همشهری آنلاین- گروه اقتصادی: دو سال از عمر دولت سیزدهم گذشت. در این دو سال، کشور ما با مشکلات بزرگی در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست و پنجه نرم کرد. وجه مسائل اقتصادی بهنسبت از وجوه دیگر پررنگتر و حساستر است چرا که اقتصاد ارتباط مستقیم با زندگی و معیشت مردم دارد. ما با پرسش از برخی نمایندگان کمیسیونهای اقتصادی مجلس از جمله کمیسیون اقتصادی، عمران، برنامه و بودجه و محاسبات، انرژی و صنایع و معادن نظر اهالی خانه ملت را که ناظر بر عملکرد دولت هستند، در مورد نحوه عملکرد دولت سیزدهم جویا شدیم. بر اساس نظرسنجی ما از نمایندگان مجلس، بیشتر آنها معتقدند کار در حال انجام است و دولت سیزدهم با توجه به مشکلات و چالشهایی که بر سر راه داشته تا به اینجا خوب عمل کرده و کارنامه دولت قابل قبول است.
شاهد چند اتفاق خوب در حوزه مسکن بودیم
اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران:
در دوره دوساله دولت سیزدهم، در حوزه مسکن چند اتفاق خوب افتاد. خوشبختانه، جلسات شورای عالی مسکن به صورت مرتب برگزار میشود درصورتیکه در دولت قبل با فاصله طولانی و بدون تصمیمات موثر برگزار میشد. همچنین، پیشنهاداتی که از سمت وزارت راه و شهرسازی مطرح میشود در شورای عالی مسکن تصویب و پیگیری میشود. سومین اتفاق، تغییر رویکرد دولت از بلندمرتبهسازی به تکمرتبهسازی و ویلاسازی و دادن زمین و تسهیلات به خود مردم است تا مردم خودشان خانه بسازند. چهارمین گام موثر، استفاده از توان و ظرفیت دستگاههای اجرایی برای ساخت مسکن مربوط به پرسنل خود از طریق توافقنامههایی است که انجام میشود. همچنین، تصویب قوانین تنظیمگری در بخش مسکن مثل قانون مالیات بر خانههای خالی یا قانون مالیات بر عایدی سرمایه و همچنین، طرح ساماندهی بازار اجاره و مسکن، بیمه کارگران ساختمانی و اصلاحاتی که در مورد آن در مجلس صورت گرفت از برنامههای خوبی است که نشان میدهد دولت در حوزه مسکن رو به جلو پیش میرود.
افزون بر اینها، اقدام دیگری که نقطه قوت است، اعطای وام از طریق صندوق ملی مسکن به خانوادههایی است که توان مالی ضعیفی دارند. این کار باعث شده که این خانوادهها از چرخه تامین مسکن خارج نشوند.
اینها همه اتفاقات خوبی است که در حوزه مسکن افتاده. تنها نکتهای که ما تاکید داریم به آن بیشتر پرداخته شود نحوه فعال شدن بانکها در پرداخت تسهیلات است. متاسفانه علیرغم پیگیریهایی که دولت در این بخش کرده توفیق کمی حاصل شده است. البته اخیرا ما شنیدهایم که روشهای جدید تامین مالی برای ساخت مسکن از سوی شخص معاون اول رئیسجمهور پیگیری میشود که امیدواریم هر چه زودتر به ثمر برسد تا در حوزه تسهیلات موردنیاز ساخت مسکن شاهد گرهگشایی باشیم.
مهار تورم و نوسانات ارزی از اقدامات خوب دولت است
سید محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات:
دولت سیزدهم اصلاح یکسری زیرساختهای اقتصادی که از گذشته دست نخورده بود مانند حذف ارز ترجیحی را شروع کرد که تبعات تورمی داشت و در کنار آن، وضعیت اقتصادی مناسب نبود بنابراین، دولت یک زمین سوخته را تحویل گرفته بود و باید اوضاع را مدیریت میکرد که در این راه، گامهای خوبی برداشت. از آنجمله، برقراری روابط اقتصادی ما با کشورهای همسایه است. صادرات نفت هم که به حد پایینی رسیده بود را به خوبی مدیریت و دوبرابر و حتی سهبرابر کرد. همچنین، دولت بدهیهای دولت قبل که هر ماه حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان است را در قالب اوراق مشارکت پرداخت میکند. از طرف دیگر، دولت توانست تورم را که تحت تاثیر عوامل مختلف در دو سال گذشته خیلی بالا آمد تدریجا مهار کند و نوسانات ارزی هم چند ماه است که تا حدودی کنترل شده است.
در حوزه عمران هم کارنامه عمرانی دولت خوب بوده است بهطوریکه بسیاری از پروژههای نیمهتمام در این دولت به پایان رسید. در این دو سال ۴۰۰ کیلومتر خط ریلی و ۱۶۰۰ کیلومتر بزرگراه احداث شد؛ طرح آبرسانی به خوزستان و کردستان به اتمام رسید و سامانه انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه نمونهای از کارهایی است که انجام شده است. اقدام خوب دیگر دولت، کاهش کسری بودجه است. دولت بودجه را با خزانه خالی تحویل گرفت بهطوریکه در اولین جلسه دولت صحبت این بود که حقوق آن ماه کارکنان خود را چطور بدهند اما توانستند آن را مدیریت کنند. حجم نقدینگی کنترل شد و سال گذشته اولین سالی بود که ما آن را با کمترین کسری بودجه به پایان رساندیم. با اینوجود، انتظار میرود روند حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم سرعت پیدا کند و دولت، طرح کالابرگ الکترونیکی و تامین کالاهای اساسی برای اقشار متوسط جامعه را کاملتر کند و با تلاش بیشتر، قدمهایی را که در مسیر رشد اقتصادی و مهار تورم برداشته، محکمتر بردارد.
در مهار تورم باید به دولت احسنت گفت
پرویز محمدنژاد قاضی محله، عضو کمیسیون انرژی:
قبل از آغاز به کار دولت سیزدهم، تلاشهای زیادی شد که ما دولتی همسو در نظام حکمرانی کشور داشته باشیم چرا که اگر مجموعه قدرتهای داخل کشور همگرا باشند نتایج خوبی حاصل خواهد شد و دیگر نزاع و کشمکش باعث رکود کارها نمیشود. اما این اتفاق کامل و تمام رخ نداد و ما به حد کافی همه قوا را در کنار هم ندیدیم. همین موضوع باعث شد اتفاقات خیلی خوبی که میتوانست در حوزه اقتصاد بیفتد به سرانجام دلخواه نرسد. چنانچه در حوزه ایجاد کسبوکارها علیرغم آماری که دولت میدهد ما به جایگاهی نرسیدیم که بتواند جامعه هدفمان را راضی کند. در حوزه درآمد سرانه خانوار هم تغییرات چندانی رخ نداد که بتواند دغدغههای خانوارها را کمتر کند. در بخش انرژی هرچند که صادرات از جمله نفت و گاز و میعانات و بخشی هم صادرات برق توانسته برای کشور درآمد ایجاد کند اما همچنان زیرساختها دچار مشکل است و تا زیرساخت نسازیم نمیتوانیم درآمد و توسعه پایدار را داشته باشیم.
با اینحال، باید به دولت از جهت اینکه توانست تورم را کنترل کند، احسنت گفت. چون تورم مادر همه فتنههای اقتصادی است و میتواند اقتصاد را دچار چالش کند. در این زمینه و در بحث کنترل نرخ دلار و ارز اقدامات دولت موفقیتآمیز بوده که امیدواریم ادامهدار باشد. در خصوص سایر کالاها هم خصوصا در ۶ ماه گذشته ما رشد آنچنانی قیمتها را که نگرانی زیادی برای مردم ایجاد کرده بود، نداشتیم. از طرف دیگر، امروز ما بهخصوص در بحث انرژی و بازاریابی، ارتباطات خوبی با کشورهای منطقه و فرامنطقهای داریم که میتواند برای ما درآمدزایی کند و اقتصاد را متاثر کند که امیدواریم این اقدامات به رشد اقتصادی هر چه بیشتر منجر شود تا اثرات آن را مردم هم لمس کنند.
لایحه واردات خودروهای کارکرده هوشمندانه بود
لطف اله سیاه کلی، عضو کمیسیون صنایع و معادن:
اقدامات دولت در حوزه خودرو مناسب بوده است. از آنجا که واردات خودرو به کشور ممنوع بوده و تولید خودرو هم به اندازه نیاز بازار نیست بازار خودرو دچار نقصان شده و یک بازار سیاه عجیبی در کشور ایجاد شده بود. برای کنترل این وضعیت، مجلس ۲ کار انجام داد که یکی با همکاری دولت بود. اولین کاری که مجلس انجام داد، طرح ساماندهی خودرو و واردات خودوی نو و حل مشکل واردات کامیونها و تریلرها و کشندهها بود که قانون آن مصوب و ابلاغ شد اما با اینوجود، با توجه به اینکه وضعیت ارزی کشور چندان خوب نیست امکان واردات خودرو به میزانی که نیاز است، وجود ندارد و این امر در تنظیم بازار خیلی موفق نخواهد بود. دولت در این زمینه ابتکار خوبی انجام و هوشمندانه لایحه واردات خودروهای کارکرده زیر ۵ سال را ارائه داد.
لایحه واردات خودروهای کارکرده به دنبال اصلاحاتی که مجلس انجام داد لایحه بسیار خوبی شد و ابلاغ شد. در حال حاضر، آییننامه واردات خودروهای کارکرده با همکاری مجلس توسط وزارت صمت تنظیم شده و به دولت رفته که ما از دولت میخواهیم پیرو لایحهای که داده این آییننامه را بی کم و کاست مصوب کند تا شاهد ورود خودرو به کشور باشیم و بساط بازار سیاه و دلالی جمع و قیمت خودرو منطقی شود.
اقدامات دولت در حوزه انرژی بینظیر است
حسین حسینزاده، عضو کمیسیون انرژی:
در دولت فعلی، در حوزه انرژی کارهای بسیار خوبی هم در حوزه بینالمللی و هم در داخل کشور انجام شده است که شاید طی دولتهای مختلف بینظیر باشد. از بزرگترین کارها در این بخش، در حوزه فراسرزمینی و دیپلماسی انرژی انجام شده که مهمترین آن، تعمیر و تکمیل پالایشگاه ال پالیتو در ونزوئلا بود. در داخل کشور هم بهرهبرداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی و توسعه فاز ۱۱ که ۲۰ سال معطل بود، از اقدامات بسیار مهم است. در حوزه پتروشیمی برای اولین بار کاتالیست به طور کامل در ایران آماده شد و به صادرات رسید که بینظیر است. در حوزه گاز هم خیلی از شهرها و روستاهای ما دارای گاز شدند از جمله در استان سیستان و بلوچستان. در حوزه پالایشگاهی بهینهسازی خیلی از محصولات در پالایشگاه آبادان در حال انجام است و توسعه پالایشگاه اصفهان و شیراز هم که به زودی قرار است به بهرهبرداری میرسند از گامهای خوب دولت سیزدهم در حوزه انرژی است.
نظر شما