وزیرخارجه آمریکا خواستار باز شدن فوری و همزمان هر دو کریدور لاچین و آغدام برای عبور تدارکات بشردوستانه و حل بحران انسانی در منطقه قره‌باغ کوهستانی شد.

آنتونی بلینکن

به گزارش همشهری آنلاین، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در پیامی در ایکس (توییتر سابق) در واکنش به تحولات اخیر در منطقه قره‌باغ کوهستانی، گفت ایالات متحده از جمهوری آذربایجان و ارمنستان می‌خواهد به همکاری با یکدیگر برای حل مسائل باقیمانده از طریق گفت‌وگوی مستقیم ادامه دهند. وی افزود کریدور لاچین به همراه مسیرهای دیگر منتهی به قره‌باغ کوهستانی باید فوراً بازگشایی شود.

پیش‌تر «آرمن پرس» خبرگزاری دولتی ارمنستان گزارش داد جمهوری آذربایجان و نیروهای ارمنستانی منطقه قره‌باغ کوهستانی برای بازگشایی مسیر کلیدی کریدور لاچین به توافق دست یافته‌اند. این گزارش به نقل از مقامات قره‌باغ افزود آن‌ها این توافق را با توجه به مشکلات انسانی شدید در منطقه پذیرفته‌اند. بعد از این خبر، «حکمت حاجی‌اف» مشاور رئیس‌جمهور آذربایجان در گفت‌وگو با رویترز تایید کرده بود که مقامات قره‌باغ در ازای بازگشایی مسیر مسدود شده به ارمنستان (کریدور لاچین)، موافقت کرده‌اند که اجازه عبور محموله‌های کمک از جمهوری آذربایجان به این منطقه را بدهند. 

اما او ساعاتی بعد توافق باکو با منطقه قره‌باغ کوهستانی برای بازگشایی همزمان راه‌ها به جمهوری آذربایجان و ارمنستان را تکذیب کرد. حاجی‌اف در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، نوشت، باکو پیشنهاد بازگشایی همزمان راه‌ها را داده اما آنچه او «رژیم غیرقانونی» در قره‌باغ خواند، آن را رد کرده است. حاجی‌اف در اشاره به ایست بازرسی که باکو در مسیر لاچین ایجاد کرده، افزود جمهوری آذربایجان کنترل «مرز و گمرک» را در کریدور لاچین -که قره‌باغ را به ارمنستان متصل می‌کند- حفظ خواهد کرد. 

وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این تحولات در بیانیه‌ای اعلام کرد عمیقاً نگران وخامت سریع وضعیت انسانی در منطقه قره‌باغ کوهستانی است. این بیانیه افزود: شاهد آن هستیم که تدارکات بشردوستانه نزدیک مسیر لاچین و آغدام قرار دارد و درخواست خود را برای باز شدن فوری و همزمان هر دو کریدور به منظور عبور تدارکات بشردوستانۀ به شدت موردِ نیاز زنان، کودکان و مردان در منطقه قره‌باغ کوهستانی را تکرار می‌کنیم. 

در این بیانیه همچنین از سران دو کشور همسایه خواسته شده از هرگونه اقدامی که تنش‌ها را افزایش می‌دهد یا توجهات را از این هدف منحرف می‌کند، خودداری کنند و استفاده از زور برای حل‌وفصل اختلافات غیرقابل قبول خوانده شده است. 

در این بیانیه همچنین تاکید شده که هر توافق صلحی باید از حقوق و امنیت ساکنان منطقه قره‌باغ محافظت کند. آمریکا همچنین خواستار گفت‌وگو بین باکو و ساکنان منطقه قره‌باغ که عمدتاً ارمنی هستند، شده است. در پایان این بیانیه تاکید شده، «تنها راه پیش‌رو، صلح، گفت‌وگو و عادی‌سازی روابط بین ارمنستان و آذربایجان بر مبنای احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی طرف مقابل است». 

قره‌باغ در سطح جهانی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته می‌شود اما از زمان جنگی که مصادف با فروپاشی اتحاد شوروی در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی شد، به دست جمعیت ۱۲۰ هزار نفری قوم ارمنی کنترل می‌شود.

