به گزارش همشهری آنلاین، بدون شک یکی از بزرگترین چهرههای فوتبال آلمان که نقشی بسیار اساسی در قهرمانی این تیم در جام جهانی ۱۹۹۰ ایفا کرد، پیر لیتبارسکی است. ستارهای که در عرصه مربیگری سراغ تیمهای درجه۲ و ۳ رفت و عملکرد خیلی درخشانی در کارنامهاش ثبت نشده است. لیتبارسکی متولد ۲۷فروردین ۱۳۳۹ (۱۶آپریل ۱۹۶۰ ) در برلین غربی است.
جام جهانی۱۹۹۰ فرانتس بکنباوئر با ترافیک شدید بازیکن روبهرو بود. او حتی فرانک میل، یکی از بزرگان فوتبال آلمان را کنار گذاشت تا عملا ثابت کند تیم بسیار مهرهای را روانه ایتالیا خواهد کرد. اما لیتبارسکی آماده و باتجربه در ترکیب تیم قهرمان بازی کرد. در زمان یوپ دروال بود که پیر لیتبارسکی برای نخستین بار به تیم ملی فراخوانده شد و در بازی مقابل اتریش در چارچوب رقابتهای انتخابی جام جهانی ۱۹۸۲ به میدان رفت. چهاردهم اکتبر سال۱۹۸۱ در وین، آلمان مقابل برادرخواندهاش اتریش به یک پیروزی بزرگ ۳ بر یک رسید. لیتبارسکی ۲۱ساله در آن مسابقه ۲گل زد تا نشان دهد بهعنوان یک هافبک هجومی میتواند پشت سر مهاجمان نامدار و بزرگ آلمان بازی کند. پس از آن روزهای خوش پیر فرا رسیده بود. او با بازیهای درخشانش و گلهای حساسی که برای تیم ملی آلمان بهثمر میرساند، خود را در دل هواداران فوتبال این کشور جا کرد. لیتبارسکی در مجموع ۷۳ مرتبه برای تیم ملی آلمان بازی کرد و ۱۸ گل هم بهثمر رساند.
دوران کودکی
هنوز ویرانههای جنگ جهانی دوم در برلین دیده میشد که او در بیمارستانی در برلین غربی متولد شد. خیلی زود معلوم شد که لیتی شیفته فوتبال است. آن زمانها زمینهای خاکی و خرابه در گوشه و کنار برلین بهوفور یافت میشد. برای همین بود که خیلی از بچه را میشد آنجا در حال فوتبال بازی کردن پیدا کرد. ۷ساله بود که عضو تیم نونهالان «شونهبرگ» شد و تا ۱۶سالگی آنجا و در مقاطع و تیمهای مختلف بازی کرد. بعد از آن هم به تیم هرتا زلندورف رفت و ۲ سال هم در این تیم حضور داشت.
حضور در کلن
باشگاه اف. ثکلن با اشتیاق خواهان عقد قرارداد با این جوان ریزاندام، اما خوشفکر بود. مسئولان باشگاه مطمئن بودند که لیتی میتواند روزی به بازیکن بزرگی تبدیل شود. او بیشترین سالهای عمر فوتبالی خود را در این تیم گذراند و از آنجا بود که راه رسیدن به تیم ملی را هموار کرد. اگرچه در یک مقطع کوتاه و برای یک فصل از این تیم جدا شد و به پاریس رفت، اما در سال۱۹۸۷ بار دیگر به کلن برگشت و تا پایان عمر حرفهای خود در اروپا آنجا ماند. در سال۱۹۹۳ و بهدنبال مهاجرت بسیاری از بازیکنان پابه سن گذاشته و بزرگ فوتبال اروپا و آمریکای جنوبی به ژاپن به این کشور رفت و در تیمهای جفیونایتد و برومل سندایی بازی کرد و سرانجام در ۳۷سالگی بیخیال بازی شد!
کارنامه خالی از افتخار مربیگری
پس از پایان دوران بازی در ژاپن، لیتی با پیشنهادهای خوبی برای مربیگری مواجه شد که آنها را از دست نداد و ۲سال بعد از خداحافظیاش از فوتبال، این بار با کسوت مربیگری به میدان بازگشت. ۲فصل مربیگری در یوکوهاما و کسب ۲ قهرمانی و رساندن این تیم به J۲ او را نزد هواداران تیم محبوب کرد. با این حال لیتبارسکی که خیلی دوست داشت در اروپا مربیگری کند، به کشورش برگشت و بهعنوان دستیار کلاوس تاپمولر را در بایرلورکوزن همراهی کرد، اما خیلی زود به دویسبورگ رفت و سرمربی شد. لیتبارسکی دوره کوتاهی هم به ایران آمد و سرمربی سایپا شد که آنجا هم توفیقی نداشت. در کل و با بررسی عملکرد او در تیمهای مختلفی که در آن حضور داشته مانند: سیدنی اف. سی، فوکوکا، وادوس و وولفسبورگ، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که لیتی هرگز یک مربی بزرگ نبوده است. بازیکنی که گرچه در تاریخ تیم ملی فوتبال آلمان بینظیر نبود، ولی خاطره بازیهای فوقالعادهاش برای ژرمنها از ذهن علاقهمندانی که هنرنماییاش را دیدهاند پاک نخواهد شد.
نظر شما