بسیاری از اندیشکده‌ها و مؤسسات غربی به توان پیشرفته و توانایی تکنولوژیک ایران در حوزه هوافضا اذعان دارند.

ماهواره بر

گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: ایران به تازگی سومین ماهواره نظامی خود را با موفقیت به مدار زمین پرتاب کرد. ماهواره‌ای با قابلیت تصویربرداری و با نام «نور۳» که براساس اعلام منابع رسمی در ارتفاع ۴۵۰کیلومتری (۲۸۰مایلی) از سطح زمین در مدار قرار گرفته است. نکته قابل توجه آنکه موشک «ماهواره‌بر» این ماهواره نیز ایرانی و با نام «قاصد»، یک ماهواربر ۳ مرحله‌ای بود که با موفقیت ماموریت خود را به سرانجام رساند. البته «نور۳» نخستین ماهواره ایرانی نیست که در مدار قرار می‌گیرد، بلکه پیش‌تر نیز در اردیبهشت۱۳۹۹، ماهواره نور۱ با موشک قاصد در مدار ۴۲۵کیلومتری زمین قرار گرفته بود. نور۱ نخستین ماهواره «چند منظوره» و با «کاربرد دفاعی» ایران بود که به فضا پرتاب شد و پس از آن در اردیبهشت۱۴۰۱ ماهواره نور۲ در مدار زمین قرار گرفت. اکنون نور۳ نیز در مسیر همان موفقیت قبلی به گرد زمین به چرخش درآمده است.

اعتراف بی‌سروصدای آمریکا

در میان رسانه‌های غربی، خبرگزاری آسوشیتدپرس مهم‌ترین واکنش را نشان داد و اذعان آمریکا به موفقیت‌آمیز بودن پرتاب ماهواره ایرانی را یک اعتراف بی‌سروصدا از سوی آمریکا در برابر قدرت موشکی ایران عنوان کرد. براساس این گزارش، ایران در حالی موفق به پرتاب این موشک شده که آمریکا قبلا تحریم‌‎هایی را علیه بخش‌های هوافضا و ماهواره‌ای ایران اعمال کرده بود، اما به‌نظر می‌رسد این تحریم‌ها نتوانسته مانعی در برابر توسعه توان موشکی ایران باشد.

ترس اندیشکده آمریکایی از برد موشک‌های ایرانی

اندیشکده آمریکایی «دیده‌بان ایران» که در واشنگتن مستقر است و ماموریت خود را تمرکز روی فعالیت‌های نظامی و توان ایران قرار داده، در گزارشی مفصل به برد ۲۲۰۰کیلومتری موشک ایرانی قائم۱۰۰ پرداخته و مزیت این موشک را استفاده از سوخت جامد عنوان کرده است. بر مبنای این گزارش، برنامه فضایی سپاه پاسداران، توسعه بیشتر موشک‌هایی با سوخت جامد است و ایران توانایی تکنولوژیک برای تولید موشک با برد بیش از ۲۲۰۰کیلومتری را در هر زمانی که بخواهد دارد.

سپاه در آستانه دستیابی به موشک‌های بالستیک قاره‌پیما

برخی کارشناسان در مؤسسه «نیولاین» که در ماساچوست آمریکا مستقر هستند، در گزارشی عنوان کرده‌اند که سپاه پاسداران به‌طور پیوسته در حال توسعه امکانات خود در مرکز برنامه فضایی ایران است. این کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که سپاه پاسداران به‌زودی به قابلیت موشک بالستیک قاره‌پیما دست خواهد یافت و به سطح بازدارندگی بیشتری می‌رسد. نویسندگان این گزارش معتقدند که اگر موشک ایرانی ذوالجناح بتواند در یک مدار بالستیک قرار گیرد، تا ۵هزارکیلومتر برد پروازی‌اش افزایش پیدا خواهد کرد.

ذوالجناح، قدرتمندترین موشک ایرانی

اندیشکده واشنگتن در گزارشی با اشاره به توان موشکی ایران، موشک ذوالجناح را یکی از قدرتمندترین موشک‌های ایرانی می‌داند که از یک موتور سوخت جامد استفاده می‌کند و طبق گزارش‌ها ۷۴تن نیروی رانش تولید می‌کند. همچنین گفته شده این موشک می‌تواند یک ماهواره ۲۱۰کیلوگرمی را در مدار ۵۰۰کیلومتری زمین با موفقیت و درصد خطای کم قرار دهد.

گام فضایی ایران با استفاده از سامانه بومی

«لی کاس»، کارشناس دفاعی مستقر در ویرجینیا در حوزه کنترل، دفاع موشکی و استراتژی هسته‌ای در یادداشتی در مجله «چشم‌انداز روابط بین‌المللی خاورمیانه» معتقد است که ایران به‌دنبال افزایش سرمایه‌گذاری در صنعت و تکنورلوژی موشکی است تا پس از آنکه به قدرت بزرگ منطقه تبدیل شد، در جهان نیز حرفی برای گفتن داشته باشد. به‌گفته کاس، ایران توانسته برخی از موشک‌های بالستیک زیردریایی متعلق به دوران شوروی را تجهیز کرده و ارتقا دهد، هرچند ورود ایران به فضا با استفاده از سیستم بومی توسعه یافته صورت گرفته است.

مشابهت تکنولوژی غربی با موشک ایرانی

وب‌سایت دیفنس اینفو نیز که تحلیل‌های دقیقی از چالش‌ها و تحولات استراتژیک جهانی و همچنین سیستم‌های دفاعی ارائه می‌دهد، درباره توان موشکی ایران می‌نویسد: «ایران مانند چین بر فناوری موشک‌های بالستیک تمرکز کرده و از این فناوری برای پرتاب ماهواره مستقل خود استفاده می‌کند. ایران همچنین موشک شهاب-۳D را با سیستم پیشرانه با سوخت مایع و جامد توسعه داده است. برنامه پرتاب فضایی ایران هم برگرفته از فناوری شهاب-۳است. همچنین موشک‌های ایرانی قدر ۱۰۱، ۱۱۰ و ۱۱۰A ایران قابلیت استفاده به‌عنوان تسلیحات ضدماهواره (A-SAT) را دارا هستند. آمریکا و اسرائیل درباره موشک ۳ مرحله‌ای ذوالجناح معتقدند که فناوری‌های موجود در این موشک عملا مشابه آنهایی است که در موشک‌های بالستیک غربی برای حمل سلاح‌های سنگین طراحی شده‌ است.»

کد خبر 792120

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha