همشهری آنلاین: دکتر عباسعلی کدخدایی در نخستین نشست خبری خود در سال جدید به سوالات خبرنگاران که بیشتر حول محور انتخابات بود پاسخ داد.

به گزارش ایسنا، سخنگوی شورای نگهبان درباره بحث تشکیل کمیته‌ صیانت از آراء که از سوی برخی از گروه‌های سیاسی مطرح شده، اظهار کرد: هر نهاد جدیدی که بخواهد شکل بگیرد نیاز به تصویب قانون دارد. تشکیل و ایجاد این کمیته‌ها خلاف قانون است و شورای نگهبان در طول 30 سال اخیر نشان داده که بی‌طرف بوده و همه‌ اسناد و مدارک نشان‌دهنده‌ی این موضوع است.

کدخدایی همچنین اظهار کرد: در این رابطه شکایات افراد مورد بررسی قرار گرفته و رسیدگی شده است و به نظر ما هیچ نیازی برای ابراز نگرانی در اینگونه موارد وجود ندارد و شورای نگهبان با رعایت بی‌طرفی وظایف خود را انجام می‌دهد.

خبرنگاری با بیان این‌که افرادی که برای کاندیدای ریاست جمهوری مطرح شده‌اند مساله‌ سیاسی داشته‌اند مثل عبدالله نوری، خواستار ارزیابی سخنگوی شورای نگهبان شد که وی پاسخ داد: شورا هیچگونه پیش‌داوری نسبت به هیچکس نداشته و ندارد. حق هر شهروندی است که اگر در توان می‌بیند ثبت‌نام کند. شورا چنین رویه‌ای را نداشته و ندارد که به کسی بگوید ثبت‌نام کند یا نکند.

کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که برخی اخبار منتشر شده شائبه‌ حمایت شورای نگهبان را از کاندیدای خاصی مطرح کرده است خطاب به خبرنگار سوال‌کننده، گفت: خبر را مطرح کنید تا پاسخ دهم. چنین خبری را ما نشنیده‌ایم. هم مقامات شورای نگهبان تاکید کرده و هم بنده می‌گویم که اصل اساسی در وظایف شورای نگهبان رعایت بی‌طرفی و اخلاق انتخاباتی است.

سخنگوی شورای نگهبان، در مواجهه با سوال خبرنگاری در رابطه با اظهارات اخیر آیت‌الله جنتی و نامه‌ حجت‌الاسلام و المسلمین کروبی در این مورد، اظهار کرد: در این رابطه روابط عمومی شورا پاسخی را منتشر کرد. آنچه حضرت آیت‌الله جنتی صحبت کردند به هیچوجه طرفداری از شخص خاصی نبوده است و روند کلی را بیان کردند.

وی افزود: ما نیز از نامه‌ای که در پاسخ به این صحبت‌ها منتشر شد تعجب کردیم. ان‌شاءالله در روزهای آینده متن کامل اظهارات دبیر شورای نگهبان را منتشر خواهیم کرد.

کدخدایی در مورد مصوبات ارسالی به این شورا تصریح کرد: مجموع مصوباتی که در سال گذشته از مجلس شورای اسلامی برای شورای نگهبان ارسال شده 135 مورد بوده که 110 مورد آن لایحه و 25 مورد آن طرح بوده است که نسبت به بیش از 50 درصد آنها نظر شورای نگهبان، عدم مغایرت با موازین شرع مقدس و قانون اساسی بوده و نسبت به تعدادی ایراداتی مطرح شده که پس از رفع، مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت.

وی ادامه داد: 12 مورد اساسنامه از سوی دولت برای ما ارسال شد که 10 مورد آن فاقد ایراد بود و از یک مورد ایراد گرفته شد و یک مورد هم چنان در دست بررسی است. هم چنین تعداد 29 نامه ارسالی از سوی دیوان عدالت اداری داشتیم که از این تعداد 21 مورد خلاف شرع مقدس تشخیص داده نشد و دو مورد مغایر با موازین شرع تشخیص داده شده است.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اقدامات این شورا در مورد انتخابات پیش رو خاطرنشان کرد: برای انتخابات ریاست جمهوری چون انتخابات برای ایرانیان مقیم خارج از کشور داریم هیئت نظارت بر انتخابات خارج از کشور نیز تشکیل شده است.

