موضع اخیر رئیس‌جمهور ترکیه در خلال سفر به نخجوان را نمی‌توان فارغ از این واقعیت دید که پیام جدی تهران در حفاظت از منافع ملی خود در قفقاز  از آنکارا شنیده شده است.

دالان زنگزور

به گزارش همشهری آنلاین، وقتی «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه افتتاح مسیر زمینی کریدور ادعایی زنگزور در جنوب قفقاز را مسأله‌ای راهبردی برای ترکیه خواند اما این را هم گفت که «اگر ارمنستان از باز شدن دالان زنگزور جلوگیری کند، این کریدور می‌تواند از ایران عبور کند»، از فرامتن این ادعای جدید می‌توان دریافت که بازیگران درگیر در تحولات منطقه قفقاز، واقعیات جغرافیای سیاسی منطقه و تحولات منطقه‌ای و جهانی را درک کرده و می‌خواهند در تعامل با محیط پیرامونی خود نقش بی‌حاشیه‌تری ایفا کنند یا ترجیح می‌دهند همچنان در پیله ثبات و امنیت مألوف منطقه باقی بمانند؛ امنیتی که تحقق آن بیش از آنکه در پرتو جنگ حاصل شود، متأثر از تمرکز بازیگران اثرگذار بر پیگیری روندهای دیپلماتیک همچون روند «۳+۳» در منطقه قفقاز است. چه در بحبوحه تحرکات تنش‌آمیز اخیر میان باکو و ایروان، پیگیری این مهم در گفت‌وگوی تلفنی «سید ابراهیم رئیسی» و «ولادیمیر پوتین»، رؤسای جمهور ایران و روسیه مورد توجه قرار گرفت و دو طرف بر ضرورت گفت‌وگو در قالب«۳+۳» و پرهیز از مداخله‌جویی بیگانگان در این رابطه تأکید کردند.
 
ادعای اردوغان از جانب ایران

رئیس‌جمهور ترکیه که روز گذشته به نخجوان سفر کرده بود، حمایت خود از کریدور بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای اتصال نخجوان را مورد حمایت قرار داد و در عین حال ادعا کرد: «اگر ایروان با چنین طرحی مخالفت کند، کریدور می‌تواند از ایران عبور کند که این ایده‌ای مثبت است. ما تمام تلاش خود را برای افتتاح کریدور زنگزور انجام می‌دهیم، سیگنال‌های مثبتی نیز از ایران می‌آید، اگر ارمنستان از باز شدن کریدور زنگزور جلوگیری کند، این کریدور می‌تواند از ایران عبور کند.»

چند روز پس از آنکه جمهوری آذربایجان با هدف کنترل کامل قره‌باغ تصمیم گرفت فاز نظامی را کلید بزند، «اردوغان» به «نخجوان» رفت؛ منطقه‌ای آذری‌نشین که با ترکیه، ارمنستان و ایران هم‌مرز است. این سفر از آن جهت حائز اهمیت بود و می‌توانست متغیر اثرگذاری بر روند تنش‌های اخیر باشد که آنکارا پیش‌تر حمایت خود را از هدف آذربایجان برای ایجاد یک کریدور از طریق جنوب ارمنستان به نخجوان اعلام کرده بود؛ هدفی که ارمنستان بارها مخالفت خود را با تحقق آن اعلام کرده و در این راستا از کشورهای دیگر خواسته بود در مواجهه با این تصمیم یکجانبه «باکو» از «ایروان» حمایت کنند.
 
تحرکات جمهوری آذربایجان تحت رصد

بنابراین تحرکات اخیر جمهوری آذربایجان که چشم‌انداز یک درگیری نظامی جدی با ارمنستان را از سوی ناظران، قابل پیش‌بینی می‌کرد، متأثر از هدفی است که از یک‌سو قرار دادن «ایروان» در بن‌بست پذیرش شرایط باکو را دنبال می‌کند و از سوی دیگر احیاناً به دنبال تصرف کامل قره‌باغ و پیگیری ایده کریدور زنگزور در جنوب ارمنستان است. مجموعه اقداماتی که سبب شده بار دیگر وضعیت جاری در قفقاز بواسطه استقرار نیروهای نظامی آذربایجان به سمت سیونیک، قره‌باغ و بخشی از مناطق مرزی ارمنستان، متشنج شود و زنگ‌های هشدار درباره وقوع جنگ تازه‌ای در قفقاز جنوبی را به صدا درآورد.

آنچه مقام‌های ترکیه را به مداخله و موضعگیری در تنش‌های دامنه‌دار میان آذربایجان و ارمنستان ترغیب کرده است، باید در آرزوهایی جست‌وجو کرد که آنکارا از قبال کریدور«زنگزور» جست‌وجو می‌کند؛ چه این دالان می‌تواند به یک حلقه متصل‌کننده ترکیه به لندن و پکن از طریق خطوط ریلی و ابربزرگراه‌ها باشد و این کشور را از یک هاب ترانزیتی- انرژی بهره‌مند سازد؛ تحولی که در بطن خود می‌تواند به ضعیف‌تر شدن مؤلفه اثرگذاری رقبای منطقه‌ای‌اش همچون ایران بینجامد.
 
پیامد برای تهران

اما مسأله آنجاست که راه‌اندازی دالان ادعایی «زنگزور» از طریق جنوب ارمنستان، نقطه اتصال سرزمینی ایران با ارمنستان را از میان برمی‌دارد و همچنین مسیرهای ترانزیتی ایران در شمال و شمال‌غربی به سمت اروپا برای صادرات و واردات را منحصراً در اختیار جمهوری آذربایجان و ترکیه قرار می‌دهد. افزون بر این قطع رابطه جغرافیایی ایران و ارمنستان از طریق تسلط باکو بر استان «سیونیک» ارمنستان به قطع دسترسی ایران به گرجستان و بندر «باتومی» در ساحل دریای سیاه می‌انجامد و ایران را در یک مخمصه ژئواستراتژیک گرفتار خواهد کرد. ذیل چنین ملاحظاتی وجه ثابت موضعگیری قاطع مقام‌های سیاسی و نظامی کشور بر عدم تغییر وضعیت جغرافیایی منطقه قفقاز متمرکز شده است. این مواضع به تعدد در هشدار نسبت به بازیگران پیدا و پنهان بازتاب یافته است. برگزاری چندین رزمایش نظامی در مرزهای شمالی و احداث کنسولگری در قاپان مرکز سیونیک نیز پشتوانه‌ای برای رویکرد اعلامی دولت در قبال تحرکات جنجالی آذربایجان بود.
 
پیام روشن تهران به آنکارا

مقام‌های ایرانی بر این موضعگیری‌ اصولی خود در جریان سفر اخیر «هاکان فیدان» به تهران نیز تأکید کردند و این مقام ترک را متوجه حساسیت جمهوری اسلامی در حفاظت از خطوط قرمز خود در مرزهای جغرافیایی قفقاز ساختند. چنانکه رئیسی در دیدار خود با فرستاده دولت ترکیه به‌صراحت از خطوط قرمز طراحی شده توسط مقام معظم رهبری در مورد تغییرناپذیری مرزهای ژئوپلیتیکی منطقه سخن گفت و نشان داد که جمهوری اسلامی در صورت عدم توجه به این هشدار، آماده ارسال پیام جدی‌تری به باکو، آنکارا و تل‌آویو خواهد بود.

بنابراین موضع اخیر رئیس‌جمهور ترکیه در خلال سفر به نخجوان را نمی‌توان فارغ از این واقعیت دید که پیام جدی تهران در حفاظت از منافع ملی خود در قفقاز  از آنکارا شنیده شده است. به نظر می‌رسد ترکیه نمی‌خواهد برای تحقق اهداف اقتصادی و امنیتی‌اش از طریق دالان «زنگزور»، بخش دیگری از منافع چندوجهی خود را که در ارتباط با همسایگان و هم‌پیمانانش بویژه جمهوری اسلامی تعریف شده است، به مخاطره بیندازد. باید دید که این موضعگیری تا چه اندازه می‌تواند اراده باکو را در تداوم بخشیدن به تنش با ارمنستان بر سر احداث «زنگزور» متزلزل کند.

کد خبر 791429
منبع: ایران

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 17
  • سوسن چرخی زاده IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    16 26
    بهترین راه حل اینه که ارمنستان خاک خودش را از مرز با ایران تا چند کیلومتر به بالا را به ایران ببخشد.
    • هادی IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      10 0
      من عاشق ایرانم, ولی مخالف تغییر مرزهای استراتژیک هستم و حرف شما منطقی نیست. هیچ کشوری حق نداره کشورشو به دیگران ببخشه. چون در اون صورت به مردمش ظلم کرده.چون هیچ ملتی حاضرنیست حتی یک وجب از خاکش به کشور دیگری تقدیم بشه. حالا فرقی نداره که اون کشور قوی باشه یا ضعیف.
    • US ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      7 0
      دیگه چی دوست داری؟
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    30 31
    نخجوان رو باید بگیریم تا دیگه غلط اضافی نکنن
    • IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      12 14
      ترکیه و آذربایجان بدانند اگر بخواهند،. دست،. به زنگزور، (مرز ایران با ارمنستان) . بزنند. منطقه، قره‌سو ( مرز ترکیه با آذربایجان) را پس خواهیم گرفت..
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    25 51
    ایران باید سریعا وارد جنگ با ترکیه و آذربایجان شود.
    • علی IR ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      11 5
      اونا هم میشینن تماشا کنن آقای دیپلمات
  • علی IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    33 36
    اینکه ایران با اروپا از ارمنستان کوهستانی ثعب العبور ارتباط داشته باشه یک دروغ بزرگ و فریب مردم هست چرا که می تواند همین ارتباط را از طریق اذربایجان داشته باشه ک هم امنیت بیشتر داشته هم جاده ای بهتر و هم به روسیه راه دارد داشته باشه و تعصب حمایت از ارمنستان دشمن اسلام از کجا میاد معلوم نیست
    • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      39 22
      تو یا عثمانی تبار هستی یا ....... بگذریم.
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      24 11
      خودتی
    • ایران IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      16 4
      توزیادجوش‌نزن‌
    • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      12 19
      دوست عزیز وقتی آذربایجان با اسرائیل ریخنه رو هم ما چطور میتونیم از اونجا به اروپا دسترسی داشته باشیم . اینا داروی مارو تحریم میکنن اونوقت اجازه میدن از خاکشون تجارت کنیم . الان اسرائیل دشمن اسلام هست یا ارمنستان یه تحقیق کن انصافی نظر بده
    • IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      10 6
      ارامنه مسیحی هستند وهرگز مسیحییان دشمن اسلام نبوده ونیستند!
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    35 15
    ایران در قفقازاز هر لحاظ محق تر از ترکیه است .و این سرزمین ها بخش بزرگی از ایران بوده اند و ترکیه با این همه فاصله حق دخالت و تصرف مرزهای ایران با همسایگان را ندارد
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    33 15
    کشور ترکیه خودش یک کشور تازه تاسیس و به دوران رسیده هست که همین اواخر تشکیل شده (مثل جمهوری های متعلق به ایران که در دو قرن اخیر از ایران جدا شده و به روسیه اضافه شدند و دوباره از شوروی سابق منفک شدند) و با ایران بزرگ ما وضعیتش خیلی فرق داره ، اگر کشوری باشد که در قفقاز حقی داشته باشد ایران هست نه ترکیه و...
  • محسن IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    18 9
    اگر مسیر خاک ارمنستان ریل گزاری شود ارتباط کریدور شمال جنوب بدون آذربایجان ممکن خواهد شد
  • IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    22 7
    دالان اختصاصی و مالکیتی مردود است. ترکیه و آذربایجان تنها با پرداخت حق ترازیت می توانند از خاک ارمنستان عبور کنند. بنابر این ایجاد دالان صرفا جهت الحاقات بعدی است و هیچ کشوری حق ندارد با ایجاد دالان، ارتبا ط ایران با ارمنستان یا از طریق ارمنستان را قطع نماید. مسئولین ایران باید به هوش باشند در رابطه با منافع ملی هیچ گونه مسامحه ای ننمایند.
    • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      7 7
      به خدا خیلی دمت گرم لپ مطلبو گفتی
  • سید IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    24 16
    اصلا ناراحت نکنید خودتونو به وقتش باکو رو شخم میزنیم .دورود بر ایران بزرگ
  • دبیر تاریخ IR ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    12 7
    ساده اندیش نیاشیم.....اهداف ،ترکیه،،وآرمان او برگشت به دورلن عثمانی وسزمین عای الحاقی آن زمان است،،الیته یک تفاوت عمده دیگر نیز با عثمانی هست،،آسیای مرکزی که اردغان،دایم دم از مناطق ترک زبان می زند،،علت آن دودلیل است،یک توسعه طلبی ارضی دوم، الحاق مناطق ترک نشین‌دیگر حتی‌در بالکلن وشبه جزیره کریمه است،،،ترکیه کشوری یک دست نیست،قسمت غمده آن کردها ودیگر قونیت ها هستند،،
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    15 9
    سیاست خارجی ایران در حمایت از باکو در واگذاری سرزمینهای ارامنه به باکو کاملا غلط ، احساساتی ، جوگیرانه ، منفعلانه و بطور کلی فشل و بسیار احمقانه بود زیرا هیچ انسان عاقلی شاخه ای را که روی آن نشسته وزیر پایش پرتگاه است به دست خود قطع نمی کند شاه عباس صفوی بسیار عاقل و متفکر تر مسِئولین در حال حاضر ایران عمل کرد و اگر خسارتی از این جهت به منافع ملی ایران وارد شود ننگ آن به نام حاکمیت ایران در تاریخ معاصر ثبت خواهد گردید.
  • علی IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    6 5
    دنیا دنیای ارتباطات است هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که فقط متکی بخود و خود احتیاجاتش را بر طرف کند این دسیسه ها همه زیر سر انگلیس جنایتکار است که کشور های مسلمان و در حال رشد همیشه زیر سلطه و بیچاره و در حال ستیز با یکدیگر و متکی به خودشان باشند اگر این راهای ارتباطی بین کشور ها با صلح و دوستی برقرار شود به نفع همه خواهد بود نه اینکه هر کس بخواهد تنهایی راه ارتباطی بر قرار کند که این فقط به نفع دشمنان اسلام و کشور های در حال رشد می باشد سیاست مداران ما بفهمند اگر شمی از سیاست داشتند اکنون وضعیت اقتصادی ملت و مملکت چنین نبود
  • IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    4 3
    حل اختلافات منطقه ای با دیگر کشور ها و ایجاد هم پیمان های نظامی برای واکنش سریع و مقتدرانه در صورت وقوع درگیری نظامی .
  • خسرو IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    9 20
    شبی که اردغان داشت فرار میکرد داشت به جایی میرفت که منتظرش بودند تا دستگیرش کنند یعنی قطر چون هزینه آنرا قبلا پرداخت کرده بود و اما اگر حاج قاسم به داد او نمیرسید هم دستگیر شده بود و هم جنگ داخلی که نتیجه آن تقسیم ترکیه به سه کشور کرد و ترک و علوی بود میشد که مردم ترکیه تا ابد باید متشکر کشور ایران مقتدر باشند و باید افتخار کنند که اینطور همسایه قوی و یکرنگی دارند نه دیگر دوستان ترکیه مثل اسقاطیل و آمریکا و اروپا
    • IR ۲۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
      9 2
      داستان قشنگی گفتی آفرین صد آفرین هزار و سیصد آفرین برو گوشی بابات رو بذار سر جاش بعدم برو بخواب
  • IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    12 2
    فعلا که کابینه اقای رییسی سرگرم خالص سازی دانشگاه و مدارس هستن
  • IR ۱۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    2 3
    یک دالان زیر زمینی در داخل خاک ایران به آنها بد هید و حق ترانزیت بگیر ید. دالان ساخت ایران و متعلق به ایران باشد.
  • حرمله IR ۰۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۶
    0 3
    اون دالان باید از کشور عزیزم ایران بکذرد وگرنه با من طرفند