به گزارش همشهری آنلاین، طبق مصوبه مجلس وظایف وزارت امورخارجه بشرح ذیل است:
قانون وظایف وزارت امور خارجه
ماده ۱ - وزارت امور خارجه عهدهدار اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
ماده ۲ - وزارت امور خارجه در اجرای مفاد ماده ۱ وظایف اساسی زیر را عهدهدار
خواهد بود.
۱ - بررسی، برقراری، تنظیم، حفظ و توسعه روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران با سایر دولتها و سازمانهای سیاسی بینالمللی و نظارت واشراف بر سایر روابط خارجی.
تبصره - برقراری و قطع روابط سیاسی با تصویب هیأت وزیران انجام خواهد گرفت.
۲ - ایجاد و اداره نمایندگیهای سیاسی و کنسولی در کشورهای خارجی و سازمانهای سیاسی بینالمللی بر اساس قوانین و مقررات مربوط.
۳ - توجه و مراقبت دائم و اقدامات لازم و به موقع نسبت به وقایع بینالمللی به ویژه وقایع جهان اسلام و تهیه و تنظیم گزارشهای لازم و دقیق دراین زمینه با پیشبینی و پیشنهادات جهت اطلاع مراجع ذیربط.
۴ - فراهم آوردن زمینههای مناسب برای انجام وظایف نمایندگیهای دولتهای خارجی و سازمانهای بینالمللی در ایران طبق قوانین و مقررات وعرف داخلی و بینالمللی و بر اساس اصل عمل متقابل با هماهنگی و همکاری دستگاههای ذیربط.
۵ - تدوین و اجرای آییننامههای مربوط به تابعیت و پناهندگی سیاسی با همکاری و هماهنگی وزارت کشور و سایر دستگاههای ذیربط.
۶ - انجام اقدامات لازم در زمینه امور کنسولی اعم از حفظ حقوق و منافع اتباع ایرانی خارج از کشور و امور مربوط به تابعیت و احوال شخصیهآنان با همکاری دستگاههای ذیربط.
۷ - همکاری با دستگاههای اجرایی کشور و ارائه نظریات لازم با رعایت ملاحظات سیاسی خارجی در جهت بررسی و تهیه طرحهای مربوط بهبرقراری و گسترش مناسبات اقتصادی، فرهنگی، علمی، فنی و غیره.
۸ - فراهم آوردن موجبات و زمینههای شرکت و عضویت دستگاههای دولتی در مجامع، سازمانها و کنفرانسهای بینالمللی و ایجاد تسهیلات لازمبا همکاری و مشارکت دستگاههای ذیربط.
۹ - همکاری با وزارت ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط در اشاعه فرهنگ اسلامی در کشورهای خارجی.
۱۰ - همکاری با وزارت ارشاد اسلامی در فراهم آوردن زمینههای لازم برای خبرگزاریها و نمایندگیهای مطبوعاتی خارجی در چهارچوب روابط ومقررات و سیاستهای ارشادی و تبلیغاتی کشور با هماهنگی دستگاههای ذیربط.
۱۱ - همکاری با وزارت فرهنگ و آموزش عالی و سایر دستگاههای ذیربط در انجام امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور و بورسهای واگذاری بهجمهوری اسلامی ایران و بالعکس.
۱۲ - تهیه و تدوین مقررات و تنظیم لوایح مربوط به وظایف محوله.
۱۳ - همکاری با دستگاههای ذیربط در ایجاد زمینههای مناسب به منظور بهرهگیری از استعدادها و امکانات دانشجویان و اتباع ایرانی خارج ازکشور.
۱۴ - انجام اقدامات لازم منبعث از قوانین و مقررات کشور که در ارتباط با وظایف وزارت امور خارجه میباشد.
۱۵ - تهیه و تنظیم متون معاهدات مربوط به تعیین خطوط مرزی (زمینی، رودخانهای، هوایی، دریایی) و موافقتنامههای انتظامات سرحدی ونظارت بر حسن اجرای آنها، همچنین رسیدگی و حل فصل اختلافات مربوط به خطوط سرحدی با همکاری و هماهنگی ارگانهای ذیربط با رعایت اصل۷۸ قانون اساسی.
۱۶ - تهیه لوایح مربوط به تعیین خطوط مبداء و حد دریای سرزمینی، فلات قاره، منطقه انحصاری اقتصادی و منطقه انحصاری ماهیگیری.