وی با اشاره به جلسات کارشناسی برگزار شده میان شورای نگهبان و وزارت کشور در مورد رایانه‌ای برگزار کردن انتخابات پیش رو تصریح کرد: در نهایت به این نتیجه رسیدند که در سه مرحله ثبت نام، ثبت کدملی و تجمیع آرا انتخابات به صورت رایانه ای برگزار شود که این موضوع در جلسه اخیر شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضای شورا نیز موافقت خودرا در این رابطه اعلام کردند.

کدخدایی با بیان این‌که 46 میلیون و دویست هزار نفر واجد شرایط رای دادن هستند، اظهار کرد: ثبت نام داوطلبان انتخابات میان دوره‌ای مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی در یکی دو روز گذشته به اتمام رسید و همان طور که پیش از این اعلام شد در دو حوزه تهران و گلستان انتخابات میان دوره‌ای خبرگان را داریم و در شش حوزه انتخابات میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی را خواهیم داشت.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به تقویم انتخاباتی اظهار کرد: در مورد انتخابات مجلس خبرگان رهبری پس از ثبت نام و ارسال اسامی شورای نگهبان مهلت 30 روزه ای از 23 فروردین تا 21 اردیبهشت را برای بررسی صلاحیت خواهد داشت قطعا در این زمان کسانی که اجتهادشان مشخص نباشد باید در آزمون شرکت کنند.پس از 21 اردیبهشت ماه که اسامی اعلام می‌شود کسانی که شکایت دارند فرصت سه روزه‌ای از 24 تا 26 برای اعتراض خواهند داشت هم چنین فرصت 10 روزه از 27 اردیبهشت تا 5 خرداد ماه برای شکایت خواهند داشت که در 5 خردادماه اسامی تایید صلاحیت شدگان اعلام می‌شود.

وی با اشاره به انتخابات مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: پس از بررسی صلاحیت داوطلبان توسط فرمانداری چنانچه کسانی اعتراض داشته باشند فرصت 4 روزه از دوم اردیبهشت ماه تا 5 اردیبهشت ماه برای شکایت دارند و هیات نظارت استانی ما فرصتی 7 روزه از 6 اردیبهشت ماه تا 12 اردیبهشت ماه برای بررسی صلاحیت‌ها دارد و کسانی که اعتراض داشته باشند از 13 اردیبهشت ماه تا اول خرداد فرصت دارند و در نهایت از 5 خردادماه تا 11 خردادماه و در نهایت 5 خردادماه تا 11 خردادماه فرصت نهایی برای بررسی صلاحیت‌ها است که ان شاالله 12 خردادماه اسامی نهایی برای حضور افراد در انتخابات اعلام می‌شود.

کدخدایی با اشاره به زمان بندی امور در مورد انتخابات ریاست جمهوری، خاطرنشان کرد: شورای نگهبان فرصتی 5 روزه از 20 اردیبهشت ماه تا 24 اردیبهشت ماه برای بررسی صلاحیت‌ها دارد و مجددا یک فرصت 5 روزه از 25 اردیبهشت ماه تا 29 اردیبهشت ماه برای بررسی صلاحیت‌ها در صورت اعتراض دارد و در نهایت 30 اردیبهشت ماه اسامی اعلام می‌شود.

کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد نحوه نظارت نامزدهای ریاست جمهوری در انتخابات گفت: آنچه قانون به ما اجازه داده این است که نامزدان و داوطلبان ریاست جمهوری می‌توانند نمایندگان بر سر صندوق‌ها داشته باشند. مراحلی که نامزدان می‌توانند حضور داشته باشند در قانون وجود دارد البته بحث تایید صلاحیت این افراد و بررسی آنها توسط هیات‌های اجرایی و نظارت انجام می‌شود و معمولا در دوره‌های گذشته این کار انجام شده است. لازم به ذکر است که این افراد باید نمایندگان شخص داوطلب باشند نه نمایندگان احزاب.

وی در مورد رایانه‌ای برگزار کردن انتخابات پیش رو که مورد سوال خبرنگار دیگری واقع شده بود، گفت: تلاش دوستان و همکاران در وزارت کشور برای برگزاری رایانه‌ای انتخابات امری پسندیده است و شورای نگهبان نیز در این رابطه اصرار دارد اما باید امکانات و زیر ساخت‌ها در همه ابعاد فراهم شود. وزارت کشور با بررسی امکانات و زیر ساخت‌ها این سه مرحله را پیشنهاد کرده است.

وی افزود: با توجه به برگزاری این سه مرحله به صورت رایانه‌ای اما این مساله مانع از این نیست که روش دستی را نداشته باشیم ملاک هنوز براساس قانون روش دستی است که در این سه مرحله، ثبت کد ملی نیازمند قانون است که به صورت موازی انجام می‌شود.

خبرنگاری از سخنگوی شورای نگهبان سوال کرد آیا در مورد برگزاری انتخابات به صورت رایانه‌ای این موارد آخرین توافقات است و تغییری نخواهد یافت که کدخدایی با تایید این مطلب خاطرنشان کرد: این مساله در روز چهارشنبه هفته گذشته مورد تصویب واقع شد.

 خبرنگاری با اشاره به این مطلب که به نظر می‌رسد فعالیت‌های انتخاباتی شروع شده از سخنگوی شورای نگهبان سوال کرد که آیا منع قانونی در این رابطه وجود دارد یا خیر؟ کدخدایی پاسخ داد: آنچه تبلیغات رسمی باشد قطعا با قانون مغایرت دارد اما فعالیت‌های احتمالی و حاشیه‌ای در قانون نیست و برای آنها منعی نشده است، زمان تبلیغات نیز در قانون مشخص است.

خبرنگاری با طرح این سوال که با توجه به این‌که طبق قانون صدا و سیما باید فرصت‌های مساوی را در اختیار کاندیدا قرار دارد آیا اگر سفرهای استانی رئیس جمهور با این فرصت‌ها یکی شود پوشش آن مشکلی ندارد از سخنگوی شورای نگهبان خواست تا ارزیابی خود را بیان کند که وی پاسخ داد: آنچه فعالیت‌های معمول مقامات مسئول است هیچ گاه در قانون منع نشده است تا زمانی که اخبار و ارایه اطلاعات در جریان عادی کشور باشد از نظر قانون منعی ندارد و در رویه 30 ساله منعی در این رابطه وجود نداشته است.

کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد این که آیا شورای نگهبان برنامه‌ای برای اسراف‌های احتمالی در عرصه انتخابات با توجه به نامگذاری امسال به اصلاح الگوی مصرف دارد یا خیر؟ گفت: سوال شما به بخش‌های اجرایی کشور بر می‌گردد توصیه ما این است که این شعار که رویه پسندیده شرع و عقل است مد نظر همه دستگاه‌ها و نامزدان باشد و از اسراف در عرصه تبلیغ و انتخابات بپرهیزند.اگر شورا هم باید گامی بردارد قطعا پیشگام خواهد شد.

سوال پایانی این نشست در رابطه با این بود که با توجه به این‌که دو خانم برای حضور در عرصه انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرده‌اند آیا در تفسیر واژه رجل سیاسی تغییری ایجاد شده است؟ که کدخدایی پاسخ داد: هیچ تغییری ایجاد نشده و رویه شورای نگهبان مثل سابق است، در گذشته نیز بانوان ثبت نام می‌کردند و هیچ منع قانونی برای ثبت نام وجود ندارد.

کد خبر 78723

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز