گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: وقتی آمریکا در مهرماه ۱۳۸۱ در واکنش به حملات ۱۱ سپتامبر به افغانستان حمله کرد، بسیاری از کوچهها و معابر ایران شاهد حضور مهاجران نو رسیدهای بودند که از جنگ جدید در کشورشان به ایران پناه آوردند. در آن زمان شاه بیت بسیاری از رسانههای ایران و حتی در تاکسیها و اماکن عمومی ایران ترانه معروفی بود که پشت سر هم تکرار میکرد: «سرزمین من خسته خسته از جفایی...». «سرزمین من» از ماندگارترین ترانههایی بود که در وصف افغانستان سروده شد، از دردهای این سرزمین دردمند و از خانهبهدوشی و آوارگی مردمانش گفت و در میان ایرانیان ماندگار شد. این روزها اما صدای این ترانه محلی دری جای خود را به هشتگهایی مانند #اخراج_افغانها و... داده است. هشتگهایی که در موارد متعددی حتی با اعتراضات زیادی از جانب شهروندان ایرانی روبرو شده است.
آتش تهیه شبکههای ضدایرانی
بخشی از مسئولیت آتش بیاری در معرکه قومیتی و نژادپرستانه در دو سوی مرز ایران و افغانستان این روزها برعهده رسانههای غیرایرانی در لندن است. در این میان دو شبکه تلویزیونی «بی بی سی فارسی»، «من و تو» و «رادیو فردا»، نقش پررنگی در برجسته سازی خبرها و گزارشهای جهت دار با اهداف قومیتی و نژادپرستانه دارد.
بی بی سی فارسی
این شبکه متعلق به وزارت خارجه انگلیس است و در گزارشهای متعددی تلاش دارد تا به مشکلات افغانستانیهای ساکن ایران دامن بزند و یا شهروندان افغانستانی را مقابل ایرانیان قرار دهد.
تحریک ایرانیان علیه افغانستانیها:
۱- غیرعادی جلوه دادن حضور۶ هزار زندانی افغانستانی در ایران: حدود یک ماه پیش، مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه ایران به ارائه آماری از وضعیت شهروندان خارجی محبوس در ایران پرداخت و در این میان از آن جا که بیشترین شهروندان خارجی ساکن ایران، اهالی افغانستان هستند، به صورت طبیعی نیز بیشترین حجم زندانیان خارجی در ایران متعلق به شهروندان افغانستانی است. بی بی سی تیتر خبر خود درباره حضور ۶ هزار زندانی افغانستانی در ایران را به گونه ای تحریک آمیز منتشر کرد که در نگاه اولیه آمار غیرطبیعی و عجیب به نظر میرسید.
۲- تلاش برای القای نگرانی به ایرانیان: بی بی سی همچنین میزگردی را با عنوان «حضور گسترده افغانها در ایران، فرصت یا تهدید؟» تهیه کرد و در آن برنامه مجری تلاش کرد تا حضور مهاجران افغانستان را تهدیدی برای ایران توصیف کند. در حالی که در هر کشوری، مهاجران از همه کشورها هم میتوانند هم دارای فرصت و هم تهدیدات خاص خود باشند.
تحریک افغانستانیها علیه ایران:
۱- القای عدم انجام امور اداری مهاجران افغانستانی در ایران: بی بی سی همچنین در گزارشهایی تلاش داشته تا نارضایتی مهاجران افغانستانی در ایران را برجسته کند. از جمله در گزارشی به مراجعه بی نتیجه مهاجران افغانستانی به ورزشگاهی جهت دریافت کارت سرشماری اشاره کرده و ناراحتی مهاجران افغانستان از این موضوع در جنوب تهران را پررنگ کرده است. این در حالی است که به طور کلی سرشماری و ساماندهی مهاجران در هر کشوری کاری زمان بر است و نمیتوان انتظار داشت این کار در یک روز انجام شود.
۲- برجسته کردن نارضایتی مهاجران افغانستان از امور بانکی در ایران: با وجود آن که طی یک سال گذشته برخی امکانات بانکی در اختیار مهاجران افغانستان قرار گرفته، اما بی بی سی فارسی در گزارشی هیچ اشارهای به این امکانات نکرده و گلایه مهاجر افغانستانی از عدم انجام امور بانکیاش را بازنشر کرده است.
۳- اخراج مهاجران افغانستانی از ایران: اگرچه جلوگیری از فعالیت و عبور از مرز برای مهاجران غیرقانونی در همه کشورها امری مرسوم است، اما بی بی سی در خبری با عنوان «اخراج ۷۵۰۰ مهاجر در شش روز» تلاش داشته این موضوع را غیرعادی جلوه دهد. این در حالی است که این خبر بخشی از نقل قول رسمی فرمانده مرزبانی استان خراسان رضوی به خبرنگاران بوده است.
۴- دستگیری مهاجران افغانستانی در ایران: در همه دنیا ساماندهی منطقهای اتباع مهاجر کاری طبیعی و قانونی است، اما بی بی سی فارسی در گزارش خود بدون اشاره به برنامه ریزی وزارت کشور ایران برای ساماندهی اتباع خارجی در استانهای مختلف به ممنوعیت اقامت اتباع افغانستانی در کرمانشاه اشاره کرده و تلاش داشته تا دستگیری اتباع توسط پلیس در کرمانشاه را پررنگ کند و نوعی هراس افکنی را برای مهاجران افغانستانی ایجاد کند.
شبکه منوتو
شبکه لندن نشین «من و تو» در چند سال گذشته تلاش داشته تا نوعی افغانستان هراسی را در میان ایرانیان ترویج دهد. این شبکه به طور عمده به براندازان منتسب به خانواده پادشاهی سابق ایران وابسته است.
تحریک ایرانیان علیه افغانستانیها:
۱- تاکید چند باره به تابعیت افغانستانی متهمان حادثه تروریستی شاهچراغ: تلویزیون «من و تو» در خبری جهت دار به اعدام دو تروریست حادثه اول شاهچراغ در ملاعام با تابعیت افغانستانی اشاره میکند، در حالی که اعدام در ملاعام برای مجرمان بزرگ در ایران صرف نظر از ملیت ایرانی و یا غیرایرانی بارها انجام شده و اجرای این مجازاتها ارتباطی با ملیت مجرمان ندارد. این شبکه در گزارش خود چند بار تاکید دارد که مجرمان حادثه شاهچراغ از اتباع افغانستان بوده و سعی بر پررنگ کردن تابعیت مجرمان دارد. موضوعی که القای نوعی نگاه منفی در جامعه ایرانی نسبت به مهاجران افغانستان را به همراه خواهد داشت.
تحریک افغانستانیها علیه ایران:
۱- دستگیری مهاجران بی حجاب: در ایران قانون حجاب صرف نظر از ملیت افراد برای همه الزامی است، ولی شبکه من و تو در خبری جنجالی به نقل از مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم به دستگیری اتباع بی حجاب و اخراج آنان اشاره کرده است. این در حالی است که اجرای قانون حجاب در ایران ارتباطی با ملیت افراد ندارد.
۲- محدودیت ورود مهاجران افغانستان به اماکن تفریحی: اعمال محدودیت برای ورود شهروندان غیرایرانی و مهاجران به اماکن تفریحی اقدامی غیرقانونی است که چندی پیش از سوی یک پیمانکار خصوصی در یک مجموعه تفریحی شمال تهران اعمال شده بود. همان زمان این اقدام با واکنش منفی مقامات مسئول مواجه و محدودیت ورود برای مهاجران افغانستان پس از چند روز برداشته شد. با این حال شبکه منو تو همان چند شب محدود را مانند یک محدودیت همیشگی برای مهاجران افغانستانی ساکن در ایران به تصویر کشیده است.
رادیو فردا
رادیو فردا به عنوان یک ایستگاه رادیویی فارسیزبان، شاخهٔ ایرانی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی به شمار میرود و بودجه آن توسط دولت آمریکا پرداخت میشود. این رسانه شنیداری که چند سالی است شبکه تلویزیونی نیز راه اندازی کرده، همسو با دیگر رسانههای غیرایرانی گزارشهای جهتداری را درباره مهاجران افغانستان در ایران تهیه کرده است.
۱- برجسته سازی واکنش نژادپرستانه به مهاجران افغانستان: رادیو فردا در جریان نماز عیدقربان امسال تلاش کرد تا واکنشهای منفی برخی کاربران ایرانی درباره این آئین مذهبی برجسته سازد ولی در عین حال، هیچ اشارهای نکرد که نماز عیدقربان یک آئین دینی و مذهبی مشترک میان ایرانیان و مهاجران افغانستان است.
۲- پررنگ کردن محدودیت برای مهاجران افغانستان در کرمانشاه: به مانند شبکه بی بی سی، رادیو فردا نیز بدون اشاره به برنامه ریزی کارشناسی برای آمایش سرزمینی مهاجران افغانستان، در خبری تلاش کرد تا ممنوعیت حضور مهاجران افغانستان در کرمانشاه را نوعی بدعت نشان و رفتار فراقانونی نشان دهد.
کاربران بیهویت با دستور کار شکاف در جامعه ایرانی
صرفنظر از رسانه های بیگانه، نظر میرسد افرادی که بر آتش خصومت نژادپرستانه در دو سوی مرز افغانستان و ایران می دمند، برخلاف ادعاها چندان دل در گرو تاریخ و جغرافیای ایران ندارند، وگرنه کدام منطق و دلیل عقلی میپذیرد که یک پارسی زبان دیگر پارسی زبانان را بیگانه بنامد؟ نگاهی به برخی کاربران مجازی که هشتگهای قومیتی را ترویج میدهند، حکایت از آن دارد که اغلب آنان دارای گرایشات براندازانه هستند و در موارد متعددی حتی فاقد هویت مشخص و در واقع بی هویتند. برخی از آنان خود را افغان زاده جا میزنند و بعضی دیگر، با ماسک کاربران انقلابی - مذهبی به افغان هراسی دامن میزنند. با این حساب می توان ترویج شعارهای نژادپرستانه ضدایرانی و ضدافغانستانی را «دستور کار جدید پیاده نظام قدرتهای خارجی« برشمرد که تجزیه و تضعیف هر دو کشور ایران و افغانستان هدف نهایی شان است. تردیدی نیست که اگر امروز این گونه کاربران در فضای مجازی با نوشتههای نژادپرستانه علیه افغانستانیها مینویسند، فردا همین دستور کار را علیه دیگر قومیتهای ایرانی مانند آذری، عرب، لر و فارس بکار خواهند گرفت. آنان دستور کارشان نه برای ملت ایران، که برای نابودی هویت ایران است.
نظر شما