات و آرامش بیشتری در بازار خواهیم داشت.  

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در جریان مذاکرات عمان قرار دارد؟

بله. طی دو هفته اخیر جلساتی با آقای باقری مسئول تیم مذاکراتی و آقای کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی داشته‌ایم و بحث و تبادل‌نظر در خصوص مذاکرات عمان و مسائل دیگر صورت گرفته است.  

کد خبر 769219

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • رزمی IR ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
    11 3
    شمایی که ظرف 24 ساعت از «مرگ بر آل سقوط فاسد» میرسید به اینجا، ظرف 24 ساعت هم با آمریکا سر یک سفره خواهید نشست. فقط این وسط مردم له شدند. توافقی که از اسفند 99 روی میز بود، حالا نسخۀ به مراتب ضعیف ترش رو، تازه میخواید با هزار امتیازدهی احیا کنید.
    • اقتصاددان IR ۲۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
      2 7
      از almost noting رسیدیم به خروج آمریکا با خفت از افغانستان و بسیاری از پایگاه های خود از عراق. از ریختن سیمان در آب سنگین اراک تا راه‌اندازی IR8 و غنی‌سازی ۶۰ درصد. از رساندن جنگ به داخل ایران به گفته محمد بن سلمان تا گدایی رابطه با ایران و قبول شکست در جنگ یمن و شرایط یمنی‌ها. از خروج ترامپ و برقراری تحریم‌های فلج کننده مثل صفر کردن صادرات نفت ایران درحالیکه دولت روحانی تمام تعهداتش را مو به مو اجرا میکرد تا پذیرفتن صادرات یک و نیم میلیونی نفت ایران و تجارت ایران با کشورهای مختلف و محدود کردن گروه‌های مخالف ایران در خارج از کشور و ....
  • فریبرز IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
    4 3
    فقط مذاکره برای مذاکره و وقتکشی!
  • احمد IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
    8 2
    چرا کاری کنیم که منت قطر و عمان را بکشیم که روابط ما را با دنیا درست کنند مگر کشور ایران عظمت ندارد.وقتی خون مردم یمن یک شبه پایمال میشه و آل سقوط میشود آل صعود و میهمان ویژه ، خون همه بجوش می آید. سیاست پدر ، مادر ندارد.
  • ناشناس IR ۲۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
    8 3
    مذاکرات پشت درهای بسته وپنهان کاری ازمردم کشورایران،بعدازآن همه شعارهای تندعلیه عربستان حالا بادستورچین مجبوربه عقب نشینی شده اید