جمهوری آذربایجان بخش‌های بزرگی از منطقه قره‌باغ کوهستانی را در جنگ ۲۰۲۰ پس گرفت و قره‌باغ را تقریباً به طور کامل محاصره کرد. از دسامبر ۲۰۲۲--در نُه ماه گذشته-- غیرنظامیان جمهوری آذربایجان شروع به مسدود کردن آخرین راه ارتباطی قره‌باغ به ارمنستان کردند که باعث کمبود شدید مواد غذایی، سوخت و دارو شده است. 

باکو، ایروان را در ماه‌های گذشته متهم کرده که از کریدور لاچین برای قاچاق تسلیحات استفاده می‌کند و پیشنهاد بازگشایی همزمان جاده‌ها را رد کرده است. 

کد خبر 787417
منبع: فارس

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آمریکا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
    12 22
    قفقاز در دست شوروی است. . آمریکا کجا و ارس کجا
  • IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
    36 45
    ارامته اشغالگر قره باغ چاره ای جز قبول شهر وندی یا ترک خاک جمهوری آزربایجان را ندارند
    • ترک IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
      18 8
      سکوت
  • IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
    15 14
    علیف صهیونیست همان حماقت زلنسمی را آره میکنه تا مردم مسلمان وشیعه آذربایجان رابع کشتن بده
  • IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
    14 20
    آمریکا چه کاره است که به آذربایجان دیکته کند؟ مرز آغدام باز است و ارمنی ها دارند با اشک تمساح توجه جامعه جهانی را بخودشان جلب می کنند. چرا سی سال از اشغال چیزی نگفتند ؟ تورکهایی که در سی سال گذشته از خانکندی بیرون رانده شدند را چه کنیم؟ چرا کسی جواب آنها را نمی دهد؟کمی وجدان و اندکی انصاف لازم است تا درک شود آواره شدن یعنی چه؟ آذربایجانی ها واقعا بزرگوارند که علیرغم همه جنایات ارمنی ها بازهم برای آنها آذوقه فرستادند...
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۹
    8 9
    بعضی از ماها رابطه خویشاوندی و خونی با همسایه هامون داریم. کم نیستن آذربایگانی تبار ها و ارمنی های عزیز که برای ایران و شهید قاسم سلیمانی احترام قائلن. جای تشکر داره از آقای آنتونی بلینکن که نقش خوبی رو ایفا کرده. این ۲ کریدور لاچین و آغدام باید زودتر از این ها خلوت از نیروهای نظامی می شد. پان ترکای عزیز بدونن دوران بزن و در رو به گفته رهبر ما تمام شده و فکر نکنم به دنبال ماجراجویی جدیدی باشید. به نظر من تا این جا هم که ۳ کشور جمهوری عزیز اسلامی ما و آمریکا و فدراسیون روسیه حمایت نظامی نکرده اند، اقدام کاملا هوشمندانه ای بوده، اما عزیزان مستشاران ما بدونن ترکیه در حال ارسال تسلیحات و خودروهای سنگین نظامی و حمایت همه جانبه از آذربایگان است و کوتاهی در حمایت ارمنستان نتیجه ای جز از دست دادن کریدور زنگزور برای کشور عزیز اسلامی مون و مردم میهمان نواز و مسلمان دوست ارمنستان به همراه نخواهد داشت. باید فکر چاره ای برای مردم ارمنستان باشیم و جلوی این کشتار وقیحانه مردم مظلوم کوهستانی نشین ارامنه باشیم. نه فقط ما، بلکه جامعه جهانی، ایالات متحده و فدراسیون روسیه باید آنچه که در توان شون هست رو بکارببندند
  • JP ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
    10 5
    بوی باروت میاد!!!!این الهام اوف متوهم دون کیشود اخر یک کاری دست خودش میده۔۔!
  • JP ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
    2 5
    بهترین کار ایجاد پیمان دفاعی و ایجاد پایگاه در ارمنستان همزمان با پیمان دفاعی اخیر با جمهوری اذربایجان است تنها با این روش می شود کلیدور زمینی با ارمنستان را حقظ کرد