۱۷ - بررسی و ابلاغ موافقت با استملاک عین یا منفعت نمایندگیهای خارجی و استملاک اتباع بیگانه در ایران و انجام امور مربوط به استملاکدولت جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خارجی.
ماده ۳ - کلیه نهادها و ارگانهای جمهوری اسلامی مکلفند در تنظیم مناسبات و برقراری هر نوع ارتباط با دول خارجی و انعقاد قرار داد و همکاریهایفنی، اقتصادی، فرهنگی علمی و نظامی با کشورهای خارج و سازمانهای بینالمللی هماهنگی سیاسی لازم با وزارت امور خارجه به عمل آورده ووزارت امور خارجه نیز مکلف است نسبت به فراهم آوردن موجبات تأمین هماهنگی و ایجاد ارتباط و تسهیلات لازم بر اساس اصول و سیاستهایخارجی و حفظ مصالح جمهوری اسلامی ایران اقدام لازم را معمول دارد.
ماده ۴ - وزارت امور خارجه باید موجبات حمایت از مبارزه حقطلبانه مستضعفان بالاخص مسلمانان علیه مستکبران را در هر نقطه جهان بدوندخالت در امور ملتهای دیگر بر اساس اهداف و سیاستهای خارجی کشور با هماهنگی با سایر دستگاههای ذیربط فراهم
آورد.
تبصره - نحوه هماهنگی بر اساس آییننامهای است که به پیشنهاد وزارت امور خارجه به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ماده ۵ - وزارت امور خارجه مکلف است به منظور ایجاد زمینههای لازم برای عقد قراردادها، عهدنامهها، موافقتنامهها و مقاولهنامههای دولتجمهوری اسلامی ایران با کشورهای جهان و سازمانهای بینالمللی اقدامات لازم را به عمل آورد.
ماده ۶ - وزارت امور خارجه مکلف است نیروهای مورد نیاز خود را از طریق آموزشهای لازم قبل از خدمت و ضمن خدمت با هماهنگیدستگاههای ذیربط تأمین نماید.
ماده ۷ - وزارت امور خارجه مکلف است آییننامه نظارت نمایندگیهای سیاسی و کنسولی جمهوری اسلامی ایران بر نمایندگیهای سایروزارتخانهها، سازمانها و نهادهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور و نحوه هماهنگی فیمابین را ظرف ۶ ماه پس از تصویب این
قانون تهیه و بهتصویب هیأت وزیران برساند.
ماده ۸ - وزارت امور خارجه مکلف است بر اساس موازین اسلامی و اصول مندرج در قانون اساسی تجدید نظر اساسی در قوانین و مقررات جاریهمورد عمل خود را انجام و جهت تصویب به مراجع ذیربط، ارائه نماید (اصل چهارم قانون اساسی).
ماده ۹ - سفرا و مسئولان نمایندگیهای سیاسی و کنسولی جمهوری اسلامی ایران در حوزه مأموریت خویش مسئول کلیه فعالیتهای سیاسی وتبلیغاتی و فرهنگی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بوده و نمایندگان و مأموران سایر وزارتخانهها باید اقدامات و فعالیتهای خود را با آنها هماهنگسازند.
وزیران امور خارجه
- کریم سنجابی: از ۲۴ بهمن ۱۳۵۷ تا ۲۶ فروردین ۱۳۵۸
- ابراهیم یزدی: از ۹ اردیبهشت ۱۳۵۸ تا ۱۴ آبان ۱۳۵۸
- صادق قطبزاده: از ۸ آذر ۱۳۵۸ تا ۱۹ شهریور ۱۳۵۹
- میرحسین موسوی: از ۱۴ تیر ۱۳۶۰ تا ۲۶ مرداد ۱۳۶۰
- علیاکبر ولایتی: از ۶ آبان ۱۳۶۴ تا ۲۹ مرداد ۱۳۷۶
- کمال خرازی: از ۲۹ مرداد ۱۳۷۶ تا ۲ شهریور ۱۳۸۴
- منوچهر متکی: از ۲ شهریور ۱۳۸۴ تا ۲۲ آذر ۱۳۸۹
- علیاکبر صالحی: از ۱۰ بهمن ۱۳۸۹ تا ۲۴ مرداد ۱۳۹۲
- محمدجواد ظریف: از ۲۴ مرداد ۱۳۹۲ تا ۳ شهریور ۱۴۰۰
- حسین امیر عبداللهیان: از ۳ شهریور ۱۴۰۰
آخرین بروزرسانی Nov ۱۲, ۲۰۲۳ - یکشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۲
نظر شما