هادی بیگی نژاد ؛ نایبرئیس دوم کمیسیون انرژی مجلس: آغاز بهرهبرداری از فاز ۱۱پارسجنوبی از جنبههای مختلفی اهمیت دارد، اما برخی جنبههای آن شاخصتر از سایر موارد است. نکته اول اهمیت افتتاح فاز ۱۱پارسجنوبی از جنبه فنی طرح است چرا که لایههای زمینشناسی این طرح به قدری پیچیده است که استخراج گاز از آن به راحتی امکانپذیر نیست و به تکنولوژی بالایی نیاز دارد. همین موضوع ما را در طول سالهای گذشته وابسته به توان فنی شرکتهای خارجی کرده بود. به همین دلیل از سال ۱۳۷۹تاکنون بارها مذاکراتی با شرکتهای خارجی انجام شد و شرکتهای مختلف برای اجرای کار، قرارداد منعقد کردند، اما کار نهایتا اجرا نشد و بهرهبرداری از این میدان گازی مشترک با قطر به سرانجام نرسید.
حتی شرکت توتال فرانسه یکبار در ابتدای دهه ۸۰ و یکبار هم در سال۱۳۹۶با انعقاد قرارداد، ملزم به توسعه این فاز شد، اما بهدلیل تحریمها حاضر به ادامه همکاری نشد و بالاخره مراحل بهرهبرداری از این فاز با ۲۰سال تعویق انجام شد.
نکته دیگری که سبب شده بهرهبرداری از فاز ۱۱پارسجنوبی اهمیت داشته باشد، این است که کار توسعه و بهرهبرداری بهدست شرکتهای خارجی انجام نشده و همه ابعاد کار، توسط متخصصان داخلی به سرانجام رسیده است.
در واقع بعد از ۲۰سال آمد و رفت شرکتهای خارجی، کار طرح توسعه فاز ۱۱ از طریق توان فنی داخلی انجام شد و در نهایت به بهرهبرداری رسید.
نکته بعدی که اهمیت زیادی دارد ابتکاری است که شرکت ملی نفت بهکار گرفت تا ماشینآلات و امکانات فنی و مهندسی فاز ۱۲را به فاز ۱۱منتقل کند. با ابتکار شرکت ملی نفت، یک سکوی شناور به وزن ۳۲۰۰تن از فاز۱۲پارسجنوبی به فاز۱۱ منتقل شد که از نظر فنی یک ابتکار بزرگ و به نفع کشور بود. این کار منجر شد تا بهرهبرداری از این فاز زودتر از موعد و برآوردها انجام شود.
حال، کشور از این پس از منافع افتتاح این فاز در میدان مشترک گازی برخوردار خواهد شد. در واقع با آغاز بهرهبرداری از فاز ۱۱ تا پایان سال، قادر خواهیم بود روزانه ۱۲میلیون متر مکعب گاز استخراج کنیم و با توسعه این فاز، ظرف ۳ سال آینده، میزان استخراج گاز، روزانه ۵۶میلیون مترمکعب
خواهد بود که منافع اقتصادی زیادی برای کشور دارد.
همچنین افتتاح فاز ۱۱پارسجنوبی ارزش افزوده زیادی برای اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد؛ بهطوری که هم میتواند درآمدهای ارزی کشور را افزایش دهد و هم به تامین انرژی نیروگاهها و کاهش خاموشی صنایع فولادسازی و پتروشیمی کمک کند؛ بهطور مثال اگر میزان گاز استخراج شده از این فاز را با میزان مصرف گازوئیل مقایسه کنیم متوجه میشویم که در ازای گاز استحصالشده از این فاز روزانه در مصرف ۱۲میلیون لیتر گازوئیل صرفهجویی میشود و کشور میتواند از این محل منافع زیادی به دست بیاورد.
در حال حاضر مقادیر زیادی گازوئیل به نیروگاهها اختصاص مییابد که اگر گاز استخراج شده از این فاز، جایگزین گازوئیل مصرفی نیروگاهها شود، ظرفیت زیادی برای صادرات گازوئیل ایجاد میشود و ظرفیت صادرات روزانه ۱۲میلیون لیتر گازوئیل که در حال حاضر هر لیتر آن ۶۰سنت است، خواهیم داشت.
از سوی دیگر باید توجه کنیم که هر سال در مقاطع مختلفی از سال برق برخی صنایع از جمله تولیدکنندههای فولاد و محصولات پتروشیمی به دلیل کمبود برق قطع میشود؛ درحالیکه اگر سوخت نیروگاهها تامین شود، خاموشی صنایع کاهش خواهد یافت و از این محل نیز ارزش افزوده مناسبی برای صنایع و اقتصاد کشور ایجاد خواهد شد.
بعد از ۲۰سال آمد و رفت شرکتهای خارجی، کار طرح توسعه فاز ۱۱ از طریق توان فنی داخلی انجام شد و در نهایت به بهرهبرداری رسید.
کد خبر 784381
نظر شما