بعد از پیدا شدن نشانه‌هایی جدید از تاریخ و تمدن کهن ری، ساخت‌وساز در ضلع جنوب‌شرقی برج طغرل ممنوع شده است. این نشانه‌ها حین حفاری‌های اخیر در اطراف برج طغرل پیدا شد و بار دیگر پیشینه کهن ری را به رخ کشید.

1234

همشهری آنلاین-عطیه اکبری: کاوشگران و باستان‌شناسان در حال مطالعه آثار کشف شده هستند تا فصلی دیگر از تاریخ و تمدن ری رونمایی شود. سراغ دکتر «احمد ادیب‌زاده» کاوشگر ری و کارشناس میراث فرهنگی استان تهران و «احمد ابوحمزه» ری‌شناس رفتیم تا درباره اکتشافات جدید اطلاعات بیشتری به دست آوریم.  

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

«ساخت‌وساز در ضلع جنوب‌شرقی برج طغرل متوقف شده است. اداره میراث فرهنگی با مشارکت شهرداری محدوده ۲هزارمترمربعی را محصور کرده تا این محدوده تاریخی از گزندها در امان بماند.» این اطلاعاتی است که دکتر ادیب‌زاده، کاوشگر اینها را می‌گوید و می‌افزاید: «همه آثار تاریخی که شامل حجم بسیاری از قطعه‌های سفالینه متعلق به قرون میانه اسلامی بوده کشف شده و آنها را برای انجام تحقیق و مطالعه به سازمان میراث فرهنگی منتقل کرده‌اند اما از آنجا که احتمال می‌رود در این محدوده، بقایای یک بنای تاریخی وجود داشته باشد کاوش‌ها هنوز ادامه دارد. چون بخشی از یک دیوار عظیم در جست‌وجوها کشف شده است.» 

تغییر در نقشه‌های ساخت مجموعه فرهنگی برج طغرل 

شهرری پهنه تاریخی است و این نخستین بار نیست که در مراحل ساخت‌وساز، آثار تاریخی در دل خاک نمایان می‌شود. دکتر ادیب‌زاده می‌گوید: «کارشناسان سازمان میراث فرهنگی بارها از شهرداری خواسته‌اند هر نوع حفاری و ساخت‌وساز به‌خصوص در مکان‌هایی که نزدیک به آثار تاریخی است با نظارت کارشناسان سازمان انجام شود؛ چه بسا بسیاری از آثار تاریخی در جریان ساخت‌وسازها نابود شده است. اما به قول معروف ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است. نقشه‌های ساخت مجتمع فرهنگی و ادبی برج طغرل بعد از پیدا کردن آثار تاریخی تغییر کرده است و ادامه مراحل ساخت با نظارت مستمر کارشناسان میراث فرهنگی انجام می‌شود.» 

 امان از زندگی شهری 

«تأسیسات شهری در شهرری از جمله لوله‌کشی‌های زیرزمینی آب و فاضلاب و گاز بسیاری از آثار تاریخی باقی مانده در زیر خاک را نابود کرده است.» دکتر ادیب‌زاده با بیان این جملات می‌افزاید: «سازمان میراث فرهنگی و کاوشگران در شهرری تا جایی می‌توانند بر روند ساخت‌وساز نظارت کنند و وقتی پای توسعه امکانات شهری به میان می‌آید دیگر گریزی نیست و تاریخ کمرنگ می‌شود. وظیفه ماست که حداقل همین یافته‌ها را حفظ کنیم.» 

 احمد ابوحمزه ری‌شناس:


زلزله‌ای که ویران‌کننده بود 

«سال ۵۷۱ هجری قمری زلزله ویران‌کننده‌ای در شهرری می‌آید و زمین، بسیاری از آثار و بناهای تاریخی ری را در خود می‌بلعد. قطعات کشف شده همجوار با برج طغرل بقایای یکی از همین آثار است.» این اطلاعات را «احمد ابوحمزه» ری‌شناس می‌دهد و می‌گوید: «قطعاً اطراف برج طغرل به‌عنوان یکی از مراکز مهم در ری، کاروانسراها و مساجدی وجود داشته و اگر قبل از اینکه مجموعه فرهنگی ورزشی طغرل ساخته شود کاوش‌های بیشتری در این محوطه انجام می‌شد فصل تازه‌ای از تاریخ ری هم در این محدوده رخ عیان می‌کرد.» 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۲۰در تاریخ ۱۳۹۵/۱۲/۰۹

کد خبر 779107

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha