همشهری آنلاین-احسان رستمیپور: ساختمانی که سالها مرکز پست و گمرک بوده است، از سوی وزارت ارتباطات تبدیل به موزه پست شده است. ۱۷ مهر روز جهانی پست است، به همین مناسبت به موزه ارتباطات و پست در مجموعه میدان مشق سری زدیم و ضمن بررسی وضع آن با «علیاکبر نصرآبادی» مدیر این موزه گفتوگو کردیم.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
مرمت و بازگشایی
موزه پست برای مرمت یال غربی ساختمان به یال شرقی منتقل شده بود. انتقالی که موزه پست را به دست فراموشی سپرده و در آستانه تعطیلی قرار داده بود. اکنون موزه دوباره به یال غربی ساختمان و جنب دروازه باغ ملی برگشته و یال مرکزی و شرقی این ساختمان منتظر برنامهریزی برای استفاده است. تغییر مدیریت و بازگشایی این موزه اکنون امید آن را میدهد که با استفاده از وسعت این ساختمان رونق به میدان مشق و موزه ارتباطات و پست برگردد. بازگشت موزه به یال غربی یکی از نخستین اقدامات مهم در حیات مجدد این موزه است. روزگاری که این موزه به یال شرقی منتقل شده بود، در ورودیاش در کوچه پست کم رفت و آمد و چراغ فعالیتش کمسو بود، اما اکنون بازگشایی این موزه در جای سابق خود در کنار دروازه باغ ملی و بازگشت در ورودی موزه به میدان مشق که محل رفت آمد گردشگران است، تا حدودی رونق را به موزه ارتباطات و پست بازگردانده است.
ساختمانهای اداری وزارت خارجه موزه شود
یکی از مسائل مهم میدان مشق حضور ساختمانهای اداری وزارت امور خارجه در این محوطه است. کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی تهران بارها پیشنهادهایی در قالب موزه شدن این ساختمانها ارائه کردهاند و هیئت وزیران در سال ۱۳۸۲ مصوبهای را برای خروج وزارت امور خارجه از این میدان تصویب کرده است. علیاکبر نصرآبادی نیز از این پیشنهادها دفاع میکند. البته او معتقد است ساختمانهایی از وزارت امور خارجه که شهروندان با آن سروکار دارند باید از این محوطه برود و ساختمان قدیمی وزارتخانه که محل مراجعه سفرای کشورهای خارجی است به فعالیت خود ادامه بدهد، زیرا این رفت و آمدها برای میدان مشق به نوعی تبلیغ است.
نصرآبادی همچنین از تبدیل این ساختمانها به موزه استقبال میکند و میگوید: «تبدیل این ساختمانها به موزه اقدام مؤثری است اما باید شرایط موزهداری هم در آن لحاظ شود. باید استانداردها برای موزه رعایت شود و موزهها توانایی جذب مخاطب را داشته باشد.»
امکانات گردشگری میدان مشق
پس از مرمت دروازه باغ ملی و سنگفرش میدان مشق، انتظار برای تبدیل این منطقه به قطب گردشگری تهران آغاز شد. اما سالها میگذرد و بهرغم مصوبه دولت ساختمانهای این میدان هنوز بهطور کامل به موزه تبدیل نشدهاند. رئیس موزه ارتباطات و پست مشکلات این میدان را بیش از اینها میداند. هرچند دسترسی با وسایل عمومی به میدان مشق سهل است اما جای پارک یکی از معضلات این منطقه است. همچنین این منطقه به دلیل وجود ساختمانهای وزارت امور خارجه ملاحظات امنیتی دارد. نصرآبادی میگوید: «برای آوردن وزیر به این محوطه باید نامهنگاری کرد. همچنین شخصاً بهعنوان رئیس موزه با مشکل جای پارک روبهرو هستم. ضمن اینکه این محوطه عصرهای پنجشنبه و جمعه تعطیل است و امکان ورود به آن وجود ندارد.»
نبود سرویس بهداشتی، فروشگاههای مواد غذایی و رستوران و کافه یکی از مشکلات دیگر میدان مشق برای جذب گردشگر است. این در حالی است که محوطه بزرگ این میدان بهترین محل برای رستوران و کافههای خیابانی است.
موزه پست رونق میگیرد
علیاکبر نصرآبادی، رئیس موزه ارتباطات و پست حدود ۸ ماه است که فعالیت خود را آغاز کرده است. او معتقد است که انتقال موزه برای مرمت به یال شرقی یکی از اشتباهاتی بوده که به اعتبار موزه لطمه زده و انجام عملیات مرمت بدون انتقال موزه هم امکانپذیر بوده است. نصرآبادی مهمترین مسئله موزه را از بین رفتن اداره کل این موزه در مجموعه وزارت ارتباطات میداند و میگوید: «با از بین رفتن این اداره کل، هیئت امنای موزه منحل شد و اکنون برای تخصیص بودجه و استخدام نیروی کافی برای این موزه با مشکل مواجه شدهایم و یکی از اقدامات ما تلاش برای احیای این اداره کل در وزارتخانه است.»
نصرآبادی تلاش برای جلب مخاطب و پویا کردن موزه را اولویت خود میداند و میگوید: «برای بازدید مدارس از موزه ارتباطات و پست برنامه ویژهای داریم و به تازگی با مسئولان آموزش و پرورش جلسهای داشتهایم و به اهمیت بازدید از این موزه و آشنایی دانشآموزان با روند تاریخی پست در کشور اشاره کردهایم.»
رئیس موزه ارتباطات به در دسترس بودن اشیای موضوع اشاره میکند و توضیح میدهد: «یکی از سیاستهایی که در چیدمان موزه اتخاذ شده، دسترسی کودکان به اشیا بوده است. این دسترس و لمس اشیا توسط دانشآموزان و کودکان به ایجاد علاقه و یادگیری کمک میکند.»
-----------------------------------------------------------------------------------------------
*منتشرشده در همشهری محله منطقه ۱۲ در تاریخ ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
نظر شما