همشهری آنلاین -معصومه ماه پیکر: بیش از یک میلیون و۵۰ هزار دانشآموز تهرانی در حدود ۴ هزار مدرسه شهر تهران درس میخوانند. از این تعداد حدود ۶۳ هزار دانشآموز را دانشآموزان ساکن منطقه ۱۸ تشکیل میدهند که در ۱۸۰ مرکز آموزشی این منطقه مشغول تحصیلند. از بین مدارس منطقه بیش از ۳۰ مدرسه توسط خیران ساخته شدهاند که آمار قابل توجهی است. با اسماعیل فلاح مقدم در حالی به گفتوگو مینشینیم که به تازگی تفاهمنامه ساخت درمانگاه خیریه فرهنگیان در شهرک ولیعصر(عج) را هم امضا کرد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
چطور شد سراغ کار خیر مدرسهسازی و اهدای زمین برای امر مدرسهسازی رفتید؟
چون خانواده بهخصوص پدرم به کارهای خیر علاقهمند بود. او اعتقاد داشت ثروتی که خدا به انسان میدهد باید برای آرامش دیگران هم استفاده شود. من هم سعی کردم گفتههای پدر را آویزه گوش کنم. به همین دلیل با دیدن کودکانی که در چادر درس میخواندند به فکر ایجاد فضایی مناسب برای ادامه تحصیل آنها افتادم و زمینهایی را برای مدرسهسازی اهدا کردم.
شما زمینهای بسیاری را برای مدرسهسازی اهدا کردهاید، چه مقدار از این زمینها در منطقه ۱۸ قرار دارد؟
حدود ۱۳ هزار و ۶۰۰مترمربع زمین در مناطق ۱۸ و ۱۷ برای مدرسهسازی هدیه کردم که حدود ۱۱ هزارمترمربع از این زمینها در منطقه ۱۸ واقع شده است.
غیر از مدرسهسازی در چه کارهای خیر دیگری حضور داشتهاید؟
اگرچه اولویت کارم را در ایجاد فضایی مناسب برای تحصیل دانشآموزان قرار دادهام اما علاوه بر اهدای زمین برای مدرسهسازی، سعی کردهام در تجهیز و تأمین کمبودهای مدارس هم نقش داشته باشم. البته مسجد حضرت رسول(ص) واقع در شهرک ولیعصر(عج) و همچنین مسجدی در منطقه ۱۷ را هم ساختهام.
چرا منطقه ۱۸ را بیشتر بهعنوان محلی برای انجام کارهای خیرخواهانه انتخاب میکنید؟
به دلیل موقعیت شغلی، بیشتر وقت خود را در این منطقه سپری میکنم و خود را جزیی از ساکنان اینجا میدانم. دیدن کمبودهای هممحلهایهایم همواره باعث ناراحتیام میشود. وقتی میدیدم کودکان محلهام در سال ۱۳۵۹ ناچارند در سوز سرمای زمستان و گرمای تابستان در چادر درس بخوانند، زمینی به مساحت ۷۸۰۰مترمربع در شهرک ولیعصر(عج) برای ساخت مدرسهای اهدا کردم.
زمین کدام مدارس منطقه روزگاری متعلق به شما بوده است؟
زمین مدرسه عاشقلو با متراژ ۳۶۰۰مترمربع در خلیج فارس، همچنین مدارس ابتدایی سمیه و مدرس با متراژی حدود ۷۸۰۰مترمربع در شهرک ولیعصر(عج) هدیهام به هممحلهایهای مهربان منطقهام است.
ساخت مدرسه چقدر میتواند برای یک منطقه یا محله تأثیر داشته باشد؟
ساخت مدرسه در پیشرفت آیندهسازان یک کشور تأثیر مستقیمی دارد، چون معتقدم مبنای پیشرفت هر کشور آموزش وپرورش آن کشور است. پس اگر زمینه مساعد برای تحصیل دانشآموزان فراهم باشد موفقتر خواهند بود.
بهعنوان یک هممحلهای، ویژگیهای منطقه را در چه میبینید؟
مهمترین ویژگی منطقه، مردمان تلاشگر و مهربان آن است. جوانان مستعد این منطقه نشان دادهاند که اگر زمینه برایشان فراهم باشد نه تنها میتوانند باعث افتخارآفرینی منطقه، بلکه کشور باشند.
فکر میکنید وضعیت و امکانات منطقه نسبت به گذشته تغییری کرده است؟
در گذشتههای نه چندان دور به دلیل قرار گرفتن این منطقه در حاشیه، امکانات برای ساکنان چندان فراهم نبود. تا چندی قبل در برخی از محلهها ساکنان حتی آب شیرین هم نداشتند. خوشبختانه امروز به همت و کمک مسئولان بهویژه مسئولان شهرداری بسیاری از کمبودها جبران شده و حالا این منطقه هم حرفی برای گفتن دارد.
مشوقتان در کارهای خیر چه کسانی بودند؟ خانوادهتان با این کار مخالف نبودند؟
خانوادهام همواره مشوق و پشتیبان من در این راه هستند. «ملک تاج کاظمی» همسرم از مشوقان اصلی من است و زمین درمانگاه با متراژی حدود ۱۲۰۰مترمربع هم از طرف او اهدا شده است.
فکر میکنید منطقه ما به غیر از مدرسه، در زمینه چه زیرساختهای دیگری با کمبود مواجه است؟
معتقدم مراکز علمی و فرهنگی در هر محله و منطقهای برای پیشرفت اهالی آن منطقه لازم است. اگر این گونه مراکز در تمام محلههای منطقه ایجاد شود اهالی بهخصوص جوانان به راحتی از امکانات این مراکز استفاده خواهند کرد. منطقه ۱۸ در این زمینه دارای کمبود است.
خیران غیر از اهدای زمین و مدرسهسازی در چه زمینههای دیگری لازم است در منطقه حاضر شوند؟
ساخت مدرسه تنها کافی نیست، دانشآموزان وکودکان برای درس خواندن به فضایی سالم و شاداب و همچنین امکانات لازم نیاز دارند. پس باید به فکر تجهیز، نوسازی و شادابسازی مدارس هم باشیم. البته نباید فراموش کرد بسیاری از کمبودها و مشکلات هر منطقه را میتوان با کمک افراد خیر حل کرد.
کار خیر از نگاه خیر مدرسهساز منطقه ما چه تعریفی دارد؟
تنها میتوانم بگویم، زیباترین زندگی آن است که آدم به عشق پیشرفت و آرامش دیگران زندگی کند. البته خوشحالی بچهها از داشتن مدرسهای خوب و فضایی مناسب برای درس خواندن و فراهم کردن آرامش هممحلهایهایم موجب آرامش و آسایش من هم میشود.
۱۱۰۰۰ مترمربع زمین توسط فلاح مقدم برای امر مدرسهسازی به منطقه ما اهدا شده است. او ۸۴ سال سن دارد، اما همچنان در تلاش است وسایل آرامش دیگران را فراهم کند.
۵۰ سال فعالیت در کار خیر مانند مدرسه و مسجدسازی از جمله کارهایی است که اسماعیل فلاحمقدم در طول زندگی خود انجام داده است.
...........................................................................
خاطره حاج اسماعیل:
پزشکی که خیّر مدرسهاش را معالجه کرد
«بیحال و بیرمق بر روی تخت بیمارستان افتاده بود. هنوز بهطور کامل به هوش نیامده بود. درد قفسه سینهاش باز شروع شد. با صدایی که او را به نام میخواند آرام چشمانش را باز کرد. نگاهش به چهره مهربان خانم دکتر که لبخندی بر لب داشت، افتاد.
چند روزی از بستری شدن و جراحی قلب حاج اسماعیل در بیمارستان میگذشت. حالا دیگر کمکم حالش روبه بهبودی میرفت، اما خانم دکتر هنوز هم هر روز چند مرتبه برای معاینهاش میآمد. احساس میکرد او را سالهاست که میشناسد اما هر چقدر فکر میکرد چیزی به خاطر نمیآورد.
بالاخره روز مرخص شدن او از بیمارستان رسید، خانم دکتر درحالی که خوشحال بود رو به فلاح مقدم گفت: «حاج آقا خوشحالم که با بهبودی شما توانستم گوشهای از زحماتتان را جبران کنم.» حاج اسماعیل وقتی فهمید پزشک معالجش همان دختر بچه کوچکی است که در مدرسهای که وی ساخته درس خوانده، اشک شوق ریخت. حالا سالها از این موضوع میگذرد، اما حاج اسماعیل مقدم با خود عهد کرده تا روزی که زنده است همچنان در این راه قدم بردارد.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۸ در تاریخ ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
نظر شما